vladonofrei scrie:[color=#8040FF][/color]
yuonyuon scrie:daca vrei sa rupi cantarele matca trebuie sa se blocheze cu pontatul cam inainte cu 10 zile de cules...sa se blocheze de la sine...
adica inainte cu 10 zile sa avem foarte mult larvar/oua si cam toate ramele disponibile pentru ponta sa fie full 1000% ..atunci e momentul in care avem multa doica ..iar peste 10 zile acea doica ramane fara servici...si toata albina participa sau familia intreaga se focuseaza pe cules...
deci la inceputul culesului avem mult capacit..
DAR ! peste asta trebuie sa ai si structura facuta din timp ...minim 33 % culegatoare care sa dea tonul ...apoi toata albina va urma...
in cazul in care se intra cu mult larvar culesul e pe jumate ..iar daca pica prea devreme adica eclozioneaza mult albina inainte de cules si nu au de treaba....iar stiti ce se intampla...
de structura nu mai vb ca este obligatorie...la productia de miere si la mentinerea roitului la distanta...
chestia asta nu este legata de metoda ci e valabila la oricefel de lada si still de lucru ....indiferent daca stupul este pe 2 rame sau pe 45
Cred că ești conștient că structura familiei de albine este de fapt o
curbă exponențială care își are limita fie în mărimea cuibului , fie în capacitatea mătcii de a oua. La un moment dat apare dezechilibrul .Este doar o chestiune de timp.In momentul in care reduci mult cuibul vei avea un dezechilibru mai devreme, și fără intervenția stuparului nu se poate corecta.Asta am incercat eu sa spun: cum sa reduc numărul de intervenții pentru a fi eficient.
Cuibul de 6 are avantaje pentru fructificarea culesului timpuriu și eventual al unui cules slab spre mediu.Dar trebui băgată mana in stup și tuns permanent.Clar este pentru unii o soluție.
la un cuib de 6 rame ajungi sa nu incapa albina in cuib+2 caturi 1/1....
6 rame este foarte mult puiet ...
sunt cateva greseli care se strecoara ...din ce deduc ..
1 mierea nu are ce cauta jos....prezenta miereii in cuib aglmereaza zona matcii
2 la data 1-10 mai trebuie sa ia 2 caturi 1/1 pe stup ...trebuie spatiu ...uitativa seara cand albina e in lada ....sta albina straturi in cat...
3 nu se lucreaza cu rame noi/drepte in cuib...si asta duce la eficienta scazuta ...si aglomeratie...apoi friguri...
4 nu sa inteles structura ..faptul ca infranam(nu detot ci dam rame mai greu la ouat) matca in luna aprilie ..nu facem altceva decat sa avem mai putina albina tanara in viitor deci raport mai mare de culegatoare si albina mai batrana...
5 cred ca nu se hranesc bine familiile de albine si poibil ca deaceia 6 rame pare putin....daca albina e hranbta bine ...din 5-6 rame de puiet in 40 de zile avem minim 30 rame de albia
cuibul trebuie sa fie format din rame relativ noi ..drepte ..pontate din leat in leat ..iar polen vei gasi pe cateva zone dar nu mai mult de jumate de rama ...restu polenului e in primul cat pe toate ramele de deasupra cuibului...
eu la extractie iau doar ramele pline restu raman ....acum la salcam am dat 4 in dreapta(poliflora) ce raman ca hrana si la extractie restu(daca va fi salcam) e al meu...