===================================
Ieri, Marți - 20.03.2018, în Plenul Senatului României, s-a votat propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 509/2006 privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preșcolarii și elevii din clasele primare din învățământul de stat și confesional. Această lege se va modifica și completa după cum urmează:
LEGE nr. 509 din 29 decembrie 2006 privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preşcolari şi elevii din învăţământul primar de stat, privat şi confesional
Art. 1
(1)Se acordă gratuit pentru preşcolari şi elevii din învăţământul primar de stat, privat şi confesional, miere polifloră, în limita unei cantităţi de 350 grame miere lunar.
(Alin.(2) abrogat)
(2)Drepturile prevăzute la alin. (1) se acordă începând cu anul şcolar 2007 - 2008, din bugetul Ministerului Educaţiei şi Cercetării, din capitolul special prevăzut în buget.
(3) Mierea polifloră destinată consumului pentru preșcolarii și elevii din învățământul primar de stat, privat și confesional va fi ambalată în borcane de 250 ml, cu capac de culoare verde și va proveni exclusiv din stupinele autorizate în conformitate cu prevederile legale în vigoare și achiziționată din lanțul scurt de aprovizionare.
(31) Achiziționarea mierii poliflore, transportul și distribuția acesteia la unitățile de învățământ pot fi contractate și de către consiliile județene, respectiv de către consiliile locale ale unităților administrativ-teritoriale și ale sectoarelor municipiului Bucuești, cu asistența direcțiilor pentru agricultură județene, respectiv a municipiului București.
(4)Normele de aplicare a prezentei legi se aprobă prin hotărâre a Guvernului.
Art. 2
Produsul miere de albine se acordă numai preşcolarilor şi elevilor care frecventează cursurile.
Art. 3
Încălcarea şi/sau nerespectarea prevederilor prezentei legi atrag răspunderea disciplinară, administrativă, civilă sau penală, în funcţie de gravitatea faptei, conform legislaţiei în vigoare.
Art. 4
(1) Resursele financiare necesare implementării prezentei legi, se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
(2) Sumele alocate rămase necheltuite se reportează pentru anul următor celui pentru care s-a făcut repartizarea.
#miereînșcoli #suplimentnutritiv #Legea509/2006 #grup #JurnalulApicultorului #share #miere #apicultura
============================================
Concluzii personale si adaugari la prezenta lege:
Daca exista o lege speciala, se poate face si un cadru special de desfasurare.
1.Conform codexului alimentar, substantele de alta natura din borcanul de miere pot fi si de 40%. Pentru a valorifica pe deplin ideea de a trai sanatos si a fi in spiritul deplin al legii ce are in vedere borcanul cu capac verde, sustin ca mierea existenta in recipient sa fie 100% naturala, fara adaosuri suplimentare, nepasteurizata (pentru a avea un complet de vitamine, minerale si elementele specifice mierii crude). Da' nu mai bine se mareste alocatia ca sa cumpere babacii copilului miere din piata ?
Conditia 2: sa fie produs 100% romanesc. Fara importuri si alte mijmasuri.
Conditia 3: sa NU fie ambalat in plastic, ci recipient de sticla.
Conditia 4: Sa fie sigilat, depozitat si distribuit in conditii de maxima siguranta, existand si rauvoitori care pot "condimenta" mierea...in functie de tinta, ca are parul lung si tzatze mari, de obicei. Masuri speciale, legi speciale pentru rahati ordinari care nu stiu sa-si promoveze produsele sau sa se organizeze in grupuri de producatori si sa faca o reclama decenta pentru a creste consumul de miere. Multi ******* pe lume... Prezenta lege contravine normelor UE de organizare in grupuri de producatori si de a crea un cadru de desfasurare benefic pentru viitor. IAR POMANAGEALA SI TIGANISM.
Se invata populatia sa primeasca pe degeaba, cu gratuitatile lor idioate. Asa cresc, din scoli, invatandu-se cu miloaga. Ce cadru psihologic reuseste sistemul sa dezvolte ? Contravine total sistemului educational...si culmea, sunt alaturate - adica fix la scoli si copii se "predau cursurile de cersetorie"
Din punct de vedere economic, care ar fi efectele psihologice (ca la bursa, nene!) ale gratuitatii unui produs considerat de lux, atat la nivel de conceptie cat si practic ?!
Multi nu stiu beneficiile mierii si nici cum sa creasca sanatos. Insa, promovarea pe "gratuitati" ale mierii, duce la o scadere, crestere sau stagnare a pretului ? Cum este afectata psihologia din spatele deciziilor de cumparare cand consumatorul este dresat!! ca mierea este gratuita ?!
De ce nu avem organizare in grupuri de producatori si reclame agresive pe canalele media de consum al mierii ? Adica, in loc de pomanageala in scoli, statul ar putea subventiona strategiile de marketing. Exista prin fondurile structurale acces la asemenea posibilitati de finantare ? (Io, unu', nu fac reclama, baah, sa-ti creasca tie vanzarea...)


Are cineva impresia cand se vorbeste de CAP-uri, ca zici grupuri de producatori? Eeei... la fel si unele asociatii de profil, ce le doare in paishpe de cum iti valorifici tu mierea...! Acum asociatia e un bussiness, in care tu platesti taxa si primesti NIMIC in schimb. Sa te saturi de gratuitati si nimicuri.
9770 tone reprezinta 35% din productia interna. Cu cat ar reusi reclamele si marketingul sa creasca aceste vanzari, ca strategie inlocuitoare a gratuitatilor ?
Care ar fi distribuirea venitului rezultat din vanzari , versus "afaceri cu statul" ? adica comerciantul versus grupul de lobbysti ce sustine prezenta lege ?
Ar fi fezabil sa fie pe termen scurt, prezenta lege ? Sa zicem 40 de ani...ca de-aia n-avem de nici unele, o fost termenul prea scurt in 30'j de ani de la revolution...
