Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA

Discutii despre legislatia apicola nationala si europeana , implementare norme UE . A fi un apicultor informat in acest domeniu , inseamna un atu in plus , pentru tine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Petitie catre UE

Mesajde Ioan Guist » 04 Ian 2018, 01:41

Colegi,
De pre mult timp batem pasul pe loc.Toate indraznelile si toate demersurile noastre au avut aceiasi finalitate.Au murit in fase, au intrat pe o ureche si a iesit pe cealalta, au fost deturnate sau dimpotriva...ighitite.Nu se putea ca apicultura sa faca nota discordanta si sa iese din vesnica tranzitie ce o inghitim de 30 de ani.

Consideram necesar sa iesim din cercul vicios.De aceea demersul trebuie sustinut de noi toti.
Va propun (incurajez) sa semnati petitia :
https://secure.avaaz.org/ro/petition/Co ... org%3Apost

Multumesc.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Avatar utilizator
Ioan Guist
 
Mesaje: 3635
Membru din: 20 Feb 2011, 21:43
Localitate: Cisnadie jud.Sibiu

Re: Petitie catre UE

Mesajde linde » 04 Ian 2018, 02:08

Aceasta petitie circula de anul trecut in tarile UE nu este ceva nou dar merita sa ne inplicam ,,,cine stie poate vom fii auzitii
https://secure.avaaz.org/ro/petition/Co ... org%3Apost
Avatar utilizator
linde
 
Mesaje: 56
Membru din: 08 Apr 2011, 07:40
Localitate: Turda

Re: Petitie catre UE

Mesajde kiloz » 04 Ian 2018, 08:02

Dm. Guist nu va suparati dar prea multe cu semnul iintrebarii. Cine este initiatorul si care este textul adevarat al petitiei.
" citeste maideparte" nu prea este convingator!
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz
 
Mesaje: 1815
Membru din: 23 Feb 2011, 15:08

Re: Petitie catre UE

Mesajde kiloz » 04 Ian 2018, 08:55

Asta vrem , legalizarea importurilor de alte rase si hibrizi?

Apis Mellifera Carpatica SAU albina de import?
Ferma


Şi nu va fi până ce instituţiile oficiale ale statului nu vor găsi cele mai bune şi rezonabile căi şi mijloace care, după punerea lor în operă, să ducă la satisfacerea deopotrivă a intereselor majore, atât ale patrimoniului genetic apicol national, cât şi ale crescătorilor de albine.

În apicultură, ca de altfel în fiecare domeniu al economiei, există două interese majore legate de desfăşurarea fără prejudicii a activităţii oamenilor implicaţi în procesul de producţie. Unul dintre ele este tendinţa firească a apicultorului de a spori productivitatea muncii sale, cu consecinţe benefice în creşterea rentabilităţii exploataţiei. Cealaltă este datoria majoră a statului de a veghea cu străşnicie la păstrarea, pentru veşnicie, a rasei de albine autohtonă, care prin calităţile ei constituie un inestimabil patrimoniu genetic universal, nu doar al României.

Din nefericire, în ultimii ani, cele două feluri de interese precizate anterior au ajuns la o stare conflictuală. Statul, prin organele sale, dar şi prin legea ameliorării genetice a populaţiilor de animale domestice, se opune importurilor în ţara noastră a raselor de albine străine de populaţiile româneşti, pe motivul, real, că ele în câteva generaţii, prin particularitatea reproducerii (fecundaţia mătcii cu trântori în văzduhul apropiat stupinei), vor impurifica genetic Apis Mellifera Carpatica, rasă cu structură genetică puternic adaptată (în decursul mileniilor) la condiţiile de mediu specifice României. Dimpotrivă, crescătorul de albine, cu gândul la rentabilizarea activităţii sale, doreşte cu ardoare să achiziţioneze, din alte ţări, albine care posedă calităţi biologice, de comportament şi de producţie, superioare celei autohtone, dar care, din păcate, aparţin unor rase străine, prohibite pentru ţara noastră.

albine.2_b

Izolarea reproductivă a raselor şi însămânţarea artificială a mătcilor

Opiniez că acest conflict poate fi soluţionat favorabil numai dacă se aplică şi la populaţiile genetice de albine aflate în pericol de abandon (în cazul nostru Apis Mellifera Carpatica) statutul de protecţie care deja este implementat pentru astfel de rase, dar care aparţin altor specii de animale domestice. Aceasta înseamnă că măsurile destinate să amelioreze genetic şi să menţină rasa noastră de albine în ,,stare pură” nu ar trebui să fie aplicate pe întreg teritoriul ţării, ci doar în câteva centre reprezentative climei şi ecologiei tuturor regiunilor ţării. Este posibil de realizat un astfel de sistem, deoarece izolarea reproductivă necesară în astfel de situaţii, atât pentru rasa noastră şi varietăţile ei, cât şi pentru cele importate, poate să fie realizată prin însămânţarea artificială a mătcilor, care în ultimii ani a luat avânt şi în România. Restul teritoriului neocupat de astfel de centre ar putea fi utilizat de crescători pentru exploatarea şi ameliorarea controlată a unor populaţii genetice performante care şi-au dovedit superioritatea în ţările din Comunitatea Europeană. În felul acesta s-ar crea un vast câmp de acţiune şi condiţii favorabile pentru manifestarea din plin a iniţiativei personale a apicultorilor.
În analiza situaţiei de fapt şi a măsurilor care se vor lua pentru soluţionarea conflictului (sperăm cât mai repede posibil), nu trebuie să uităm că doar documentarea, inovarea şi restructurarea continuă a procesului de producţie ne aduce evoluţie economică şi socială.

Un articol publicat în revista Ferma nr. 21/204 (ediţia 1-14 decembrie)

Un articol semnat de IOAN VINTILĂ
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz
 
Mesaje: 1815
Membru din: 23 Feb 2011, 15:08

Re: Petitie catre UE

Mesajde Ioan Guist » 04 Ian 2018, 11:07

Asta vrem !
Sa fim liberi sa lucram cu ceea ce ni se potriveste.Sa fim liberi adica.
Institutiile ce trebuie sa protejeze rasele autohtone, sunt raspunzatoare de ingradirea pe areal bine definit (rezervatii, insule, zone nepopulate) si selectionarea in rasa pura.Sunt responsabile de programe de selectie si ameliorare pe termen scurt si lung. Cand esti "imprastiat" pe toata tara si stai la mana selectiei a 399 de stupine acreditate sa vanda AM Carpatica (care vand orice numai asta nu si sunt cei mai mari vanzatori de BK si Ligustica) esti praf si pulbere.Esti dictator.
Ridicarea unui gard in jurul tarii si obligarea intreprinzatarului privat sa lucreze doar cu ce "reuseste" ICDA sa faca, e o poteca pierzatoare in primul rand pentru AM Carpatica.Importurile nu pot fi oprite, iar conservarea va fi o debandada nationala si un manunchi de portite prin care se sifoneaza fonduri.

In textul de mai sus, taman asta zice si Domnul Profesor Vintila, depre care am un respect uman si profesional deosebit.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Avatar utilizator
Ioan Guist
 
Mesaje: 3635
Membru din: 20 Feb 2011, 21:43
Localitate: Cisnadie jud.Sibiu

Re: Petitie catre UE

Mesajde Hunbee » 05 Ian 2018, 23:33

Al naibii buckfast, ca nu prea il vreau marile tari product de miere.
Numai noi ne-am trezit ca ne place un hibrid greu de selectionat.
Ca si cum am dorii sa trecem de la caruta direct la avion.
Nu suntem in stare sa selectionam un fenotip local si credem ca putem un hibrid complex.
Hunbee
 
Mesaje: 507
Membru din: 20 Ian 2016, 20:13
Localitate: Timisoara

Re: Petitie catre UE

Mesajde daffid mihailov » 06 Ian 2018, 00:53

Subiectul buckfast vs carpatina e o falsa problema. Baga multă răcaru între apicultori. Dați-mi mie orice regină ca o sa produc miere cu ea. Mulți apicultori nu pot trece pragul asta psihologic. Iar la crescătorii de regine le convine de minune. O sa va povestească putina genetica ca să vedeți cât de puține știți despre înaltă tehnologie hibridizarilor.
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
Avatar utilizator
daffid mihailov
 
Mesaje: 1185
Membru din: 30 Ian 2015, 02:49
Localitate: Arges

Re: Petitie catre UE

Mesajde Ioan Guist » 06 Ian 2018, 15:04

Iata si discutia pe tema petitiei.Va invit sa va faceti o cafea lunga si ...5 h de ascultat.
Consider ca fiind o reusita expunerea celor invitati cat si organizarea ca fiind impecabile.
Surpriza serii e ca descopar faptul ca nu stam rau in apicultura. Dupa cateva reactii, descopar de fapt ca suntem muuult mai rau decat am crezut vreodata, decat am indraznit sa-mi imaginez ca si cosmar.Daca la nivel de demers legislativ si institutional stim ca nu suntem niste asi, macar la nivel socio-uman am zis ca mai avem sperante.
Sa vi cu sabia si toporul scos cand esti chemat la masa intinsa cu bratele deschise, se cheama lipsa de ...orice.Sa afirmi ca fiind o cacialma si o emisiune fara de calitate dar sa te bagi in seama cu sarg si verva balbaita, pana sa-ti bei mintiile la propiu e clar o imagine DEZASTRUASA.

Taman de aceea ,consider faptul ca daca aseara numarul jugularelor inflamate a fost mare, se cheama ca expunerea petitiei, a lucrurilor in ansamblu a fost de bun augur.Demersul fiind unul foarte bun si necesar.Demers ce are doar primul pas facut.De acum urmeaza alergarea.
https://www.youtube.com/watch?v=R-Uxwnp-XLU

Spor la semnat.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Avatar utilizator
Ioan Guist
 
Mesaje: 3635
Membru din: 20 Feb 2011, 21:43
Localitate: Cisnadie jud.Sibiu

Re: Petitie catre UE

Mesajde Avram » 06 Ian 2018, 15:37

Orice ai fi in apicultura asta ..... profesionist sau nu ,consider ca ar trebui semnata acea petitie.
Am ascultat aseara cu mare placere live-ul domnului Nistor, toata stima pentru domnii Cristi Bratu ,Radu Gutescu,Daniel Popovici .Cu astfel de oameni apicultura din Romania trebuie sa mearga inainte.

Am ramas profund dezamagit de domnul Siceanu pe care chiar nu l-am inteles !

Bineinteles ,acestea sunt doar parerile mele personale .
Sa gandesti e dificil.De aceea majoritatea oamenilor judeca.
Avatar utilizator
Avram
 
Mesaje: 720
Membru din: 26 Mar 2011, 22:16
Localitate: Arad com.Semlac

Re: Petitie catre UE

Mesajde kiloz » 06 Ian 2018, 21:11

Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz
 
Mesaje: 1815
Membru din: 23 Feb 2011, 15:08

Re: Petitie catre UE

Mesajde kiloz » 06 Ian 2018, 21:59

Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz
 
Mesaje: 1815
Membru din: 23 Feb 2011, 15:08

Re: Petitie catre UE

Mesajde Closcutz » 07 Ian 2018, 00:27

Eu folosesc carpatina si la rapita o iau razna grav! Deci nu putem sa punem in carca hibridarii toate aspectele neplacute. Cred ca e mai repede efectul neonicotinoidelor cu care se stripeste rapita.
Closcutz
 
Mesaje: 1580
Membru din: 03 Ian 2012, 13:21
Localitate: Oltina, Judetul Constanta

Re: Petitie catre UE

Mesajde stefanmadalin » 07 Ian 2018, 18:24

Prima petitie...semnata si de mine.
Pentru o apicultura libera!
Succes!
stefanmadalin
 
Mesaje: 1416
Membru din: 24 Feb 2012, 04:52

Re: Petitie catre UE

Mesajde florin_albinutza » 07 Ian 2018, 19:42

Buna seara, este adevarat ca folosirea hibrizilor in apicultura unde inmultirea nu poate fi controlata 100% din cauza roitului si a imperecherii in natura poate duce in timp la distrugerea rasei autohtone? Daca da atunci toti apicultorii ar fi obligati sa cumpere material genetic devenind dependenti de cei care il produc. Oare asta se doreste? Cred ca este un lucru rau daca se ajunge in aceasta situatie. Ar trebui sa privim in viitor si sa nu ne gandim numai la castig imediat indiferent de care parte ne aflam.
florin_albinutza
 
Mesaje: 58
Membru din: 05 Noi 2011, 22:24

Re: Petitie catre UE

Mesajde alt stupar » 07 Ian 2018, 19:48

kiloz scrie:https://www.google.ro/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://m.youtube.com/watch%3Fv%3DIumLLMbC6GE&ved=0ahUKEwjfmuzN9MPYAhXQ66QKHQBxBhoQtwIIJDAD&usg=AOvVaw0I2l_ERWBjHCrkPRTVl1um

:D Ce vremuri... pe carpatina !
Ei bine, ceea ce se vede pe filmulet este unul din motivele care m-au determinat sa incerc si altceva.
Bine... n-am sarit direct din Dacie in Mercedes, am strunit o vreme si un Opel (a se citi Carniola acceptabilă) :D insa astazi sunt zile in care masca devine un obiect pur decorativ.
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
Avatar utilizator
alt stupar
 
Mesaje: 3215
Membru din: 18 Feb 2011, 22:50
Localitate: Lipova

Re: Petitie catre UE

Mesajde kiloz » 07 Ian 2018, 20:23

Poti sa zici orice ,oricum nu te cred in privinta asta!
La mine masca o fost pentru vizitatori pana nu demult! Acum din cauza altora a devenit obligatoriu!
Ultima oară modificat de kiloz pe 07 Ian 2018, 20:40, modificat 1 dată în total.
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz
 
Mesaje: 1815
Membru din: 23 Feb 2011, 15:08

Următorul

Înapoi la LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANACine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 7 vizitatori