Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde paul » 22 Feb 2021, 22:51

Balian scrie:
În august magaziile le stivuesc în câte 10. Sus pun 0,5 litri acid acetic glaciar, jos sită. Așa rămân până în
primăvara. M-am referit la cules semnificativ. Gratia nu este un obstacol așa mare decât coronița peste
puiet. :)

Va salut !
Spuneti-mi va rog ... caturile cu rame le stivuiti intr-o incapere racoroasa sau undeva afara ? Acidul acetic glacial in ce-l puneti ? Nu afecteaza ramele, respectiv cuiele sau sarmele ? Daca aveti rame mai inchise la culoare, are efect acidul acetic, adica, nu intra molia cerii in ele ?
Multumesc ! :)
LE ... scuze, la ramele MER faceam referire, ca-i topicul MER-ului ! :)
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Balian » 23 Feb 2021, 07:37

paul scrie:
Balian scrie:
În august magaziile le stivuesc în câte 10. Sus pun 0,5 litri acid acetic glaciar, jos sită. Așa rămân până în
primăvara. M-am referit la cules semnificativ. Gratia nu este un obstacol așa mare decât coronița peste
puiet. :)

Va salut !
Spuneti-mi va rog ... caturile cu rame le stivuiti intr-o incapere racoroasa sau undeva afara ? Acidul acetic glacial in ce-l puneti ? Nu afecteaza ramele, respectiv cuiele sau sarmele ? Daca aveti rame mai inchise la culoare, are efect acidul acetic, adica, nu intra molia cerii in ele ?
Multumesc ! :)
LE ... scuze, la ramele MER faceam referire, ca-i topicul MER-ului ! :)

Vă salut,
Acidul acetic are miros înțepător și e puternic corosiv. Le stivuesc afară până ce se evaporă. La soare
durează cca. o lună. Îl pun într-o caserolă de polistiren în care se dă mâncarea la catering. Omoară
tot ce e viu în faguri. Insecte spori, bacterii. Atacă și roade sârna dacă nu e inox. Era unul dintre
multiple motive pentru care am trecut la faguri de plastic. Plasticul merge și la Dadant 1/1 nu numai
la MER. Cuiele le ruginește dar nu ajunge să le distrugă. Molia exclusă. :)
Fişiere ataşate
IMG_20201120_134504.jpg
Așa arată o sită din fier după câteva tratamente
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde cristi_vidican » 23 Feb 2021, 13:10

Eu am reușit să țin găselnița la distanță și fără acid acetic.
Dacă mă rugați frumos, vă zic. :lol:
Dacă mă citiți constant, ar trebui să știți, că am mai spus asta de câteva ori pe forum.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde jonny_it » 23 Feb 2021, 15:15

cristi_vidican scrie:Eu am reușit să țin găselnița la distanță și fără acid acetic.
Dacă mă rugați frumos, vă zic. :lol:
Dacă mă citiți constant, ar trebui să știți, că am mai spus asta de câteva ori pe forum.

Eu tot cu acetic le tratez. Omoara asa cum a spus si Balian de la nosema pana la loca si orice este viu.
Pun aproximativ 40 ml la fiecare 10 caturi inchise ermetic cu folie. Din septembrie si pana primavara nu sunt probleme.
Pe langa faptul ca tine moliile departe nici albinele nu mai vin sa ia miere din rame in caz ca a mai ramas miere prin faguri. Caturile mele mai au cate un urdinis in plus pe unde au cazut noduri de la scandura. :)

Inainte le tineam intr-un spatiu de depozitare, lasam usile si geamurile deschise si nu venea nimic la ele, dar trebuie sa las mai putine in caturi si sa le asez sa fie rasfirate sau sa le scot din caturi. De cativa ani nu mai incap acolo si stau si afara si in interior, dar cu acid acetic.

In loc de acetic se poate folosi si acid formic. Se pune in peturi de 0,5 sau 1 litru, pun capacul si dau 2 gauri de 2-3 mm. Pun in fiecare pet aproximativ 200 ml si este suficient pana primavara.
jonny_it

Mesajde tiih » 24 Feb 2021, 12:35

jonny_it scrie:
Eu tot cu acetic le tratez. Omoara asa cum a spus si Balian de la nosema pana la loca si orice este viu.
Pun aproximativ 40 ml la fiecare 10 caturi inchise ermetic cu folie. Din septembrie si pana primavara nu sunt probleme.
Pe langa faptul ca tine moliile departe nici albinele nu mai vin sa ia miere din rame in caz ca a mai ramas miere prin faguri. Caturile mele mai au cate un urdinis in plus pe unde au cazut noduri de la scandura. :)
.

Nu pot crede asa ceva,ce bine ar fi sa omoare nosema si mai ales loca...ar mai disparea din bolile care se intind cat cuprinde pe campiile Romaniei si nu numai ....A expermentat cineva dintre dvs,cativa ani la rand,cativa zeci de stupi... :roll:
Si chiar daca ar fi asa ceva...efectele secundare ar fi mult mai mari....
PS.Stiti ca in urma folosirii batoanelor de sulf la tratarea ramelor impotriva gaselnitei,fumul acestora in combinatie cu eventualii vapori de apa, formeaza SO2.Suficient cat sa omoare primele larve de puiet depuse in ramele introduse la ouat prin aprilie-mai....datorita cerii otravite :?
tiih

Mesajde Balian » 24 Feb 2021, 13:06

tiih scrie:.....Nu pot crede asa ceva,ce bine ar fi sa omoare nosema si mai ales loca...ar mai disparea din bolile care se intind cat cuprinde pe campiile Romaniei si nu numai ....A expermentat cineva dintre dvs,cativa ani la rand,cativa zeci de stupi... :roll:
PS.Stiti ca in urma folosirii batoanelor de sulf la tratarea ramelor impotriva gaselnitei,fumul acestora in combinatie cu eventualii vapori de apa, formeaza SO2.Suficient cat sa omoare primele larve de puiet depuse in ramele introduse la ouat prin aprilie-mai....datorita cerii otravite :?

A expermentat cineva dintre dvs,cativa ani la rand,cativa zeci de stupi... :roll:
PS: Dacă citiți aici la utilizare dioxidul de sulf este E220 și este ”BIO”. Bănuesc experimentat câțiva zeci de ani.
https://ro.wikipedia.org/wiki/Dioxid_de_sulf
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde jonny_it » 24 Feb 2021, 14:26

tiih scrie:Nu pot crede asa ceva,ce bine ar fi sa omoare nosema si mai ales loca...ar mai disparea din bolile care se intind cat cuprinde pe campiile Romaniei si nu numai ....A expermentat cineva dintre dvs,cativa ani la rand,cativa zeci de stupi... :roll:

Gasiti articole pe internet despre asta, daca nu le gasiti caut eu si va trimit. S-au facut teste in laborator.
Ambele substante nu raman in faguri, se evapora destul de repede. Daca nu as inchide ermetic cu folie se duce aceticul in cateva saptamani.

Sunt mai otravite ramele de la amitraz, flumetrina si alte substante folosite impotriva varroa de unii apicultori.
Tratez asa aproximativ 650 de caturi si cateva zeci de rame 1/1.
Si otetul este eficient, dar trebuie pus cate un recipient cu otet in fiecare corp.
jonny_it

Mesajde tiih » 24 Feb 2021, 14:39

PS: Dacă citiți aici la utilizare dioxidul de sulf este E220 și este ”BIO”

Pe Wikipedia orice profan poate afla lucruri partial adevarate amestecate cu aberatii daca a lipsit la cursurile de chimle din liceu...
1 SO2 si-a schimbat denumirea, se numeste dioxid de sulf in loc de bioxid de sulf ...ca pe vremuri(Cand tara-ntrega in foc ardea, Baba scria cu a(cu caciulita ~) din a!-M.Eminescu!)
2.Ati auzit de emisiile periculoase de bioxid de sulf...mai sunt articole pe google... :o
3.In cantitate mica in vinuri e bio,ajuta la pastrarea lor printre altele...sa nu amestecam ulcelele!
4.Exact ca in multe alte postari facute de mine se omite esenta...e periculoasa si tratarea ramelor cu batoane de sulf si cu acid acetic....atat pentru larve cat si pentru mierea necapacita si devenita astfel "contaminata"!.Dar la pretul de azi a mierii cine isi mai pune intrebarea asta???
5,Care sunt substantele (procedeele) care au efectul cel mai redus asupra mierii si cerii, cand tratam ramele impotriva gaselnitei?
Ultima oară modificat de tiih pe 24 Feb 2021, 15:05, modificat 1 dată în total.
tiih

Mesajde jonny_it » 24 Feb 2021, 15:04

tiih scrie:PS: Dacă citiți aici la utilizare dioxidul de sulf este E220 și este ”BIO”

Pe Wikipedia orice profan poate afla lucruri partial adevarate amestecate cu aberatii daca a lipsit la cursurile de chimle din liceu...
1 SO2 si-a schimbat denumirea, se numeste dioxid de sulf in loc de bioxid de sulf ...ca pe vremuri(Cand tara-ntrega in foc ardea, Baba scria cu a(cu caciulita ~) din a!-M.Eminescu!)
2.Ati auzit de emisiile periculoase de bioxid de sulf...mai sunt articole pe google... :o
3.In cantitate mica in vinuri e bio,ajuta la pastrarea lor printre altele...sa nu amestecam ulcelele!
4.Exact ca in multe alte postari facute de mine se omite esenta...e periculoasa si tratarea ramelor cu batoane de sulf si cu acid acetic....atat pentru larve cat si pentru mierea necapacita si devenita astfel "contaminata"!.Dar la pretul de azi a mierii cine isi mai pune intrebarea asta???
5,Care sunt substantele care au efectul cel mai redus asupra mierii si cerii, cand tratam ramele impotriva gaselnitei?

Am un inginer chimist in familie, am testat si ceara si mierea, nu iese nimic. Vorbesc de acid acetic si acid formic.
SIngurul care iese este oxalicul cand este dat prin picurare, iese in primele zile, dupa aproximativ 1 saptamana nu se mai gaseste nimic in ceara, in miere se gaseste, dar nu mai mult fata de cantitatea normala.

Nu am incercat sulful si nici nu am e gand, necesita prea multa manopera.
jonny_it

Mesajde tiih » 24 Feb 2021, 15:18

Ptr.dl jonnyi
Testele se fac in institute de specialitate cu dotari sofisticate,dupa multe incercari....Nu putem sa ne facem o parere autorizata ,altfel.....
Ati auzit termenul de "miere vie"?...Personal eu cred ca doar pe timpul lui Burerbista sau Stefan cel Mare se mai putea obtine asa ceva....Unii obtin si acum....Obtin si certificate de miere "bio" in judete in care exista culturi de rapita,porumb ,pomi fructiferi si la care se fac stropiri foliare :lol:
PS.Pe langa chimicalele din paine,carne,uleiuri...mierea e comoara din punct de vedere alimentar..pentru ca nectarul a trecut prin gusa albinei si "filtrat"...cu pretul vietii ei :idea:
Ultima oară modificat de tiih pe 24 Feb 2021, 15:20, modificat 1 dată în total.
tiih

Mesajde Balian » 24 Feb 2021, 15:18

tiih scrie:.....5,Care sunt substantele (procedeele) care au efectul cel mai redus asupra mierii si cerii, cand tratam ramele impotriva gaselnitei?

Agheazma :)
Balian

Mesajde tiih » 24 Feb 2021, 15:22

Balian scrie:
tiih scrie:.....5,Care sunt substantele (procedeele) care au efectul cel mai redus asupra mierii si cerii, cand tratam ramele impotriva gaselnitei?

Agheazma :)

Foarte bine,nu ma asteptam la asa raspuns!
tiih

Mesajde jonny_it » 24 Feb 2021, 15:45

tiih scrie:Ptr.dl jonnyi
Testele se fac in institute de specialitate cu dotari sofisticate,dupa multe incercari....Nu putem sa ne facem o parere autorizata ,altfel.....
Ati auzit termenul de "miere vie"?...Personal eu cred ca doar pe timpul lui Burerbista sau Stefan cel Mare se mai putea obtine asa ceva....Unii obtin si acum....Obtin si certificate de miere "bio" in judete in care exista culturi de rapita,porumb ,pomi fructiferi si la care se fac stropiri foliare :lol:
PS.Pe langa chimicalele din paine,carne,uleiuri...mierea e comoara din punct de vedere alimentar..pentru ca nectarul a trecut prin gusa albinei si "filtrat"...cu pretul vietii ei :idea:

Da, la fel ca analizele la albine, intotdeauna ies cu "infestare slaba" de nosema? :)
Da, mierea extrasa de noi acum nu mai este la fel ca cea de acum 2000 de ani.

PS: Stiti cine detine in Romania cele mai "sofisticate" laboratoare?
jonny_it

Mesajde tiih » 24 Feb 2021, 16:09

Nu stiu cine detine cele mai sofisticate laboratoare.Sper sa nu fie aceleasi laboratoare care au facut pe fb un studiu cu principalele gene de albine si rase descoperite pe arealul din jurul Brailei.Te crucesti nu alta,grafice frumos colorate si greu de priceput cu genele si raselor din jurul acelui tinut.Se regaseau aproape toate rasele pamantului,mellifica-mellifica, disparuta din tinuturile natale,carnica,albina cipriota si albine din Siria...Te cruceai nu alta.Studiu facut la comanda... sa cumparati de acolo material genetic,asa hibrizi si incrucisari de rase de albine nu mai gasesti pe tot mapamondul ;) :lol:
PS.Imi pare rau si acum ca nu am stiut sa il copii si sa il pun pe acest forum!
Prostia si inselatoria nu are limite la noi in aceste vremuri!
tiih

Mesajde jonny_it » 24 Feb 2021, 17:12

tiih scrie:Nu stiu cine detine cele mai sofisticate laboratoare.Sper sa nu fie aceleasi laboratoare care au facut pe fb un studiu cu principalele gene de albine si rase descoperite pe arealul din jurul Brailei.Te crucesti nu alta,grafice frumos colorate si greu de priceput cu genele si raselor din jurul acelui tinut.Se regaseau aproape toate rasele pamantului,mellifica-mellifica, disparuta din tinuturile natale,carnica,albina cipriota si albine din Siria...Te cruceai nu alta.Studiu facut la comanda... sa cumparati de acolo material genetic,asa hibrizi si incrucisari de rase de albine nu mai gasesti pe tot mapamondul ;) :lol:

Astfel de studii sunt facute la comanda, sunt alte interese in spate dar nu are sens sa discutam aici, in topicul despre MER.
Apis mellifera mellifera exista, in Danemarca sunt cateva insule unde este pastrata doar aceasta rasa veche. Mai sunt la fel zone in Franta si Germania.
jonny_it

Mesajde yuonyuon » 24 Feb 2021, 19:00

tiih scrie:Nu stiu cine detine cele mai sofisticate laboratoare.Sper sa nu fie aceleasi laboratoare care au facut pe fb un studiu cu principalele gene de albine si rase descoperite pe arealul din jurul Brailei.Te crucesti nu alta,grafice frumos colorate si greu de priceput cu genele si raselor din jurul acelui tinut.Se regaseau aproape toate rasele pamantului,mellifica-mellifica, disparuta din tinuturile natale,carnica,albina cipriota si albine din Siria...Te cruceai nu alta.Studiu facut la comanda... sa cumparati de acolo material genetic,asa hibrizi si incrucisari de rase de albine nu mai gasesti pe tot mapamondul ;) :lol:
pai daca vati colindat toti pe aici ...de m am mutat cu stupii in jud bacau :lol:
adevaru ca de vreo 2 ani nu prea mai vad stupi in pastoral si nici la dunare ...s a rarit treaba ...bvo lor!!
yuonyuon

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR