Dacă treci pe MER, trebuie să te faci, ori tâmplar, ori prieten cu vreun tâmplar.
eu anual bag 1 mc de cherestea în lucru.
Să nu mai zic de rame.
Asta pentru că vând roi/familii în fiecare an, pe care le înlocuiesc cu alți roi. Trebuie să facem bani din orice se poate. Diversificarea ajută foarte mult în vremurile astea
Apoi, tendința de lucru este spre extragerea mierii acasă. Cine și-a făcut un pic de ordine pe acasă, nu mai revine cu extrasul în câmp niciodată.
Pentru asta trebuie caturi de schimb, 2 pe fiecare familie.
Așa că, eu la un stup socotesc așa: cuib - 2 caturi, magazii - 3 caturi, magazii de rezervă - 2 bucăți. Nu gulemesc
Socotește!
La rapiță, în fiecare an stupii merg în 3 magazii. Roii în 2, chiar 3.
Când mut la salcâm, iau rapiță și pun în loc caturi goale și am plecat în ziua aia.
Am dus mierea acasă, eventual o mai vântur puțin să mai iasă apa, dacă este surplus și mă pun și extrag.
Mierea de la 70 de stupi o extrag într-o zi - cu echipă, evident. Tata la centrifugi, 2 femei la descăpăcit, băiatul meu care mai schimbă femeile când obosesc, iar eu care am grijă la pompă unde curge mierea.
Și am uitat, mătușa care ne face de mâncare.
Tot pe acolo mai e și mama, care spală sitele
După cum vezi, aproape jumătate de sat.
Anul acesta media mea la rapiță a fost de 30 kg pe stup, în condițiile în care am avut 20 de roi în producție care au adunat doar 2 magazii.
Pentru mine rapița e un cules constant în fiecare an, cel mai sigur cules. Atunci am albina cea mai multă din an, vremea, în general e bună la rapiță, de multe ori mai bună decât la salcâm, rapița ține cel puțin 3 săptămâni, dacă plouă, chiar 4. Anul acesta a fost o rapiță de pus în revistă, mare cât casa.