Mă plângeam că n-am găsit pe nimeni care a votat cu Georgescu.
Cândva, înainte de turul doi, am gasit totuşi pe cineva. O femeie, vârsta 35, etnică din grupul cel mai numeros, studii minime, casătorită, genul femeie de casă, familistă convinsă, un copil (o fată majoră de curând, elevă în ultimul an de liceu), harnică şi muncitoare, lucrează într-o firmă la curăţenie şi locuieşte într-un sat în Ilfov.
Ştiind eu că în zonele alea este o tradiţie veche pentru vot cu PSD am întrebat-o:
- cu cine ai votat, cu Ciolacu?
- nu, (un nu prelung şi hotărât) nu cu ăla că e... Nu voi reproduce textual aici dar a zis că "ăla" are un utilaj agricol acasă.
- dar cu cine atunci?
- cu Călin Georgescu
De unde ai aflat tu de el şi cu ce te-a convins să-l votezi?, am întrebat-o. Mi-a spus că de pe tiktok, că Georgescu e serios şi vorbeşte frumos, atât. Am întrbat-o cum de are ea tiktok, că eu n-am, şi ce face pe el.
Am aflat că fata ei e pasionată de make-up ca multe fete de vârsta aia, că a machiat nişte colege de clasă şi nişte vecine care au vrut să arate mai bine la un botez, la o nuntă, şi că intenţionează să-şi facă o profesie din asta. Fata, mândră de realizări şi-a făcut cont şi a încarcat acolo fotografii şi foarte scurte clipuri în care fetele aranjate de ea întorc capul puţin la stânga, puţin la dreapta şi la mijloc un zâmbet galeş. Şi-a făcut şi mama fetei cont.
Mi-a arătat câteva.
Şi soţul tău cu cine a votat? am întrebat
- el cu PNL-u' că avem primar de la PNL
- păi cum aşa, n-aţi vorbit şi voi, nu v-aţi consultat?
- ba da, dar am zis ca el şi am făcut ca mine.
- şi fetiţa?
- tot Georgescu
Discuţia a fost una relaxată, a părut sinceră, răspunsurile au dezinvolte şi am crezut-o.
Când am întrebat-o cu cine va vota Duminică, în ziua care n-a mai fost, a fost prima dată când am văzut-o încurcată, faţa i-a devenit sobră, a tăcut o vreme apoi a spus că nu ştie, că a văzut pe tiktok (unde altfel?, tot acolo!) că influencerii ăia au luat bani.
În cazul ei alegerea a fost naivitate curată.