Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde 5rame » 14 Mar 2023, 09:37

Daca tot s-a ajuns la... roire... as dori sa intreb.
Este posibil ca la familiile "cu un instinct pronuntat de roire" lucrurile sa poata sa stea si exact pe dos fata de cum ne-am astepta?
Sa ma explic.
Noi stim -familiia mari- puiet mult- albina tanara multa- roire Si este corect

Dar exista familii care nici nu trec de 6-7 rame si apar potirase!?

Am gasit doua explicatii, ori impachetaj excesiv ori un " instinct pronuntat de roire" si incercam sa le eliminam prin selectie si iar nu e chiar rau

Dar acum vine intrebarea.

Este posibil ca inlocuirea albinei de iarna, intr-un mod nu foarte corect, sa duca in aceste familii la aparitia portiraselor???

S-a discutat de o anumita structura a familiilor de albine ca lucrurile sa mearga bine, dar daca pe la inceput-jumatate de aprilie albina de iarna dispare si ramane multa albina tanara, cum e cu structura?

In primavara nu exista doar o crestere exponentiala a albinei tinere ci si o disparitie accentuata a albinei culegatoare.

Credeti ca e posibil?

Poate ca ar trebui sa vrem sa avem familii puternice la inceput de primavara, care sa creasca puiet intr-un mod corect inca din ianuarie -februarie, sa inlocuim albina de iarna cat mai repede si la inceput de aprilie sa le slabim un pic, daca nu vrem sa lucram cu familii slabe, sa luam intai albina tanara si apoi 15-20 aprilie si rama de puiet, la rapita , salcam dam caturi cat mai multe si p[oate scapam si de roit.
Temperatura. Hrana. Tratamente. I 35.20.1 I
5rame

Mesajde yuonyuon » 14 Mar 2023, 18:58

n am inteles intrebarea..
voi sunteti la a treia turta? si nu stiti cum sa combateti roirea...
yuonyuon

Mesajde Balian » 14 Mar 2023, 19:24

Nici eu nu am înțeles. Nu e sigur că sunt după mai multe turte.
Mai formulați odată întrebarea. Mai simplu, sunt greu la cap. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 14 Mar 2023, 20:55

yuonyuon scrie:la modu cum ati expus evenimentele in zona dumneavoastra ....ma intreb de ce sa aveti stupi super puternici asa devreme in sezon cand culesurile principale sunt la final...?
care arfi motivul?...de ce nu faceti polen sau roi ....adica de ce sa ne scarpinam cu mana stanga la urechea dreapta....
ce ati expus ..este prea inpotriva naturii...

la sfarsit de aprilie stupii ajung la 7 rame de puiet si vreti sa stea asa inca o luna jumatate in aceiasi forma fara sa roiasca...???
din punctu meu de vedere este o risipa...jumatate de sezon pierdut degeaba...lafel cum patesc si cei ce ies cu stupii slabi ...rateaza 80% din sezon in fiecare an..

Mai intai vreau sa spun ca eu am expus o situatie care poate fi intalnita in practica. S-a spus ca nu trebuie sa faci nimic si stupii nu vor roi indiferent in ce zona te afli si indiferent ce albine ai. La mine situatia este asemanatoare cu cea descrisacu o singura deosebire: reginele sunt crescute numai din familii anecbalice. Acum familiile sunt la fel cum erau la 2 ianuarie asa cum se vede in filmul postat pe pagina personala cu puiet pe cate 3 rame. viewtopic.php?f=15&t=7748&start=272 Daca am inteles bine nu ar trebui sa arate asa. Nu au fost stimulate cu nimic, nici in toamna nici acum. Asa au intrat in iarna, asa au iesit. Ce trebuia sa fac, Sa omor o parte din albina in toamna pentru a intra in iarna pe patru sau trei rame? Eu astfel de mate lesinate nu tin in stupina. Asa cum am spus am putine culesuri in zona si de aceea trebuie sa la valorific la maxim. La infloritul pomilor toate familiile vor avea catul pus. Daca am noroc de vreme buna, 2022 a fos un an de exceptie, majoritatea familiilor aduna un cat de miere de la pomi si papadie, miere de o calitate premium. Daca vrenea nu tine cu mine tot se aduna ceva in cat. Nu colectez polen deoarece nu am cerere. Decat sa fac roi si sa-i vand la un pret de nimic mai bine fac altceva, ex cresc regine. In continuare familiile ajung pe 3 sau chiar 4 corpuri si putine intra in friguri si exista metode pentru a le scoate fara a se ajunge la roire.In unii ani am cules de mana care nu incepe la o data fixa poate incepe la inceputul lui iunie sau dupa tei. De aceea sunt obligat sa am tot timpul familii puternice.
In concluzie fiecare zona are particulitatile ei. Ce este valabil intr-o zona nu e valabil in alta.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde yuonyuon » 15 Mar 2023, 00:10

nu faceti polen si roi dar faceti matci...deci folositi albina la ceva...micronuclei...eu asta am si zis...ca trebuie sa faceti ceva cu albina pana la culesul de tei...si ca nu poate sta in lada asa degeaba..aproape 2 luni pentru ca e risipa

eu nu folosesc metode antiroire ...eu folosesc metode anti frigurile roitului...adica tin albinele in stadiu activ...
metoda anti frigurile roitului consta a nu face nimic...adica nu le dau rame la ouat ...la mine cuibul e pe 7 rame atat ..iar cum aveti dumeavoastra paie in locul gol eu am o diafragma de polistiren de 5 cm....plus grja sa nu avem coronite de miere in cuib si cam atat.

la mine e diferit ca am culesuri in continuu pana la 10 iunie...iar apoi o pauza de 2 sapt...si dupa tei-FS (una dupa alta 3 sapt) ....iar finalul este brusc(partea care ma deranjeaza in zona mea)...
yuonyuon

Mesajde cristi_vidican » 15 Mar 2023, 12:20

yuonyuon scrie:la mine e diferit ca am culesuri in continuu pana la 10 iunie...iar apoi o pauza de 2 sapt...si dupa tei-FS (una dupa alta 3 sapt) ....iar finalul este brusc(partea care ma deranjeaza in zona mea)...

Nu mai știu dacă ați scris, aveți rapiță?
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Balian » 15 Mar 2023, 18:11

cristi_vidican scrie:
yuonyuon scrie:la mine e diferit ca am culesuri in continuu pana la 10 iunie...iar apoi o pauza de 2 sapt...si dupa tei-FS (una dupa alta 3 sapt) ....iar finalul este brusc(partea care ma deranjeaza in zona mea)...

E o chestiune care schimbă toată tehnologia apicolă. În mod sigur!
Mai ales gândirea pentru perioada de primăvară, când lucrul este
cât se poate de sensibil, și necesită o programare f precisă. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 15 Mar 2023, 19:41

cristi_vidican scrie:

anu asta da...din pacate...
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 15 Mar 2023, 19:47

Balian scrie:
cristi_vidican scrie:

E o chestiune care schimbă toată tehnologia apicolă. În mod sigur!
Mai ales gândirea pentru perioada de primăvară, când lucrul este
cât se poate de sensibil, și necesită o programare f precisă. :)
da ...parca facem nave spatiale...

o eroare de un micron poate baga stupul in roit... :lol:
yuonyuon

Mesajde mausica » 16 Mar 2023, 22:04

yuonyuon scrie:

o eroare de un micron poate baga stupul in roit... :lol:

:lol:
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde cristi_vidican » 06 Apr 2023, 09:52

Câte observații personale ...
Rezervele de iernare:
- prefer să dau mai mult în august-sept. Așa cum am mai spus, C2 trebuie să fie plin. Dacă este plin, poate să ningă și în aprilie, stupii merg înainte.
Sigur, putem da sirop în primăvară, dar prefer să nu le dau sirop în primăvară.

Inversarea corpurilor
- Eu nu o recomand. Ea poate stimula ponta, dar se pot face și greșeli mari.
Cine a făcut inversarea înainte de acest val de frig, dacă albina nu e foarte multă, consider că a greșit.
Inversarea reușită ar fi în situația când puietul deja coboară în C1 binișor, vine un val bun de albină care eclozează și urmează o perioadă caldă.
Dar, am observat că albina își face treaba bine și când coboară cu puietul în C1, coboară până la ultima celulă fără probleme.

Până la data asta, am făcut 2 lucrări în stupină:
1. Am verificat existența puietului și a hranei.
2. Am pus rama clăditoare.

urmează să pun etajul și să plec la rapiță - după ce trece zăpada :lol:

P.S. Stupii medii și buni au clădit deja rama clăditoare, chiar dacă a fost frig și cules de afară spre deloc în ultimele 10 zile. Iar săptămâna se va termina tot cu albinele în stup.
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 13 Apr 2023, 16:29

13 aprilie 2023
Au fost 2 săptămâni cam reci, cu puține intrări. Am vândut recent niște stupi și am putut vedea exact cum e situația în cuib.
Faptul că am lăsat 1 cat cu miere în toamnă a prin tare bine. Polen a mai intrat în stupi, iar cu mierea din interior, puietul a mers înainte. Larve sunt peste tot, deci, frigul nu i-a dat în spate prea mult. Cel mult i-a mai frânat. Personal, mă bucur. Intru în rapiță cu cuibul aerisit, nu e blocat cu miere din toamnă. Au mai rămas cele 2 rame mărginașe neatinse. Ele trebuie mereu să fie acolo cu miere, pt că nu știm ce vreme vine.
În C2 sunt 5-7 rame pline de puiet.
În C1 mai puțin cu 2 decât sus. Stupii tari au ajuns cu puietul la leațul de jos din C1, ceilalți au puiet pe jumătate din ramă, dar îmi place mai mult de cei care încă mai au spațiu destul pentru a se extinde.
Stupii medii și buni au ou sau larve pe rama clăditoare, care ultima ramă.
Frigul i-a făcut să nu pună toată lumea ouă pe ea.
Rapița se deschide, de Paște curge nectar de la rapiță.
Perspectiva vremii nu e foarte frumoasă, dar să nu uităm că e primăvară.
După cum se vede, salcâmul nu va înflori înainte de 10 mai în zona mea. Presimt iar un salcâm mai târziu decât de obicei.
Am pus gratia haneman și etajul pe stupi. Azi stropeau cu miere în etaj. La ora asta la mine este înflorit prunul (în diverse stadii), porumbarul, cireșul debutează.
Este momentul din an cu cea mai bogată ofertă de polen. Niciodată nu va mai fi așa în tot restul anului.

Vă doresc un Paște fericit!
Urmează 2 luni de zoală în apicultură.
cristi_vidican

Mesajde Shrek » 15 Apr 2023, 13:34

În sud, zona de pusta, stupii au luat-o razna! Doi dintre ei, sunt deja plini cu albine și peste 6 rame cu puiet! A trebuit sa le scot câte o rama de puiet capacit ,aproape de eclozare sa dau la unul mai slab. Și abia o inflorit prunul. Dar când o veni rapita?! Maine ii sărbătoare dar luni trebe magazie! Nu poți sa mai faci planuri de lucru cu albinele de pe un an pe altul ca vremea ii cu susu'n jos!
Paște fericit tuturor!
Shrek

Mesajde cristi_vidican » 15 Apr 2023, 15:41

Eu am pus deja etajele la toți stupii.
Deja au băgat în ele de la pomi, păpădie și urzica țigăncii și ce a mai fost.
Rapița o ține așa cu flori pe vârf de 2 săptămâni. Numa nu explodează. Dar, îi vine și ei vremea. Își ia în fiecare an cele 3 săptămâni minim.

Nu am dat un gram de sirop în primăvara asta. Stupii s-au dezvoltat minunat și cu rezervele din toamnă. Le-au transformat în puiet. Dacă e polen de afară, nu trebuie neapărat stimulare. ele vor folosi și mierea din rezerve la fel de bine.

Am lucrat la stupi în primăvara asta mai puțin ca niciodată. sunt mulți stupi la care n-am mișcat nicio ramă până acum. Am pus clăditoarea, gratia și magazia.
O parte dintre stupi au plecat la rapiță. Ceilalți stau în raiul din sat, cu tot felul de flori, în cel mai bogat moment al anului.
cristi_vidican

Mesajde yuonyuon » 15 Apr 2023, 16:59

Shrek scrie:În sud, zona de pusta, stupii au luat-o razna! Doi dintre ei, sunt deja plini cu albine și peste 6 rame cu puiet! A trebuit sa le scot câte o rama de puiet capacit ,aproape de eclozare sa dau la unul mai slab. Și abia o inflorit prunul. Dar când o veni rapita?! Maine ii sărbătoare dar luni trebe magazie! Nu poți sa mai faci planuri de lucru cu albinele de pe un an pe altul ca vremea ii cu susu'n jos!
Paște fericit tuturor!
inverseaza ramele cu puiet ...cel mai bine

iei rama capacita gata de ecluzionare si inlocuiesti cu rame cu necapacit....dumneata sti deja ca esti veteran... :D
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 15 Apr 2023, 17:04

cristi_vidican scrie:Eu am pus deja etajele la toți stupii.
Deja au băgat în ele de la pomi, păpădie și urzica țigăncii și ce a mai fost.
Rapița o ține așa cu flori pe vârf de 2 săptămâni. Numa nu explodează. Dar, îi vine și ei vremea. Își ia în fiecare an cele 3 săptămâni minim.

Nu am dat un gram de sirop în primăvara asta. Stupii s-au dezvoltat minunat și cu rezervele din toamnă. Le-au transformat în puiet. Dacă e polen de afară, nu trebuie neapărat stimulare. ele vor folosi și mierea din rezerve la fel de bine.

Am lucrat la stupi în primăvara asta mai puțin ca niciodată. sunt mulți stupi la care n-am mișcat nicio ramă până acum. Am pus clăditoarea, gratia și magazia.
O parte dintre stupi au plecat la rapiță. Ceilalți stau în raiul din sat, cu tot felul de flori, în cel mai bogat moment al anului.
ce parere aveti de ce vedem in online...multi apicultori se lauda ca au iernat pe multe rame +7 chiar 10 si nici acum nu au pus catul...???(ma bucur sa aud ca ati pus catul ...cam era timpul)

mie unu nu imi da matematic...pentru ca la 6 rame de puiet nu ar incapea albina in lada....!!
yuonyuon

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR