CristianBee scrie:Vreau sa vad o colonie care are 10-11 rame de puiet , vreau si eu matci ca aceea . Am doar 2 intrebari : cum de ajungi la 4r de pastura si nectar ? Cand pui catul ?
Nu orice lada cu albine in ea este si o familie de productie .
1. Cazuri concrete fara numar ...ajungi la 4-5-6- ... rame de puiet plus acoperitoarele .... vin fructiferii .... largesti cu rama construita si foita .... pe penultimile pozitii de zici sa nu spargi cuibu ca .... si prinzi 4-5 zile cu aport de 500g - 1 kg nectar si in 4-6 zile ramele alea ( si cea construita si foita) vor fi blocate cu nectar si polen si nu vei avea nici una macar de puiet in plus .... ( functie de familie , zona vreme blocarile respective pot surveni si mai repede de fructiferi) ALBINA TRECE MULT MAI GREU PESTE RAME !!! si de aia ti le si blocheaza .... Daca dai cea construita in mijloc e alta mancare de peste dar si acolo poti sa ai surpriza sa iti blocheze .... dar cartile recomanda largirea din aproape in aproape

2. Cand incepe salcamul sa infloreasca ....
Cumpara un orizontal si fa ce am scris eu si mai vb. .... ( sa iernezi de la 6 rame de albina )
Intelege(-ti) cei ce nu vreti sa intelegeti ca nici un sistem nu bate orizontalul la noi PRIMAVARA !!! ( familii iernate de la 6 rame de albina in sus ... ) Dar trebuie sa lucrezi cu rama si cu cap nu cu catul si sa astepti sa ai x rame de puiet !!!
Ultima remarca a ta e asa de copii mici ....

P.S. Eu mai mult am dat cu capul decat sa lucrez cu el din x motive ...