Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde Balian » 15 Apr 2023, 17:58

Se pune magazia, când cere baza meliferă sau nu mai încape albina în ladă.
Suntem în mijlocul lui aprilie. Întrun volum de 10 rame Dadant la ora asta
după o lună și jumătate de dezvoltare intensă e cam normal să fie aglomerație.
Dacă nu, este ceva problemă. Sau matca este epuizată, sau familia are ceva boală
sau toată unitatea este epuizată de imputuri sau moare de foame. Să pui magazia
la mijlocul lui aprilie nu e glorie e normal/necesitate.
La noi pe câmpie primăvara asta nu este gloriaoasă. Uitând pe cântar, au apărut
intrări de nectar. De două zile am pus și eu magaziile să evit formarea de coronițe.
Menționez că țin cuibul pe 3 corpuri MER echivalent a 15 rame Dadant.
Nu sunt grozav de bune dar este puiet în toate cele trei corpuri de cuib, deci și
albine altfel nu ar fi întinse pe trei corpuri cu puiet. Intrarea este înspărțită în
polen jos în C1 și la margine, nectar sus în magazie peste gratie. Deja a fost
intrare de nectar chiar de 4kg pe zi. ( o singură zi :) )
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 15 Apr 2023, 20:00

am si eu cativa ani de apicultura deacum ...cat sa imi pod da seama de niste tipare....cum ar fi:

1. cam in perioada 15aprilie-1 mai...familia de albine isi cam dubleaza populatia...si albina e cam schimbata(nu total)...si vad multi ce ierneaza pe 10 rame....care nu au pus catul..
e o problema in mare parte a metodei de dezvoltare...

2. bolile in stupina apar numai din cauza apicultorului in 90% din cazuri...si eu recunosc ca de fiecare data cand am avut (pv, puet racit sau paduchi) a fost doar vina mea si am si notat ... iar acum nu exista asa cva...

3. blocaje le cu polen mereu ma iau prin surprindere ...pot stagna dezvoltarea extraordinar de mult daca nu suntem atenti....mai mult decat ne imaginam...eu am muscat o un pic anul acesta ...si am pus colectoarele ca e jale..

4. pentru cei ce vor productii la salcam ....la data de 15-20 aprile numarati pe cate rame de puiet a ajuns familia si nu mai dati altele in plus...altfel nu mancati miere...
eu iernez pe 6 rame stranse si ajung la 6-7 rame 100% acoperite cu puiet...dar prefer 6.....diferenta de o rama de puiet inseamna dublu la productie.
va imaginati ca 6 rame e putin puiet ...datr la mine 6 rame e cam 9 rame cum altii...ca altfel nu imi explic deunde iese atata albine si manaca de sparge :lol:

5. sarbatori fericite ...si butoaie pline.... :lol:
yuonyuon

Mesajde cristi_vidican » 15 Apr 2023, 21:20

Younyoun,
Nu înțeleg cum îl ții pe 6 rame de puiet? Unde mai este păstura? Mierea?
Vorbim de primăvară, până la salcâm?
Am observat că dacă are, să zicem 7 rame, regina pontează în toate dacă trebuie.
Și eu am vrut să le iau ceva polen la unii, ca să am pentru stomacul meu, dar după corcoduș, n-a fost vreme pentru așa ceva.
Azi a fost soare cu dinți, stupii au adunat, dar altă dată adunam 1 cat de miere de la prun. Acum prunul (cel altoit) se cam suprapune cu rapița.

Referitor la punerea catului, MER-ul (am mai spus de multe ori asta), se dezvoltă mai bine decât dadantul ca să-i poți pune catul mai repede.
când în C2 ajunge în margine, pot să-i pun etajul, dar el în C1 a coborât cu puietul pe mijloc și încă mai are mult spațiu pentru puiet.

În foto, e culesul de joi.
Deja albește în magazie
Fişiere ataşate
WhatsApp Image 2023-04-14 at 08.53.25.jpeg
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde yuonyuon » 15 Apr 2023, 22:17

acum am 2 rame pline cu polen in cub dar sunt dupa diafragma..
yuonyuon

Mesajde cristi_vidican » 16 Apr 2023, 07:15

yuonyuon scrie:acum am 2 rame pline cu polen in cub dar sunt dupa diafragma..

Polenul l-au pus după diafragmă, dau ați mutat dumnenavoastră ramele acolo din cuib?
Aveți diafragmă stânga-dreapta, sau doar într-o parte?
În cuib e acum doar puiet?
cristi_vidican

Mesajde yuonyuon » 16 Apr 2023, 08:55

cristi_vidican scrie:
yuonyuon scrie:acum am 2 rame pline cu polen in cub dar sunt dupa diafragma..

Polenul l-au pus după diafragmă, dau ați mutat dumnenavoastră ramele acolo din cuib?
Aveți diafragmă stânga-dreapta, sau doar într-o parte?
În cuib e acum doar puiet?

1. au iernat pe 6 rame cu diafragme stanga-dreapta......asa i am egalizat in noiembrie......
si am observat ca nu e nici o diferenta inte 6-7-8 rame ..dezvoltarea este aproximativ lafel...mai important este cata aplbina este pe acele rame...si este multa...

2. la inceputul lui martie am numarat pe cate rame este puiet si apoi am introdus diafragma(a 3 a diafragma) intre ramele cu puiet si restu de rame cu miere....2-3 cu puiet

3. la sfarsitul lui martie am mai adaugat 2 rame in cuib la ouat si una descapacita plina cu miere dupa diafragma

4. acum sunt 5 rame cu puiet..apoi diafragma ...si 3 rame cu hrana ...(2 cu polen....una plina cu miere)albina pune mierea si polenul dupa diafragma ...la unii am si oua dupa pentru ca desii sunt doar 5 rame de cu puiet albina este +10

5 ar trebuii sa pun caturile dar las operatiunea dupa paste...la mine nu e chiar vreme buna...nici vb de rapita sau pruni infloriti...mai dureaza.
de roit nu e problema pentru ca nu au "compozitia" de asa cva...au de crescut puiet nou in urmatoatrea saptamana ...

e foarte important sa fie albina mult mai mult raportat la numarul ramelor cu puiet...astfel avem risc zero de puiet racit....
ca idee acum 2 sapt cand era zapada si frig eu aveam 3-4 rame de puiet din colt in colt..

o alta chestie sa mentionez...e ca dintr o rama de puiet 100% ...la ecluzionare vom ava plus inca 2.5-3 rame cu albina....la o socoteala babeasca albinele in celule stau vertical ...deci o albina pe rama ocupa 3 celule......daca nu da socoteala asta atunci e puiet racit... ;)

am scris prea mult de paste :lol: ...sarbatori fericite...!!
yuonyuon

Mesajde mausica » 17 Apr 2023, 09:03

Acuma CV o sa zica ca e manopera multa sa faci toate acele operatiuni si ca e mai confortabil MER-ul ca stil de lucru :lol:
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde Balian » 17 Apr 2023, 09:27

Calculul de suprafața capului este de trei ori mai mică dacât a corpului întreg este f interesantă
și valabilă teoretic și în realitate parțial. Dar să luăm real ca baza de calcul 1la3 e chiar băbească.
Dacă CV reușește să aibă familii/producții bune sau f bune fără aceste intervenții neluînd în calcul
pericolul răcirii și neglijarea manoperei f mari nu știu ce argument mai poate să fie decât sau teoria
nu este chiar întreg valabilă sau secretul este în MER? Poate condițiile meteo nu sunt asemănătoare,
dar eu urmăresc în mare parte metoda lui CV de 12 ani și funcționează. În orice condiții de iarnă! :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde cristi_vidican » 17 Apr 2023, 16:04

mausica scrie:Acuma CV o sa zica ca e manopera multa sa faci toate acele operatiuni si ca e mai confortabil MER-ul ca stil de lucru :lol:

Mai în glumă, mai în serios, eu am ajuns să lucrez foarte puțin la stupi.
Primăvara practic nu prea fac nimic.
Îi las să se dezvolte de capul lor.
Miere au în ei suficientă, polen vine de afară, când albina ajunge să ocupe toate ramele sus și vine prunul, le pun etajele.
Înainte de rapiță sau chiar la începutul ei, la cei buni le i-au 2 rame de puiet căpăcit.
Și cam asta e.
Acel puiet căpăcit îl adun și-l pun peste nucleele din anul trecut, care acum sunt pe 1 corp full de albină
Pun câte 2-3 magazii cu puiet și miere/păstură și-i duc pe altă vatră când plantez botcile.
cristi_vidican

Mesajde yuonyuon » 17 Apr 2023, 17:38

mausica scrie:Acuma CV o sa zica ca e manopera multa sa faci toate acele operatiuni si ca e mai confortabil MER-ul ca stil de lucru :lol:
fiecare zice ce vrea ...ca e democtatie :lol: :lol:
nu mai eu stiu cat ma "chinui" la stupi :lol:
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 17 Apr 2023, 17:57

Balian scrie:Calculul de suprafața capului este de trei ori mai mică dacât a corpului întreg este f interesantă
și valabilă teoretic și în realitate parțial.
Dar să luăm real ca baza de calcul 1la3 e chiar băbească.
Dacă CV reușește să aibă familii/producții bune sau f bune fără aceste intervenții neluînd în calcul
pericolul răcirii și neglijarea manoperei f mari nu știu ce argument mai poate să fie decât sau teoria
nu este chiar întreg valabilă sau secretul este în MER? Poate condițiile meteo nu sunt asemănătoare,
dar eu urmăresc în mare parte metoda lui CV de 12 ani și funcționează. În orice condiții de iarnă! :)
de ce e partial? ce poate fi mai simplu decat 1+1 = 2
daca este puiet capacit de ce nu este si albina?? oricine poate trage o astfel de concluzie.
daca avem o rama de capacit, peste 2 saptamani vom avea toata albina ecluzionata si inseamna +3 rame de albina...si cu toate astea nu se regaseste in apicultura online...si chiar in stupinelele multor apicultori.

intradevari sunt si pierderi dar un minim de +2 rame trebuie sa existe...
la 1 aprile sunt 3 capacit si la 20 aprilie nu avem +6-8 rame de albina in stup?...fata de albina deja existenta?? eu zic ca e o problema grava in masa..la scara nationala.....

dupa parerea mea la 20 aprilie stupul trebuie sa fie dublu fata de nr de rame iernate...
deci daca avem pe 7 rame in februarie, la 15-20 aprilie punem catu ca ar fi pe 12-13-14 si tot inainte.....corect?
yuonyuon

Mesajde Balian » 17 Apr 2023, 18:23

Nu am spus că nu. Este f corect ce spuneți. Noi adică CV și eu poate și alții nu modificăm
absolut nimic din configurația de cuib de vară. Intrăm în iarnă neatins de rame. Cuib cu
număr de rame complet.Corpul de sus plin cu miere carpul de jos gol. Eu mai am încă un
corp gol jos. Albină evident mai puțin dar nu restrângem absolut nici o ramă. Vine primăvara
și nu dezvoltăm cu rame deloc lăsăm să se dezvolte după voia lui fără manoperă. Numai
revizii sumare. Exact cum spuneați, puterea familiei ieșită din iarnă se dublează la mijlocul
lui aprilie. La prun înainte de rapiță punem magazia că este nevoie pentru masă de albine și
loc pentru nectarul intrat, și începe producția. Lăsăm să umple magazia 40% și punem corp
gol sub prima magazie și tot așa până la fs. Bineînțeles nu cu aceași intensitate tot timpul
dar cu acest plan. Dacă avem rasă neriotoare cuibul rămâne în mare parte neatins....
Balian

