De ceva timp cochetez cu ideea ... stuparit pavilionar !
Cum vad eu problema ... obligatoriu orizontal cu 20-22 rame, functie de latimea benei, cu spatiu pentru adaugare cat sau caturi (deasupra lazii sa incapa 2 caturi unul langa altul pentru usurinta lucrului ) . Obligatoriu ... cat in cuib, adica, regina izolata pe 6-7 rame cu gratie hanneman si deasupra ramelor de cuib, la fel, gratie hanneman. Cuibul ( cele 6-7 rame) sa fie tras in interiorul lazii, in fata cuibului rame noi !
Avantaje ... dai cheie si muti, functie de evolutia cantarului ! Siguranta mai mare in ceea ce priveste furtul sau distrugerea stupilor ! Nu mai incarci sau descarci cu ... carca !
Dezavantaje ... lucru inghesuit pe culoar ( devine mai usor in configuratia pe care eu o am in vedere), caldura excesiva vara ( obligatoriu facut un sistem in care tavanul sa poata sa se desfaca in doua). Legat de celelalte dezavantaje pe care le-a prezentat colegul Geza, sunt mai usor rezolvabile ... fumul se rezolva prin deschiderea trapelor, lucrul la inaltime se poate rezolva excluzand scara, cu un sistem tip apilift, intunericul se rezolva cu lumina naturala sau artificiala ( panou solar sau direct baterie). Intr-adevar o parte a camionului va fi avantajata in ceea ce priveste dezvoltarea familiilor in primavara, dar, mai egalizam .
Legat de tratamente, eu nu tratez decat cu varachet in toamna, deci nu-i nicio problema, iar dupa salcam sau tei ( nu ma duc la floare) pun benzi impregnate cu solutie de ulei si scabatox, iarasi, nicio problema !
In ceea ce priveste dezorientarea, am patit-o si la stupii varsati, cand i-am mutat . Se poate rezolva problema prin vopsirea in culori diferite, sau folosirea a minimum trei culori cu care sa se vopseasca fata camionului ! Obligatoriu paravanturi, tot pentru o mai buna orientare si pentru a evita depopularile si suprapopularile ! Chiar si asa, se rezolva ... iau un cat cu tot cu albina sau caturile de pe un stup suprapopulat si le pun deasupra unuia depopulat, in prima faza nu deasupra cuibului. Stiu, o sa spuneti ca se intoarce albina ... nu se intoarce, sau , se intoarce un nr. mic. Am probat-o asta saptamana trecuta .... aveam doua familii care au luat-o mult inainte, erau pe configuratie cuib 10 r si 2 caturi 1/2 si era musai sa dau al treilea cat. Am luat frumos catul de sus, cu tot cu miere si albina si l-am pus deasupra unei familii pe care abia adaugasem catul gol . Ieri, ambele caturi erau pline cu albina si ... ceva miere !