Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde ignatov andrei » 04 Dec 2020, 11:09

cristi_vidican scrie:
5rame scrie:Cred ca domnul Vidican a spus, daca nu te descurci pe dadant nu te apuca de MER, daca gresesc va rog sa ma corectati.

Da, îmi amintesc că am spus cândva asta, dar am uita de vorba asta.
Ea rămâne valabilă. Nu că MER-ul ar fi următorul nivel, deși eu așa l-am considerat, ci m-am adresat celor care credeau că dacă trec pe MER pot suplini lipsa de cunoștințe apicole.

MER-ul presupune prin natura lui o abordare în sistem intensiv, mai cu corpul, nu cu rama.

Cu tot respectul, nu exista nicio abordare deosebita, exista doar o mica diferenta:
- la stupii verticali, cu rama Dadant, se incheie "cuibul", apoi se lucreaza cu volume;
- la MER se lucreaza numai cu volume;
Daca ai necazul sa nu observi ca unele rame din corp au puiet si coronita, iar tu pozitionezi gresit celalalt corp pentru ouat, ai festelit-o!
Bagate in seama, legile de baza ale apiculturii:
- albina aduce hrana langa progenitura;
- cuibul are forma de caciula (ca la unii e cu urechi, iar la altii ca la cei de la Buckingham... :lol:)... ne-ar ajuta sa intelegem de ce apar blocaje sau devieri in dezvoltarea familiei si configuratia cuibului.
ignatov andrei

Mesajde tiih » 04 Dec 2020, 11:16

ignatov andrei scrie:
Cu tot respectul, nu exista nicio abordare deosebita, exista doar o mica diferenta:
- la stupii verticali, cu rama Dadant, se incheie "cuibul", apoi se lucreaza cu volume;
- la MER se lucreaza numai cu volume;
.

Daca imi permiteti......FRUMOS PUNCTAT!
tiih

Mesajde Shrek » 04 Dec 2020, 11:39

O mica observație am si eu legată de mierea de salcam. De fapt, două! Daca este vorba de o extracție hobby, cu centrifuga mică, culoarea mierii poate diferi de la găleată la găleată, chiar dacă sunt rame noi, albe, nou crescute, fără foiță, etc! Am observat ca pot exista diferente de nuante( extrem de mici), între mierea produsa de stupi diferiți. Pot presupune, ca înainte de culesul de salcam, albinele își duc mierea ( poate de păpădie, pomi fructiferi, paducel) din cuib in magazie, daca nu au de gând să plece cu ea la hotel forest. Dar o culoare vag aurie a mierii nu este de natură a indeparta cumpărătorii consacrați. Gustul conteaza.
A doua chestie este de fapt o intrebare: nu va tremura bărbia cand cereți 50 lei pe un borcan de miere? Chiar asa de zgarie brânză au ajuns apicultorii?
Shrek

Mesajde kovacslg » 04 Dec 2020, 11:48

In asemenea ani poți dezvolta clientela.
Multi apicultori nu mai au ce vinde, clienții caută miere in alta parte.
Multi apicultori au miere putina și urcă prețul, clienții (unii) caută miere și in alta parte.
Multi apicultori au miere și mențin și prețul. :)

Cine câștigă? Cine pierde?
kovacslg

Mesajde yuonyuon » 04 Dec 2020, 12:12

kovacslg scrie:In asemenea ani poți dezvolta clientela.
Multi apicultori nu mai au ce vinde, clienții caută miere in alta parte.
Multi apicultori au miere putina și urcă prețul, clienții (unii) caută miere și in alta parte.
Multi apicultori au miere și mențin și prețul. :)

Cine câștigă? Cine pierde?
un client multumit e un client pe viata.....
dai lu ala cu 30 si dupaia ii ceri 50 .....sa vedem ce se intampla..?

cred ca nea tiih vb in "general" ca din cate imi amintesc el nici nu face salcam?!
yuonyuon

Mesajde tiih » 04 Dec 2020, 12:22

Shrek scrie:O mica observație am si eu legată de mierea de salcam. De fapt, două! Daca este vorba de o extracție hobby, cu centrifuga mică, culoarea mierii poate diferi de la găleată la găleată, chiar dacă sunt rame noi, albe, nou crescute, fără foiță, etc! Am observat ca pot exista diferente de nuante( extrem de mici), între mierea produsa de stupi diferiți. Pot presupune, ca înainte de culesul de salcam, albinele își duc mierea ( poate de păpădie, pomi fructiferi, paducel) din cuib in magazie, daca nu au de gând să plece cu ea la hotel forest. Dar o culoare vag aurie a mierii nu este de natură a indeparta cumpărătorii consacrați. Gustul conteaza.

Daca sunt rame noi crecute,dupa ce s-a declansat culesul de salcam(daca s-a declansat si daca e masiv ;) ) si daca sunt extrase inaintea terminarii culesului de salcam...e exclusa aparitia mierii amestecate si de culare galbuie....sau sa aiba alt parfum decat parfumul ala specific si inconfundabil de salcam.Asta presupune sa faci doua extratii..cum fac eu..intai doar ramele puse la crescut si notate cu marker data cand s-au introdus la crescut si a doua oara,cele albe crescute anul trecut.(salcam calitatea II)..Multa munca in plus pentu salcam calitate I.
PS.Nimeni nu ne opreste ca pentru mierea de salcam calitatea II ,sa cerem 30 lei kg :oops:
PS1.Eu am sute de kilograme de miere poliflora si de FS nevanduta de vreo 2...3 ani...si tot de vreo 2..3 ani nu am reusit sa onorez comenzile de miere de salcam!
PS2.In ritmul in care se taie padurile de salcam in ultimii ani si in ritmul inflatiei din ultimii ani...nu m-ar mira ca mierea de salcam calitatea I sa ajunga la 100 lei kg in cativa ani sau sa nu o mai gasim deloc :idea:
tiih

Mesajde yuonyuon » 04 Dec 2020, 13:01

pentru Kovac"abcdef" :D
diferenta intre un stup slab si unul puternic adusi in pragul unui cules...
distanta dintre corpuri poate fi o bariera pentru stupi slabi lafel ca si coronitele ...

acuma intreb cati apicultori pe youtub ati vazut ca nu au coronite(la cap :lol: ) ...?? :lol:

edit: in desen la stupul cel mare dupa cules mai trebuia sa adaug un cat dar am uitat sa il desenez :D
Fişiere ataşate
Untitled.png
yuonyuon

Mesajde 5rame » 04 Dec 2020, 13:02

ignatov andrei scrie:Cu tot respectul, nu exista nicio abordare deosebita, exista doar o mica diferenta:

Domnul Ignatov, incerc sa zic, una e sa se poata si alta e sa fie si util, poate doar daca matca urca in cat si ponteaza masiv.

Dadant 10 rame nu asigura spatiul necesar pentru ouatul matcii, asa ca ori se scot rame cu puiet si se da rame la ouat ori se asigura spatiu deasupra, incep sa cred ca a doua varianta este mai buna, dar cu rama egala ca in cuib, in cazul dadantului 1/1.

Acum, daca facem asa si dam sus rame la ouat trebuie sa recunoastem ca tot cu rama lucrz si nu cu catul.

Referitor la rama/cat cred ca timpul se castiga daca stim exact ce avem de facut in familie si sa facem exact aceasi lucrare la toti stupii.

Si iar e drept numarul interventiilor la MER trebuie sa fie mult mai mic.
Temperatura. Hrana. Tratamente. I 35.20.1 I
5rame

Mesajde Api'Joan » 04 Dec 2020, 13:42

yuonyuon scrie:...deasta vreau sa fac si 10 MER sa ma lamuresc

Nu prea cred sa treci tu de la MED ( Multietajat Dadant)
la MER :)
Api'Joan

Mesajde Balian » 04 Dec 2020, 15:09

Api'Joan scrie:

Va veni timpul! :lol:
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde kovacslg » 04 Dec 2020, 17:08

Mulțumesc pt Dl Yuon pt explicații.

Însă vă asigur că nu e cazul pt o elaborare la acest nivel.

Și vă rog, sa nu trageți concluzia mai tot timpul că familiile sunt slabe ...
Vă asigur că nu a fost cazul.
Daca blocajul era din aceasta cauză, nu ridicăm subiectul...

Am făcut 1800 kg din magazii.
kovacslg

Mesajde yuonyuon » 04 Dec 2020, 17:46

kovacslg scrie:Mulțumesc pt Dl Yuon pt explicații.

Însă vă asigur că nu e cazul pt o elaborare la acest nivel.

Și vă rog, sa nu trageți concluzia mai tot timpul că familiile sunt slabe ...
Vă asigur că nu a fost cazul.
Daca blocajul era din aceasta cauză, nu ridicăm subiectul...

Am făcut 1800 kg din magazii.
de ce nu ne spuneti exact...
ati spus ca daca aveati MER faceati 800kg in plus....adica cum mai exact....
daca vreti sa ne explicati ..nu este obligatoriu...

tot dumneavoastra ati spus:
2008 salcâm.

Cules intens la salcâm 1, cu mic cu mare au blocat.
Puteai sa pui 5 magazii, la acel cules au blocat ramele din cuib.
Eram acolo cu 124 de familii, am avut de toate...

Dacă aveam MER mai scoteam o magazie.
Și acum in lipsa asta de salcâm chiar daca era mai închisă o dadeam

Dl Yuon Probabil o magazie pusă la timp rezolva multe. Să privim în context. Era s1 la 240 km de stupina. Resursele nu ți sunt la îndemâna ca acasă. Am 2 cunoscuti la "salcâm" care utilizează numai rame negre in magazii. Rame 1/1 reforma, tăiate în două. Mierea iese perfect alba, sau perfe...

eu chiar citesc atent ce se scrie pe topicurile astea...
yuonyuon

Mesajde Balian » 04 Dec 2020, 17:57

Dacă vorbim de faguri vechi, ei trebuie schimbați regulat. Evident.
Cuibul este prioritar să aibă rame schimbate. În magazii poate să
rămână dacă nu e altă soluție. Condiție să fie separată cu gratie.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde cristi_vidican » 04 Dec 2020, 19:59

tiih scrie:Pentru clientii pretentiosi si pentru poze cu borcane cu miere de salcam prin care se distinge valoarea monedei aflata in partea cealalta a borcanului...extrag miere de salcam din ramele puse la cladit in timpul culesului de salcam.....
Stiu ....e multa migala....dar o asemenea miere naturala e incolora,nu cristalizeaza ani de zile,contine peste 95% miere de salcam(conform indicelui polenic)...si se vinde acum ..cu peste 50 lei kg.....!

Uite că mie mi-e foarte greu să cred că așa ceva există.
Adică la fiecare salcâm pui la clădit doar foițe?
Și apoi ce faci cu acele rame? Nu le lași să mai prindă alte culesuri.
Sau le țineți doar pentru culesul de salcâm?
Sunt năucit.

Vă rog să faceți niște poze, video anul viitor să vedem și noi.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde ignatov andrei » 04 Dec 2020, 23:14

Balian scrie:
Api'Joan scrie:

Va veni timpul! :lol:

NICIODATA, sa nu credeti ca - adeptii unei religii - vor incalca regula, MAI ALAES, cand stiu si cred cu adevarat!
Oameni buni, nu fiti patimasi: APICULTURA, fac numai cei priceputi, in rest... fiecare e liber, conform Constitutiei! :lol:

Nu duceti la nivel de DOGMA, ce ati prins in leatz, sub streasina casei!
Va rog, sa nu va suparati...!
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 04 Dec 2020, 23:27

Care nu suntem "Fan club MER"... sa ne vedem de treaba!
Daca nu mai apar subiecte, unde sa ne aratam "priceperea", sa-i lasam pe cei ce vor, sa se manifeste in pasiunea lor!
Adica ce, ei, nu fac parte din "tagma" noastra...?!?
ignatov andrei

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR