Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde Balian » 15 Feb 2021, 17:36

Shrek scrie:
tiih scrie:....
Nu era nici o gluma...iubea albina,stia sa "stea de vorba cu stupul la urdinis"...stia ...NUMAI UITANDU-SE la urdinis,chiar daca aveai mai mult de 100 familii.........

Nu este nici o problemă dacă vorbea cu stupul! Din cauza pandemiei,multi oameni normali au căpătat astfel de obiceiuri! Problema este atunci când.....stupul ii raspunde la salut! In astfel de cazuri, trebuie contactat de urgență " depanatoru'" si adus la setările din fabrica!

Lui Puișoru nu-i merge cu resetarea. Îi sărită siguranța. :lol:
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 15 Feb 2021, 18:26

tiih scrie:
Nu era nici o gluma...iubea albina,stia sa "stea de vorba cu stupul la urdinis"...stia dupa cateva minute de privire a stupinei, sa faca un clasament cu precizie a puterii familiilor de albine,NUMAI UITANDU-SE la urdinis,chiar daca aveai mai mult de 100 familii!Cati stiu cu adevarat ,de pe acest forum?........etc...etc
PS.In plus ,daca nu stiati,intre timp a devenit presedinte S.A.R (iar dl Ignatov ,viceperesedinte) :!:
!

Daca cineva ajunge sa stea de vorba cu anumite lucruri e destul de grav. :)
Cat despre SAR e mort si ingropat demult.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde tiih » 16 Feb 2021, 10:05

yuonyuon scrie:
ar mai fi cel putin 5 situatii....mai rare.. dar bine de stiut..

nu le am mentionat pe cele cu bolile si culesul ..va las pe dumneavoastra.. :D

Corect!alea cu bolile sunt cele mai grele,sa deosebesti o loca europeana de una americana,o nozema de o viroza,un atac masiv de paduche... de o viroza....Multi nu stiu uitandu-se rama cu rama....ce sa mai discutam de urdinis....
Multi trag cantrarul dupa ei prin pastorale desi intensitatea culesului,stoparea culesuuli se poate vedea la urdinis cel mai usor....
A le sti teoretic si a le enumera e una...sa le stapanesti practi e un pic mai greu ;)
PS.Asa de buni santem unii in apicultura si asa de repede fugim cand e vorba de o confruntare directa.... :!:
tiih

Mesajde tiih » 16 Feb 2021, 10:12

Shrek scrie:
tiih scrie:....
Nu era nici o gluma...iubea albina,stia sa "stea de vorba cu stupul la urdinis"...stia ...NUMAI UITANDU-SE la urdinis,chiar daca aveai mai mult de 100 familii.........

Nu este nici o problemă dacă vorbea cu stupul! Din cauza pandemiei,multi oameni normali au căpătat astfel de obiceiuri! Problema este atunci când.....stupul ii raspunde la salut! In astfel de cazuri, trebuie contactat de urgență " depanatoru'" si adus la setările din fabrica!

Cititi va rog mai cu atentie scrierile mele,am folosit semnele citarii "..." si am specificat anul 2013!
Nici vorba atunci de pandemie..poate ca atunci unii dintre "cunoscatorii de astazi" in ale apiculturii nici nu detineau albine,nici nu stiau cate picioare are albina...spre exemplu :oops:
tiih

Mesajde jonny_it » 16 Feb 2021, 12:37

tiih scrie:
Corect!alea cu bolile sunt cele mai grele,sa deosebesti o loca europeana de una americana,o nozema de o viroza,un atac masiv de paduche... de o viroza....Multi nu stiu uitandu-se rama cu rama....ce sa mai discutam de urdinis....
Multi trag cantrarul dupa ei prin pastorale desi intensitatea culesului,stoparea culesuuli se poate vedea la urdinis cel mai usor....
A le sti teoretic si a le enumera e una...sa le stapanesti practi e un pic mai greu ;)
PS.Asa de buni santem unii in apicultura si asa de repede fugim cand e vorba de o confruntare directa.... :!:

Cantarul este bun cand nu stai toata ziua langa albine, ajungi seara si vrei sa vezi ce au facut. Degeaba le vezi ca aduc bine nectar 1 zi daca dupa in 10 ploua.
Toate au rostul lor. Estimarea cantitatii de nectar aduse si alte detalii care se pot afla fara a deschide capacul sunt utile fiecarui apicultor, totusi astea se invata in timp. Le invata cine vrea bineinteles ... altfel poate sa ia rama cu rama. :)
jonny_it

Mesajde yuonyuon » 16 Feb 2021, 13:51

tiih scrie:
yuonyuon scrie:

de iernatu (a la puisoru) pe 3-4 rame ...ce parere aveti?...mie mi se pare neprofesionist....si zic eu ca sunt obiectiv
acum 10 ani sau mai bine ...era puisoru in insula mare la fs impreuna cu gavrila ...si nu avea un stup peste un cat 1/2..si a fost un an extraordinar....deci se pare ca si inainte tot asa "traditional" lucra....
oameni astea daca nu au mintea deschisa la ce e nou...(mai bine zis la informatie si adaptabilitate)...nustiu ce schimbari ar putea face ....sunt mult prea incuiati pentru epoca in care traim..si deobicei cine nu se adapteaza dispare.....

apicultura are nevoie de educatie nu de intins mana si iesit in strada(ce tampenie)....
yuonyuon

Mesajde jonny_it » 16 Feb 2021, 16:02

yuonyuon scrie:de iernatu (a la puisoru) pe 3-4 rame ...ce parere aveti?...mie mi se pare neprofesionist....si zic eu ca sunt obiectiv
acum 10 ani sau mai bine ...era puisoru in insula mare la fs impreuna cu gavrila ...si nu avea un stup peste un cat 1/2..si a fost un an extraordinar....deci se pare ca si inainte tot asa "traditional" lucra....
oameni astea daca nu au mintea deschisa la ce e nou...(mai bine zis la informatie si adaptabilitate)...nustiu ce schimbari ar putea face ....sunt mult prea incuiati pentru epoca in care traim..si deobicei cine nu se adapteaza dispare.....

apicultura are nevoie de educatie nu de intins mana si iesit in strada(ce tampenie)....

Unii fac bani si din vanzarea de roi/familii.
La Dragos am vazut si familii bune.
Totusi sunt altii mai activi pe facebook care vand regine si nu vezi niciodata mai mult de 1 cat la ei. Apoi injura BK-ul ... care la mine vara sta in 3-5 caturi.
jonny_it

Mesajde tiih » 17 Feb 2021, 10:26

yuonyuon scrie:
tiih scrie:
yuonyuon scrie:

de iernatu (a la puisoru) pe 3-4 rame ...ce parere aveti?...mie mi se pare neprofesionist....si zic eu ca sunt obiectiv

Am vazut si destule filme cand se ierna pe multe rame la dansul....Acum e plin internetul de filmulete in mare parte "trucate"(sau mai bine zis "aranjate" in care ni se prezinta cate o familie de albine pe multe rame..probabil prin unirea a 2...3 !).Nu vezi mortaciuni,nu vezi familii medii,rar vezi cate una-doua, ratacita pe 4 rame.
Apicultura are nevoie de educatie de CALITATE...ce vezi pe fb sau google uneori, in loc sa "ne lumineze", mai mult ne prosteste!Iar daca nici unul dintre noi cei care postam pe acest topic ,nu a citit ultimele lucrari stiintifice prezentate la ultimul Congres mondial APIMONDIA...acest lucru ar trebui sa fie cel putin un motiv de reflexie.... ;)
Apicultura are nevoie de APICULTORI UNITI, in lupta pentru castigarea unor drepturi chiar iesind in strada cum au facut candva oierii....
Sa iesi in strada pentru a anula impozite, nu pentru a ni se da pomana de minimis,sa iesi in strada pentru a nu mai distruge haotic baza melifera,a se citi padurile tarii,sa iesi in strada pentru a nu mai otravi albinele si "painea noastra cea de toate zilele"-a se citi mancarea si sanatatea noastra!
PS.Nu v-am vazut la pagini personale..nu stiu din tot ce ati scris cati stupi aveti,daca traiti din apicultura sau mai aveti si un alt job...pentru ca impresia mea generala e ca nu stiti cat de amar(greu) se face kilogramul de miere in tara asta si nu aveti viziune cum ca acest kilogram se va face din ce in ce mai greu in tara asta(vorbesc de miere naturala necontaminata cu pesticide,medicamente,siropuri de zahar...etc :!: )
tiih

Mesajde BMihai » 17 Feb 2021, 10:57

Ca să fac o comparație amuzantă care sigur o să placă celor pasionați de mașini, uite cum văd eu cele mai des folosite 3 modele de ramă, din discuțiile colegilor forumiști:
-Dadant 1/1: 4 inline - ok, dar nu prea multă performanță, ieftin de întreținut, fără multe așteptări de la el.
-ME 3/4: 6 inline - eficient, putere, cuplu, se întreține relativ ușor, sună bine și livrează ce ai cumpărat.
-MER 1/2 : V6 - performanță, puterea căutată e acolo, cuplu te uimește dar...prea multe piese în mișcare, întreținere mai costisitoare, pentru "pretențioși".

Sper că această comparație să o luați ca o părere personală. Fiecare model are plusuri și minusuri, ce aș vrea să văd pe acest topic e o comparație clară, ca la telefoane, între aceste modele. Și mai departe fiecare decide ce e bun si ce se potrivește pentru el.

Eu m-am hotărât asupra ME și anul acesta sunt în conversie cu toți stupii.
BMihai

Mesajde Balian » 17 Feb 2021, 12:18

tiih scrie:....apicultura are nevoie de educatie nu de intins mana si iesit in strada(ce tampenie)....

Am vazut si destule filme cand se ierna pe multe rame la dansul....Acum e plin internetul de filmulete in mare parte "trucate"(sau mai bine zis "aranjate" in care ni se prezinta cate o familie de albine pe multe rame..probabil prin unirea a 2...3 !).Nu vezi mortaciuni,nu vezi familii medii,rar vezi cate una-doua, ratacita pe 4 rame.
Apicultura are nevoie de educatie de CALITATE...ce vezi pe fb sau google uneori, in loc sa "ne lumineze", mai mult ne prosteste!Iar daca nici unul dintre noi cei care postam pe acest topic ,nu a citit ultimele lucrari stiintifice prezentate la ultimul Congres mondial APIMONDIA...acest lucru ar trebui sa fie cel putin un motiv de reflexie.... ;)
Apicultura are nevoie de APICULTORI UNITI, in lupta pentru castigarea unor drepturi chiar iesind in strada cum au facut candva oierii....
Sa iesi in strada pentru a anula impozite, nu pentru a ni se da pomana de minimis,sa iesi in strada pentru a nu mai distruge haotic baza melifera,a se citi padurile tarii,sa iesi in strada pentru a nu mai otravi albinele si "painea noastra cea de toate zilele"-a se citi mancarea si sanatatea noastra!
PS.Nu v-am vazut la pagini personale..nu stiu din tot ce ati scris cati stupi aveti,daca traiti din apicultura sau mai aveti si un alt job...pentru ca impresia mea generala e ca nu stiti cat de amar(greu) se face kilogramul de miere in tara asta si nu aveti viziune cum ca acest kilogram se va face din ce in ce mai greu in tara asta(vorbesc de miere naturala necontaminata cu pesticide,medicamente,siropuri de zahar...etc :!: )[/quote]

O observație vă rog!
Închipuiți-vă dacă în anii `80 apicultorii câți sunt acum pe fb ar fi scris câte o carte despre apicultură ce calitate medie a literaturii de specialitate ar fi ieșit de acolo.
Internetul este al nostru tuturor. Lumea este liberă să scrie și pe fb ce dorește. Tot această lume are dreptul să fie suficient de informat
și înțelept ca să aleagă ce-i consideră potrivit. (Am fb, dar nu sunt mare urmăritor.)

Ați amintit de anumiți structuri din zona agricolă, zootehnică care sunt uniți. Noi apicultorii asemănător am putea fi uniți dar nu pentru a ieși în stradă ci pentru a propune soluții sectorului. Ori o lozincă ”opriți otrăvirea albinelor și a pâinii noastră de toate zilele” fără propuneri concrete mi se pare un lucru volatil. Dacă vrem să continuăm în acest fel vom rămâne în continuare cu pondere mică.
Agricultura cum cere ”întrecerea pieții” a reușit să dubleze producția medie față de anii `80. Și noi apicultorii să ne concentrăm pe propuneri de mod și căi de dialog cu agricultura, sector de care suntem strâns legați. Pentru această comunicare, fb ar fi o soluție excelentă. Dar numai dacă reușim să ne înțelegem cu fermierii din agricultură și cu structurile administrative teritoriale să și folosim aceste căi. Ieșitul, în stradă și încercarea permanentă de a decalifica fb nu cred că ne va îndrepta în această direcție.

(PS: Dacă omul are producții medii bune cum de nu știe cu ce efort se face kg-ul de miere? ) :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Balian » 17 Feb 2021, 12:22

Scuze am greșit citatul. :oops:
yuonyuon scrie:....apicultura are nevoie de educatie nu de intins mana si iesit in strada(ce tampenie)....

PS.Nu v-am vazut la pagini personale..nu stiu din tot ce ati scris cati stupi aveti,daca traiti din apicultura sau mai aveti si un alt job...pentru ca impresia mea generala e ca nu stiti cat de amar(greu) se face kilogramul de miere in tara asta si nu aveti viziune cum ca acest kilogram se va face din ce in ce mai greu in tara asta(vorbesc de miere naturala necontaminata cu pesticide,medicamente,siropuri de zahar...etc :!: )[/quote]

O observație vă rog!
Închipuiți-vă dacă în anii `80 apicultorii câți sunt acum pe fb ar fi scris câte o carte despre apicultură ce calitate medie a literaturii de specialitate ar fi ieșit de acolo.
Internetul este al nostru tuturor. Lumea este liberă să scrie și pe fb ce dorește. Tot această lume are dreptul să fie suficient de informat
și înțelept ca să aleagă ce-i consideră potrivit. (Am fb, dar nu sunt mare urmăritor.)

Ați amintit de anumiți structuri din zona agricolă, zootehnică care sunt uniți. Noi apicultorii asemănător am putea fi uniți dar nu pentru a ieși în stradă ci pentru a propune soluții sectorului. Ori o lozincă ”opriți otrăvirea albinelor și a pâinii noastră de toate zilele” fără propuneri concrete mi se pare un lucru volatil. Dacă vrem să continuăm în acest fel vom rămâne în continuare cu pondere mică.
Agricultura cum cere ”întrecerea pieții” a reușit să dubleze producția medie față de anii `80. Și noi apicultorii să ne concentrăm pe propuneri de mod și căi de dialog cu agricultura, sector de care suntem strâns legați. Pentru această comunicare, fb ar fi o soluție excelentă. Dar numai dacă reușim să ne înțelegem cu fermierii din agricultură și cu structurile administrative teritoriale să și folosim aceste căi. Ieșitul, în stradă și încercarea permanentă de a decalifica fb nu cred că ne va îndrepta în această direcție.

(PS: Dacă omul are producții medii bune cum de nu știe cu ce efort se face kg-ul de miere? ) :)
Balian

Mesajde kovacslg » 17 Feb 2021, 13:05

Cine crede că trebuie sa luptăm pt a elimina impozitele, cred că nu a plătit niciodată așa ceva.

Sau nu avut niciodată mai mult de 75 de familii, ori nu le a declarat nici odată.

Dacă vreți să luptați pt 100 de euro la 150 de familii, va rog...

Asta va însemna capitalizarea sectorului...
kovacslg

Mesajde cristi_vidican » 17 Feb 2021, 13:26

BMihai scrie:Eu m-am hotărât asupra ME și anul acesta sunt în conversie cu toți stupii.

Felicitări și ... condoleanțe! :lol: Spatelui.

Despre MER ...
Din discuțiile cu diverși apicultori, ei recunosc la telefon că ar trece și ei pe MER, dar acuma s-au pricopsit pe cap cu Dadant și costă ceva să treacă pe MER și Dadant n-a produs atâția bani ca să poată fura și ei de la nevastă ca să nu se simtă.

Și, uite-așa, posibilitatea creșterii economice e redusă.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde kovacslg » 17 Feb 2021, 13:28

Agricultura din anii 80 a devenit un poluator major, și a provocat un dezastru ecologic.

Ne tot învârtim în jurul problemei de fond.

Se utilizează produse chimice cancerigene masiv.
Ne otrăvim pe noi, terenul, și apa!

Distrugem ecosisteme in ritm accelerat, cum nu s a întâmplat nici pe parcursul extincțiilor in masă.

Populația care a crescut nesustenabil.
Noi in Europa trebuie sa producem mult și ieftin pt a exporta in tari cu populații uriașe dar deșertice.
In loc sa producem cat avem nevoie ecologic.

Asta e.
kovacslg

Mesajde kovacslg » 17 Feb 2021, 13:30

In Romania in particular.
Agr s a dezvoltat pe subvenții directe și dezvoltare parc utilaje pe proiecte europene.
NU pe scutiri de impozite!!!!!

Care sunt modice.
kovacslg

Mesajde BMihai » 17 Feb 2021, 13:33

cristi_vidican scrie:Felicitări și ... condoleanțe! :lol: Spatelui.

Sper ca cel puțin încă 20 de ani să nu mă gândesc la spate. După mai vedem cum va arăta apicultura. ;)
BMihai

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR