Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde cristi_vidican » 15 Dec 2023, 09:15

mausica scrie: :lol: :lol: Sper sa pice pretu pana atunci

La asta o să-i crească prețul, ca la vin
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Black_beard » 15 Dec 2023, 21:24

cristi_vidican scrie:
Black_beard scrie:Salut. Poți sa îmi spui te rog unde as putea găsi un fund ca asta? As cumpăra câteva bucăți de probă.

Nu există pe piață așa ceva.
Mergi la un tâmplar bun și îți faci câte vrei.

P.S. Ca să nu mai zic că nu sunt 2 stupari cu stupii identici.
Am vorbit la Salonta cu cel care face remorci apicole pe comandă. Face asta de ani de zile. Mi-a zis că nu a avut două la fel :lol:

Am găsit pe piața modelul asta, exact la fel. E făcut de un domn din Nehoiu, jud Buzău. Am vb cu el, ma duc după sărbători sa vb. Problema la acest model de stup este costul, destul de ridicat. Vreo 110 lei pivnița, apoi 200 lei 4 caturi, plus capacul, ajungi undeva la 350 lei. Dacă mai vrei să-i parafinezi, sau vopsești ajungi lejer la 400 lei. E destul de wooow. În conditiile actuale ale apiculturii românești. Dacă mai pui câțiva leuți iei stupul cu totul în primăvara(ce-i drept alt model de cutie, una veche). Adică după cum am mai zis eu lucrez pe orizontali, însă fac aproape 2.5 cutii la prețul asta. Vb de un orizontal pe 18 rame, fără capac, model pt pavilion.
Si ma întreb, se merita?!?? Adică v-aș întreba strict pe cei care aveți modelul asta de stupi, MER, stati mai bine pe producție?? Ca la momentul asta fac pastoral cu un camion și remorca, total 170 buc. Ori la un calcul simplu numai cutiile ma costa vreo 15.000 euro, dacă mai adaug câteva mii de rame, și altele se duce spre 20.000 euro. Lăsând la o parte materialul biologic, care sa zicem ca în 2-3 ani î-l pot face eu înmulțind familiile,ca de cumpărare exclud asta la momentul actual.
Black_beard

Mesajde cristi_vidican » 15 Dec 2023, 22:36

În primul rând, când compari, trebuie să compari mere cu mere.
Dacă vrei un astfel de fund de stup, atunci plătești în plus.
Personal, nu aș face așa ceva, mai ales că pe pavilion, înălțimea contează.
Dacă mergi cu 170 de stupi în pastoral, cu un singur transport, cu stupi verticali nu vei putea merge în asemenea condiții.
Nu înțeleg cum vă puteți descurca cu 18 rame de 1/1. Eu la rapiță am 3 caturi pline pe stupi. Vârfurile cer chiar și catul 4.
Nu mi-aș putea imagina stupăritul doar cu 2 magazii. Doar dacă aș duce acasă imediat la stors 1 cat și să pun altul gol în schimb.

Ce medie faci cu cei 170?
Ce culesuri abordezi?
Întreb ca să văd un pic cum faci, pt că s-ar putea să faci aceeași producție cu 100 de stupi pe MER.
Într-un an mediu, dacă faci rapiță, 2 salcâmi, polifloră/tei și FS, trebuie să depășești 70 kg pe stup. Dacă mergi prin zone bune de FS, atunci nu ai voie să faci sub 100 kg media.

Trecerea de pe un sistem pe altul se poate face mai ieftin dacă îți folosești materialul tău.
Primăvara, când ai albină din belșug, faci niște nuclee pe rama de 1/2, împerechezi reginele, și apoi adaugi rame după nevoi. Cu acești roi poți aborda liniștit culesul în anul următor.
Din rama de 1/1 roiul prin stolonare se poate face așa:
Se ia 1 ramă de 1/1 bună cu puiet și albina de pe ea. Se mai pun 2 rame de 1/2 cu mâncare și 2 goale. Rama cu puiet în mijloc flancată de celelalte 4, care se pun una peste alta. Se pune o botcă. Când regina a început să ponteze, se scoate rama de 1/1 și se aranjează totul pe ramele de 1/2. Când se formează se scutură și albină suficientă, asta e de înțeles.
Atenție! Sub nicio formă nu lăsați rama de 1/1 împreună cu ramele de 1/2. Regina va ponta în cea de 1/1 chiar și dacă o pui la perete.
cristi_vidican

Mesajde Black_beard » 16 Dec 2023, 08:56

Anul asta am avut media de 64 kg/familie. Eu zic ca a fost ok, în condițiile în care la rapită la noi în sud plouat pe rupte mai mereu, salcamul 1 a fost 95% înghețat, am prins doar salcâm 2 iar floarea pot spune ca a fost doar 50% din producția obișnuită anuala, datorita secetei.
Acum revenind la MER, pentru pastoral as prefera un fund pivniță mai mare pt ca oferă un spațiu mai mare pt albine, ca un refugiu, albină nu face barbă vara, are ușa de vizitare și în spate iar pe acolo poți stimula fără sa se facă furtișaguri, se poate curata când e nevoie. Se poate face și un fund mai micuț, cel puțin pentru început cred ca asa voi opta cât voi merge pe staționar/înmulțire. Dar dacă zici ca 4 caturi e puțin, și că sunt cazuri când se impune chiar 6 atunci costurile vor fi și mai ridicate în ceea ce privește achiziția cutiilor.
Black_beard

Mesajde Black_beard » 16 Dec 2023, 09:20

Știu ca, comparația mea nu e buna, adică nu poți compara merele cu perele, dar totuși încerc sa găsesc o soluție cât mai optima, sa trec de la orizontal la MER, cel puțin în ceea ce privește cutiile, pt ca la momentul actual e destul de dificil, am salcamul și rapiță pe stoc... La orizontal după cum probabil știți spațiul este limitat, se impune un nr limitat si relativ mic de rame, și cam atât. Trebuie sa extragi mai des, se blochează cuibul iar datorita acestui fapt predispoziția la roit este mai mare, etc. Ați spus că la răpită aveți 3 caturi pe stup, vb de caturi cu miere, pai cred ca în cele 3 caturi putem spune ca ai miere cât la 3 orizontali aproape. Eu anul asta la răpită am avut o media e 14 kg/ stup,deci... Dvs ce media ați avut? Nu ma deranjeaza sa merg cu 100 stupi in pastoral și sa scot acceasi cantitate de miere, sau poate chiar mai bine din câte spuneți dvs. Este chiar indicat și asta încerc sa obțin prin trecerea la MER, adică cantitate mai mare raportat la nr de stupi. Și sa extrag mai repede, adică la 170 stupi nu pot extrage mai repede de 5-6 zile. În media cam 30 stupi/zi. La MER cred ca merge mult mai repede. Mai ales dacă ai și caturi la schimb.
Black_beard

Mesajde cristi_vidican » 16 Dec 2023, 10:05

Dacă treci pe MER, trebuie să te faci, ori tâmplar, ori prieten cu vreun tâmplar.
eu anual bag 1 mc de cherestea în lucru.
Să nu mai zic de rame.

Asta pentru că vând roi/familii în fiecare an, pe care le înlocuiesc cu alți roi. Trebuie să facem bani din orice se poate. Diversificarea ajută foarte mult în vremurile astea
Apoi, tendința de lucru este spre extragerea mierii acasă. Cine și-a făcut un pic de ordine pe acasă, nu mai revine cu extrasul în câmp niciodată.
Pentru asta trebuie caturi de schimb, 2 pe fiecare familie.
Așa că, eu la un stup socotesc așa: cuib - 2 caturi, magazii - 3 caturi, magazii de rezervă - 2 bucăți. Nu gulemesc
Socotește! :lol:

La rapiță, în fiecare an stupii merg în 3 magazii. Roii în 2, chiar 3.
Când mut la salcâm, iau rapiță și pun în loc caturi goale și am plecat în ziua aia.
Am dus mierea acasă, eventual o mai vântur puțin să mai iasă apa, dacă este surplus și mă pun și extrag.
Mierea de la 70 de stupi o extrag într-o zi - cu echipă, evident. Tata la centrifugi, 2 femei la descăpăcit, băiatul meu care mai schimbă femeile când obosesc, iar eu care am grijă la pompă unde curge mierea.
Și am uitat, mătușa care ne face de mâncare.
Tot pe acolo mai e și mama, care spală sitele :lol:
După cum vezi, aproape jumătate de sat.

Anul acesta media mea la rapiță a fost de 30 kg pe stup, în condițiile în care am avut 20 de roi în producție care au adunat doar 2 magazii.
Pentru mine rapița e un cules constant în fiecare an, cel mai sigur cules. Atunci am albina cea mai multă din an, vremea, în general e bună la rapiță, de multe ori mai bună decât la salcâm, rapița ține cel puțin 3 săptămâni, dacă plouă, chiar 4. Anul acesta a fost o rapiță de pus în revistă, mare cât casa.
Fişiere ataşate
20220516_121038.jpg
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 16 Dec 2023, 10:07

Cam așa arată un stup bun la rapiță
La finalul culesului, era blocat complet.
Fişiere ataşate
20230511_123104 (1).jpg
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 16 Dec 2023, 10:09

Când ai așa ceva în cuib la rapiță, ești mâncat :lol:
Fişiere ataşate
20230505_155127.jpg
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 16 Dec 2023, 10:09

Pe la jumătatea rapiței
Fişiere ataşate
20230428_153918.jpg
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 16 Dec 2023, 10:11

Echipa la suflatul caturilor.
Așteptam să se facă vremea bună
Fişiere ataşate
20230519_094049.jpg
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 16 Dec 2023, 10:13

Plecăm acasă cu caturile pline de rapiță - cel mai bun cules personal la rapiță

Dar, și acum este în butoi, cu slabe șanse de vânzare :(
Fişiere ataşate
20230519_135924.jpg
20230519_135915.jpg
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 16 Dec 2023, 10:21

După cum se vede, eu sunt foarte „energofag” în munca cu stupii.
Mi-a zis mama: ce te faci când noi nu vom mai fi?

Va trebui să ajung să mă descurc singur în viitor, precum Balian care face cam așa:
1. Are în general stupii în 3 locații - câte o platformă de 18 stupi.
2. Când extrage, merge dimineața, ia un rând de caturi de pe o locație.
3. Aduce la „laborator” (dacă l-ați vedea ... v-ați face și voi)
4. Se odihnește, apoi se apucă seara târziu de stors.
5. La ora 5 e în picioare și se pregătește de ziua nr 2. Când merge la altă locație și se repetă punctele 2,3,4 și 5.
A trecut o săptămână
Apoi intră în altă săptămână cu același ritm zilnic.
Între timp s-a terminat rapița, și ar trebui mutat la salcâm.
Cine mai are chef de același ritm în fiecare zi? :lol:

Eu lucrez mai intens și mai puțin.
Merg cam 1-2 zile pe săptămână la stupi la rapiță.
Când extrag, într-o zi suflu caturile, duc la camera de extras, apoi seara mut stupii la salcâm.
Apoi mă pun și într-o zi extrag mierea și duc caturile lângă stupi.
Dar, pentru asta ai nevoie de oameni.
Prefer varianta mea.
cristi_vidican

Mesajde Black_beard » 16 Dec 2023, 11:12

Mulțumesc pt răspunsuri. După amiaza revin cu mai multe întrebări când revin acasă și am mai mult timp de scris.
Black_beard

Mesajde Balian » 16 Dec 2023, 11:33

Ei Cristi,...vei vedea tu. :lol: În tinerețe am avut și eu echipă. Și acum am putea avea. Chiar să nu mai fac nimic. De stat în birou nu e felul meu de viață și chiar vreau activitate. Așa dozez pe fiecare zi ceva cu care văd permenent realizare. Țin un ajutor lângă mine la luat caturi și la transportat. În rest numai singur. Tot. Aproape tot. :)

@ Black_beard - ”...prefer un fund pivniță mai mare pt ca oferă un spațiu mai mare pt albine, ca un refugiu, albină nu face barbă vara, are ușa de vizitare și în spate iar pe acolo poți stimula fără sa se facă furtișaguri...” nu prea înțeleg aceste avantaje?? dacă vreau să dau spațiu unei familii dau corp sau în cuib sau în magazii care mai și folosește la ceva, nu un spațiu mort jos. Dacă spațiu total cuib/magazii este potrivit și are fund cu gatie, în orice câldură este evitată barba,. Ce să vizitez ? dacă vreau să mă uit ridic în spate acel corp unde vreau să mă uit și mă uit. În final, despre teoria cu evitarea furtișagului cu acest fund e bine dacă uitați de el că nu este așa. :)

PS: eu din nervi am trecut de pe orizontaleă la MER, citind acest topic de la cap la coadă, de două ori, constatând că numai prostii făceam 35 de ani cu orizontale. Dar și cu rama întreagă.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Black_beard » 16 Dec 2023, 14:53

În ceea ce privește partea cu cutiile în iarna asta chiar nu am cum sa mi le fac eu, e din scurt, apoi sunt cam paralel cu tâmplăria, nu am nici un fel de experienta, nu am nici scule, etc. Ca sa apelez la un prieten e mai greu, am încercat odată la un amic din sat, care era un soi de tâmplar mai ieftin și au ieșit niște circuri de roinițe. Probabil voi alege varianta mai ieftina a unui fund pivniță, ceva mai mic. În prima faza as vrea sa fac pastoral pe camion,sau remorca, dar nu cred ca voi reuși pentru 2024. Obiectivul meu este sa îmi înființez o vatra numai pe MER, minim 50 bucăți, sa învăț și modul de lucru,la nivel de practica, ca teorie zic eu ca știu cât de cât. Dacă as vinde camionul sau remorca as putea spune ca pot înlocui pe rand fiecare din ele cu modelul asta.
Din ce spui tu Cristi producția la MER e net superioara orizontalul ui. E drept ca contează și ce ai în cutie, dar e ceva diferența între cat ai făcut tu și cât am făcut eu, vorbind strict de rapiță.
Black_beard

Mesajde Black_beard » 16 Dec 2023, 15:22

După cum am zis în prima faza as merge pe camion cu stupii, exclud încărcare. Chiar dacă pun maxim 40 bucăți pe camion. Si sa extrag în câmp. De 15 ani lucrez cu orizontalul, nu am extras niciodată acasă, nici nu prea am cum, nu sunt dotat cu spațiu. În curand va trebui sa fac, știu asta, dar la momentul actual nu am cum sa extrag acasă. Și mai am o problema, salcamul, teiul și floarea soarelui le fac la distante destul de mari +250 km de casa. E mai dificil sa aduc caturile acasă și apoi sa le duc iar. Eventual sa îmi iau un container sa îl dotez și sa î-l țin numai pt extras.
Black_beard

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR