Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde yuonyuon » 17 Apr 2023, 19:58

Balian scrie:
yuonyuon scrie:de ce e partial? ce poate fi mai simplu decat 1+1 = 2
daca este puiet capacit de ce nu este si albina?? oricine poate trage o astfel de concluzie.
daca avem o rama de capacit, peste 2 saptamani vom avea toata albina ecluzionata si inseamna +3 rame de albina...si cu toate astea nu se regaseste in apicultura online...si chiar in stupinelele multor apicultori.

intradevari sunt si pierderi dar un minim de +2 rame trebuie sa existe...
la 1 aprile sunt 3 capacit si la 20 aprilie nu avem +6-8 rame de albina in stup?...fata de albina deja existenta?? eu zic ca e o problema grava in masa..la scara nationala.....

dupa parerea mea la 20 aprilie stupul trebuie sa fie dublu fata de nr de rame iernate...
deci daca avem pe 7 rame in februarie, la 15-20 aprilie punem catu ca ar fi pe 12-13-14 si tot inainte.....corect?

De aceea parțial că: albina familiei se compune din albine nou eclozate albina tânără neieșită încă din stup și culegătoare.
Astea trei dau poporul la un moment dat. Ori albina care iese pentru apă, nectar, polen, primăvara rămâne afară în mare
parte și moare din cauza schimbărilor bruște de temperatură de suge apă rece și amorțește, din cauza stropirilor și de n probleme. Primăvara nu e ca vara. Deci poporul total nu crește în mod teoretic ca în matematică (geometrie).
eu nici macar nu am socotit albina batrana ...am zis plus 6-8 rame fata de ce albina avem deja in lada.. ;)
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 17 Apr 2023, 20:13

Shrek scrie:
yuonyuon scrie:...
4. acum sunt 5 rame cu puiet..apoi diafragma ...si 3 rame cu hrana ...(2 cu polen....una plina cu miere)albina pune mierea si polenul dupa diafragma ...la unii am si oua dupa pentru ca desii sunt doar 5 rame de cu puiet albina este +10

5 ar trebuii sa pun caturile dar las operatiunea dupa paste...la mine nu e chiar vreme buna......
de roit nu e problema pentru ca nu au "compozitia" de asa cva...au de crescut puiet nou in urmatoatrea saptamana ...

e foarte important sa fie albina mult mai mult raportat la numarul ramelor cu puiet...astfel avem risc zero de puiet racit....
...!!

În limbaj simplificat ori pe înțelesul tuturor, inclusiv al celor veșnic începători ( deci și eu) ,tehnologia se numește " strânși la blana"! Asa cum spuneți și dv, chiar dacă în limbaj codificat, se țin în diafragme, pana ponteaza rama din colt în colt, și mare grija sa nu rămână miere capacita pe ramele cu puiet ori sa își pună...coronita!
Pe lângă faptul ca este o munca de chinez, tehnologia prezintă doua neajunsuri și anume:
1. O perioada prelungita de vreme rea , imposibilitatea de a umbla în stupi și albinele citesc ziaru' cautandu-si o alta ..locuință și o 9 regina! Bine o sa ziceți ca le-ati dat de lucru cu foite, puiet de crescut, rame răscolit, bla, bla, bla! Dacă a trecut cu pontatul dupa diafragma, nu exista nici o garanție ca ramele din cuib nu au cel puțin potirase jos sau pe lateral!
2. Multa manopera ! Prea multa, prea ca la tara! Cu alte cuvinte, pierdere de vreme!
Strict părerea mea și nu de luat în seama!
da ...stransi la blana ...anu asta cu ce zapezi au fost ...metoda a dat roade....
in rest no coment...ai perfecta dreptate ca deobicei...
partea cu munca de chinez nu o inteleg eu ...raportata la ce??la stat degeaba...? :lol:

voi credeti ca daca lasati stupii sa se dezvolte singuri ...natural....mancati salcam si nu roiesc?? :lol:
yuonyuon

Mesajde Shrek » 17 Apr 2023, 21:07

Domnu' Ion, dumneata știi multa apicultura, eu nu contest cunoștințele dumitale în domeniu! Numa ca sunteți zgârcit ca un....popa! N-ati da nimic din casa , decât " torturat"!
Una este sa ai o vârstă, sa nu mai alte " hoby-uiri", sau sa te ocupi numai de albine și sa nu trăiești de pe urma lor! Timpul are o dimensiune diferita pentru ceilalți , pentru care albinele reprezinta ceva complementar, care ocupa vremea de stat la birt, pescuit, tik-tok, sau alte actvitati" recreative"!
Pe de alta parte, știți foarte bine ca în anii buni, miere dau și....trantorii! În anii mai puțin buni, doar lucratoarele!
Shrek

Mesajde yuonyuon » 17 Apr 2023, 21:31

si apicultura asta are niste etape ...eu nu mai stiu care e inceputul...
pentru mine e totu gramada in cap...si pare ca sar capitole intentionat...dar am enumerat exact ce am lucrat la stupi anul acesta...(ma intrebase domnu vidicam cum sau ce fac eu la dadant pe 2023)

doua interventii...pus o diafragma...apoi doua rame ..verificat hrana...simplu 1 -2 min pe stup... metodic cum cere lumea....

pe mine in primavara ma intereseaza :
1 sa am rame pline cu puiet100% fara coronite ca nu le suport
2 sa nu racesc cuibu ca jar manac si anu asta chiar ne a surprins..
3 sa egalizez puietul ..ca la salcam sa am toti stupii egali si tot odata vad si ce matci nu merg....plecand toti stupii de la 6 rame vezi ce patineaza si ce se duce ca magaru in fata...
4 si cel mai important sa nu sar de 6 rame de puiet pentru ca eu vreau sa fac miere nu albina sa imi manace salcamu ...eu nu cresc albina in timpu salcamului ...atunci tre sa culeg.
tre sa ma repet : 6 rame este mult puiet daca ramele sunt pontate 100%.

si mai am eu un secret dar ala il las pentru alta data... :D :lol:
yuonyuon

Mesajde mausica » 17 Apr 2023, 21:51

yuonyuon scrie:tre sa ma repet : 6 rame este mult puiet daca ramele sunt pontate 100%.

Asta cu 6 rame am testat si eu pe dadant,perfect viabil.
Dar secretu in care an ??? io ma gndeam ca verde o da de gard dar stie el ceva cu ,,scosu vorbelor cu clestele,, :lol:
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde Balian » 17 Apr 2023, 22:12

Chiar despre asta vorbim. Dacā ar fi în 6 rame Dadant puiet din cui în cui tot anul la toți stuparii din țarā ar fi perfect...Dar nu este! Nici primāvara nici vara. :lol:
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Shrek » 17 Apr 2023, 22:44

yuonyuon scrie:.....
doua interventii...pus o diafragma...apoi doua rame ..verificat hrana...simplu 1 -2 min pe stup... metodic cum cere lumea........
pe mine in primavara ma intereseaza :........
tre sa ma repet : 6 rame este mult puiet daca ramele sunt pontate 100%......
.

Deci la dumneata durează doar 1-2 minute? Pe stup?! Cum ar veni, ești cinar, nu tremura mana mana când scoți rama, nu o picat afumatoru' niciodată, ori n-o sunat telefonu'n niciodata( oare ce-o mai face Gica moșu, dumnealui era cu aruncatul telefonului, parca?)? Apoi tre' sa faci o evaluare vizuala preliminară la fiecare stup. Separat de mentenanță!
Și pe noi ne intereseaza! Suntem ochi și urechi! De exemplu, cum poți tine pontatul în frâu, înainte de marile culesuri?!
Nu exista 6 rame de puiet pontate din leat în leat! O fi una, doua de reclama, restul sunt mai modeste! Mai fac celule de trantor, trag botci, baga coronite, etc....
Chiar tre sa punem mana pa clește.......
Shrek

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 17 Apr 2023, 23:18

In fata monitorului, cu tastatura in fata e foarte usor de facut apicultura. Totul e simplu si toate merg asa cum vrem noi. In stupina, din pacate, e mai complicat.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde yuonyuon » 17 Apr 2023, 23:18

Shrek scrie:
yuonyuon scrie:.....
doua interventii...pus o diafragma...apoi doua rame ..verificat hrana...simplu 1 -2 min pe stup... metodic cum cere lumea........
pe mine in primavara ma intereseaza :........
tre sa ma repet : 6 rame este mult puiet daca ramele sunt pontate 100%......
.

Deci la dumneata durează doar 1-2 minute? Pe stup?! Cum ar veni, ești cinar, nu tremura mana mana când scoți rama, nu o picat afumatoru' niciodată, ori n-o sunat telefonu'n niciodata( oare ce-o mai face Gica moșu, dumnealui era cu aruncatul telefonului, parca?)? Apoi tre' sa faci o evaluare vizuala preliminară la fiecare stup. Separat de mentenanță!
Și pe noi ne intereseaza! Suntem ochi și urechi! De exemplu, cum poți tine pontatul în frâu, înainte de marile culesuri?!
Nu exista 6 rame de puiet pontate din leat în leat! O fi una, doua de reclama, restul sunt mai modeste! Mai fac celule de trantor, trag botci, baga coronite, etc....
Chiar tre sa punem mana pa clește.......
eu zic ca mai bine 1-2 minute decat sa faci evaluare vizuala....parerea mea
dar sa sti ca totu se bazeaza pe evaluare vizuala (deci sti tu ceva)....te uiti la ultima rama de la diafragma cu puiet si daca este pontata 90% si incepe sa capaceasca mai adaugi una la margine buna de ouat....
cand ajungi la 6 rame pontate 100%(98% ca sa fiu mai exact) scoti toate ramele de dupa diafragma cu polen si miere si tragi diafragma..pui gratia haneman si catu
jos raman 6 rame de puiet intre 2 diafragme si matca cu 2-3 doici amarate pacolo.....iar sus ramele cu polen si miere pline de albine harnice ...dornice de cules ...

ca sa iti faci o imagine vizuala jos ramane un spatiu gol la margine ...ca si asa nu imi placea mie sa scot a zecea rama intepenita in propolis si ceara...acum e totu rapid si la obiect...orcum nu mai am ce cauta in cuib...poate cand fac roi

si in felul asta nu mai imi trece matca de 8-9-10-12 rame de puiet ca sa am valurile dunarii in stupina...lucrez cu stupi buni ,egali si productivi...am controlul absolut al ramelor cu puiet si al fenomenului de roire(ce ce pare SF)...deeja suna prea bine ca sa fie adevarat... :oops:
yuonyuon

Mesajde paul » 18 Apr 2023, 07:35

Hristos a inviat !
Confirm intru totul metoda celor 6-7 rame cu puiet maximum. Sezonul trecut am lasat cuibul la ME pe 10 rame ( aprox. 7,5 rame ) apoi am adaugat gratia. Toti, absolut toti mi-au dat cate un cat de ME full la salcam, la poliflora si la floare. Cativa mi-au dat chiar mai mult in timp ce familiile din dadant lasate neingradite la cei pe 10 rame mi-au dat un cat de 1/2, poate si ceva in plus iar cei din dadant 12 rame abia cateva rame (6-7) de ME pline cu miere.
Anul asta intentionez sa ingradesc toate familiile pe 6-7 rame, dar , am o problema ... spatiul ramas liber dupa diafragma va fi construit de albine si iese un mare haos. Se intampla ceva daca umplu acel spatiu cu diafragme din polistiren ?
Intr-adevar , de roit nu s-a pus problema la cei ingraditi .
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Balian » 18 Apr 2023, 09:15

paul scrie:Hristos a inviat !
Confirm intru totul metoda celor 6-7 rame cu puiet maximum. Sezonul trecut am lasat cuibul la ME pe 10 rame ( aprox. 7,5 rame ) apoi am adaugat gratia. Toti, absolut toti mi-au dat cate un cat de ME full la salcam, la poliflora si la floare. Cativa mi-au dat chiar mai mult in timp ce familiile din dadant lasate neingradite la cei pe 10 rame mi-au dat un cat de 1/2, poate si ceva in plus iar cei din dadant 12 rame abia cateva rame (6-7) de ME pline cu miere.
Anul asta intentionez sa ingradesc toate familiile pe 6-7 rame, dar , am o problema ... spatiul ramas liber dupa diafragma va fi construit de albine si iese un mare haos. Se intampla ceva daca umplu acel spatiu cu diafragme din polistiren ?

Mai demult am folosit diafragmă de polistiren. Primăvara când nopțile sunt mai reci ies vapori de la familie și se formează condens
pe peretele exterioară. Nefiind vizitat de albine se mucegăiește devenind negru pe care nu prea se poate curăți cu numic.

Tot vorbim de obiectivul misterios dorit ...stare perfectă de atins la salcâm. Mi-am vândut 30 de familii că nu se caută miere de
salcâm ca în anii trecuți. Vând aceeași cantitate per total ca înainte dar cu altă configurație. La mine trece 60% polifloră 30%
salcâm și rest 10% rapiță și tei. Cumpărătorul se plângea că are 14 tone de salcâm nevândut. Procesatorul nu că preț mic oferă
ci nu cumpără deloc. Salcâmul dau la un preț de cca. 35% mai scump decât poliflora. Ar fi aceeași cantitate la vânzare dacă am
vinde fiecare sortiment la preț egal. Ar fi și corect că efort egal depunem la obținere la fiecare și albinele și eu. :lol:
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 18 Apr 2023, 09:28

paul scrie:Hristos a inviat !
ce surpriza!!...si eu care ma asteptam la o "lovitura de cutit" :D

baga diafragme ca nu se intampla nimic...altceva decat sa se duca albina direct in sus.
grija sa nu fie multa miere in cuib(coronite sau alte chestii) pentru ca atrage culegatoare si albina batrana ...si de aici apar probleme de aglomeratie si botci etc

dar daca albina lucreaza si sta multa in cat cu siguranta e pe accelartie inainte si nu ne batem capu cu roitu...

cu 6 rame de puiet se fac 15 de albine ...din 20 in 20 de zile ....iar acea albina traiete 40 de zile in medie...tre sa tinem cont ca daca este crescuta optim a un momendat o sa avem 30 de rame de albina ;)
yuonyuon

Mesajde cristi_vidican » 18 Apr 2023, 12:12

Paul,
Poți face diafragme din polisiten extrudat mai gros, în funcție de cât loc liber ai. Le înfoliezi bine în nailon și nu mai ai treabă.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde yuonyuon » 18 Apr 2023, 12:53

cristi_vidican scrie:Paul,
Poți face diafragme din polisiten extrudat mai gros, în funcție de cât loc liber ai. Le înfoliezi bine în nailon și nu mai ai treabă.
cam asa...cu "lipici " dela gri...
sa fie taiat la fix ca sa stea singure...
eu le am de multi ani ...le foloseam la roi dar acum le am peste tot si mai am diafragme din polistiren extrudat negru de 2 cm pe care le am in partea cu scandura...pe alea nu le mananca...adica nu prea le manaca pana la salcam...
Fişiere ataşate
338622567_771151731288754_3968123877847881469_n.jpg
yuonyuon

Mesajde mausica » 18 Apr 2023, 23:42

yuonyuon scrie:
cand ajungi la 6 rame pontate 100%(98% ca sa fiu mai exact) scoti toate ramele de dupa diafragma cu polen si miere si tragi diafragma..pui gratia haneman si catu
jos raman 6 rame de puiet intre 2 diafragme si matca cu 2-3 doici amarate pacolo.....iar sus ramele cu polen si miere pline de albine harnice ...dornice de cules ...

Asta in cazu in care ai aceasi rama si pe magazie,ca altfel....
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde jonny_it » 19 Apr 2023, 08:53

mausica scrie:
yuonyuon scrie:

Asta in cazu in care ai aceasi rama si pe magazie,ca altfel....

Da, si depinde si cu ce tratezi, prefer mierea fara amitraz(eu nu folosesc deloc), flumetrina(incerc sa o evit) si altele care au fost administrate cand timp acele rame erau in cuib.
Si salcamul parca altfel iese cand ramele din care extragem nu au fost folosite pentru puiet.

Eu sunt convins ca metoda functioneaza, problema este ca ne cam furam caciula singuri uneori. Sau poate nu am inteles eu bine. :?
jonny_it

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR