Prima pagină STUPARITUL - ANUNTURI FORUM NAVIGARE PE FORUM - INSTRUCTIUNI

In aceasta sectiune gasesti tutoriale referitoare la navigarea pe forum, instructiuni pentru introducerea pozelor si clipurilor youtube
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupăritul

Mesajde marco68 » 26 Mai 2023, 14:27

Paul ,
ai inteles de iti vine acea albina multa din caturi?daca stii diferenta intre albina de iarna si albina de vara devine usor raspunsul...e un detaliu mic , dar foarte bun pentru noi!!
Fii ca apa, prietene!
marco68

Mesajde yuonyuon » 26 Mai 2023, 17:10

marco68 scrie:Eu am o vorba, piramida cu baza mare in jos pe timp de iarna si cu baza mare sus in culesuri...Dl. yon, nu va lasati sarit la alt subiect... ramineti la decimarea paduchilor .Rusii au inventat un sistem rotativ ,dar e multa manopera, turcii folosesc capace bombate de sticla...Dumneata confirmi ca se poate...si se poate.Continuati cind aveti timp acest subiect .
eu am plecat de la idea cum sa nu mai pierd albina din cauza puietului racit...
adica la dezvoltare ...sa imi iasa la socoteala ....si nu era chiar cum trebuie...mereu aparea factoru ala pe care nu il puteam controla ...asa ca am apelat la diafragme si ingrdirea cuibului ca sa fiu sigur ca nu se intinde matca mai mult decat are albina putere de protectie/ingrijire....

natura a prosperat pe sistemul matematic..."mult si prost si fara rost"...este sistemul care a asigurat perpetuarea speciilor ...dar la mine in stupina vreau mult si de calitate ...nu imi trebuie religve si caractere slabe...pentru ca eu in caz de probleme intervin (asta e rolul apicultorului)...

ecuatia pentru dezvoltare este simpla ...cu toti stim ca de la ou la eclozare trebuie 20 de zile....si de la o rama de puiet(de calitate ) ies 3 ...pe un spatiu de 4 rame de puiet avem la 20 de zile 12 rame de albina(4 x 3)...iar acea albina traieste 35-40 de zile daca creste puiet.....iar daca nu, va trece de 70 de zile ...deci peste alte 20 (pe aceleasi 4 rame de puiet)de zile avem inca 12 rame cu albina...totalul va fi de 24 rame de albina doar pe 4 rame de puiet...peste alte 20 de zile inca 12 rame de albina :lol: :lol: ...tineti cont ca nu foarte multa albina va creste puiet pentru ca sunt doar 4 rame de puiet :lol: ...si tot asa ajungem la o concluzie destul de aiurea...care ne deschide orizontul spre o altfel de apicultura....
dar stati asa ca asta nu e tot.....nu am socotit pierderile...pentru ca aici e problema....

cea mai mare ar fi puietul racit ...deunde pleaca toate celelalte probleme ....eu am apelat la sistemul cu diafragme pentru a "trisa" in favoarea mea....tre sa tinem cont ca un stup complet sanatos in mod natural are pierderi de puiet ..mult puiet moare prematur asta fiind ceva complet normal...este un echilibru..o lupta ...
faptul ca eu am limitat cuibu la 6 rame de puiet nu doar ca am eliminat riscul de a avea puiet racit dar si celalat risc de avea paduci ....nu ca nu as avea paduci ..ca sunt! ii vad pe albine dar parca sunt handicapati ...nu imi afecteaza imunitatea stupilor atat timp cat ecuatia ramane in parametrii aceptabili inseamna ca nu au influienta negativa...

alte pierderi in afara de cresterilie de puiet ce scurteaza viata albinei...ar fi uzura in culesuri si pesticidele...prigorii ...deci orcum se pierd multe albine...dar la 2000 de albine ce ecluzioneaza zilnic o pierdere de 200 de albine pe zi tot este putin...

in primavara am vazut destui paduchi pe albine si eram gata sa fac un tratament dar am urmarit dezvoltarea si se pare ca nu au sanse....majoritatea paduchilor se dezvolta pe ramele marginase care la mine nu mai sunt...din pacate (pentru ei)...cand o rama este pontata din colt in colt si ecluzioneaza de la o parte la alta in totalitate este dovada ca acaolo este exces de putere si imunitate :lol: adica stau in "lux si abundenta" cel putin in prima parte ca apoi le merg fulgii :lol:

acum nu zic ca e scump tratamentu si vreau sa nu scot bani din buzunar ..un tratament in toamne este ok ..doar vroiam sa evidentiez faptu ca e multa "gargara" ...
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 26 Mai 2023, 17:11

marco68 scrie:Eu am o vorba, piramida cu baza mare in jos pe timp de iarna si cu baza mare sus in culesuri...Dl. yon, nu va lasati sarit la alt subiect... ramineti la decimarea paduchilor .Rusii au inventat un sistem rotativ ,dar e multa manopera, turcii folosesc capace bombate de sticla...Dumneata confirmi ca se poate...si se poate.Continuati cind aveti timp acest subiect .
zi cu turcii..ca nu stiu :lol:
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 26 Mai 2023, 18:06

am uitat sa mentionez ca "uzura"(sau pierderile) este de doua feluri sau mai bine zis se imparte in doua categorii
1 in partea de "geneza" sau creatia(de la ou pana la ecluzionare) daca nu sunt conditii optime(temperatura .hrana)vor iesii handicapate si asa raman si nici nu ajung departe(adica nu dau inainte :? )
2 partea externa sau dupa ce albina ajunge la forma de albina...deci uzuri "mecanice"...culesuri.cresteri.stropiri.pradatori.conditii meteo. etc...

la prima parte putem intervenii noi...si controla..
dar la a doua ...e loterie...si nici nu ne batem capul...
yuonyuon

Mesajde Balian » 26 Mai 2023, 18:21

Și eu sunt în grupul lui Marco, să nu deviem de la subiect. Socoteala lui Yuonyuon este teoretică.
Îi dau dreptate. Aici intervine însă (recunoscut de el) factorii inevitabil (sau poate nu) de pierderi.
El spune că sursa acestor pierderi este unicul factor ”răcirea puietului”. Accept, cu mențiunea
când puterea familiei este medie sau slabă. Ce se întâmplă dacă familia este puternică și socoteala
tot nu iese. Cred că nici la el nu iese perfect. Sunt FOARTE sigur! Atunci apare la orizont posibilitatea
a altori factori. Un alt factor este agricultura (!), factorul foamete de toate tipurile... energetic și
proteic pe parculsul perioadei active, deci alegerea grașită a locului stupinei, factorul aglomerație
când cu toată bunăvoință, ești expus la viața anturajului, a mediei mediului locului unde o ții
stupina plus a o sumedenie de greșeli pe care le poți face în tehnologie. Și ff important mărimea
acestori pierderi. (!)
Deci, situația teoretică o cunoaștem să vedem ce ne deviează de la această situație. Dacă răcirea
puietului ar fi singura problemă atunci am avea o cale de rezolvare ff ușoară. Se pare că nu este
chiar așa de simplă. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde marco68 » 26 Mai 2023, 18:50

Balian, factorii externi sint o alta abordare , aici e vorba despre cum intelegi albina, si ce poti sa faci sa scoti un maxim de profit de pe ea fara sa o batjocoresti cu chimicale, siroape,turte, cutii cit casa poporului...deci dl.Yon explica ce poti face tu in stup ca sa iesi in profit cit mai mare si cit mai usor , adica munca putina cu profit maxim...el le-a descoperit singur....si e foarte bine, are o mare putere de observatie si deductie, adica intelege albina...eu , am citit forumuri straine, romanesti, le-am unit si am inteles...si sint doar la pasiune, nu traiesc din ei, dar merita sa inveti.
Fii ca apa, prietene!
marco68

Mesajde marco68 » 26 Mai 2023, 19:13

Un experiment in Turcia consta in in ridicarea temperaturii in stup tocmai pentru a omorii paduchii, e cu niste capace de plastic/sticla expusi la soare...Albinele rezista la caldura mai mare cu mult decit varoua...
Fişiere ataşate
capace.jpg
https://ro.pinterest.com/pin/162833342770830968/
Fii ca apa, prietene!
marco68

Mesajde yuonyuon » 26 Mai 2023, 21:40

Balian scrie:Și eu sunt în grupul lui Marco, să nu deviem de la subiect. Socoteala lui Yuonyuon este teoretică.
Îi dau dreptate. Aici intervine însă (recunoscut de el) factorii inevitabil (sau poate nu) de pierderi.
El spune că sursa acestor pierderi este unicul factor ”răcirea puietului”. Accept, cu mențiunea
când puterea familiei este medie sau slabă. Ce se întâmplă dacă familia este puternică și socoteala
tot nu iese. Cred că nici la el nu iese perfect. Sunt FOARTE sigur! Atunci apare la orizont posibilitatea
a altori factori. Un alt factor este agricultura (!), factorul foamete de toate tipurile... energetic și
proteic pe parculsul perioadei active, deci alegerea grașită a locului stupinei, factorul aglomerație
când cu toată bunăvoință, ești expus la viața anturajului, a mediei mediului locului unde o ții
stupina plus a o sumedenie de greșeli pe care le poți face în tehnologie. Și ff important mărimea
acestori pierderi. (!)
Deci, situația teoretică o cunoaștem să vedem ce ne deviează de la această situație. Dacă răcirea
puietului ar fi singura problemă atunci am avea o cale de rezolvare ff ușoară. Se pare că nu este
chiar așa de simplă. :)
puietul racit este o cauza majora...si nu este vizibila...este o cauza "subtila" ...multi nu o vad...
si este legata de manopera apicultorului ....aici este interesant ca putem sa o eliminam in proportie de 90 % pentru ca depinde de apicultor...

vedem pe online ..stupi cu 8 rame de puiet si un cat 1/2...deci 10 dadant si un cat 1/2 = 15 dadant...????....adica numa daca ecuzioneaza cele 8 rame in 20 de zile deja sunt pste 15 rame fara sa mai punem albinele deja existente....este ceva atat de important si in acelasi timp extrem de ignorat...

da nici la mine nu iese perfect am o limita in care intra la "acceptabili" ...ce ma enerveaza ca este cate unul care parca este "izvor de albina" ...si cred ca daca intram in detalii mai tine si de genetica....dar sa ramanem la "elefantul din sufragerie">>puietul racit >>paduchi....
yuonyuon

Mesajde Balian » 26 Mai 2023, 21:55

E interesant tema asta cu pāduchii. Nu prea ştiu unde sunt.
Dacā presupun cā sunt şi pe albine tratez cu o anumitā substanțā.
Nu prea picā. Se spune cā are rezistențā la aceea substanțā.
Tratez cu alceva. Tot nu prea picā. Se spune cā e important
ce e în puiet. Vrific puietul în rama de clādit şi cu furculița în
puietul de lucrātoate. Tot nu este. Dar atunci unde sunt?
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 26 Mai 2023, 21:58

am scris mai sus pierderile in perioada "genezei" de la ou la a 21 zi..apoi inca 5-6 pana se intareste albina si isi face corpul gras....este grija strict a apicultorului...
el raspunde daca nu are stupii ingrijiti ,stransi,hraniti...ca albina sa poata creste acest puiet viabil....

dupa a 6 a zi de viata a albinei...adica dupa "majorat" :D ...apicultorul nu mai are control....dar e multumit ca are albina sanatoasa...si in caz de "ceva " acea albina poate "duce greul" si mai face si profit cu ea...dar nu poate garanta la o stropire in cel mai rau caz....

ideea e ca ceea ce tine de noi tre sa actionam absolut ...iar cea ce este peste puterile noastre sa aprindem o lumanare :lol: :lol: si sa speram....cu alte cuvinte sa nu facem nimic...
gandirea asta duce la rezultate cele mai bune ...
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 26 Mai 2023, 22:09

marco68 scrie:Un experiment in Turcia consta in in ridicarea temperaturii in stup tocmai pentru a omorii paduchii, e cu niste capace de plastic/sticla expusi la soare...Albinele rezista la caldura mai mare cu mult decit varoua...
da....sti ca multe din experimentele astea "fancy" sunt pentru a ridiculiza in mare parte incercarile de a gasi o cale sau de a gandii in acea directie....

termeni ca " invazie de paduchi" sau "infestatie" suna de parca vin Mongoli peste noi...asa dramatic....in realitate trebuie doar sa avem grija...
un lucru e clar varoua nu se inmulteste la 35 de grade...deja avem antidotul
yuonyuon

Mesajde Balian » 27 Mai 2023, 06:44

Cum a m putea explica: nu gāsesc pāduchi în primāvarā, nici dupā salcâm
nici la început de fs şi la sfârşit de iulie început de august în perioada cea
mai caldā a anului (zi şi noapte când nici vorbā de rācire a puietului)
dintrodatā se înmulțesc, şi nu în fiecare an? Eu asta doresc sā evit!
Balian

Mesajde yuonyuon » 27 Mai 2023, 07:57

Balian scrie:Cum a m putea explica: nu gāsesc pāduchi în primāvarā, nici dupā salcâm
nici la început de fs şi la sfârşit de iulie început de august în perioada cea
mai caldā a anului (zi şi noapte când nici vorbā de rācire a puietului)
dintrodatā se înmulțesc, şi nu în fiecare an? Eu asta doresc sā evit!
da ...in sistemul conventional se inmultesc :lol: ....mai ales cand familia trece de apogeu ..cand intra in "regres"....

albina este o fiinta care copiaza comportamentul ...albinele tinere copiaza pe cele batrane...generatii dupa generatii...pe parcursul unui an sunt 50 de generatii de albine ce se cresc intr un stup....
totul pleaca din iarna cand nu avem aproape nici un comportament...totul stagneaza si deodata incepe munca.....daca apicultorul va avea grija ca acea familie sa fie activa si i se va da tot ce are nevoie atunci totul merge bine si comportamentul va fi de dezvoltare cules adica harnice /muncitoare...
pe de alta parte daca startul este prost apare comportamente de risipa dezbinare...si activitatea este neorganizata...implicit si temperatura in stup nu mai ests optima....

stiind lucrurile aceste trebuie sa avem grija ca familia sa fie activa pe tot parcursul anului...sa nu lase garda jos...
deci in anii ploiosi sau secetosi cand multe generatii nu au ce face si stupii stagneaza si apar probleme....mai ales dupa ultimul cules cand li se ia miere si se creaza o dezbinare totala...pentru ca albina trebuia sa se ocupe de puiet si deodata nu mai are cu ce ...iar noptile reci bat la usa...pentru albine este dezastru...
lipsa de proteina este un factor ce slabeste mult imunitatea....puterea unui stup in primavara nu est e aceiasi cu a unui stup in august...e altceva...

cum am zis un stup sanatos(in sistem conventional sau in salbaticie) are paduchi in mod natural si este afectat in procent destul dar nu peste nivelul critic....intr un stup puternic avem puiet pe 15 rame si automat ca avem si bune si rele ...este un fel de ghiveci in care per total iese bine...asta e natura....
yuonyuon

Mesajde marco68 » 27 Mai 2023, 09:13

Ar mai fi si si evolutia paduchelui...adica daca era prost si neadaptat, disparea de mult.El a evoluat , a invatat perioada de hibernare, de dezvoltare si de mentinerea speciei lui la fel ca orice alta fiinta.Partea proasta e ca noi , prin interventiile noastre ,azi prea mult/miine prea putin ,il calim si il facem tot mai rezistent.De aceea metodele/tratamentele naturiste/bio il afecteaza si nu poate lupta contra naturii.are un program, el isi indeplineste programul.Are puncte slabe, trebuie profitat acolo.
Fii ca apa, prietene!
marco68

Mesajde yuonyuon » 27 Mai 2023, 09:42

marco68 scrie:Ar mai fi si si evolutia paduchelui...adica daca era prost si neadaptat, disparea de mult.El a evoluat , a invatat perioada de hibernare, de dezvoltare si de mentinerea speciei lui la fel ca orice alta fiinta.Partea proasta e ca noi , prin interventiile noastre ,azi prea mult/miine prea putin ,il calim si il facem tot mai rezistent.De aceea metodele/tratamentele naturiste/bio il afecteaza si nu poate lupta contra naturii.are un program, el isi indeplineste programul.Are puncte slabe, trebuie profitat acolo.

asta cu "dezvolta rezistenta" nu prea este adevarata...ar insemna sa facem selectie la paduchi ...dar are si el o limita ...adica la otrava nu rezista asta e clar si la 35 de grade nu se inmulteste....
nu isi poate modifica ADN ul pentru a supravietuii in acesti doi paramentrii...(otrava si 35 grade)

in general intr un stup avem detoate ...imaginativa ca sunt doua echipe ...echipa nr 1 : bacterii ,paduchi,loca nosema (micro organisme) daunatori etc si in echipa 2 familia de albine...care lupta prin: igiena. temperatura ridicata .microclimat .propolis .ventilatie. etc....
in mod normal echipa numarul 2 o tine "la respect" pe echipa nr 1...dar la un eveniment /dezechilibru(o rama in mijlocul cuibului :lol: ) echipa nr 1 incepe sa puna picioru in prag....

paduchele si a consolidat "adeneul" prin dezvoltarea in stupii slabi...in natura exista o lege "cel puternic il consuma pe cel slab" pentru ca invers nu se poate ...apa isi urmeaza cursul ...

deci asta cu rezistenta e "bullshit" :lol:..
yuonyuon

Mesajde Balian » 27 Mai 2023, 10:06

marco68 scrie:Ar mai fi si si evolutia paduchelui...adica daca era prost si neadaptat, disparea de mult.El a evoluat , a invatat perioada de hibernare, de dezvoltare si de mentinerea speciei lui la fel ca orice alta fiinta.Partea proasta e ca noi , prin interventiile noastre ,azi prea mult/miine prea putin ,il calim si il facem tot mai rezistent.De aceea metodele/tratamentele naturiste/bio il afecteaza si nu poate lupta contra naturii.are un program, el isi indeplineste programul.Are puncte slabe, trebuie profitat acolo.

Uitați... de un an inspirat de un prieten numai acid oxalic folosesc. Nu sunt trecut definitiv la acest mod, dar voi
vedea la controale cât ține. Dacă nu ține voi fi nevoit să dau o lovitură. Nu lucrez preventiv. Dau când este nevoie
și cu ce este nevoie. Toată gama o avem la îndemână.

Legat de profitabilitate cu efort minim despre care ați scris... Până în urmă cu câțiva ani, directiva era să produci
cât mai mult că și dacă nu la borcan, la en gros ai putut vinde la un preț mai mic dar acceptabil. De doi ani această
abordare s-a shimbat radical. Azi cine nu are clientelă, de magazine sau particulari e în mare dificultate. Azi gloria
nu se acordă celui care produce tot mai mult, ci care o poate vinde. Dacă nu se realizează vânzarea și se produce pe
stoc cu speranța de vânzare în viitor, procedura atrage cheltuieli și riscuri, care nu face nicicum bine profitabilității.
Mai mult, efortului minim pentru un profit cât mai mare. O producție peste posibilități de vânzare chiar face f mult
rău sectorului. Și tot mai rău. Ne place sau nu, suntem nevoiți să luăm decizii radicale asupra viitorului, altfel punem
în pericol profitabilitatea. Să ne dea să nu am dreptate, și să se regrupeze lucrurile în bine.
Balian

AnteriorUrmătorul

Înapoi la NAVIGARE PE FORUM - INSTRUCTIUNI