Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde jonny_it » 29 Ian 2021, 18:59

Balian scrie:După literarură, familiile trebui strânse cât mai bine pentru iarnă. Cine mai are timp pentru restrâns și pus rame înapoi. Să așteptăm litaleratura nouă. :)

Cand ai timp liber si doar cateva familii poti sa le restrangi si sa numeri albinele.
In padure cu exceptia ursului oare mai venea cineva sa faca restrangerea cuibului? :lol:
jonny_it

Mesajde cristi_vidican » 29 Ian 2021, 19:18

cobi scrie: 4-5 Rame

Mai nou trec și eu peste iarnă niște roi care sunt mai slabi. Sunt numa buni primăvara de unit cu familiile care și-au pierdut regina.
Pe aceștia îi iernez punând ramele perechi - gen 5-5.
Mă asigur că sus sunt full de miere și culc folia după ultima ramă și o folie peste.
În capac polistire, fundul are 1/3 sită deschisă iarna.
Nu am avut în ultimii ani ierni grele ca să-mi dau seama cum e mai bine la iernat.
La iernile pe care le avem în ultimii ani, trec peste iarnă și unități care iernează pe 3-4 rame de 1/2 dacă sunt sănătoase și au mâncare.
Când va fi câte o iarnă cu temperaturi la -10 și mai jos, care să țină vreo 2 săptămâni și fie și puiet, atunci s-ar putea să avem și ceva probleme.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde ignatov andrei » 29 Ian 2021, 19:23

Balian scrie:După literarură, familiile trebui strânse cât mai bine pentru iarnă. Cine mai are timp pentru restrâns și pus rame înapoi. Să așteptăm litaleratura nouă. :)

Depinde de literatura.
Exista reviste de stiinta si tehnica, dar cam putine. Ce abunda, sunt cele de "stiinta pentru adulti" si can-can! :lol:
Drept este ca cele "pe intelesul majoritatii" sunt cele ce abunda! :lol:
ignatov andrei

Mesajde yuonyuon » 29 Ian 2021, 19:27

cand ai multi stupi si nu ai timp sa i restrangi in toamna ...cum se face ca in primavara ai timp sa restrangi (cutiile una peste alta) ??? :lol: :lol:
yuonyuon

Mesajde ignatov andrei » 29 Ian 2021, 19:34

tiih scrie:
jonny_it scrie:
Vasile_Bucovineanu scrie:Din ce se vede in poza ghemul nu o fi sfera perfecta. Are mai degraba forma de calota sferica, adica lipseste o parte din sfera in partea urdinisului. In partea din fata a stupului au reusit sa consume o parte din rezerve si acolo au incercat sa formeze "sfera". Partea din spate a ramelor e probabil inca plina de miere si din aceasta cauza albinele s-au inghesuit acolo unde e mai gol. Oricum in timpul perioadei de frig de saptamana trecuta si-au facut mai mult loc.

Aveti dreptate cu ghemul, cu gerul nu stiu ce sa zic, a tinut doar cateva zile, dar cu ce au mai consumat inainte si-au facut loc unde sa-si intinda aripile.
Mai suportabil gerul de la munte fata de -1 grad(langa Iasi) dar cu umiditate, vant si lapovita.

[b]Sper sa revina candva iernile de altadata. Iarna este cel mai bun prieten al apicultorului[/b].

Fereasca Sfantul... sa se revina la iernile de altadat.Multi stupi ar fi cazut la datorie precum mustele sau si mai sugestiv precum soldatii care ieseau din transee in fata mitralierelor,in primul razboi mondial!
Nu ati observat ca in ultimii ani ,cu iernile astea blande nu prea se mai posteaza la topicul "Bilant,pierderi familii de albine la mijlocul lunii ianuarie"?! ;) :lol:

Te pomenesti ca-ti tremura pantalonii! :lol:
Iernile de altadata ar face sa scada suprafata plina cu ciuperci otravitoare, aparute dupa ploaie (adica pomana) si care sufoca lumea apicola!
Faptul ca nu se mai posteaza in topicul amintit de dumneata, are o explicatie:
- sunt prea multe pierderi!
Cred ca ar trebui infiintat un alt topic: "CU CE AM MAI RAMAS..." :lol:
ignatov andrei

Mesajde yuonyuon » 29 Ian 2021, 19:35

cobi scrie:
Vasile_Bucovineanu scrie:
cobi scrie:Pentru roii sau familiile slabe pe sistem MER este necesar sa fie restranse ramele pentru iarna?

Pentru a obtine rezultate multumitoare la MER si de altfel la toate modelele de stupi verticali e nevoie de familii puternice.

Adevarat, insa in toamna parca nu ne da mana sa unim chiar tot ceea ce este "slab" din diferite considerente, mai ales cand pica o regina in timpul iernii si trebuie unita familia orfana.
daca pica o regina e doar una....cand faci unificari doar numarul lazilor e mai mic ...numarul albinelor este acelasi ;)
yuonyuon

Mesajde ignatov andrei » 29 Ian 2021, 19:36

yuonyuon scrie:cand ai multi stupi si nu ai timp sa i restrangi in toamna ...cum se face ca in primavara ai timp sa restrangi (cutiile una peste alta) ??? :lol: :lol:

Tare mai esti curios si te bagi in intimitatea omului! :lol:
ignatov andrei

Mesajde jonny_it » 29 Ian 2021, 19:57

yuonyuon scrie:cand ai multi stupi si nu ai timp sa i restrangi in toamna ...cum se face ca in primavara ai timp sa restrangi (cutiile una peste alta) ??? :lol: :lol:

Daca la mine va refereati sa stiti ca nu este nevoie sa pun lazile una pe alta primavara, chiar daca aparent familia din poza nu pare restransa. Sunt multe familii "restranse" pe 5-6 rame care nu au nici 25% din albinele din familia mea.
jonny_it

Mesajde jonny_it » 29 Ian 2021, 20:00

ignatov andrei scrie:Te pomenesti ca-ti tremura pantalonii! :lol:
Iernile de altadata ar face sa scada suprafata plina cu ciuperci otravitoare, aparute dupa ploaie (adica pomana) si care sufoca lumea apicola!
Faptul ca nu se mai posteaza in topicul amintit de dumneata, are o explicatie:
- sunt prea multe pierderi!
Cred ca ar trebui infiintat un alt topic: "CU CE AM MAI RAMAS..." :lol:

Sunt de aceeasi parere. Oricum o sa vedeti ca anul acesta nu o sa mai fie aglomeratie in pastoral, dar nu din cauza iernii.
O sa vedeti apicultorii cu anunturi:"Cine merge cu mine in pastoral sa nu ma plictisesc singur la Valea lui Mihai sau la Ciucurova". :lol:
jonny_it

Mesajde cobi » 29 Ian 2021, 20:30

ignatov andrei scrie:

Depinde de literatura.
Exista reviste de stiinta si tehnica, dar cam putine. ...

Mentionati, va rog, 3 referinte de baza care merita parcurse de orice iubitor de albina.

Multumesc.
cobi

Mesajde cobi » 29 Ian 2021, 20:54

...
cobi

Mesajde cobi » 29 Ian 2021, 21:00

cristi_vidican scrie:
cobi scrie: 4-5 Rame

Mai nou trec și eu peste iarnă niște roi care sunt mai slabi. Sunt numa buni primăvara de unit cu familiile care și-au pierdut regina.
Pe aceștia îi iernez punând ramele perechi - gen 5-5.
Mă asigur că sus sunt full de miere și culc folia după ultima ramă și o folie peste.
În capac polistire, fundul are 1/3 sită deschisă iarna.
Nu am avut în ultimii ani ierni grele ca să-mi dau seama cum e mai bine la iernat.
La iernile pe care le avem în ultimii ani, trec peste iarnă și unități care iernează pe 3-4 rame de 1/2 dacă sunt sănătoase și au mâncare.
Când va fi câte o iarnă cu temperaturi la -10 și mai jos, care să țină vreo 2 săptămâni și fie și puiet, atunci s-ar putea să avem și ceva probleme.

La mine nu a mers cu folia niciodata pusa peste/dupa rame, probabil zona mea are umiditate mai mare, mai ales in sezonul rece. Vara, insa, folosesc folia la toti stupii.
cobi

Mesajde ignatov andrei » 29 Ian 2021, 21:03

cobi scrie:
ignatov andrei scrie:

Depinde de literatura.

Mentionati, va rog, 3 referinte de baza care merita parcurse de orice iubitor de albina.

Multumesc.

Un curs - cred ca cel mai complet - de la Iasi, Universitatea Agricola Ion Ionescu de la Brad, Facultatea de Zootehnie, dar sunt foarte bune si cele da la Cluj, Bucuresti sau Craiova!
In lipsa lor, merge foarte bine si file:///C:/Users/User/Downloads/@@%20Api%20manual%20Pro-Apicultura.pdf, chiar daca are unele greseli... naive, zic eu (una ar fi la sistemul respirator al albinei).
Albinele si Crestera Lor de J. Louveaux.
Orice carte de practica apicola, ca colo se pot verifica metodele, comparativ cu necesitatile biologice, sau cum incalca (ajuta) aceste metode legile anatomice ale indivizilor!
Mai tarziu, cu bagajul plin de cunostinte elementare, vei sti sa cauti singur! Pentru cultura generala se poate apela la colectiile de reviste "Apicultura in Romania", editiile din anii ''75-'80.
Daca vrem sa invatam ceva "consistent" si corect, trebuie evitate TOATE publicatiile referitoare la hraniri cu produse ce inlocuiesc hrana de baza: miere si polen!
Spor la studiu!
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 29 Ian 2021, 21:16

cobi scrie:
ignatov andrei scrie:

Depinde de literatura.

Multumesc.

Daca vrei sa citesti o carte, este bine sa vii cu mintea limpede, adica sa nu fie imbaxita cu dogme false.
Printre aceste dogme false, mentionez:
1. "albina doica lasa cresterea de puiet si iese la cules;
2. "albina isi face corpul gras pentru iarna";
3. "albinele doici apar primavara"!
ignatov andrei

Mesajde cobi » 29 Ian 2021, 21:25

ignatov andrei scrie:trebuie evitate TOATE publicatiile referitoare la hraniri cu produse ce inlocuiesc hrana de baza: miere si polen!

Inclusiv cartea lui A Malaiu - Sporirea productiei de miere, 1976?

Din pacate, este foarte greu sa avem multe familii de albine (>50) pe o singura vatra, hranite doar pe miere ( nu " alba" vorba lui nea Marin) si polen, cel putin in zona mea.
cobi

Mesajde ignatov andrei » 29 Ian 2021, 21:39

cobi scrie:
ignatov andrei scrie:trebuie evitate TOATE publicatiile referitoare la hraniri cu produse ce inlocuiesc hrana de baza: miere si polen!

Inclusiv cartea lui A Malaiu - Sporirea productiei de miere, 1976?

Din pacate, este foarte greu sa avem multe familii de albine (>50) pe o singura vatra, hranite doar pe miere ( nu " alba" vorba lui nea Marin) si polen.

Era doar ca idee, adica sa nu citesti o carte cu gandul numai la "Fantastic ultra bee", "Fantastic Caca-maca", hrana de kkt si apicultura... p...a!
Cartile lui Malaiu sunt cele mai proaste culegeri de texte. Malaiu n-a fost in stare sa scrie, de unul singur, macar o idee buna despre albine!
Daca vrem sa invatam apicultura... Malaiu e pe ultimul loc.
"Mortul de la groapa, nu se mai intoarce"...adica nu mai pot sterge ce ti-am recomandat!
Asta am patit si eu cu tine: mi-am racit gura degeaba, recomandand carti reprezentative, pe cand tu vrei altceva... ca stiinta apicola CIU-CIU!
Imi pare rau!
ignatov andrei

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR