Prima pagină STUPARITUL - ANUNTURI FORUM NAVIGARE PE FORUM - INSTRUCTIUNI

In aceasta sectiune gasesti tutoriale referitoare la navigarea pe forum, instructiuni pentru introducerea pozelor si clipurilor youtube
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupăritul

Mesajde Balian » 04 Sep 2024, 16:09

Despre moduri de vânzare. Sunt două grupuri de prețuri. En gros și la borcan. La borcan de cca. trei ori mai mare decât la en gros. (o cale de scăpare) Vânzarea la procesator este mai simplă. În ziua de azi nici asta nu este chiar simplu. La borcan e mult mai complicat. E munca de ambalare, infințare pe punct de desfacere, intrare în formă legală, angajare de vânzători, alimentare permanentă cu marfă și formarea clientelei… E de dorit ca planul de vânzare să fie pentru cantitate mai mare.

Cum fac eu: lucrez la un loc frecventat de cumpărători care cumpără un anumit produs. Dau la vedere și mierea, plus fac reclamă la fb. Nu la comunitatea largă că aș da informație nefolositoare la majoritatea celor care citesc. Am găsit un grup de producători agricoli din orașul meu care are 3300 de membri și primesc informația pe care poate să acceseza la 5 minute drum de ei. Duc miere cadou la toate utilitățile unde merg la rezolvat probleme, spunând să amintească mierea mea la cunoscuții care vin la ei.

Eu sunt mic la producție, dar văd cum fac care au mult de vânzare. Deschide un ștand pe coridorul unui magazin, are marfă f diversificată și vânzare bună.
Unii spun așa, - vând la en gros de trei ori mai mult și sunt tot la același bani. Nu e chiar așa. Și la vânzare la borcan producția ducem la maxim posibil, deci nu putem mări producția cu același număr de familii la de 3 ori. Trebuie să mărim exploatația, și să avem mai multe locații. Plus acea producție mărită nu se dă pe grdatis. Poate singuri nu reușim și trebuie să angajăm ajutor, să facem investiții în inventar în utilaje și uite intrăm întro altă categorie de producător pe care poate nu avem posibilitate s-o ducem sau nici nu vrem să intrăm întro asemenea situație.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 05 Sep 2024, 09:14

la cat de mic e pretul la angro ...de ce nu cumparati miere si o vindeti la pret de borcan....???
si nu va mai chinuiti cu productia.... :lol:

profit 200% instant...

orcum in viitoru apropiat pretu la angro o sa fie de neimaginat....si agricultura va fi pusa la pamant..
voi ati auzit de criza agro-alimentara sau asteptati revenirea vremurilor de alatadata....???
yuonyuon

Mesajde Balian » 05 Sep 2024, 12:01

Perfect adevārat ce spuneți. Am ajuns la capātul investițiilor apicole. Nu mai trebuie sā cumpār utilaje scumpe. Am putea pāstra clientela cumpārând şi procesând miere. Am avea acolo vreo 10 familii pentru joacā. Momentan costul unui kg de miere îmi iese la cca. 15lei/kg, când am putea cumpāra fārā efort la 8-9 lei. Aşa arunc pur şi simplu vreo 6-7 lei la fiecare kg vândut. Sā spunem cā nu ştiu să calculez. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 05 Sep 2024, 14:23

Balian scrie:Perfect adevārat ce spuneți. Am ajuns la capātul investițiilor apicole. Nu mai trebuie sā cumpār utilaje scumpe. Am putea pāstra clientela cumpārând şi procesând miere. Am avea acolo vreo 10 familii pentru joacā. Momentan costul unui kg de miere îmi iese la cca. 15lei/kg, când am putea cumpāra fārā efort la 8-9 lei. Aşa arunc pur şi simplu vreo 6-7 lei la fiecare kg vândut. Sā spunem cā nu ştiu să calculez. :)
stiu eu destui care dau cu 9 lei.... :lol:
mie cel putin imi iesee mai mic pretu de productie per familie...de 9 lei....si inca mai este rentabil....
ideea e ca diferenta asta de pret de la angro la borcan...duce la falimentarea sectorului de poductie ...cea ce nui o problema ca va fi suplimentat de catre ucraina aproape de 100% in curand....si asta daca vrea.. :lol:

deci cam asa se ducede rapa si agricultura noastra draga....pacat totrusi de cei care au investit masiv in ultima perioada pentru ca nu prea mai au cum sa isi scoata investiitiile decat daca sunt foarte buni in cea ce fac ....dar daca erau asa buni cu siguranat investeau in altceva...
e bine pentru cei ce au deja inventarul complet si cunosc meseria ......
yuonyuon

Mesajde Balian » 05 Sep 2024, 15:31

Cu inventarul ce am mai trebuie sā trec de perioada de amortizare financiarā a investiției dupā care îmi pot scādea prețul de producție. Cum socotesc eu la cca. 10 lei/kg. Asta înseamnā o scādere de cca. 33% şi voi vedea ce se va întâmpla cu prețul.
Balian

Mesajde buca » 05 Sep 2024, 16:38

Balian scrie:Cu inventarul ce am mai trebuie sā trec de perioada de amortizare financiarā a investiției dupā care îmi pot scādea prețul de producție. Cum socotesc eu la cca. 10 lei/kg. Asta înseamnā o scādere de cca. 33% şi voi vedea ce se va întâmpla cu prețul.

Consider ca este cel putin dureros...1 kg de miere 10 - 15 lei .Un pachet de tigari 25 de lei, o sticla de apa minerala 4 lei, o sticla de vin 40-50 de lei,etc,etc.
Unul din cunoscutii mei mi-a spus ca mierea de floarea soarelui a bagat-o la tuica...nu vrea sa procopseasca pe altii .
Inclin sa-i dau dreptate... :oops:
buca

Mesajde yuonyuon » 05 Sep 2024, 16:58

buca scrie:
Balian scrie:Cu inventarul ce am mai trebuie sā trec de perioada de amortizare financiarā a investiției dupā care îmi pot scādea prețul de producție. Cum socotesc eu la cca. 10 lei/kg. Asta înseamnā o scādere de cca. 33% şi voi vedea ce se va întâmpla cu prețul.

Consider ca este cel putin dureros...1 kg de miere 10 - 15 lei .Un pachet de tigari 25 de lei, o sticla de apa minerala 4 lei, o sticla de vin 40-50 de lei,etc,etc.
Unul din cunoscutii mei mi-a spus ca mierea de floarea soarelui a bagat-o la tuica...nu vrea sa procopseasca pe altii .
Inclin sa-i dau dreptate... :oops:

daca punem apa la angro e 7 lei tona...angro :D
vinul e 10-15 lei litru..angro
mierea 8 lei kg angro ....e chiar penibil....adica se vede o incapacitate a producatorului de asi vnnde marfa...deaceia este si accentuat mai mic ....asta e ...inceputul sfarsitului....

lafel ca si fermieri nu mai unde sa isi faca ciubucurile ...nu au posibilitatea sa lucreze direct cu clientul si incep sa se resemneze...mai ales deacum au disparu t si ciobanii...
incet incet se cam aliniaza planetele pentr toate domeniile si cum toate sunt interconectate ...lafel si apicultura va avea de suferit....
cea ce e sigur e ca pana anul acesta a fost bine...dar de la anul cu 8 lei angro este faliment....

singura optiune ramane vetre fixe cu tot inventaru acumulat deja...si experienta....ajungi sa faci cu mult sub pretul productiei raportat la medie...altfel cumperi de la latii si vinzi mai departe la borcan....
succes pe 2025 de pe acum !! :lol:
yuonyuon

Mesajde Balian » 05 Sep 2024, 17:38

yuonyuon scrie:.....acu 3 saptamani am trecut pe la Salonta....cei acolo desertu Gobi???....am ras atunci ...acum cand am venit inapoi ...era la mine desertu Namibiei(ma m uitat pe harta :D )
acum a plouat totul e ok...

Ar fi fost bine dacā ne-am fi putut întâlni. Aşa puteam sā duscutām mai detailat pweipețiile apiculturii. :)
Tot am amintit de situația de deşert ce am în ultimul timp în jurul meu. Cred cā pasiunea, reducerea la minim posibil a chelruielilor, calculat inainte orice mişcare şi o atenție sporitā asupra servirii şi pāstrārii clientelei ne poate pluti pe suprafațā pânā ce vine Mesia. :roll:
Balian

Mesajde mausica » 05 Sep 2024, 22:29

Balian scrie:
yuonyuon scrie:.....acu 3 saptamani am trecut pe la Salonta....cei acolo desertu Gobi???....am ras atunci ...acum cand am venit inapoi ...era la mine desertu Namibiei(ma m uitat pe harta :D )
acum a plouat totul e ok...

Ar fi fost bine dacā ne-am fi putut întâlni. Aşa puteam sā duscutām mai detailat pweipețiile apiculturii. :)
Tot am amintit de situația de deşert ce am în ultimul timp în jurul meu. Cred cā pasiunea, reducerea la minim posibil a chelruielilor, calculat inainte orice mişcare şi o atenție sporitā asupra servirii şi pāstrārii clientelei ne poate pluti pe suprafațā pânā ce vine Mesia. :roll:

Baga mare si mai fa o platforma :)))) Eu chiar mi-am amortizat toate sculele,la stupi merg pe motorina statului,daca mai si accesez pt medicamente :lol:
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde Balian » 09 Sep 2024, 18:05

Mai se spune că pricperea stuparului și metoda pe care folosește este predominantă în mărimea producției, nu felul mărcilor.
Eu spun că contează mult matca și nu cred că este suficient 1-2 ani să cunoști un fel de albină. Am lucrat cu trei tipuri de albine.
35 de ani cu maidaneze (nu carpatină!), simultan vreo 3-4 ani cu bk și vreo 15 cu carnica pe care o am și acum. Diferența de
trecere de pe maidaneze la carnica la aproape toate categoriile de probleme era cer și pământ. Cea mai semnificativă diferență
era la producție. Un timp lung de 2 ori și mai apoi de 3-4 ori. Mai erau și diferențe negative ca agresivitate tendință de roire,
propolisare și construire de punți de ceară excesivă, dar eu în general analizez un tip nu numai la unele trăsături. La mine
producția era pe primul loc. De când vânzările merg cum merg nu mai știu ce să cred. Bk era f bun și cred că voi trece pe ea
după ce găsesc o sursă sigură de aprovizionare cu mătci. E f important momentul când să primesc mătcile. Imediat cupă salcâm.
Asta este eliminatoriu pentru mine! :)
Balian

Mesajde Balian » 14 Sep 2024, 20:02

Sunt utilizator acid oxalic (AO). Prin toate formele de aplicare. Pe suport, sublimare și picurare. Recunosc nu este chiar
suficient în orice situații, dar dacă sunt consecvent este destul în majoritatea cazurilor. Contolul spune punct pe i. În cazul
controlului sunt radical. Scot puiet căpăcit cu furculița și mă uit ce găsesc. Dacă trebuie lunar și la toate familiile că e o
lucrare ff simplă. Sublimarea am observat că e mult mai eficientă dacă se produce în mediu cu umiditate mare. Așa o fac
sau după o ploaie puternică sau aplic după un tratament de vitaminizare cu adaos de apă. Fac în această perioadă când
puietul este în scădere, de mai multe ori în funcție de numărul de păduchi căzuți. Tratament final o fac prin picurare
(tot cu AO) în lipsă de puiet la sfârșitul lui noiembrie sau în decembrie când este o fereastră de temperatură mai caldă.
Nu urmăresc tehnologie bio, dar cât posibil evit folosirea substanțelor toxice. Cât se poate. Totul depinde de rezultatul
testelor cu furculița. :)
Balian

Mesajde buca » 15 Sep 2024, 11:54

Balian scrie:Sunt utilizator acid oxalic (AO). Prin toate formele de aplicare. Pe suport, sublimare și picurare. Recunosc nu este chiar
suficient în orice situații, dar dacă sunt consecvent este destul în majoritatea cazurilor. Contolul spune punct pe i. În cazul
controlului sunt radical. Scot puiet căpăcit cu furculița și mă uit ce găsesc. Dacă trebuie lunar și la toate familiile că e o
lucrare ff simplă. Sublimarea am observat că e mult mai eficientă dacă se produce în mediu cu umiditate mare. Așa o fac
sau după o ploaie puternică sau aplic după un tratament de vitaminizare cu adaos de apă. Fac în această perioadă când
puietul este în scădere, de mai multe ori în funcție de numărul de păduchi căzuți. Tratament final o fac prin picurare
(tot cu AO) în lipsă de puiet la sfârșitul lui noiembrie sau în decembrie când este o fereastră de temperatură mai caldă.
Nu urmăresc tehnologie bio, dar cât posibil evit folosirea substanțelor toxice. Cât se poate. Totul depinde de rezultatul

Buna ziua, anul trecut am tratat cu acid formic...am omorat cateva regine . Inca mai am acid formic, in cateva zile ajung la albine , cred ca voi folosi tot acid formic. Asta peste 3 saptamani
In urma cu aproximativ 1 luna de zile am bagat benzi cu oxalic , inca nu stiu daca sunt roase... sau nu.
Care tratament credeti ca este mai eficient ? Acid formic ori acid oxalic prin picurare ?
Care tratament din acestea 2 este mai "gentil,, cu matca ?
buca

Mesajde Balian » 15 Sep 2024, 14:16

buca scrie:... Buna ziua, anul trecut am tratat cu acid formic...am omorat cateva regine . Inca mai am acid formic, in cateva zile ajung la albine , cred ca voi folosi tot acid formic. Asta peste 3 saptamani
In urma cu aproximativ 1 luna de zile am bagat benzi cu oxalic , inca nu stiu daca sunt roase... sau nu.
Care tratament credeti ca este mai eficient ? Acid formic ori acid oxalic prin picurare ?

Pe formic nu am experiențe. Odată că am aplicat la temperatura peste 25grade am pierdut 60% din stupină.
Era vina mea, nu a formicului. Cel mai important tratamnt este fără puiet și să fie cât mai eficient.
Situația fără puiet de obicei vine toamna târziu când temperatura este mai scăzută și albina este restrînsă.
Nu știu să vă spun și nu cred că se poate aplica formic la temperatura săzută. Oxalicul însă prin picurare merge
bine, numai să folosiți seringă cu ac cât mai subțire altfel la picături mari pot apare albine moarte la urdiniș și
în fața stupului. AO folosesc de aproape 10 ani. Nu am avut probleme cu mătcile. :)
Balian

Mesajde crisandp2 » 16 Sep 2024, 15:38

buca scrie:
Balian scrie:Sunt utilizator acid oxalic (AO). Prin toate formele de aplicare. Pe suport, sublimare și picurare. Recunosc nu este chiar

Buna ziua, anul trecut am tratat cu acid formic...am omorat cateva regine . Inca mai am acid formic, in cateva zile ajung la albine , cred ca voi folosi tot acid formic. Asta peste 3 saptamani

Buna ziua,
cele mai stabile termic sunt vaporizatoarele Nassenheider.
Sunt cca 10EUR o bucata dar isi fac treaba, sunt folosite pe scara larga in Germania.
Trebuie verificat la 24-48h max de la inceperea tratamentului ca vaporizarea nu e mai mare decat ce scrie in manual.

Apoi puteti aplica vaporizatoare cu burete, la o crestere brusca a temperaturii e un tratament extrem de brutal.

Cred ca cel mai omenesc tratament e sa scuturi regina si zburatoarea pe faguri crescuti cat de repede posibil, la inceput de iulie de exemplu, si tratata familia cu pulverizare de acid oxalic.
Ce ramane se lasa se scoata regina noua, se trateaza dupa 21 de zile de la separarea de regina tot prin pulverizare cu oxalic.
Metoda sus numita e "Teilen und behandeln", o aplica nemtii cu success.

Ai nevoie de un prieten adevarat si un weekend de munca si faci zeci si zeci de stupi in etapa 2, dupa cele 21 de zile sus mentionate.

Chiar si dl Yuon a admis in ceva postare ca scuturarea pe rame noi/foite da un plus de vigoare si reseteaza familia.

Din pacate, albina iti cere sa ii fi prin preajma cateodata (recoltare miere, facut roi, tratamente) asa ca daca ati putea sa va sincronizati "experienta africana" cu 2-3 zile la albine ar fi perfect.

Cu stima,
Daniel
crisandp2

Mesajde yuonyuon » 19 Sep 2024, 21:39

Nu se merita efortul....daca avem imunitatea/ microclimatul intact.....atunci un varachet( sau doua) e mai mult decat suficient...

Mai bine de atat nu exista...ca timp /investitie/ orice vreti voi

In situatiile in care se ajunge la stadiul de " invazie" " atac masiv de varooa"...deja tratamentul este prea costisitor....si rezultatul nu este o familie puternica...doar o familie care se chiunuie.....sau da bine la numar...

Noi vrem sa lucram cu familii puternice si tratamente minime= castig / productie maxima
yuonyuon

Mesajde crisandp2 » 20 Sep 2024, 10:29

yuonyuon scrie:Nu se merita efortul....daca avem imunitatea/ microclimatul intact.....atunci un varachet( sau doua) e mai mult decat suficient...

Mai bine de atat nu exista...ca timp /investitie/ orice vreti voi

In situatiile in care se ajunge la stadiul de " invazie" " atac masiv de varooa"...deja tratamentul este prea costisitor....si rezultatul nu este o familie puternica...doar o familie care se chiunuie.....sau da bine la numar...

Noi vrem sa lucram cu familii puternice si tratamente minime= castig / productie maxima

Buna ziua dle Yuon,
pe sistem ME cuib 2 corpuri + X de recolta se poate pastra microclimatul ?
Sau doar pe 1 corp ME de cuib + X de recolta ?
Intreb, nu dau cu parul.
crisandp2

AnteriorUrmătorul

Înapoi la NAVIGARE PE FORUM - INSTRUCTIUNI