Shrek scrie:După observația asta scurtă și pe fuga ca, nah, ai de lucru, corect ar fi sa spui poporului, cât ai lucrat la deblocatul cuibului si mai ales, cam stupi ajutatori ai folosit. De fapt cu câte rame de puiet ai ajutat si mai ales cand! Altfel , lumea o sa creada ca acolo, la voi in nord vest, cură lapte si...miere!
Poporul e destul.
Fiecare stup s-a dezvoltat singur. Nu am ajutat pe nimeni, nici măcar pe cei mai slabi, adică roii iernați pe 4 intervale de albină (cu zic cei de pe Dadant). Și aceia au adunat 2 magazii la rapiță, iar acum nu-i mai diferențiezi față de ceilalți stupi.
Nu am stupi ajutători, eventual mai iau câte o ramă cu puiet pentru nuclee.
Merg în cules cu toată lumea.
Mă ajută zona și poate mă și pricep și eu.
Ce-i drept, an de an lucrez tot mai puțin la stupi.
În cuib n-am mai umblat nici nu știu de când. I-am verificat prin ruperea caturilor de cuib ca să văd dacă au botci, asta pe la mijlocul rapiței și, cum nu au avut, așa au rămas. eu nu deblochez nimic în cuib primăvara pt că nu e nevoie.
Am un stup ajuns la 100 kg, cu 4 magazii pe el. Nu o să-i mai dau încă o magazie pt că vreau să înfoaie bine ramele să le folosesc la pozat.
Oricum culesul e pe final, deși merge cu 4 kg într-o oră și jumătate. În timp ce scriu, mă tot gândesc dacă să fug să-i mai pun cântarului un cat gol
P.S. Lângă el, e un alt stup pe cântar care merge exact cu jumătate din cel bun. În contextul în care la rapiță acesta din urmă a adus 3 magazii full. Ceva are el de merge cu frâna trasă. O să-l deschid la finalul culesului să-i fac autopsia.