Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA REVISTA PRESEI APICOLE - LUMEA APICOLA , ROMANIA APICOLA

Comentarii si recenzii pe marginea articolelor aparute in revistele de apicultura din Romania si din lume
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

O mare victorie pentru albine

Mesajde cristi_vidican » 05 Mai 2013, 16:32

Articol preluat de pe lista de discuții proapicultura ...

Dragi prieteni, 

Am reușit! Europa a interzis pesticidele care ne ucid albinele!! Bayer și alte mega-corporații au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a opri interdicția, dar societatea civilă, știința și buna guvernare au ieșit învingătoare! 

Vanessa Amaral-Rogers, reprezentant al organizației pentru protejarea insectelor Buglife, a comentat victoria astfel: 
“A fost un vot strâns, dar grație unei mobilizări impresionante a membrilor Avaaz, a apiculturilor și a multor altora, am reușit să câștigăm! Nu am nicio îndoială că avalanșa de telefoane și e-mailuri adresate ministerelor, acțiunile din Londra, Bruxelles și Köln și petiția uriașă cu 2.6 milioane de semnături au făcut posibilă această victorie. Mulțumim Avaaz și tuturor celor care au făcut eforturi atât de mari pentru a salva albinele!”
Două treimi din alimentele noastre depind de polenizarea facută de albine, așa că atunci când oamenii de știință au observat că acestea mor, în tăcere, cu o viteză alarmantă, am pornit lupta pentru salvarea lor și am continuat să luptăm până când am câștigat. Victoria de săptămâna aceasta e rezultatul a doi ani de eforturi, în care am bombardat ministerele cu mesaje, am organizat împreună cu apicultorii proteste care să atragă atenția mass-media, am finanțat sondaje de opinie și multe altele. Iată cum, împreună, am reușit să învingem: 
Ne-am întărit poziția în Franța. În ianuarie 2011, 1 milion de oameni seamnează apelul nostru către Franța, cerând menținerea interdicției pentru pesticidele neonicotinoide, responsabile pentru moartea albinelor. Într-o acțiune care a făcut înconjurul presei, membrii Avaaz și specialiști apicultori se întâlnesc cu ministrul francez al Agriculturii, făcând presiuni pentru ignorarea puternicului lobby din partea industriei, menținerea interdicției și lansarea unui semnal important pentru celelalte țări europene.

Am dat piept cu industria. Bayer a avut niște invitați-surpriză la toate întâlnirile anuale ale firmei din ultimii 3 ani: Avaaz și aliații săi. Investitorii și directorii gigantului producător de pesticide sunt întâmpinați de fiecare dată de apicultori revoltați, bâzâituri asurzitoare și pancarte uriașe cu petiția Avaaz. Prin intermediul acestei petiții, peste un milion de oameni le cer să sisteze folosirea neonicotinoidelor până când cercetătorii vor da un verdict final privind efectele acestora asupra albinelor. Avaaz susține chiar și o prezentare în cadrul uneia dintre întâlniri, dar răspunsul lui Bayer rămâne același: "nu".
Am adus știința în prim-plan. În ianuarie, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor ajunge la concluzia că trei tipuri de pesticide reprezintă un pericol inacceptabil pentru albine, așa că sărim din nou pe baricade pentru a ne asigura că politcienii europeni vor ține cont de ceea ce le recomandă experții. Noua noastră petiție adună rapid 2 milioane de semnături. După numeroase discuții cu factorii de decizie din UE, Avaaz transmite apelul nostru oficialilor, direct la sediul UE din Bruxelles. Doar câteva ore mai târziu, Comisia propune o interdicție de doi ani!
Am profitat de fiecare șansă. Lupta pentru salvarea albinelor ia amploare în februarie și martie. Peste tot în Europa, membrii Avaaz se mobilizează pentru a răspunde la votul celor 27 de țări ale UE privind propunerea de interdicție a pesticidelor. Când giganți ai agriculturii ca Anglia și Germania declară că vor vota împotrivă, Avaaz publică sondaje care dovedesc că marea majoritate a cetățenilor englezi și germani e în favoarea interdicției. Membrii Avaaz trimit ministerelor Agriculturii din UE aproape o jumătate de milion de e-mailuri. Temându-se probabil mai mult de furia cetățenilor decât de lobby-ul corporațiilor, ministrul englez Owen Paterson se plânge că e ținta unui "atac cibernetic", declarație pe care jurnaliștii o preiau în numeroase articole în favoarea noastră! Apoi își face apariția Bernie, albina noastră de 6 metri din Bruxelles, un mesaj vizual puternic care însoțește înmânarea petiției din ultima fază a negocierilor. Jurnaliștii încep să roiască în jurul lui Bernie și ne ajunge la ureche informația că l-am convins pe ministrul spaniol să citească mai atent raportul științific și să își schimbe părerea. Dar nu reușim să obținem majoritatea pentru aprobarea interdicției.
Am convins Europa să treacă de pe roșu pe verde. În aprilie, propunerea pentru salvarea albinelor e trimisă la o Comisie de Apel, dându-ne o vagă speranță că am putea convinge câteva țări în plus să își schimbe poziția. Pe ultima sută de metri, ne unim forțele cu mai multe asociații printre care și Environmental Justice Foundation, Friends of the Earth și Pesticides Action Network, apicultori și creatori de modă faimoși pentru o acțiune comună în fața Parlamentului britanic. În Germania, apicultorii își lansează propria petiție Avaaz, semnată de peste 150.000 de germani în doar 2 zile și înmânată la scurt timp după acea în Köln. Telefoanele continuă să sune în ministerele Agriculturii din toată Europa în timp ce Avaaz răspunde la o rectificare nimicitoare din partea Ungariei și îl readuce pe Bernie în Bruxelles. Producătorii de pesticide plasează panouri publicitare în aeroport pentru a atrage atenția oficialilor care sosesc la fața locului și sugerează în presă luarea unor măsuri alternative, cum ar fi plantarea de flori sălbatice. Dar mașinăria lor de propagandă este ignorată: Bulgaria și - marea surpriză - Germania își schimbă poziția și obținem în sfârșit victoria, peste jumătate dintre țările UE votând în favoarea interdicției!

Am avut de străbătut un drum lung până la victorie și nu am fi reușit să ajungem aici fără ajutorul cercetătorilor, specialiștilor, politicienilor simpatizanți, apicultorilor și partenerilor noștri de campanii. Putem fi mândri, cu toții, de ceea ce am reușit să facem împreună! 

Iată ce spune un susținător important al albinelor, Paul de Zylva, director al Departamentului pentru Pesticide și Polenizatori din cadrul organizației Friends of the Earth:
"Mulțumesc milioanelor de membri Avaaz care s-au mobilizat online sau pe străzi. Fără îndoială, petiția masivă din partea Avaaz și campaniile sale creative au ajutat la obținerea acestei victorii, completând eforturile noastre și cele ale altor ONG-uri."

E timpul să sărbătorim această clipă de răgaz pentru una dintre cele mai prețioase și importante creaturi ale lumii. Dar interdicția UE este valabilă doar pentru 2 ani, în așteptarea rezultatelor cercetărilor. Iar peste tot în lume albinele continuă să moară, atât din din cauza pesticidelor care le slăbesc și le dezorientează, cât și din cauza pierderii habitatului lor natural, care este din ce în ce mai des acaparat de om și acoperit de beton. În Europa și peste tot în lume trebuie depusă o muncă asiduă pentru a ne asigura că agricultura și politicile de mediu se ghidează după prescripțiile științei. Iar noi suntem făcuți pentru acest job.:) 

Cu speranță și bucurie, 

Ricken, Iain, Joseph, Emily, Alex, Michelle, Aldine, Julien, Anne, Christoph și restul echipei Avaaz 


SURSE

Povestea albinelor și rolul jucat de Avaaz au fost menționate în sute de articole. Mai jos poți găsi o mică selecție: 

UE se teme pentru albine și interzice pesticidele (Reuters)
http://www.reuters.com/video/2013/04/29 ... oChannel=5

Pesticidele care pun în pericol albinele nu sunt interzise în UE (The Guardian)
http://www.guardian.co.uk/environment/2 ... ropean-ban

UE declară că va face presiuni pentru protecția albinelor după ce membrii s-au contrazis pe tema pesticidelor (Washington Post)
http://www.washingtonpost.com/business/ ... story.html

Salvați albinele: protestatarii roiesc în fața Parlamentului pentru a susține interzicerea pesticidelor (Mirror)
http://www.mirror.co.uk/news/uk-news/sa ... nd-1855996

Vot istoric pentru interzicerea neonicotinoidelor considerate responsabile pentru decimarea albinelor (The Independent)
http://www.independent.co.uk/news/uk/po ... 91807.html

UE va interzice pesticidele considerate responsabile pentru decimarea albinelor (Al Jazeera)
http://www.aljazeera.com/news/europe/20 ... 40126.html

Uniunea Europeană impune interzicerea pesticidelor care au ucis albinele (RFI)

 http://www.english.rfi.fr/environment/20130429-european-union-imposes-ban-pesticides-linked-bee-deaths

UE va interzice pesticidele care ucid albinele (EU Observer)
http://euobserver.com/environment/119979
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
Avatar utilizator
cristi_vidican
 
Mesaje: 7022
Membru din: 23 Feb 2011, 13:58
Localitate: Hidiselu de Sus - Bihor

Re: O mare victorie pentru albine

Mesajde proapis13 » 07 Aug 2013, 22:34

Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
Avatar utilizator
proapis13
 
Mesaje: 7329
Membru din: 24 Feb 2011, 17:20
Localitate: Drobeta Turnu-Severin

Re: O mare victorie pentru albine

Mesajde Ala nou » 30 Aug 2013, 10:29

Nenorocitii de la noi au aprobat cultivarea omg si in arii protejate. Deh, sclavi americani.
Avatar utilizator
Ala nou
 
Mesaje: 123
Membru din: 30 Iul 2013, 09:00
Localitate: Ramnicu Sarat

Re: O mare victorie pentru albine

Mesajde IGNITE » 31 Aug 2013, 11:28

Ala nou scrie:Nenorocitii de la noi au aprobat cultivarea omg si in arii protejate. Deh, sclavi americani.



căţeluşi...
IGNITE
 
Mesaje: 222
Membru din: 30 Apr 2013, 20:29
Localitate: Teleorman

Re: O mare victorie pentru albine

Mesajde stefanmadalin » 20 Noi 2013, 19:13

Cred ca stiti si voi ca interzicerea lor scoate din cultura floarea soarelui.
stefanmadalin
 
Mesaje: 1483
Membru din: 24 Feb 2012, 04:52

Re: O mare victorie pentru albine

Mesajde cristi_vidican » 21 Noi 2013, 08:53

stefanmadalin scrie:Cred ca stiti si voi ca interzicerea lor scoate din cultura floarea soarelui.

Adică?
Explică, că nu înțeleg!
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
Avatar utilizator
cristi_vidican
 
Mesaje: 7022
Membru din: 23 Feb 2011, 13:58
Localitate: Hidiselu de Sus - Bihor

Re: O mare victorie pentru albine

Mesajde TDI » 21 Noi 2013, 10:45

Întotdeauna vor exista soluţii alternative. Poate mai scumpe dar nu imposibil de realizat. Colegul de mai sus spunea probabil că în absenţa substanţelor incriminate dăunătorii îşi vor face de cap transformând cultura de floarea soarelui într-o cultura neprofitabilă şi poate chiar inexistentă. Nişte date tehnice cu mai multe detalii ar fi într-adevăr utile.
TDI
 
Mesaje: 1609
Membru din: 07 Aug 2013, 17:31
Localitate: Bacau-Roman

Re: O mare victorie pentru albine

Mesajde Donbazil » 21 Noi 2013, 23:01

Sal'tare!
Am stat de vorba de vreo cateva ori la diferite manifesatari cu Dl. Tabara, fost ministru al agriculturii.....Ce-am priceput eu:
Sunt doua "tabere"....
-Cei care vor sa faca productie mare pentru ca poporul cere papa si atunci apeleaza la OMG care produce mult si cu cheltuieli minime - da' nu-s asa de date dracu' cum zic unii, care habar n-au despre cei povestea - ci doar au schimbata o gena pentru a fi mai rezistente la un anumit dusman deci nu influenteaza cu nimic viata omului, ba chear o duce bine ca are burta plina si...
-Cei ce "lupta" impotriva OMG, cei care ne baga fitile ca noi sa producem "ecologic" adica aproape nimic ori sa folosim pesticide si alte otravuri cancerigene ca sa avem ceva productie, da' si asta-i rau, -Deci ce ne ramane?..... Sa cumparam de la cei care produc si ne vand - culmea tot OMG.....
In Europa multe tari interzic cultivarea OMG - pe cand americanii, argentinienii si multi altii le cultiva si au productii din care ne vand noua, pentru ca, mafiotii au interzis " cultivarea" dar NU si cumpararea......Pricepeti!.....
Deci sa CUMPARAM avem voie!.....Si tot OMG consumam......Pai cine-i fatzarnicu' si cine-i fraieru' in ecuatie?...... :idea:
Sal'tare!
Donbazil - Faget
Avatar utilizator
Donbazil
 
Mesaje: 2780
Membru din: 23 Feb 2011, 23:34
Localitate: Faget

Re: O mare victorie pentru albine

Mesajde stefanmadalin » 22 Noi 2013, 00:36

Deci , aceste insecticide aveau rolul de a intra in planta , astfel, orice daunator musca din planta , acesta murea.
Cand este foarte vulnerabila? In 2 funze, atunci vin niste daunatori ( gargarite cu rostru) care practic sectioneaza plantula nou rasarita.
Mai este un daunator, viermele sarma, acesta ataca samanta abia semanata, aceasta pierzand germinatia. Sunt foarte foarte periculosi si sunt cu precadere pe podzoluri, aici isi fac ei de cap. Practic tratamentul semintei era cel mai simplu si eficient, in lipsa acestuia se pot aplica anumite tratamente, dar sunt ffff scumpe si nu se renteaza.

Ok sa zicem ca s-a semanat, floarea a rasarit, a parcurs toate etapele de vegetatie pana la inflorit, fructifica, se matureaza, si apare o molie nenorocita( Homeosoma nebulela) care ciuruieste achenele de floarea soarelui. Daca vreodata ati mancat seminte si ati dat de una ranceda, sa stiti ca ati mancat fie scleroti de sclerotinia fie excrementele acestei molii ce se afla in achena. Aici s-a demonstrat ca o cantitate mai mare de carbonogen( substanta neagra de-ti ramane pe maini dupa ce mananci seminte) inmpiedica dezvoltarea acestui daunator. Deci , cu cat samanta este mai neagra si are coaja mai tare cu atat este mai rezistenta la daunator. S-au facut hibrizi cu rezistenta la acest daunator, care elimina o doza mai mare de tratament la samanta, sau eventual un tratament in vegetatie la inflorit.

Inca nu stim de ce ne mor albinele, deocamdata se banuieste ceva, dar un lucru il stiu sigur: multi agricultori abuza de aceste insecticide, aplica doze marite, si de aici toate nenorocirile.

De exemplu: Ca sa combati daunatorii de sol( viermii sarma) se recomanda 6 litri/ tona de samanta .
Ca sa combati acei daunatori periculosi imediat dupa rasarire, se recomanda 7l/tona de samanta.
Ca sa combati molia, trebuie o doza de 8l/tona de samanta.
Problema aici cred ca este, o doza prea mare , cu remanescente mari in perioada infloritului.

Deci deocamdata nu sunt solutii alternative la aceste insecticide. Toti acesti daunatori pot compromite total cultura.
Pentru viermii sarma nu va face nimeni combatere la sol. Dar sa zicem ca ar merge cultivata floarea soarelui, dar in vegetatie trebuiesc aplicate mult mai multe insecticide pentru combaterea lor, se poate dar cu mari costuri. Trebuiesc urmarite populatiile de daunatori, sondaje la sol ( unii ierneaza ca adult si la 60 cm adancime), in vegetatie trebuie sa stai cu ochii pe ei, cum apar, cum sari cu insecticidul.

Eu , ca student in anul 3 la agricultura, m-as baga la o cultura de floarea soarelui, pentru ca stiu ce fac, dar nu stiu ce o sa face ceilalti fermieri care se obisnuiau sa semene floarea, sa o erbicideze si pana la recoltat numai treceau pe la ea.

Mai este o posibilitate, ca acesti daunatori sa nu fie in populatii asa de mari tocmai datorita acestor insecticide aplicate indelung, hai sa zicem ca in acest an nu o sa fie atac mare, dar peste 2 ani , populatiile se vor marii, si daca se vor abroba neonicotinoidele peste 2 ani, din cauza unor mari populatii ce s-au dezvoltat in acesti ani de lipsa a insecticidelor, vor trebuii aplicate doze mult mai mari pentru reducerea populatiilor.

Si am vorbit numai de floarea soarelui, dar porumbul are aceiasi daunatori ,cu mici exceptii, graul la fel, rapita idem, deci nu afecteaza numai aceasta cultura ci intreaga agricultura. Din pacate multi vor stropii in vegetatie, cum am sa fac si eu la porumb, daca situatia o va impune, altceva nu am de ales, trebuie sa fac cumva productie, astfel as pierii.
Nu pot sa infiintez hectarul de cultura cu 2000-2500 lei si sa ma uit cum vine tanymecus si-mi rade cultura.
Stiu , si eu am albine, si nu-mi place deloc ceea ce se intampla pe camp, dar cred ca o buna aplicare, la sondaje, atunci cand avem populatii mari, daor cand se impune cu dozle recomandate ar fi cat de cat OK. Pai romanul nostru cand vrea sa erbicideze, pune si un insecticid, mai pune si un foliar si un regulator, mai pune si de-un fungicid, si vace de-o ciorba
de pute tot campul. Oare asa nu merge!!!
stefanmadalin
 
Mesaje: 1483
Membru din: 24 Feb 2012, 04:52

Re: O mare victorie pentru albine

Mesajde stefanmadalin » 12 Ian 2014, 16:42

Deja se aud zvonuri cum ca Bayer AG urmeaza sa omologheze in Europa o noua substanta activa care poate combate acesti daunatori tratand samanta. Bineinteles, noua substanta este acum prietenoasa cu albinele si mut mai scumpa .
stefanmadalin
 
Mesaje: 1483
Membru din: 24 Feb 2012, 04:52

Re: O mare victorie pentru albine

Mesajde cristi_vidican » 12 Ian 2014, 21:50

Problema e că fermierii și-au făcut stocuri de „neonicotinoide” și cel puțin anul acesta nu o să scăpăm.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
Avatar utilizator
cristi_vidican
 
Mesaje: 7022
Membru din: 23 Feb 2011, 13:58
Localitate: Hidiselu de Sus - Bihor

Re: O mare victorie pentru albine

Mesajde unincepator » 19 Ian 2014, 21:50

stefanmadalin scrie:Deja se aud zvonuri cum ca Bayer AG urmeaza sa omologheze in Europa o noua substanta activa care poate combate acesti daunatori tratand samanta. Bineinteles, noua substanta este acum prietenoasa cu albinele si mut mai scumpa .

Daaa,dar chiar daca se trateaza saminta ,sant substante care raman an plante si toata viata plantei, acea substanta are efect toxic bine anteles asupra organismelor vii si atunci nu stiu daca chiar am scapat.
unincepator
 
Mesaje: 203
Membru din: 09 Oct 2011, 19:27

Re: O mare victorie pentru albine

Mesajde stefanmadalin » 18 Mar 2014, 16:54

S-a dat drumul la neonicotinoide in aceasta campanie.
Singurul lucru ce s-a modificat fata de anul trecut, este ca tu ca fermier nu-ti mai cumperi insecticidul sa-ti tratezi acasa samanta si sa pui ce doza vrei tu, ci te duci cu samanta la un centru de tratare si ti-o pregatesc cei de acolo conform cu regulile in vigoare.
stefanmadalin
 
Mesaje: 1483
Membru din: 24 Feb 2012, 04:52

Re: O mare victorie pentru albine

Mesajde cristi_vidican » 18 Mar 2014, 23:03

stefanmadalin scrie:S-a dat drumul la neonicotinoide in aceasta campanie.
Singurul lucru ce s-a modificat fata de anul trecut, este ca tu ca fermier nu-ti mai cumperi insecticidul sa-ti tratezi acasa samanta si sa pui ce doza vrei tu, ci te duci cu samanta la un centru de tratare si ti-o pregatesc cei de acolo conform cu regulile in vigoare.

Dacă poți, dă-ne niște likuri cu legile care reglementează așa ceva.
Referitor la tratarea semintei, nu cred că fermierii vor face asta!
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
Avatar utilizator
cristi_vidican
 
Mesaje: 7022
Membru din: 23 Feb 2011, 13:58
Localitate: Hidiselu de Sus - Bihor

Re: O mare victorie pentru albine

Mesajde stefanmadalin » 19 Mar 2014, 00:41

http://www.recolta.eu/actualitate/exclu ... 24634.html

Derogare de 120 de zile - CE a dat României „undă verde” la neonicotinoide ! Conditiile impuse sunt insa extrem de limitative.
Fermierii trebuie sa-si duca samanta la tratat in centre specializate !

România a notificat Comisia Europeană privind plasarea pe piață pentru o perioadă de maximum 120 de zile a produselor Nuprid AL 600 FS produs de Alchimex, Seodoprid 600 FS de la Makhteshim Agan, Cruiser 350 FS al celor de la Syngenta și Poncho 600 FS al celor de la Bayer.

Aceste neonicotinoide au primit autorizație temporară şi pot fi utilizate până la data de 28 iunie 2014. „Această autorizație se acordă începînd cu data de 28.02.2014, pentru utilizarea limitată și controlată în vederea combaterii dăunătorilor Tanymecus dilaticollis (rățișoara), Agriotes spp. (viermii sârmă), Diabrotica virgifera virgifera (viermele vestic al rădăcinilor), Phyllotreta spp. (puricii cruciferelor) în culturile de porumb, floarea soarelui şi rapiţă, pentru tratament sămânță (…)”, se arată în textul autorizațiilor temporare de punere pe piață cu numerele 159736, 159737, 159738 şi 159739 din 10 martie 2014.

Condiţii de comercializare şi utilizare
Potrivit documentelor, companiile care vor comercializa aceste substanţe o pot face doar către agenții economici care fac dovada că tratamentul va fi efectuat în instalații profesionale cu personal calificat şi vor ţine o evidență strictă a cantităților de produs comercializat pe agent economic, pe care o va comunica săptămânal MADR. „Etichetarea ambalajului semințelor tratate se va face conform prevederilor art.49(4) al Regulamentului (CE) nr. 1107/2009; - însămânțarea se va efectua cu semănători dotate cu echipamente care să asigure reducerea riscului (...);Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale prin direcțiile de specialitate de la nivel local, va monitoriza întreaga acțiune, prin efectuarea de controale atât la locurile de tratare a seminței, cât și în câmp la semănat; este interzisă crearea de stocuri de produs/sămânță tratată după data de 28.06.2014”, mai precizează autorizațiile temporare.

Derogarea - un “colac de salvare cu ventilul scos”
Agricultorii consideră că această derogare nu reprezintă o soluţie, ci “o amânare”. “Această derogare este un colac de salvare cu ventilul scos, deoarece se va dezumfla în 120 de zile. Este doar o amânare, asta nu înseamnă că problema este rezolvată. Sunt absolut necesare demersuri începând de acum pentru anul viitor, pentru că dacă ne trezim să facem din nou demersuri la începutul anul viitor pentru încă o prelungire este clar că aceea nu se mai poate obţine”, ne-a declarat Marcel Cucu, vicepreşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli (APA) din Brăila.
stefanmadalin
 
Mesaje: 1483
Membru din: 24 Feb 2012, 04:52


Următorul

Înapoi la REVISTA PRESEI APICOLE - LUMEA APICOLA , ROMANIA APICOLA



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 8 vizitatori