Interesant si util post. am vrut sa pun si eu la un moment dat ceea ce am facut, pentru inspiratia altora, dar nu stiam unde. Uite ca a venit timpul
Din ceea ce am citit mai sus revin cu cateva corectii:
- tamplaria + sala de extractie, clar separat ! pot fi sub acelasi acoperis, ca si hala, dar aici se termina totul. trebuie sa aiba intrari strict separate, poate si pe alta latura.
- almasel a dat ceva informatii folositoare in ceea ce priveste procesul de certificare, multumiri, de notat. Totusi cred ca e o greseala - grupul sanitar care da in sala de extractie - nu are cum !! Din contra, grupul sanitar NU trebuei sa dea in sala de extractie, trebuei sa fie o incapere tampon. Exeplu: WC-ul in camaruta din spate, cu usa independenta, apoi alta sala tampon in care este chiuveta pentru spalat pe maini (eventual vestiar) si abia dupa aia sala de exptractie sau, mai bine, hol, etc.
- Adi, ai zis despre container TIR - nu se merita, am investigat aceasta posibilitate deja anul trecut. POATE doar daca il iei gratis de undeva sau la un pret insignificant. Altminteti, un contianer SH, scos din circuit, costa intre 800 si 1800 eur, in functie de starea lui . Am pe undeva o oferta primita anul trecut cand aveam nevoie de spatiu de stocare.
Pe langa asta, pentru transport iti trebuie camion (flat-bed) si macara. transportul cu camionul este cam 2 eur / km, macaraua se inchiriaza cu ora. Mutarea presupune aceleasi cheltuieli.
Gabi Bee - vorbeai despre tencuiala, gresie, etc... daca ai in vedere certificarea poti sa uiti... Nu iti va permite nimeni folosirea gresiei si a faiantei. Materialele pentru finisare sunt genul de pardoseala epoxi, din genul celor din Metro (ca si exemplu), dar, atentie - colturile de jos (imbinarea cu peretii) trebuiesc sa fie rotunzi si finisajul respectiv se ridica si pe perete (nu mai retin inaltimea). Asta pentru a putea fi spalat si pentru a evita acumularile de resturi in spatii mici inchise.
Materialul cel mai folosit este un linoleum special, care intre el (latimea foliei) se imbina cu acelasi material topit. Il puteti vedea in orice clinica madicala mai noua. La fel, am pe undeva prin mail salvata o oferta de asemenea linoleum, daca o gasesc o sa o postez ca am salvat-o special pt folosire viitoare.
In ceea ce priveste structura, trebie sa aiba 3 spatii distincte: receptia, procesarea, depozitarea. Au fost descrise anterior. Ultimile doua (procesarea si depozitarea) intra sub normele DSVSA cu privire la procesarea si stocarea produselor de origine animaliera. Apoi vin cele adiacente - toaleta, vestiar, spatii de stocare, etc, etc. Fluxurile de la intrare produs brut (magazii sau rame) pana la iesire produs finit )miere la borcan sau butoi) nu trebuie sa se intersecteze. Nu uitati de fluxurile secundare - magaziile goale, ceara, gunoiul, etc.
Chestia de baza inainte de constructie este ca proiectul sa fie aprobat de DSVSA pentru ca tot ei vor fi cei care ii vor face receptia si respectiv certificarea. Deci asta este de baza. Conditiile si pretentiile pot varia de la un judet la altul, in functie de cunostintele "omului cu creionul rosu" (ca si chestie separata - daca sunteti in Giurgiu - sunteti mancati !!
)
Medicii veterinari dintre noi (si sunt cativa) pot veni cu completari punctuale si concrete precum si cu referinte stricte la cadrul legislativ.
Un PET dispare in 800 de ani. Un nesimtit nu dispare niciodata, desi e biodegradabil !!!