crisandp2 scrie:Buna ziua,
totul e frumos, sublim si mirific cu MER-ul insa daca dl Ion din Braila face cu 4-5 rame TABLA de albine 4 caturi de miere pe sezon atunci MER-ul nu mai este chiar atat de spectaculos, nu ?
Chiar si cu BK dl Vidican am inteles ca trebuie sa le puna frana serios in aprilie pentru ca in mai sa faca salcam si nu escalada.
Am si eu MER pe 9R 32mm, e un stup comod insa metoda dlui Ion mi se pare mai eficienta.
Voi incerca sa vad ce inseamna sa tii matca la 1 corp MER, echivalentul a 4-5 rame tabla 1/1, cu un eventual Demaree(sau doua) preventiv sau cand da semne de roit, sunt foarte curios daca se poate frana familia pentru a nu urca in copaci in mai.
Sanatate tuturor !
P.S. Nu am dat cu parul, am pus "frontala" pe un subiect interesant , cel al dlui Ion.
tre sa fac un "update" la metoda ...
acolo am mentionat ca se lasa cuibul pe 7 rame ...dar de trei ani(cam de 4-5 folosesc haneman) nu prea mai am un stup pe asa...majoritatea ii tin pe 6 sau 5...
am facut niste filmari dar acolo deja saltasem 1-2 rame cu puiet capacit in cat si am facut roi ...deaceia mi a u ramas pe 4-5 de puiet...
o alta chestie este ca da se fac peste 4 caturi de miere dar eu nu am rame marginase in cuib si aparent pare mult...si totusi este ...peste 50 KG pentru multi pare exagerat...
la MER ...nu cred ca este valabil cu ingradirea matcii pe un singur corp 1/2.....cuibu sta mai bine p e verticala decat pe orizontala....
incercat cu diafragme sau un alt sistem sa tineti totusi pe 2 caturi dar mai putine rame ...e mult mai bine vertical...si natural....albina lucreaza mai bine...
la partea cu roitul...nu are cum sa roiasca atat timp cat hrana si polenul sunt in cat si puietul este jos....aglomeratia este sus in cat nu jos peste puiet si matca...
eu inapoi la 10 rame e clar ca nu ma mai intor niciodata si consider ca dadantu pe 10 cu 1/1 sai mai rau cel de 12 rame sunt inventii gresite in care multi inca isi chinuie talentul pentru ca e prea "lat" cuibul...si nu verticalizeaza ..practic este un dejavantaz din start pentru multi apicultori...
e mai bine ca stupul sa plece direct in sus nu intai stanga apoi dreapta si la final cand sa plece in cat deja sa blocat si roieste...nu e natural si normal...