Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cat mai tine prosteala? Despre crescatorii de matci

Mesajde stefanmadalin » 05 Ian 2024, 18:50

yuonyuon scrie:1. media se face la stupii de productie...nu la roi....
in primul rand la roi nu se extrage pentru ca sunt pe dezvoltare nu pe productie....ei trebuie sa ajunga stupi ca apoi sa se extraga miere de la ei....


in zona de campie..orce ai face ...ai rapita si FS...deci doua culesuri foarte bune....problema este intre....daca se dozeaza resursele inainte de aceste culesuri atunci se va face producte garantat...chiar si un cat de fiecare cules +25 de kg...asta ar fi o 2.medie 50 KG....

sunt multe din ce scrieti ...lucruri pe care nu le stapaniti bine in apicultura....3. probabil ca la matci(unde este mai complex) ...cunostintele sunt si mai slabe....
nu ramane decat sa dati si nume si reteta este completa :D ....
...cel mai important lucru este sa acumulati informatii...portofelul este cel mai bun prieten...in rest este pierdere de timp...


Bun,
hai sa le luam pe rand:
1. De acord ca de la roi nu se extrage, poate doar in situatii exceptionale. DAR asa fac eu. Sunt toti ai mei si asta mie-e media. La mine toti sunt stupi de productie, ca de aia ii tin. Ca nu dau ce vreau eu, e alta treaba, dar media mi-e medie. Exemplu: am 10 stupi, si doar de la 3 extrag 90 kg. Restul sunt slabi, roiuri, bezmetici, starteri, finisori...etc. . Media pe stup extras e 30 kg, dar in realitate e de 9 kg. Asa fac eu si sper sa nu super pe nimeni.

2. In teorie, se poate. Practica zice ca: eu am inceput cu 1 stup, respectiv 15 rame 1/1 si ATAT. Am ajuns la maxim 120 stupi 1/1 si aproape 2 magazii 1/2 construite pt fiecare. In fiecare an am marit efectivul prin infiintarea de roi. Multi ani nu am avut a doua locatie si multa musca din roi se intorcea in aceeasi familie, ceea ce insemna si mai mult puiet ajutator de luat din familii pentru intarirea roilor.
Sa faci aprox. 200 kg ceara (7kg miere consumata per/kg ceara produsa) si sa ajungi la 120 de familii fara cumparat material genetic, eu zic ca teoria nu mai pupa cu practica in stuparitul meu stationar si de weekend. Abia in ultimii ani cand am plafonat un pic cresterea au inceput sa se vada si rezultatele.


3. Am facut si matci prin transvazare (2016 sau pe acolo), doar cu starter, practic botci de salvare si s-au comportat cam la fel cu cele cumparate in sensul ca roii facuti cu ele au stagnat, nu le-a mers bine, ca intr-un final sa ii unific cu ceilalti. E drept ca din lipsa de timp, de a doua locatie si de faptul ca trebuie sa fi prezent cand trebuie la ele, n-am mai incercat si a doua tura.
stefanmadalin
 
Mesaje: 1484
Membru din: 24 Feb 2012, 04:52

Re: Cat mai tine prosteala? Despre crescatorii de matci

Mesajde yuonyuon » 05 Ian 2024, 19:55

la capitolul media pe stupi este destul de batut in cuie...ca se face media pe stupii destinati productiei de miere....

nu putem sa socotim mierea de la roi pentru ca roii fiind pe dezvoltare(facuti dupa rapita) ...ei nu au posibilitatea sa isi aduca miere..si daca le luam miere apoi mor de foame.......vorbim de roi pana i punem catul...apoi putem zice ca am socotit la gramada dar nu e corect...


legat de productie...in baragan ..rapita ...amorfa(daca este) si foarea soarelui ...sunt culesuri 100 % garantate...

ce nu e garantat... este daca se si pregatesc stupii pentru aceste culesuri....
yuonyuon
 
Mesaje: 2940
Membru din: 13 Mai 2015, 11:23
Localitate: lunca brailei/bacau

Re: Cat mai tine prosteala? Despre crescatorii de matci

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 05 Ian 2024, 22:09

stefanmadalin scrie:Salut,

Fac apicultura din 2011, am iernat peste 500 de stupi (cumulat), cu pierderi iarna de sub 2% per total. Niciodata n-am avut asemenea mortalitate. De fapt n-am pierdut in toata activitatea mea atatia stupi.
Fac apicultura stationara, in Calarasi, de weekend si realizez productii medii de 20-30 kg/stup/an.
.

Sa intelegem ca 500 e numarul stupilor iernati din 2011 pana acum?
Vasile_Bucovineanu
 
Mesaje: 680
Membru din: 22 Noi 2019, 22:43

Re: Cat mai tine prosteala? Despre crescatorii de matci

Mesajde stefanmadalin » 23 Mai 2024, 17:26

Revenim cu update la iesirea din iarna.

Producator 1: din ce era viu la 9 decembrie, 50% a murit pana in primavara. In total am ramas cu 20% din matcile cumparate. Productia la salcam a variat intre 11 si 40 kg cu o medie de 23,3 kg/stup.
Producator 3: tot ce era viu la 9 decembrie, a iesit viu si in primavara. In total am ramas cu 22% din matcile cumparate. Productia la salcam a variat intre 0 si 39 kg cu o medie de 17 kg/stup.
Producator 4: tot ce era viu la 9 decembrie, a iesit viu si in primavara. In total am ramas cu 20% din matcile cumparate. Productia la salcam a variat intre 0 si 43 kg cu o medie de 24,4 kg/stup.

Concluzia la aproape 1 an de la achizitionare:
P1: Cele mai ieftine, acceptare deficitara, mor preponderent iarna, productiile cele mai constante, cele mai blande, nu ponteaza in magazii, nu fac botci.
P3: Cele mai scumpe, aceptare deficitara, mor preponderent pana la venirea iernii, cele mai multe cu productii 0 (nu s-au dezvoltat). Cele care performeaza sunt un pic agresive, nu fac botci si ponteaza uneori si in magazii.
P4: Duble la pret ca cele mai ieftine, acceptare deficitara, mor pana la venirea iernii, putin agresive, nu contruiesc botci, nu ponteaza in magazii, unul din ei detine recordul la salcam 2024.

Asa cum se vede, nicio linie nu exceleaza la toate capitolele, chiar in interiorul liniei fiind variabilitati mari de performanta, ceea ce mie imi arata probleme pe partea asta de ameliorare-multiplicare.
Unele ierneaza mai bine dar dau productii mai mici (multi stupi care nu dau mare lucru), altele ierneaza mai prost si dau productii mai stabile dar sunt mai agresive si mai ponteaza si aiurea.....per total eu cred ca mai este mult de munca pana sa ceri 100-150 lei pe o matca. Vad acum o promovare agresiva la unii, care in alti ani nu aveau timp nici de albine, semn ca piata cerne si cam raman cu ele nevandute.

Cam atat.
Poate o sa revin cu un update la toamna.
Numai bine.
stefanmadalin
 
Mesaje: 1484
Membru din: 24 Feb 2012, 04:52

Re: Cat mai tine prosteala? Despre crescatorii de matci

Mesajde Balian » 23 Mai 2024, 19:48

Vorbim despre crescătorii de mătci ca și cum ar funcționa de ieri. De când mă știu tot timpul erau. Și funcționează metoda de schimbare de mătci prin cumpărare. Eu practic de peste 10 ani. Nu am probleme. Pe piață este nevoie de orice marfă pentru care se dă bani. Dacă n-ar da n-ar mai fii vânzători. Piața se selectează singur dacă nu se intervine artificial. Cumpărătorul tot timpul are dreptul să aleagă. Sau să-i schimbe tehnologia dacă nu funcționează. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian
 
Mesaje: 2958
Membru din: 27 Feb 2017, 18:14
Localitate: Salonta Bihor

Anterior

Înapoi la CRESTEREA MATCILORCine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 3 vizitatori