Mesajde Balian » 17 Apr 2023, 18:48

yuonyuon scrie:de ce e partial? ce poate fi mai simplu decat 1+1 = 2
daca este puiet capacit de ce nu este si albina?? oricine poate trage o astfel de concluzie.
daca avem o rama de capacit, peste 2 saptamani vom avea toata albina ecluzionata si inseamna +3 rame de albina...si cu toate astea nu se regaseste in apicultura online...si chiar in stupinelele multor apicultori.

intradevari sunt si pierderi dar un minim de +2 rame trebuie sa existe...
la 1 aprile sunt 3 capacit si la 20 aprilie nu avem +6-8 rame de albina in stup?...fata de albina deja existenta?? eu zic ca e o problema grava in masa..la scara nationala.....

dupa parerea mea la 20 aprilie stupul trebuie sa fie dublu fata de nr de rame iernate...
deci daca avem pe 7 rame in februarie, la 15-20 aprilie punem catu ca ar fi pe 12-13-14 si tot inainte.....corect?

De aceea parțial că: albina familiei se compune din albine nou eclozate albina tânără neieșită încă din stup și culegătoare.
Astea trei dau poporul la un moment dat. Ori albina care iese pentru apă, nectar, polen, primăvara rămâne afară în mare
parte și moare din cauza schimbărilor bruște de temperatură de suge apă rece și amorțește, din cauza stropirilor și de n probleme. Primăvara nu e ca vara. Deci poporul total nu crește în mod teoretic ca în matematică (geometrie).
Balian

Mesajde Shrek » 17 Apr 2023, 19:14

yuonyuon scrie:...
4. acum sunt 5 rame cu puiet..apoi diafragma ...si 3 rame cu hrana ...(2 cu polen....una plina cu miere)albina pune mierea si polenul dupa diafragma ...la unii am si oua dupa pentru ca desii sunt doar 5 rame de cu puiet albina este +10

5 ar trebuii sa pun caturile dar las operatiunea dupa paste...la mine nu e chiar vreme buna......
de roit nu e problema pentru ca nu au "compozitia" de asa cva...au de crescut puiet nou in urmatoatrea saptamana ...

e foarte important sa fie albina mult mai mult raportat la numarul ramelor cu puiet...astfel avem risc zero de puiet racit....
...!!

În limbaj simplificat ori pe înțelesul tuturor, inclusiv al celor veșnic începători ( deci și eu) ,tehnologia se numește " strânși la blana"! Asa cum spuneți și dv, chiar dacă în limbaj codificat, se țin în diafragme, pana ponteaza rama din colt în colt, și mare grija sa nu rămână miere capacita pe ramele cu puiet ori sa își pună...coronita!
Pe lângă faptul ca este o munca de chinez, tehnologia prezintă doua neajunsuri și anume:
1. O perioada prelungita de vreme rea , imposibilitatea de a umbla în stupi și albinele citesc ziaru' cautandu-si o alta ..locuință și o 9 regina! Bine o sa ziceți ca le-ati dat de lucru cu foite, puiet de crescut, rame răscolit, bla, bla, bla! Dacă a trecut cu pontatul dupa diafragma, nu exista nici o garanție ca ramele din cuib nu au cel puțin potirase jos sau pe lateral!
2. Multa manopera ! Prea multa, prea ca la tara! Cu alte cuvinte, pierdere de vreme!
Strict părerea mea și nu de luat în seama!
Shrek

Mesajde Balian » 17 Apr 2023, 19:36

Este f corect ce spuneți. Asta nu e părere de începător!!
Eu spun că ”problema grasă în masă la nivel național” este cum spune Shrek
restrângerea excesivă combinat cu inposibilitatea (în anumite condiții meteo)
ori probleme de timp disponibil, când omul nu ajunge la albine să dezvolte la momentul
potrivit și familia rămâne în urmă din imposibilitate de loc pentru pontă/dezvoltare.
Balian

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 17 Apr 2023, 19:50

Pana la inflorirea pomilor care in zona mea inca nu a inceput , si cand majoritatea familiilor primesc corpul 2 eu nu umblu in stupi in afara de controlul de primavara.
Vasile_Bucovineanu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR