Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde cristi_vidican » 10 Aug 2020, 20:20

jonny_it scrie:Mausica are MER, deci trebuie sa ma grabesc si eu :lol:

O intrebare, asa din auzite, sunt si apicultori care folosesc alta dimensiune fata de cea standard de 162 x 470 mm?
Ce inaltime totala folosesti pentru corpuri si ce dimensiune ai pt falt? Zilele astea fac si eu 2-3 si o sa mut in ei cativa roi :D

Colegul Kardoș are altă dimensiune, la fel și Lucian Ves. La ei sunt ramele de 1/2 redus. Adică MERR
Distanța dintre rame e de 8 mm.
Falțul e de 10 mm partea de sus și 8 mm partea de jos. Mă refer la falțul de pe laterala (partea exterioară) a corpului
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde soze1969 » 10 Aug 2020, 23:49

)[/quote]daca inveti de pe youtub sar putea sa fie boala grea vesnica....[/quote]
Se scrie 's-ar',domnule yuonyuon.
Ma refeream la materiale de valoare,spre ex ale d.lui Margarit,si mai sunt si altele dar nu vreau polemici.
soze1969

Mesajde kiloz » 11 Aug 2020, 07:11

Rame de 150mm .Leturi de 10×20 mm si sus si jos. Umar de 35 mm.
Caturile. Fara nici un falc, scândura dreapta . Picioruse pe la colturi. Urdinisi pe fund si pe fiecare cat.
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde kiloz » 11 Aug 2020, 07:13

Xx.
kiloz

Mesajde yuonyuon » 11 Aug 2020, 09:31

soze1969 scrie:)
daca inveti de pe youtub sar putea sa fie boala grea vesnica....
Se scrie 's-ar',domnule yuonyuon.
Ma refeream la materiale de valoare,spre ex ale d.lui Margarit,si mai sunt si altele dar nu vreau polemici.
[/quote]nici eu nu vreau gramatica ...multumesc

margarit e nota 12 ....
am crezut ca zici de "folcloru romanesc"
yuonyuon

Mesajde irina » 13 Aug 2020, 12:40

cristi_vidican scrie:La ora asta un stup pe MER ar trebui să aibă puietul în creștere după FS și să fie pe aprox 6 rame sus.
Să nu aibă cuibul blocat cu miere.
Albina să cuprindă bine cele 2 corpuri din cuib.

Multumesc, Cristi!
Am cativa stupi care au C2 blocat cu miere. M-am gandit ca matca va cobori in C1 si va ponta.In C1 nu e miere, doar pastura.Inteleg ca nu-i suficient daca am puiet doar in C1.
Stupii sunt pe 2 corpuri, le-am luat etajele imediat ce i-am adus de la floare. Multe din etaje le pastrez cu miere pana in toamna, poate am nevoie de ele la iernat. Cu mici exceptii, imi pare suficienta albina.
Am inceput si eu tratamentele si stimularile. Dadantii au clar mai multa miere in cuib.
In stupii pe care i-am unit ( Dadant+Haneman+roi MER), puietul de pe ramele Dadant a cam iesit. Ma gandeam sa descapacesc ceva miere sa o care sus, langa puiet si sa scot ramele Dadant. Insa ramele au mult polen pe care nu l-as scoate din stup. Asa ca nu stiu cum e mai bine sa procedez.
Eu am emotii cu schimbatul reginelor toamna. Din septembrie la mine ponta scade semnificativ. Am avut stupi care la 1 septembrie nu mai aveau larvar. Nu isi mai fac propria albina si, in anii trecuti, primavara nu am mai gasit reginele.
Ultima oară modificat de irina pe 13 Aug 2020, 12:45, modificat 1 dată în total.
irina

Mesajde irina » 13 Aug 2020, 12:44

Balian scrie:La această dată după stoarcerea fs mie îmi place să fie stupii MER pe 3 corpuri. Plini cu albină, puiet
6-7 perechi de rame de toate vârstele în corpul de jos și mijloc, polen/păsturtă în ramele laterale, corpul 3 cu 50% miere care vor umple albinele sau eu prin completare. Acum fac tratamentele cu ceva care are efect indelungat să acopăr un ciclu întreg de puiet (și de trântor!) :)

Si sa vreau sa-i tin pe 3 corpuri, nu pot. Nu am corpuri suficiente! :lol:
irina

Mesajde cristi_vidican » 13 Aug 2020, 17:59

irina scrie:Multumesc, Cristi!
Am cativa stupi care au C2 blocat cu miere. M-am gandit ca matca va cobori in C1 si va ponta.In C1 nu e miere, doar pastura.Inteleg ca nu-i suficient daca am puiet doar in C1.
Stupii sunt pe 2 corpuri, le-am luat etajele imediat ce i-am adus de la floare. Multe din etaje le pastrez cu miere pana in toamna, poate am nevoie de ele la iernat. Cu mici exceptii, imi pare suficienta albina.
Am inceput si eu tratamentele si stimularile. Dadantii au clar mai multa miere in cuib.
In stupii pe care i-am unit ( Dadant+Haneman+roi MER), puietul de pe ramele Dadant a cam iesit. Ma gandeam sa descapacesc ceva miere sa o care sus, langa puiet si sa scot ramele Dadant. Insa ramele au mult polen pe care nu l-as scoate din stup. Asa ca nu stiu cum e mai bine sa procedez.
Eu am emotii cu schimbatul reginelor toamna. Din septembrie la mine ponta scade semnificativ. Am avut stupi care la 1 septembrie nu mai aveau larvar. Nu isi mai fac propria albina si, in anii trecuti, primavara nu am mai gasit reginele.

Nu știu dacă ești adepta completărilor cu sirop toamna, dar la mine, la ora asta au pe 5 rame puiet în C2. Treptat acolo se umple cu rezervă și trebuie să fie abia la 15 sept plin cu miere.
Nu e bine dacă la ora asta C2 e blocat cu miere. Vor merge ele mai mult cu puiet în C1, dar mie îmi place așa cum ți-am spus.
cristi_vidican

Mesajde jonny_it » 13 Aug 2020, 18:15

cristi_vidican scrie:Nu știu dacă ești adepta completărilor cu sirop toamna, dar la mine, la ora asta au pe 5 rame puiet în C2. Treptat acolo se umple cu rezervă și trebuie să fie abia la 15 sept plin cu miere.
Nu e bine dacă la ora asta C2 e blocat cu miere. Vor merge ele mai mult cu puiet în C1, dar mie îmi place așa cum ți-am spus.

Si daca le pun un corp intre? Corpul de sus ramane cu miere, jos au puiet si ceva miere+polen, iar cel din mijloc o sa fie completat cu puiet, polen, si miere. In timp ce treptat corpul de jos o sa ramana doar cu puiet.

PS: La ME solutia pentru majoritatea problemelor era sa le mai pun un corp. :lol:
jonny_it

Mesajde Balian » 13 Aug 2020, 18:16

Vă complicați. C3 miere cât vrei să fie la ora actuală C2 puiet plus
păstură stânga dreapta, C1 puiet mai puțin și păstură.Eu așa am acum.
Așa intrați în iarnă și gata tot. Cu două corpuri totul se complică mult. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde cristi_vidican » 13 Aug 2020, 19:34

jonny_it scrie:Si daca le pun un corp intre? Corpul de sus ramane cu miere, jos au puiet si ceva miere+polen, iar cel din mijloc o sa fie completat cu puiet, polen, si miere. In timp ce treptat corpul de jos o sa ramana doar cu puiet.

PS: La ME solutia pentru majoritatea problemelor era sa le mai pun un corp. :lol:

Nu la ora asta.
Normal e ca la FS, indiferent de intensitatea culesului, albina să verticalizeze mierea în etaje.
Dacă ai blocaj în cuib, undeva s-au făcut greșeli.

P.S. Și eu am avut multă miere de la FS în cuib, doar că acum constat că e transformată în puiet. Așa că ... e bine până la urmă
cristi_vidican

Mesajde jonny_it » 13 Aug 2020, 20:20

Balian scrie:Vă complicați. C3 miere cât vrei să fie la ora actuală C2 puiet plus
păstură stânga dreapta, C1 puiet mai puțin și păstură.Eu așa am acum.
Așa intrați în iarnă și gata tot. Cu două corpuri totul se complică mult. :)

Deci cum am zis si eu. 3 corpuri, unul cu miere si restul pt puiet si polen.
jonny_it

Mesajde kiloz » 14 Aug 2020, 02:15

Poti sa lasi si pe patru daca ai ce.
Daca nu, te multumesti si cu trei rame de jumatate.
Daca te "pricepi" toti ajung la aceeasi putere dupa un anumit timp. Jucaria, meseriasilor de pretutindeni.
kiloz

Mesajde ignatov andrei » 14 Aug 2020, 08:32

irina scrie:
Balian scrie:La această dată după stoarcerea fs mie îmi place să fie stupii MER pe 3 corpuri. Plini cu albină, puiet
6-7 perechi de rame de toate vârstele în corpul de jos și mijloc, polen/păsturtă în ramele laterale, corpul 3 cu 50% miere care vor umple albinele sau eu prin completare. Acum fac tratamentele cu ceva care are efect indelungat să acopăr un ciclu întreg de puiet (și de trântor!) :)

Si sa vreau sa-i tin pe 3 corpuri, nu pot. Nu am corpuri suficiente! :lol:

Vaaaai, tu, irina tu....!
In inghesuiala aia au ajuns matcile de la mine...?!? :lol:
Ale mele sunt invatate sa zburde prin 3-4 corpuri 1/1, iar tu le tii in doua cutiutze...?!? :o
ignatov andrei

Mesajde cristi_vidican » 14 Aug 2020, 08:53

ignatov andrei scrie:Ale mele sunt invatate sa zburde prin 3-4 corpuri 1/1, iar tu le tii in doua cutiutze...?!? :o

La noi reginele stau în cuib, nu pontează prin etaje. ;)
cristi_vidican

Mesajde ignatov andrei » 14 Aug 2020, 09:06

cristi_vidican scrie:
ignatov andrei scrie:Ale mele sunt invatate sa zburde prin 3-4 corpuri 1/1, iar tu le tii in doua cutiutze...?!? :o

La noi reginele stau în cuib, nu pontează prin etaje. ;)

Care cuib, care etaje...?!? Nu vezi ca la irina e numai cu demisol...?!? :lol:
ignatov andrei

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR