Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE

Discutii despre baza materiala folosita in apicultura (tipuri de stupi,alte materiale,etc.).
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: IZGONITORUL - MODELE SI DIMENSIUNI,UTILIZARE

Mesajde Balian » 13 Feb 2025, 23:57

yuonyuon scrie:Daca nu coboarea inseamna ca nu se duce la cules???

Eu puneam rana cu miere necapacita ca avea mirosul si se duceau albinile rapid....in cateva ore....

Nu ne înțelegem. Care este motivul sau ce-i lipsește albinei că nu coboară din magazie când nu are matcă în cuib?
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 14 Feb 2025, 00:50

Ba da ...ne intelegem....desii am ramas fara matci la mine nu ramane albina in cat....
Nustiu raspunsul probabil....
yuonyuon

Mesajde Balian » 14 Feb 2025, 16:45

yuonyuon scrie:Ba da ...ne intelegem....desii am ramas fara matci la mine nu ramane albina in cat....
Nustiu raspunsul probabil....

Și eu înțeleg răspunsul! :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Balian » 15 Feb 2025, 09:15

Întrebarea cu izgonirea rămâne. La împerecheere, trântorul cum sesizează matca de la distanță? :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 15 Feb 2025, 09:18

Balian scrie:Întrebarea cu izgonirea rămâne. La împerecheere, trântorul cum sesizează matca de la distanță? :)

Ce sunt cu intrebarile astea ...despre comportamentul albinelor..??...in ultima perioada....vi sau schimbat prioritatile?? :lol:

Tratorii au ochi..mai buni...ei merg in timp real in spatiu nu au trasee predestinate ca albinele.....
yuonyuon

Mesajde Balian » 15 Feb 2025, 09:33

”S-au identificat 15 glande care secreta feromoni fie la lucratoare, fie la trantori sau la regine.
La regine s-au identificat trei feromoni:
-feromonul glandelor mandibulare sau QMP (queen mandibular pheromon)
-feromonul tergal (produs de tergite, abdomen)
- feromonul tarsial (glande aflate in 'talpa' picioarelor)
Dintre acestia, doar feromonul mandibular (QMP) a putut fi identificat cu toate componentele sale si chiar reprodus artificial. De fapt este cel mai important feromon secretat de regina cu un rol foarte mare in buna functionare a familiei.
Feromonul mandibular QMP este constituit din 5 componente: trei acide si doua aromatice. Se pare ca cele acide au un rol mai important.
Glandele mandibulare se afla de o parte si alta a capului si secretiile lor trec prin doua conducte si se revarsa pe mandibule. De aici se propaga in doua moduri: pasiv si cu ajutorul albinelor. Cea mai mare cantitate de feromon se afla pe capul reginei si pe abdomen. In deplasare, regina lasa putin feromon pe ceara sau alte suprafete atinse. Si de aici albinele il ling si il raspandesc in stup, dar cea mai mare parte o iau direct de pe regina prin atingere sau lingere.
....cum poate atrage feromonul lucratoarele (in cazul roirii) sau trantorii (la imperechere), desi nu e o substanta deosebit de volatila. Doar particule in suspensie pot explica aceasta atractie la distanta, deci este si o raspandire volatila a substantei de matca.”
Bibliografie: Marc Winston, profesor din 1988 de stiinte biologice la Simon Fraser University, din Burnaby, Canada. A scris " The Biology of the Honey Bee".
Balian

Mesajde yuonyuon » 15 Feb 2025, 10:06

Trantorii ..lafel ca bondarii si libelulele ...au ochii foarte dezvoltati...dintr un anume motiv....
Clar nu gasesc matca dupa feromini...sau in proportie foarte mica se bazeaza si pe feromoni...sau deloc
yuonyuon

Mesajde Balian » 15 Feb 2025, 10:29

yuonyuon scrie:Trantorii ..lafel ca bondarii si libelulele ...au ochii foarte dezvoltati...dintr un anume motiv....
Clar nu gasesc matca dupa feromini...sau in proportie foarte mica se bazeaza si pe feromoni...sau deloc

:lol:
Balian

Mesajde yuonyuon » 15 Feb 2025, 18:50

Balian scrie:
yuonyuon scrie:Trantorii ..lafel ca bondarii si libelulele ...au ochii foarte dezvoltati...dintr un anume motiv....

:lol:

Imi pare rau ca nu am folosit un limbaj cu termeni mai elocventi...dar m am dus si dupa ce e mai evident.....

Si girafa are gatu lung sa manance lastari si frunze din vf copacilor ...nu e nimic amuzant :lol:

Trebuie sa citim si o carte acum sa vedem de ce are gatu lung??? :lol: :lol:
yuonyuon

Mesajde Balian » 24 Feb 2025, 11:11

Am urmărit propunerea colegului Ioan Puiu și am parcurs materialul despre comunicarea chimică în lumea albinelor
(”Chemical Communication in the Honey Bee Society”):
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK200983/
Materialul este academic. Tema este discutată pe cca. 40 de pagini, chiar f amănunțit. Este destul de greu de urmărit
și selectat ce ar fi folositor pentru cineva care nu cercetează ci practică apicultura. Pentru obținere de producții bune
și ocolire de probleme mari în apicultură, departe nu este necesar o aprofundare chiar așa de adâncă în această temă.
Am găsit însă suficientă referire (răspuns) pentru întrebarea mea referitor la fenomenul de izgonire. O concluzie finală,
ar fi ca comunicarea chimică și în special olfactică (de miros) între castele stupului (lucrătoare, matcă, trântori) este
mult-mult mai mare cât am fi închipuit noi. :)
Balian

Anterior

Înapoi la ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE