dan pescarul scrie:teinegru64 scrie:Acum vreo zece ani...cand credeam ca am apicultura la degetul mic....Dragos 2006 a zis... ME.
Rama e prea lungă, după mine.
dan pescarul scrie:Vă supun atenţiei un model de stup la care mă gândesc de 3 ani, după ce am văzut cum iernează albinele în stupi de polistiren extrudat.Aş vrea să confectionez stupul din placaj de exterior de 5 mm grosime,iar spaţiul interior să fie de 20 mm.Acest spaţiu va fi ocupat cu polistiren extrudat de 20 mm.Pe marginile panourilor voi fixa stinghii de lemn de 20 mm grosime şi 30mm înălțime, cu rol de rigidizare a panourilor şi de distanțiere, atit stinghiile cît şi polistirenul si panourile vor fi fixate cu adeziv si suruburi pentru a se realiza panourile sandwich, care vor fi etanşe la exterior.Fundul va fi mobil, plin, din lemn de 30 mm grosime,cu un spatiu de 20/10 cm cu sită de ventilatie.Ramele mă gândesc să le modific astfel încât să aibă la interior 300x300 mm.Numărul lor poate fi de 9 sau 10, astfel încât să poată fi ținute in cuib atît în pat cald cît şi in pat rece, ca la stupul vertical cu 12 rame.Corpurile trebuie să permită trecerea albinelor cu usurinţă in perioada de iernare dintr-un corp in altul.Cred că 3 corpuri, poate 4, ar fi necesare pentru sezonul activ, de cules, iar iernarea se poate face pe două corpuri.
Ce parere aveţi? A mai incercat să folosească placajul pentru stupi? Cum rezistă ? Interacționează adezivul din placaj cu mierea, asta e mai mare temere a mea? Mă gindesc şi să plachez stupi din lemn cu poliester extrudat si să vin la exterior cu placaj, tocmai pentru a nu influenţa cumva adezivul din placaj albinele.
Ce spuneţi despre ramă?
Acum plec să dau zăpada jos de la stupi, dar vă astept comentariile, cît mai argumentate.Multumesc anticipat.
Înapoi la ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Google [Bot] şi 20 vizitatori