si da si nu ....vladonofrei scrie:Nu mai intrasem de mult timp pe forum și sincer mi-a făcut plăcere să descopăr că și alți apicultori practica metode asemănătoare. Experimentez de mulți ani o metoda asemănătoare și după destui ani din experiența mea aceasta metoda are avantaje și dezavantaje. Daca apicultura ar fi o știință exactă, atunci nu mi-ar fi dat cu virgula in unele cazuri. Exista insa mătci pentru care un cuib de 6-7 rame este total insuficient și asta a duce de multe ori în cazul meu la probleme cu roirea. Un alt dezavantaj ar fi că stupii in conformația asta nu vor rupe niciodată cantarele. E adevărat că nici nu vei avea la vreun cules oricât de slab caturi goale. Una peste alta e o metoda de luat in seama.
eu nu am miere jos nici daca voi avea cel mai puternic cules posibil...vladonofrei scrie:In ultimii 10 ani am incercat multe variante. Am cutii de 6 , 7 ,8 9 10 rame. Am incercat cam toate variantele posibile. Problema e că familiile mele , probabil că și cele ale majorității apicultorilor sunt neomogene,chiar daca aș face o egalizare . Concluzia mea este că o familie sănătoasă, cu o matca medie spre buna nu va avea suficient spatiu Intr o cutie de 6 rame . Inevitabil vei avea jos o rama jumătate de miere și polen ,iar la cireș probabil va apărea blocajul. Eu am găsit o soluție de mijloc . Stupul de 8 rame cu cât de 1/2 că și cuib. Asta mi se pare mie ideal. Evident sunt soluții și la varianta de 6 dar implica multa manopera, și la numărul de stupi pe care al am nu e viabil. Evident că lucrez cu Hahnemann cam de când fac apicultura. Încă odată spun că o familie sănătoasă va crea un excedent de doica pe care gratia nu al va putea gestiona, oricâte caturi ai deasupra.
rasa moldoveanavladonofrei scrie:yuonyuon cu ce rasa lucrezi?
nu credca rasa este responsabila pentru asa ceva...vladonofrei scrie:Interesant. La mine despre carpatina pe 6 rame nici nu poate fi vorba. Blochează in proporție de 90% cuibul când dau de cules abundent, iar rama de margine e macar pe o față plina de miere iar cealaltă polen și miere. La carnica aproape la fel. Vreau și eu albine de la bunicii tai
la voi cu 1/2 la o extractia deja sa terminat ....raman uscati 100%..mausica scrie:Treaba asta cu ingraditu e buna,o folosesc si eu,baiu e ca tre sa ai permanent rama cu mancare la dispozitie ori dupa diafragma ori in magazie in caz de ........cum e sezonu asta de la rapita incoace,adica sec maxim,ploaie non stop(in cazu meu).
Ma tot gandeam anu trecut de ce nu am facut eu stupi pe 8 rame,in care daca ti 2 polistirene mai ramane loc de exact 6rame si era cel mai convenabil.
yuonyuon scrie:
o matca normala poate ponta intre 1500 si 2500 de oua la zi asta ar inseamna intre 5 si 7 rame...deci loc pentru ponta este ....posibil altele sa fie cauzele....
cum ar fi lipsa spatiului adica lipsa caturilor ...minim 4 de 1/2 sau doua de 1/1....(si in unele cazuri nici asa nu e suficient)
mausica scrie:.....Ma tot gandeam anu trecut de ce nu am facut eu stupi pe 8 rame,in care daca ti 2 polistirene mai ramane loc de exact 6rame si era cel mai convenabil.
yuonyuon scrie:daca vrei sa rupi cantarele matca trebuie sa se blocheze cu pontatul cam inainte cu 10 zile de cules...sa se blocheze de la sine...
adica inainte cu 10 zile sa avem foarte mult larvar/oua si cam toate ramele disponibile pentru ponta sa fie full 1000% ..atunci e momentul in care avem multa doica ..iar peste 10 zile acea doica ramane fara servici...si toata albina participa sau familia intreaga se focuseaza pe cules...
deci la inceputul culesului avem mult capacit..
DAR ! peste asta trebuie sa ai si structura facuta din timp ...minim 33 % culegatoare care sa dea tonul ...apoi toata albina va urma...
in cazul in care se intra cu mult larvar culesul e pe jumate ..iar daca pica prea devreme adica eclozioneaza mult albina inainte de cules si nu au de treaba....iar stiti ce se intampla...
de structura nu mai vb ca este obligatorie...la productia de miere si la mentinerea roitului la distanta...
chestia asta nu este legata de metoda ci e valabila la oricefel de lada si still de lucru ....indiferent daca stupul este pe 2 rame sau pe 45
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 19 vizitatori