de Shrek » 03 Ian 2020, 16:08
Nici nu ma asteptam sa spui altceva, cel puțin despre mine! Milog, nemilog, faptul că citesti ( chiar dacă te depășește mesajul) ceea ce scriu, nu poate decât să mă bucure! De aceea, tie, si numai tie, iti dedic povestea de mai jos....
Fiind un " dromoman", obisnuiesc ca ori de câte ori am ocazia , sa călătoresc. În urma cu ceva vreme, am petrecut sărbătorile de iarnă, cu niste amici din clisura Dunarii, prieteni pe care îi cunosc de mai bine de un sfert de veac si alături de care m-am simțit foarte bine chiar dacă tradițiile lor( sarbesti) diferă oarecum de cele românești! După ce am chefuit si dat gata cateva sortimente de rachie cu specific sârbesc, de struguri si gutui, iar mai apoi niste vin de casa , tot local, în prima zi de anul nou, am decis să scoatem soțiile la restaurant, pentru a le scuti de grija mâncarii. Am mers la o pensiune cocheta de pe malul Dunării, nu prea cunoscuta dar care, la apus oferă un peisaj splendid. Dacă este vara, din piscină, ai o panoramă superbă! Responsabilul localului, ne-a primit cu mut drag, chiar dacă noaptea, avusese organizat un revelion restrâns. Servesc acolo o ciorba de peste, de fapt o supa crema de peste, care mie mi-a plăcut foarte mult. Servesc si niste icre de peste gătite " în casa" , care completează în mod armonios un meniu cu specific pescaresc! Ca intotdeauna, din partea casei, am fost tratați din " partea casei" cu niste rachie de gutui, care face sa alunece mâncarea mai bine si sa rupă bariera...lingvistică!
Și cum asteptam noi mâncarea, iaca vin in...cale, cu scartit de roți, praf ridicat, manele la maxim, doi doritori de...nu stiu ce! Au intrat în local, vorbind tare bineînțeles si in limba lui...voltaire( ala de la care fura cablurile de curent), au cerut sa fie serviți cu două fripturi da porc, bere si înghețată! Dar mai repede ca se grăbesc! Responsabilul, om înzestrat cu mut bun simt si răbdare, le-a explicat că, fiind un local cu specific pescaresc, mai ales în prima zi din an, nu mai au friptura de porc dar, ca sa se revanseze, le oferă din partea casei, un det de rachie de pere si pastrav fript la grătar sau prăjit! Presupun ca nu au înțeles că " din partea casei" de cele mai multe ori, inseamna moca, dar cei doi....indivizi, au inceput sa faca scandal, ca ei vor friptura, ca vor sa vorbeasca cu " safu", apucături de cocalari, ma rog. Intr-un final, responsabilul, pe un ton imperturbabil, i-a rugat sa părăsească localul, astfel va chema echipa de intervenție a firmei de pază cu care are contract, a cărei firma se poate vedea la vedere pe usa din fata si despre care se stie ca nu prea șase pricep nici ei sa fie...calmi! Si au plecat! Atunci l-am auzit pe administrator murmurând încet lângă fereastră, în timp ce privea absent plecarea...." clientilor": prostu-i prost si in prima zi din an!