Prima pagină STUPARITUL - ANUNTURI FORUM NAVIGARE PE FORUM - INSTRUCTIUNI

In aceasta sectiune gasesti tutoriale referitoare la navigarea pe forum, instructiuni pentru introducerea pozelor si clipurilor youtube
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupăritul

Mesajde cristi_vidican » 14 Mai 2023, 07:50

Apropo de cântarul lui Balian ...
Se zice că Apidava și Filoemera au intrat și ei pe grafice și au fixat prețul la 8 lei la rapiță, văzând că stupii aduc câte 8 kg pe zi de miere marfă. :lol:

Râdem, glumim, dar la cum se va lua mierea de rapiță anul acesta de către achizitori, va fi de plâns.
Ar mai rezolva prețul un salcâm care nu se va face.
Deja apicultorii joacă la zăpăcire.
Unii anunță că pleacă la Calafat, în timp ce deja s-au poziționat în S2.
Sigur nu va fi anul salcâmului.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde mausica » 14 Mai 2023, 09:55

cristi_vidican scrie:
Unii anunță că pleacă la Calafat, în timp ce deja s-au poziționat în S2.

ai fost sa vezi tu ca e asa ?poate ca chiar au mai plecat si la Calafat
Legat de pret....daca au stocuri clar va fi pret mic. Cand vezi asemenea cantare iti dai seama ce pareri iti formezi :o :lol:
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde cristi_vidican » 14 Mai 2023, 13:38

mausica scrie:ai fost sa vezi tu ca e asa ?poate ca chiar au mai plecat si la Calafat

Am un prieten care trebuia să meargă (de 1 săptămână) în S la salcâm 1. Dar și acum e cu stupii acasă pt că nu s-a meritat să meargă cu vremea asta.
Sunt sigur că mulți au mers în Sud, dar cine s-a uitat pe vreme, nu s-a dus.
În Sud, salcâmul ține 7 zile de când începe să secrete. Nu e chiar simplu cu el.
cristi_vidican

Mesajde stefanmadalin » 14 Mai 2023, 16:46

In sud problema nu e vremea, ci faptul ca salcamul nu are flore.
stefanmadalin

Mesajde mausica » 14 Mai 2023, 18:17

Cu vremea asta sperante sunt doar la S2 sau S3
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde Balian » 14 Mai 2023, 20:30

cristi_vidican scrie:
Balian scrie:și era prea greu să mai ridic. :? :lol:

Soluții trebuia să găsești ușor.
1. Un prelungitor de cablu se găsește.
2. Stupul îl pui ușor pe cântar. Îl rupi în bucăți și îl pui corp cu corp. E drept, că la câte corpuri și elemente ai pe stup, ți-ar fi luat ceva timp :lol:

Mie îmi place să pun pe cântar cel mai bun stup. Nu caut prin cântar să văd câtă miere fac, ci mai degrabă puterea culesului.
Și să-mi zic apoi: vezi, dacă aveai toți stupii așa, ce producție făceai?

Legat de asta, am căutat să am în stupină stupii toți cât mai buni. Și eu zic că am cam reușit.
La rapiță se vede foarte bine după numărul de caturi. 80% au adunat la fel de bine și asta e bine.

Legat de luarea caturilor cu miere în cules ca să le dam altele goale, am văzut și eu că albina aduce și în funcție de câtă miere are. Dar unde să pun acele corpuri cu miere nematurată? Fac precum chinezii și o rezolvă în laborator?

La MER nu se umblă în cuib! :lol:

De un timp urmăresc cu refractomatrul un fenomen: albinele căpăcesc celulele când aceea este plină. Dacă le dai loc mult, tot aceea
cantitate de miere este răspândită pe o suprafață mai mare, o maturizează mai repede și nefiind pline nici nu căpăcește așteptând să
mai adună nectar. Dacă însă lași pe magazii puține și le strângi, pe lângă că bagă și în cuib mai și căpăcește (fiind celulele pline că nu
are loc) cu o umiditate mai ridicată. La rapiță unde umiditatea este f ascuțită astfel ne fentăm de două ori. Odată că avem mult de
descăpăcit și cuib blocat cu polen și miere, mai avem problemă și cu umiditatea.
Azi am stors. Deși nici 10% nu era căpăcit, umiditatea a ieșit sub 18%. Cine are refractometru poate să verifice. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde cristi_vidican » 15 Mai 2023, 11:18

Mâine ajung și eu la ei. Am stupi care au rămas cu 2 magazii, care sunt căpăcite aproape în totalitate. Ar mai fi avut nevoie de 1 cat, probabil ar fi băgat cam 50%, dar nu l-au mai primit și au pus acea miere pe unde au putut.
Voi pune refractometrul să văd dacă e diferență între mierea căpăcită și cea necăpăcită. La FS am văzut că era și 19% sub căpăceală. Prin căpăceală, mierea mai poate respira puțin.
Vom vedea.

Problema mea cu multe caturi peste cuib în care să împrăștie mierea e că dacă vine vremea rece, te-ai potcovit bine cu miere cristalizată. Eu am pățit asta.
cristi_vidican

Mesajde Balian » 15 Mai 2023, 11:43

Ieri am lucrat la albine când picura ploaia. Le -am verificat și pregătit pentru
plecare la salcâm. Am luat ultimul rând de caturi. Erau surprinzător de blânde.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde cristi_vidican » 15 Mai 2023, 12:05

De când le-am dus la rapiță, și albinele mele au devenit foarte blânde.
Sunt tot felul de factori care influențează agresivitatea.
Când caturile sunt pline cu miere, albina tinde să fie mai relaxată cu împunsul. :lol:
Stropirile generează agresivitate.
cristi_vidican

Mesajde Balian » 15 Mai 2023, 17:36

@yuonyuon
Screenshot_20230515_171226_Chrome.jpg
Situația dupā luarea celor douā magazii de strânsurā

dupā cum vedeți am luat douā magazii cu miere ce s-a adunat dupā dialogul nostru despre posibilitatea de a aduna mai sporit dacā la mijlocul culesului punem magazii goale. Diferența este 30kg din care scad cca. 15kg tara magaziilor, deci miere marfā cam 15kg. Primul corp deasupra grariei cca. 10kg, al doilea 5kg şi al treilea aproape nimic.N-am cu ce sā compar cā nu am pus stup martor.
Ce pot sā spun e cā punând 3 magazii deodatā nu e soluție optimā. Dacā se depāşeşte mierea adunatā peste gratie 40% (spun eu), albina considerā acel corp o coronițā de miere deasupra cuibului şi spațiul deasupra lui rāmãne mort. De asta este f important ca primul corp de magazie sā fie pus când cuibul nu are coronițā ṣi ridicat cu un corp gol înainte sā fie umplut 50%. :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 15 Mai 2023, 21:18

la mine in primul cat in partea de jos sub forma de semisfera este un spatiu cu celule goale in speranta ca va urca matca sa ponteze dar nu urca din cauza gratiei... :lol:
mierea se duce in pod....
yuonyuon

Mesajde cristi_vidican » 15 Mai 2023, 21:58

yuonyuon scrie:la mine in primul cat in partea de jos sub forma de semisfera este un spatiu cu celule goale in speranta ca va urca matca sa ponteze dar nu urca din cauza gratiei... :lol:

Asta dacă nu e un cules bun.
La un cules bun și acel spațiu se umple rapid.
cristi_vidican

Mesajde yuonyuon » 15 Mai 2023, 22:14

cristi_vidican scrie:
yuonyuon scrie:la mine in primul cat in partea de jos sub forma de semisfera este un spatiu cu celule goale in speranta ca va urca matca sa ponteze dar nu urca din cauza gratiei... :lol:

Asta dacă nu e un cules bun.
La un cules bun și acel spațiu se umple rapid.
si da si nu...in multe cazuri se umple...daca nu dai caturi
la mine mai e si faza ca am cuibu pe 6 rame...atat oua matca....si ar vrea mai mult ...cred ca ar vrea pe vro 10 rame dar mai bine isi pune pofta in cui....
dupa salcam poate i o dau si pe a 7 tea ...inca mai ma gandesc :lol:
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 15 Mai 2023, 22:54

cristi_vidican scrie:Mâine ajung și eu la ei. Am stupi care au rămas cu 2 magazii, care sunt căpăcite aproape în totalitate. Ar mai fi avut nevoie de 1 cat, probabil ar fi băgat cam 50%, dar nu l-au mai primit și au pus acea miere pe unde au putut.
Voi pune refractometrul să văd dacă e diferență între mierea căpăcită și cea necăpăcită. La FS am văzut că era și 19% sub căpăceală. Prin căpăceală, mierea mai poate respira puțin.
Vom vedea.

Problema mea cu multe caturi peste cuib în care să împrăștie mierea e că dacă vine vremea rece, te-ai potcovit bine cu miere cristalizată. Eu am pățit asta.
si incape albina?
spor la rupt botci acum :lol:
yuonyuon

Mesajde cristi_vidican » 16 Mai 2023, 20:40

yuonyuon scrie:si incape albina?
spor la rupt botci acum :lol:

Au fost mai slabi. Dar, dacă le dădeam spațiu mai mult pentru miere, adunau, dar mierea se răcea și cristaliza în rame.
E numai bine. Cuibul nu e blocat cu miere deloc.
Sunt puțini cei cu 2 magazii.

Problema roitului la mine anul acesta a fost dată de faptul că albina aduna într-o singură săptămână polen de a blocat toate ramele din cuib.
Așa ceva n-am mai văzut. Iar treaba asta se pare că a fost mai puternic doar la Bk.
Cei cu carnica, nu toți, nu au avut problema asta.
Au mers pe păducel și ... s-au blocat.
Acum și-au revenit, au renunțat la botci
cristi_vidican

Mesajde yuonyuon » 16 Mai 2023, 21:55

blocajele de polen sunt foarte periculoase...iti strica stupii...
eu pun colectoarele sau iau rama blocata si o pun in cat ....nu astept ca se deblocheaza singur...

daca era cuibul pe 3 corpuri mer nu mai era o problema ca matca se muta mereu si avea de treaba nonstop...
yuonyuon

AnteriorUrmătorul

Înapoi la NAVIGARE PE FORUM - INSTRUCTIUNI