Prima pagină OFF TOPIC CAFENEA - DISCUTII DESPRE ORICE

Aici poti pune tot felul de intrebari (altele decat cele legate de apicultura) . Poti discuta cu alti apicultori despre orice iti trece prin cap.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

O minciuna destramata.

Mesajde feederman » 13 Oct 2022, 17:26

Cadoul Rusiei pentru apicultorii romani.
O mare minciuna destramata.

Este nedrept sa afirmam ca din Rusia, romanilor le-au venit numai belele. Sunt totusi o multime de lucruri bune pe care le impartasim cu ei, de ex: lumina vine de la rasarit, vodka tot de acolo, cate un ger, vodka, mai cate un avion razlet cate o mina plutitoare si multe altele bune.
Un coleg foarte demn de tot respectul afirma de curand ca paducelul Varroa a patruns in Romania sarind valea dintre Bulgaria si Romania in 198.... Acestea erau informatiile disponibile care au ramas necontestate pana in ziua de azi. Deci : Jos bulgarii!
De fapt se pare ca intreg globul a primit acest cadou marinimos pe alta filiera.
Argumentele ce vor urma sunt bazate doar pe logica evolutiei faptelor. Din zona originara Asia de sud est, acest parazit s-a deplasat prin intermediul apiculturii chinezesti pana in zona Fluviului Amur de unde s-a deplasat spre vest pe cursul acestuia in zona Ussuri. Despre Ussuri , frumusetea locurilor resursele melifere si apicultura locala scria un articolas, la timpul sau, un monstru sacru al apiculturii romanesti, consolidandu-si astfel scaunul pentru inca cinci ani. Pe Amur parazitul a fost oprit de bariera naturala ostila: frig in nord, pasuni sarace spre vest , desertul Gobi si munti arizi in sud. Probabil ca a stationat acolo sute, poate mii de ani. Si apoi a venit minunea . O data cu revolutia bolsevica agricultura, inclusiv apicultura a trecut in organizarea statului. Prntre alte masuri aberante a fost aceea de valorificare a potentialului melifer al zonei Amur astfel: citat din G A Avetisian , Apicultura, tipar Apimondia:
„ astfel pachetele incarcatede de cu seara in avioane speciale pot ajunge de exemplu la Kirov in dimineata zilei urmatoare (in 7 ore), iar din Krasnodar la Acinsk, tinutul Krasnoiarsk ceva mai mult de doua zile „ si „experimentele de masa pentru incercarea diferitelor mijloace de transport a albinelor din tinutul Krasnodar si Stavropol in Siberia...”
Se poate presupune ca cel putin cateva dintre colonii au fost aduse si inapoi la vatra de iernare insotite de musafirul nepoftit.
. Anul semnalarii V in Romania este 1971, dar este probabil sa fi haladuit de mai mult timp prin stupine, dar Krasnodar - Moldova este o ruta mult mai probabila, regiunea Krasnodar era centrul cercetarilor apicole sovietice. Cine indraznea la timpul respectiv sa conteste primatul lampii lui Ilici? S-a gasit bulgarul drept tap ispasitor.
https://www.google.com/maps/place/Achin ... 4d90.49031
Avetisian pag 183 – 187 Cu fotografii relevante din timpul operatiilor de deplasare spre Siberia.
https://www.okazii.ro/apicultura-editur ... pp_expirat[198296687]
https://www.wikiwand.com/en/Amur#Media/ ... vermap.png
Sa nu uiti Darie!
feederman
 
Mesaje: 1027
Membru din: 06 Noi 2012, 12:34
Localitate: Selimber- Sibiu

Înapoi la CAFENEA - DISCUTII DESPRE ORICE



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 14 vizitatori