Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde cristi_vidican » 12 Mar 2023, 20:22

yuonyuon scrie:da am inteles ...fiecare si a facut stilul lui de apicultura...lafel ca si mine...
defapt ca la mine la nimeni...

Uite, acum e primăvară, am început să umblăm la albine.... Vă rog să puneți niște poze să vedem cum arată familiile dumneavoastră la ora asta. Și poate ne arătați etapizat cum treceți de salcâm să nu aveți botci și să aveți 3 magazii de 1/2 pline.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde yuonyuon » 12 Mar 2023, 23:13

cristi_vidican scrie:
yuonyuon scrie:da am inteles ...fiecare si a facut stilul lui de apicultura...lafel ca si mine...
defapt ca la mine la nimeni...

Uite, acum e primăvară, am început să umblăm la albine.... Vă rog să puneți niște poze să vedem cum arată familiile dumneavoastră la ora asta. Și poate ne arătați etapizat cum treceți de salcâm să nu aveți botci și să aveți 3 magazii de 1/2 pline.
2-3 rame de puiet ...2 sigur capacite...

nu prea mai umblu pana pe 1 aprilie...defapt am umblat la vreo 15 si sunt ok ...

planu e sa am 5-6 rame capacite pana la 15 aprilie...cam atat...deci nu e nici o graba..
nu extind nu stimulez nu nimic...este miere iar polen aduc puternic de afara...
Fişiere ataşate
327340276_2314010512095383_5689355766479170811_n.jpg
yuonyuon

Mesajde cristi_vidican » 13 Mar 2023, 09:18

La dezvoltare vă ajută și vremea, adică cei care au o climă mai rece și o primăvară mai târzie, nu au probleme cu roirea așa cum e la noi, la care intră polen de afară de la finalul lui februarie, albina având tot ce-i trebuie pt a se îngrășa.
cristi_vidican

Mesajde yuonyuon » 13 Mar 2023, 19:08

si la mine intra polen de afara intensiv ...din februarie...alun ..corn etc..
eu am stupii la bacau in zona de deal..
Fişiere ataşate
332780028_778273687276414_8038733005013662766_n (1).jpg
yuonyuon

Mesajde Balian » 13 Mar 2023, 19:21

La mine până acum absolut nimic polen intrat.
Mă uit 5 minute și intră 2 albine cu polen. :?
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Radu16b » 13 Mar 2023, 19:25

Apropo de roire…Am fost sambata la targul apicol de la Ghiroda, langa Timisoara si l-am intalnit pe Apicultorul Mihai Grama de la Cluj, care adunase lume in jur si tocmai dadea sfaturi despre roire: cel mai usor se opreste roirea cu azot, prin narcotizare, le sterge memoria. A incercat cineva? Eu nu am de gand sa fac asta…
Radu16b

Mesajde cristi_vidican » 13 Mar 2023, 19:25

Balian scrie:La mine până acum absolut nimic polen intrat.
Mă uit 5 minute și intră 2 albine cu polen. :?

Spune că tu ești cu ei în mijlocul orașului.
La mine la 10 km de tine intră polen de 4 culori. ;)

La tine intră polen direct la Ultra bee. :lol:
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 13 Mar 2023, 19:27

Radu16b scrie:Apropo de roire…Am fost sambata la targul apicol de la Ghiroda, langa Timisoara si l-am intalnit pe Apicultorul Mihai Grama de la Cluj, care adunase lume in jur si tocmai dadea sfaturi despre roire: cel mai usor se opreste roirea cu azot, prin narcotizare, le sterge memoria. A incercat cineva? Eu nu am de gand sa fac asta…

Doar dacă ești la bio și faci miere de negruș :lol:

La rapiță când ai stupul plin de albină, dacă le narcotizezi, strângi de acolo 2 găleți.
cristi_vidican

Mesajde yuonyuon » 13 Mar 2023, 19:41

Radu16b scrie:Apropo de roire…Am fost sambata la targul apicol de la Ghiroda, langa Timisoara si l-am intalnit pe Apicultorul Mihai Grama de la Cluj, care adunase lume in jur si tocmai dadea sfaturi despre roire: cel mai usor se opreste roirea cu azot, prin narcotizare, le sterge memoria. A incercat cineva? Eu nu am de gand sa fac asta…

eu o opresc de inainte sa inceapa ...este extrem de usor si ieftin......practic nu fac nimic...
Ultima oară modificat de yuonyuon pe 13 Mar 2023, 19:43, modificat 1 dată în total.
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 13 Mar 2023, 19:43

cristi_vidican scrie:La dezvoltare vă ajută și vremea, adică cei care au o climă mai rece și o primăvară mai târzie, nu au probleme cu roirea așa cum e la noi, la care intră polen de afară de la finalul lui februarie, albina având tot ce-i trebuie pt a se îngrășa.
dar nu trebuie sa aveti probleme cu roitul in nici un fel de zona...
yuonyuon

Mesajde Balian » 13 Mar 2023, 19:50

Eu nu cunosc toate zonele numai a mea. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 13 Mar 2023, 21:38

yuonyuon scrie:dar nu trebuie sa aveti probleme cu roitul in nici un fel de zona...

Chiar asa? Chiar sunt curios. Cum se poate preveni roirea "fara sa faci nimic" daca avem numai familii cu puternic instinct de roire care ies din iarna cu albine pe 8-9 rame, in zona este abundenta de polen de la alun, salcie pomi si papadie, ceva nectar de la salcie, papadie si pomi fructiferi daca ajuta si vremea, in zona nu se cultiva rapita, nu exista salcam, iar culesul principal este teiul care se stie ca nu secreta in fiecare an,?
Vasile_Bucovineanu

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 13 Mar 2023, 21:48

Da este buna metoda cu azotatul, dar de cele mai multe ori familia respectiva nu va roi "in vecii vecilor". :P De asta e bine ca incepatorii sa puna mana pe carti de apicultura si sa nu invete apicultura de pe net sau de la diferiti "binevoitori" care dau sfaturi aiurea.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde Balian » 13 Mar 2023, 21:59

Sigur că da...suntem fiecare cu posibilitățile lui. De 47 de ani iernez întrun cerc cu rază de 1km.
Momentan în jurul meu (cu rază 2-3km) sunt pe puțin 4-500 de familii. Pe puțin!! Toți plâng de o
demarare defectuoasă de primăvara. Eu nu mă mir că nu am intrare de polen aproape nimic.
În ultimii 4-5 ani le dau ajutor de proteine că trebuie. Dozat moderat rezolvă problema. Dacă se
depășește măsura, la fel ca în alte zone unde este o intrare mare de polen timpuriu, evident va
crea o problemă de roire. Mai ales dacă nu facem nimic. :D
Balian

Mesajde yuonyuon » 13 Mar 2023, 23:39

Vasile_Bucovineanu scrie:
yuonyuon scrie:dar nu trebuie sa aveti probleme cu roitul in nici un fel de zona...

Chiar asa? Chiar sunt curios. Cum se poate preveni roirea "fara sa faci nimic" daca avem numai familii cu puternic instinct de roire care ies din iarna cu albine pe 8-9 rame, in zona este abundenta de polen de la alun, salcie pomi si papadie, ceva nectar de la salcie, papadie si pomi fructiferi daca ajuta si vremea, in zona nu se cultiva rapita, nu exista salcam, iar culesul principal este teiul care se stie ca nu secreta in fiecare an,?
eu sunt surprins cum lumea inca se mai lupta cu roirea...dupa tone de pagini ce sau scris pe forum... inca sunt probleme....
chiar nu a inteles nimeni?
oare ce intelege apicultoul de rand cand aude: ..."instinct de roire".....?
..eu cred ca intelege faptul ca e "batut in cuie " si este peste puterile lui de a opri fenomenul de roire.

orice instinct de roire cat ar fi el de ridicat(la cer) ...ca sa ajunga la roire ..mai intai trebuie sa treaca prin niste etape(pe care le am mai scris de 50 de ori)
si cred ca un apicultor profesionist stie cum arata frigurile roitului...iar unu si mai profesionist stie cum arata inainte de frigurile roitului....plus ca stie si cum sa faca sa nu intre in friguri NICIODATA....
ar fi chiar culmea sa faca albina ce vrea cu noi....
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 13 Mar 2023, 23:50

la modu cum ati expus evenimentele in zona dumneavoastra ....ma intreb de ce sa aveti stupi super puternici asa devreme in sezon cand culesurile principale sunt la final...?
care arfi motivul?...de ce nu faceti polen sau roi ....adica de ce sa ne scarpinam cu mana stanga la urechea dreapta....
ce ati expus ..este prea inpotriva naturii...

la sfarsit de aprilie stupii ajung la 7 rame de puiet si vreti sa stea asa inca o luna jumatate in aceiasi forma fara sa roiasca...???
din punctu meu de vedere este o risipa...jumatate de sezon pierdut degeaba...lafel cum patesc si cei ce ies cu stupii slabi ...rateaza 80% din sezon in fiecare an..
yuonyuon

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR