Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde cristi_vidican » 06 Iul 2023, 07:21

jonny_it scrie:
cristi_vidican scrie:O parte dintre nuclee duse la FS, după ce s-au umflat la tei :lol:

Observ ca inaltimea ramelor devine din ce in ce mai mica(Layens, dadant, ME acum MER) si implicit si inaltimea stupilor care adapostesc roi. In curand o sa punem doar capacele :lol:

Ai vrea tu să ai înălțimea stupilor mei :lol:
Fişiere ataşate
stup cantar rapita.png
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 06 Iul 2023, 07:29

Roi făcuți la rapiță, care acum se pregătesc de cules la FS.
După puterea lor, dar unii vor avea nevoie de C3.

Sunt roii pe care i-am vândut unui prieten.
Fişiere ataşate
20230630_124543.jpg
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 22 Iul 2023, 10:56

cristi_vidican

Mesajde codrean.iulian » 27 Iul 2023, 12:54

codrean.iulian

Mesajde cristi_vidican » 27 Iul 2023, 15:20

codrean.iulian scrie:Tot roi
https://youtu.be/Zo8I4jBw7DU

Roi TOP. Regină TOP. Stupar TOP :lol: :lol: :lol:
MER-ul e TOP ;)
cristi_vidican

Mesajde codrean.iulian » 27 Iul 2023, 17:20

MER-ul e TOP ;
Topul de pe lume! :D
codrean.iulian

Mesajde crisandp2 » 02 Aug 2023, 15:10

Buna ziua,
totul e frumos, sublim si mirific cu MER-ul insa daca dl Ion din Braila face cu 4-5 rame TABLA de albine 4 caturi de miere pe sezon atunci MER-ul nu mai este chiar atat de spectaculos, nu ?
Chiar si cu BK dl Vidican am inteles ca trebuie sa le puna frana serios in aprilie pentru ca in mai sa faca salcam si nu escalada.
Am si eu MER pe 9R 32mm, e un stup comod insa metoda dlui Ion mi se pare mai eficienta.
Voi incerca sa vad ce inseamna sa tii matca la 1 corp MER, echivalentul a 4-5 rame tabla 1/1, cu un eventual Demaree(sau doua) preventiv sau cand da semne de roit, sunt foarte curios daca se poate frana familia pentru a nu urca in copaci in mai.
Sanatate tuturor !
P.S. Nu am dat cu parul, am pus "frontala" pe un subiect interesant , cel al dlui Ion.
crisandp2

Mesajde codrean.iulian » 02 Aug 2023, 15:29

crisandp2 scrie:Buna ziua,
totul e frumos, sublim si mirific cu MER-ul insa daca dl Ion din Braila face cu 4-5 rame TABLA de albine 4 caturi de miere pe sezon atunci MER-ul nu mai este chiar atat de spectaculos, nu ?
Chiar si cu BK dl Vidican am inteles ca trebuie sa le puna frana serios in aprilie pentru ca in mai sa faca salcam si nu escalada.
Am si eu MER pe 9R 32mm, e un stup comod insa metoda dlui Ion mi se pare mai eficienta.
Voi incerca sa vad ce inseamna sa tii matca la 1 corp MER, echivalentul a 4-5 rame tabla 1/1, cu un eventual Demaree(sau doua) preventiv sau cand da semne de roit, sunt foarte curios daca se poate frana familia pentru a nu urca in copaci in mai.
Salut, eu nu umblu in cuiburi la MER la familiile de producție niciodată
Sanatate tuturor !
P.S. Nu am dat cu parul, am pus "frontala" pe un subiect interesant , cel al dlui Ion.

Salut, eu nu umblu in cuiburi la MER din mai până în august, nu slăbesc familiile sa nu roiasca, nu iau nici măcar o albina din ei. Am carnica și BK și nu am probleme cu roitul. As fi curios despre metoda domnului Ion dar nu am auzit de el până acum.
codrean.iulian

Mesajde crisandp2 » 02 Aug 2023, 16:25

codrean.iulian scrie:
Salut, eu nu umblu in cuiburi la MER la familiile de producție niciodată
Sanatate tuturor !

Salut, eu nu umblu in cuiburi la MER din mai până în august, nu slăbesc familiile sa nu roiasca, nu iau nici măcar o albina din ei. Am carnica și BK și nu am probleme cu roitul. As fi curios despre metoda domnului Ion dar nu am auzit de el până acum.

Buna ziua,
aici descrie metoda viewtopic.php?f=4&t=8125.
Cum faceti sa nu aveti probleme cu roitul ?
Cum de dl Vidican are cu BK dar dvs nu ?
crisandp2

Mesajde cristi_vidican » 02 Aug 2023, 17:22

crisandp2 scrie:Cum de dl Vidican are cu BK dar dvs nu ?

Problemele cu roitul apar când pățesc ca în acest an când albina a blocat tot cuibul cu polen. Rame întregi cu polen și asta într-o săptămână.
Am problema asta când duc stupii la rapiță pe o locație, când în zonă este multă păducel.
Când le țin pe vatra de iernare și distanța până la rapiță este mai mare, cum a fost în 2021, nu am avut probleme cu roitul. Abia 2-3 stupi au tras botci, în condițiile în care nu am umblat în cuib ceva vreme la rapiță.

Arta de a ține stupii în frâu în ce privește roirea și a nu umbla în cuib, nu e deloc ușoară. Pt că nici un an nu seamănă cu altul și trebuie mereu să știi ce și cum. Nu întotdeauna făcând aceleași lucruri ajungi în același loc.

Într-un an am ținut regina blocată pe C2 toată primăvara cu gratia hanneman. Am zis că-i dau drumul înainte de rapiță. Am găsit C1 complet blocat cu polen. Acei stupi și-au tras botci aproape 100%.

Anul acesta, chiar dacă a fost nebunia aia de polen, stupilor cărora le-am dat C3 pentru cuib au trecut cu bine.
cristi_vidican

Mesajde yuonyuon » 02 Aug 2023, 19:58

Sanatate tuturor !

tre sa fac un "update" la metoda ...
acolo am mentionat ca se lasa cuibul pe 7 rame ...dar de trei ani(cam de 4-5 folosesc haneman) nu prea mai am un stup pe asa...majoritatea ii tin pe 6 sau 5...
am facut niste filmari dar acolo deja saltasem 1-2 rame cu puiet capacit in cat si am facut roi ...deaceia mi a u ramas pe 4-5 de puiet...
o alta chestie este ca da se fac peste 4 caturi de miere dar eu nu am rame marginase in cuib si aparent pare mult...si totusi este ...peste 50 KG pentru multi pare exagerat...

la MER ...nu cred ca este valabil cu ingradirea matcii pe un singur corp 1/2.....cuibu sta mai bine p e verticala decat pe orizontala....
incercat cu diafragme sau un alt sistem sa tineti totusi pe 2 caturi dar mai putine rame ...e mult mai bine vertical...si natural....albina lucreaza mai bine...

la partea cu roitul...nu are cum sa roiasca atat timp cat hrana si polenul sunt in cat si puietul este jos....aglomeratia este sus in cat nu jos peste puiet si matca...
eu inapoi la 10 rame e clar ca nu ma mai intor niciodata si consider ca dadantu pe 10 cu 1/1 sai mai rau cel de 12 rame sunt inventii gresite in care multi inca isi chinuie talentul pentru ca e prea "lat" cuibul...si nu verticalizeaza ..practic este un dejavantaz din start pentru multi apicultori...
e mai bine ca stupul sa plece direct in sus nu intai stanga apoi dreapta si la final cand sa plece in cat deja sa blocat si roieste...nu e natural si normal...
yuonyuon

Mesajde crisandp2 » 02 Aug 2023, 22:34

Buna seara dle Ion,
metoda dvs. ramane cea mai revolutionara in exploatarea familiei de albine din cei 10 ani de cand ma ocup de albine ca un hobby.
Multa sanatate si sper sa mai contribuiti la subiect, atat aici cat si pe YouTube.
crisandp2

Mesajde yuonyuon » 03 Aug 2023, 00:08

crisandp2 scrie:Buna seara dle Ion,
metoda dvs. ramane cea mai revolutionara in exploatarea familiei de albine din cei 10 ani de cand ma ocup de albine ca un hobby.
Multa sanatate si sper sa mai contribuiti la subiect, atat aici cat si pe YouTube.
nu pot sa zic ca e metoda mea..dar sincer nu am mai vazut pe la nimeni ...doar pe net este un neamt care face a celasi lucru ...sau aproximativ acelasi lucru..
eu am plecat de la ideea de valorifica culesul de cires si a nu il pierde pe cel de salcam......si incet incet am am ajuns la 6 rame de puiet jos ...din multe incercari si notite an de an ...cred ca e cel mai eficient 6 rame in cuib ... mai pe centru...gratie haneman si doua caturi 1/1 pentru depozitare..
o sa mai scriu cate cva ...mai ales ca acuma am mai corupt si alti apicultori...chiar si pe forum destule persoane cu asa sistem....sanatate!
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 03 Aug 2023, 00:13

MER ul este spectaculos pentru ca ai caturile usoare(adica pe jumate fata de 1/1)...lucru care ma tine in sah de catva ani.... :D
va trebuii la un momendat sa iau o decizie... :D
yuonyuon

Mesajde Balian » 03 Aug 2023, 06:06

Rama 1/1 are ínālțime de 300mm. Se taie cu circularā în douā. Iese cca. 145. Se pune un leț la fiecare de 15mm şi iese 160. Corpul se taie sā iasā partea de sus 170 iar cel de jos se ajusteazā la 170 cu un leț cu falț pentru umārul ramei. Se pune colțare de tablā ca sā nu se deplaseza corpurile. E chestie de decizie numai.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde crisandp2 » 03 Aug 2023, 16:43

Balian scrie:Rama 1/1 are ínālțime de 300mm. Se taie cu circularā în douā. Iese cca. 145. Se pune un leț la fiecare de 15mm şi iese 160. Corpul se taie sā iasā partea de sus 170 iar cel de jos se ajusteazā la 170 cu un leț cu falț pentru umārul ramei. Se pune colțare de tablā ca sā nu se deplaseza corpurile. E chestie de decizie numai.

Buna ziua, daca dorim sa facem "schema Ion" va trebui sa umplem cu niste diafragme in stanga si dreapte celor 5-6 rame MER in fiecare corp. Asa pe doua corpuri vom avea echivalentul a 5-6 rame 1/1.
Intrebarea mea pt. dl Ion e : cat spatiu se paote lasa intre peretele corpului, in stanga si dreapta, si diafragma groasa (e.g. 5cm extrudat) ?
Pentru corpul meu de 31cm latime, 6 rame de 32mm = 19cm, imi raman 12cm de "acoperit", cu 2 difragme de 5cm mai ramane cate 1cm in fiecare parte.
Pentru corp de 37cm latime, 6 rame de 37mm = 22cm, raman asadar 15cm de acoperit, cu 2 diafragme de 5cm tot raman 2.5cm in fiecare parte.
Din ce am vazut in clipurile dvs dle Ion nu umpleti tot spatiul dintre peretele stupului si diafragma ...
Multumesc anticipat.
crisandp2

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR