In cuvinte foarte putine, uscarea in uscator este un proces rapid. Udarea scandurii in uscator (udare pe bune, cu furtunul) se face pentru a lasa lemnul sa absoarba ceva apa. De ce ? ca doar intentia este uscarea ? pai partea dinspre exterior a scandurii care este supusa uscarii pierde mult mai rapid apa decat o poate ceda partea din interior. Asta duce la uscarea exteriorului scandurii cand interiorul este inca umed, partea urcata "strangandu-se" in detrimentul celei inca umede, ducand la separarea straturilor (craparea).
Asadar se uda lemnul tocmai pentru a permite partii exterioare a scandurilor sa absoarba ceva umiditate pana apuca si partea interioara sa mai cedeze ceva sub influenta temperaturii, astfel sa se mentina un echilibru, in timpul uscarii, intre interiorul si exteriorul scandurii. Asta foarte pe scurt....
Aburul e cu totul alta treaba. Lemnul aburit, are o destinatie speciala, respectiv executia de mobila, parchet, etc si se aplica procesul de aburire in special lemnului de esenta tare.
Aburirea presupune folosirea aburului industrial, la peste 200C (nu doar apa fiarta

). Scopul este urmatorul - prin ridicarea temperaturii se obliga lemnul sa cedeze apa dintre straturile sale si acestea, straturile de lemn, se strang foarte mult. Aburul fiind foarte fierbinte este oarecum "uscat", ii copnfera lemnului elasticitate dar in acelasi timp nu este absorbit in itnerior. Apoi uscarea se continua pana la valori de 8-10-12% cat este nevoie. Dar, prin aburire, rezultand cum am zis strangerea straturilor de lemn sub influenta temperaturii ridicate, lemnul nu va mai absorbi ulterior la fel de multa umiditate ca cel uscat natural, spatiul dintre fibre fiind cu mult mai mic. Deci va lucra mai putin, cum spuneam - pentru destinatii mai speciale.
Asadar lemnul uscat natural are doar apa evaporata dintre straturi, distanta ramanand aceeasi, putand apoi sa absoarba mai multa apa si sa lucreze mai mult decat un lemn uscat in uscator sau decat unul ce a trecut prin porcesul de aburire.
A nu se confunda aburirea cu fierberea, fierberea se face la 100C, pentru prelucrarea elastica a lemnului, aburirea este la temp mult mai ridicate.
Acelasi lemn, uscat natural, in uscator sau aburit, are cu toatul alta textura si nuanta de culoare, tocmai datorita modificarilor in structura survenite in urma acestor procedee diferite.
Ovidiu_78 baga link-uri... nu te rusina

Un PET dispare in 800 de ani. Un nesimtit nu dispare niciodata, desi e biodegradabil !!!