Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE

Discutii despre baza materiala folosita in apicultura (tipuri de stupi,alte materiale,etc.).
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: O altfel de lisa

Mesajde peterneamt » 25 Ian 2019, 12:37

peterneamt

Mesajde peterneamt » 25 Ian 2019, 13:21

peterneamt

Mesajde peterneamt » 25 Ian 2019, 14:24

peterneamt

Mesajde peterneamt » 25 Ian 2019, 23:33

peterneamt

Mesajde daffid mihailov » 26 Ian 2019, 08:22

Variante snt. Dar pana nu probezi in teren nu poti spune ca merge. Trebuie adaptat la teren greutate stupi.

Uite o idee simpla. https://youtu.be/lBvupDcRfts
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde daffid mihailov » 26 Ian 2019, 08:42

Haha. In filmele de prezentare toate par fiabile. Uite aici in realitate cum merge roaba de la makita. Si chiar ma batea gandul sa incerc...https://youtu.be/tMqcwV_n22k
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde daffid mihailov » 26 Ian 2019, 09:08

Tot varianta clasica. Ieftin wi bun. Omu asta a incarcat 20 de fam in 5 minute :D

https://youtu.be/6v-l-gRz3o0
daffid mihailov

Mesajde daffid mihailov » 26 Ian 2019, 09:48

daffid mihailov

Mesajde cristi_vidican » 26 Ian 2019, 10:48

daffid mihailov scrie:Tot varianta clasica. Ieftin wi bun. Omu asta a incarcat 20 de fam in 5 minute :D

Cea mai fiabilă variantă e lisa pe o singură roată.
Aici avem 2 roți. Terenul lui e drept și tare. Am dus cu lisa stupii și prin mocirlă, unde te afundai până la gleznă. Lisa cu 2 roți apropiate nu merge într-un astfel de teren.
Astfel de situații le prinzi de multe ori pe pământul patriei. Atunci se face diferența între scule și scule.

Multe din ce se propune sunt pe 2 roți depărtate.
Am un prieten care a văzut lisa mea pe o roată. A zis el că o face mai bună și o face pe 2 roți.
I-am spus că nu va merge. El .. nu și nu! Ok!
La prima tură de transport, pe un teren denivelat, lisa mea se descurca f bine.
La a lui trebuia 3 oameni să poată să ducă un stup. A dus în acea dimineață 3 (trei stupi). Apoi am dat cu ea în lucernă.

Cine nu crede, o să vadă. :lol:

Nu am văzut o lisă mai eficientă ca astea.
Fişiere ataşate
aIMG_4702.jpg
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 26 Ian 2019, 10:51

daffid mihailov scrie:Tot varianta clasica. Ieftin wi bun. Omu asta a incarcat 20 de fam in 5 minute :D

Mai exact 12 .
Și în 6 min.
Și de aproape :lol:
cristi_vidican

Mesajde Balian » 26 Ian 2019, 14:14

Filmele sau unele fragmente din filmele prezentate în acest topic poate să ne inspire să alegem o
variantă funcționabilă în condițiile noastre de lucru, care câteodată poate fi extrem de dificilă.
Cred că două categorii de lucru putem să le distingem. Una de încărcat/descărcat stupi, și lucrul
de intervenții în spatele stupului. Cum numărul intervențiilor se pare că sunt mai numeroase decât
deplasările cu stupii, eu privesc filmele prin această prismă.
La transporturi în condițiile noastre de lucru, lisa clasică cu o roată și rampă este aproape de nedepășit.
La transport, cu greu dar mai putem găsi ajutori, dar la intervenții aproape imposibil.
Din cauza efortului de ridicare la intervenții din păcate sunt și tineri apicultori care au probleme.
Problema este și mai accentuată la cei care sunt mai în vârstă. În timp ar trebui să găsim o variantă
viabilă până nu-i prea târziu. Părerea mea.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde mausica » 26 Ian 2019, 18:46

Pt dureri de sale recomand baile termale :lol: :lol: :lol:
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde daffid mihailov » 26 Ian 2019, 18:59

Deci lisa cu doua roti nu merge pe denivelari. Dar daca sunt roti de bici ca asta? https://m.youtube.com/watch?v=bU9lVx_vw0U&t=288s

Clar, apiliftul e pentru ridicwt coborat si mai putin de deplasat stupi.
daffid mihailov

Mesajde yuonyuon » 26 Ian 2019, 19:08

daffid mihailov scrie:Deci lisa cu doua roti nu merge pe denivelari. Dar daca sunt roti de bici ca asta? https://m.youtube.com/watch?v=bU9lVx_vw0U&t=288s

Clar, apiliftul e pentru ridicwt coborat si mai putin de deplasat stupi.
model asemanator am eu. merge perfect. cu cat rotile is mai mari cu atat merge mai usor.

la cele cu o singura roata nu se poate decat roata de dimensiune medie si tre sa ai forta stanga dreapta , da din ce vad eu astea cara stupi cu un cat 1/2 ... nustiu cum sar descurca cu 2 3 caturi in plus (greu de tinut balansu)
yuonyuon

Mesajde cristi_vidican » 26 Ian 2019, 19:19

yuonyuon scrie:nustiu cum sar descurca cu 2 3 caturi in plus (greu de tinut balansu)

Lisa mea duce 5 caturi de 1/2 pline cu miere. Fac asta la extracție. De obicei duc 4, dar sunt cazuri când trebuie să pun 5 pe un turn.
Le urc într-o remorcă cu roți înafara platformei. Dacă e remorca mai înaltă, e mai greu și trebuie om hotărât.
Cel mai greu e să pui lisa în echilibru, apoi doar să ai putere să împingi și să o ții să nu cadă stânga dreapta.
După ce te înveți cu ea, merge.
Am avut la încărcat oameni care erau de două ori mai tari ca mine, dar care se chinuiau cu lisa.
Ține și de cum o cunoști.
Ca la coasa manuală. Dacă nu știi să dai cu coasa, după câteva minute, ești rupt. Bunicul dădea toată ziua la coasă.
:idea:
cristi_vidican

Mesajde yuonyuon » 26 Ian 2019, 19:31

una sau doua roti , ar trebuii sa nu lipsesca . caratu cu spatele nu e apicultura e doar munca in plus....

initial am crezut ca o voi folosi la incarcat/descarcat stupi dar este indispensabila la manevrarea caturilor /extractii/ rame la rezerva /bidoane etc

mai am o lisa cu roti mici . pot sa spun ca este inutila (diametru 30 cm).deci care vrea sa isi construiasca recomand roti cat mai mari posibile
yuonyuon

AnteriorUrmătorul

Înapoi la ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE