Bezna Zorilor scrie:Maine se fac 14 Ani de cind Sirbilor le a fost juridic distrusa Tara.
78 de zile si nopti in care o tara demna s-a aparat SINGURA .......
Înainte de asta, a fost masacrul de la Srebrenita! O simplă căutare pe gogh si vei afla lucruri interesante. Sau, daca nu ai incredere in gogh încearcă pe wikipedia! Oamenii aceia au fost uciși de militari sârbi doar pentru că erau ...musulmani.
Nu, nu s-au apărat singuri! I-au ajutat rusii! Atunci, tehnica lor era incomparabil de uzata moral fata de ce avea nato. Si au pierdut. Dar sârbii, un popor demn de altfel, fiind conștienți că au crescut la san un monstru , si-au dus crucea in tăcere! Ceva in genul ucrainienilor de azi, dar cu foarte multa modestie.
Pentru cei din generatia tânără, este greu sa inteleaga istoria de acum 60-70-80 de ani. Rusia, sau urss, cum se numea atunci, în urma războiului, au rupt efectiv din Romania, Bucovina de nord, Maramureșul ,Basarabia si partea de sud a Basarabiei ( am un lapsus acum despre denumirea ei. Parte dintre ele au fost incorporate in ucraina de azi iar restul a format rss moldovenească. Dispariția românilor din teritoriile ucrainene, nu este întâmplătoare. Pur si simplu au plecat în bejanie( multi dintre ei au fost uciși înainte de a trece granița în Romania), altii au fost deportați, exterminati pur si simplu doar pentru că erau români. In constiinta lor, românii de acolo( ucraina) nu făceau diferenta intre ucrainieni sau ruși. Toti erau ruși. Iar despre viata de după război, pentru românii rămași dincolo, exista un singur cuvant: iadul pe pământ. Apoi, a venit comunismul, cu propaganda lor, generațiile sau schimbat, rănile sau mai cicatrizate.. ..
Ironia sorții face ca azi sa revedem/retraim filmul de acum 75-80 de ani, cu aceași actori, cu aceași distributie si, sa speram ca nu, cu acelaș final.
Stiu, corporatistii, # hastagisti, ong-istii si multi altii care au impresia ca au în cap iluminarea absolută, vin si spun, dom'le, granițele sunt bătute în cuie, este învechit sa discuți despre educația in limba maternă, dar faceti un exercițiu de imaginație: vecinul de pe palier, ti-a ucis feciorul si ti-a violat fiica, acum multi ani. A fost cercetat, condamnat dar cineva la gratiat ca nah, era ziua republicii si el avea merite in lupta ilegalista. Anii, au trecut, soarta s-a întors si vecinul tau vine in genunchi sa te roage să îl ajuți ca a pierdut casa la...pacanele. Tu esti bătrân te-ai împrietenit cu neamțul cela Alzheimer, fiul tau cel mic, nu stie de tragedie...Dar daca ai fi sănătos, l-ai primi in casa?
Poveștile despre viata romanilor de dincolo de Prut și Bucovina de nord le-am auzit acum multi ani, copil fiind de la bunicul meu, refugiat fiind. Si nu cred ca avea vreun motiv sa ma impresioneze! Manualele de istorie de atunci erau opera învingătorului! Restul este tăcere.....