Black_beard scrie:Bună seara.
As dori sa ma alătur și eu acestui club, îmi cer scuze dacă repet unele lucruri deja spuse în paginile anterioare.
De 5 ani tot studiez MER,la nivel de teorie, însă de la anu am luat hotărârea sa cumpăr ceva stupi MER și sper în 2 maxim 3 ani sa renunț la dadant, mai exact orizontal.
Am câteva întrebări la dvs, cei cu experienta, ce model de cutie este mai ok? MER-ul pe 10 rame, sau 12 rame? Am văzut ca unii au și pe 8 rame. Are vreo relevanta? Apoi fundul, plin sau AV? Tip pivniță? Cât de mare sa fie pivnița?! Am văzut ca unii au pivnița cât un cat la înălțime,la altii e mai mic,etc. Întreb pt ca sunt în perspectiva sa îmi fac lăzile și nu știu cum sa le fac.
Bun venit în club. Mai mult că doriți să treceți la MER de pe orizontale ca mine.
Din fericire am reușit să rămân veșnic începător, astfel am avut posibilitate de a încerca multe tipuri de inventar apicol.
Vă dau un tip de stup care nu prea este răspândit în Romania, dar este departe cel mai practic mod de rezolvare. Dacă doriți
să și faceți stupii, vă recomand cu toată încredere:
https://www.viitorsanatos.ro/catalog/co ... e-stupi-40Motivația:
- pereții sunt simple bucăți de scânduri
- șipca verticală de colț poziționează corpul și blochează deplasarea, la așezare pe o suprafață plană nu se strivește albina,
face ca structura să fie rezistentă (falțul lateral nu are absolut nici un sens, numai vă coplicați cu el)
- execuție f ușoară, cu un minim de cunoștințe de bricolaj
Vă recomand cu 10 rame, astfel corpul plin este mai ușor. Pentru cuib poate că ar fi mai bine de 12 rame că 10 în multe situații
sunt insuficiente. Părerea mea. (aici Yuonyuon mă va contrazice

)
Fund plin nu este recomandat. Fund cu sită pe toată suprafață și dacă țineți permanent închis complet sau parțial, la deplasări
este indispensabil.
Folosesc 3 corpuri pentru cuib deci pivniță cu rame. Nu am experiență la pivniță goală, dar fără grilaj e chin asta știu.

MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.