Prima pagină APICULTURA GENERALA INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE

Discutii despre metodele de inmultire a familiilor de albine , incepand de la cele mai simple metode si terminand cu cele mai complicate .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: 2 in 1 inmultire si productie

Mesajde thomas » 21 Apr 2015, 21:03

Pentru cat 1:1 e nevoie de o familie puternica si de o matca foarte prolifica. Catul se adauga cand e corpul de jos plin. De obicei, cat-ul se adauga pentru colectarea mierii. Dar cu cat dimensiunea catului e mai mare, cu atat impuritatea mierii e mai mare. Daca se doreste inmultirea familiei prin adaugarea catului, sunt mai multe metode.. Cea mai simpla, consta in a lasa matca sa oua si sus, iar cand ambele corpuri sunt pline, se ia catul, si se formeaza o alta familie, prin adaugarea unei botci, a unei matci sau pur si simplu lasate sa-si formeze ele singure regina de salvare.

Metoda pe care o folosesc pentru productie cat si inmultire e urmatoarea: dupa ce extrag salcamul, din familiile puternice extrag cate doua rame si formez, prin stolonare roi pe 4 rame 1/1 (2 puiet capacit, 2 rezerve). Le dau 1-2 botci obtinute prin transvazare sau gasite prin stupina. La urgenta, dau si botci de roire.
Stationar. Dadant 1/1 10 rame. Cat 3/4.
thomas
 
Mesaje: 715
Membru din: 06 Feb 2013, 21:30
Localitate: Pucioasa,DB

Re: 2 in 1 inmultire si productie

Mesajde mellis » 22 Apr 2015, 00:56

ILISANU scrie: Ramele din cat ar fi necladite, doar baza de ceara... (fagure artificial) iar daca ajung sa cladeasca, voi separa cele 2 corpuri de 1/1 cu gratie H si voi introduce o matca noua (intr-un moment ulterior).

Bine ati venit!
Sunt frumoase planurile pe foaie, in realitate nu este la fel de simplu..
Cat 1/1 doar cu FA? Nu aveti posibilitatea sa cumparati rame gata construite?
Eu nu as pune cat 1/1 doar cu rame neconstruite. Din ce zona sunteti ? Treceti localitatea la avatar, sunt apicultori in zona care v-ar putea ajuta, sau unde ati putea face practica.
Sanatate...
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
Avatar utilizator
mellis
 
Mesaje: 3505
Membru din: 19 Ian 2015, 02:22
Localitate: Timisoara

Re: 2 in 1 inmultire si productie

Mesajde hntrnth@mailinator.com » 22 Apr 2015, 08:12

Merge cat de 1/1 dar e nevoie de ceva manopera ca sa accelerati putin procesul.
Mutati cate 1 rame de puiet, 1 rama de miere in corpul de sus pe centru punand in locul lor rame artificiale dupa metoda binecunoscuta. Faceti asta cand corpul de jos este cel putin 80% ocupat si aveti minim 8 rame de puiet.

Se obtine ceva de genul:

INAINTE

FFFFMMFFFF
MMPPPPPPMM

DUPA

FFMFMMFMFF
MFPPPPPPFM

DUPA 2 SAPTAMANI

FMMPPPPMMF
MMPPPPPPMM

Manipulari de genul asta au rolul de a da albinei tinere de lucru cu efect de reducere a instinctului de roire.

M=miere
P=puiet
F=FA

sursa: http://daveybees.wikidot.com/openingthesides

Anul asta e dezastru. Cele de mai sus mi se par SF-uri, dar cel putin asta e teoria :lol:
hntrnth@mailinator.com
 
Mesaje: 145
Membru din: 18 Sep 2014, 09:17
Localitate: Sibiu

Re: 2 in 1 inmultire si productie

Mesajde hntrnth@mailinator.com » 23 Apr 2015, 07:59

In cazul matcilor de calitate nu conteaza asa de mult cantitatea de albina cu care ierneaza cu conditia de a indeplini un prag minim(iar acesta trebuie aflat in functie de zona). Din putina mea experienta un stup iernat intr-o cutie cu 4 rame de ME in care matca a ouat pana tarziu. E una din candidatele pentru transvazare. In 1-2 saptamani va cere corpul 2. Stiu ca pentru pastoral e putin insa pentru zona mea e suficient de dezvoltat. Tratamentele au fost exclusiv bio. Stiu ca aici am pierdut la puncte dar anul asta o sa tratez roii cu oxalic la momentul in care s-a dus puietul.
Chestia e ca din 30 si ceva de matci doar 7-8 sunt de treaba. Restul care nu au murit adica vreo 10 is inca cu semnul intrebarii(zic asta pentru ca au acoperire mica la ouat). Se vede ca am trisat la cantitatea de albina din finisor la ultimele runde de transvazari. Sper ca anul asta sa fac treaba mai buna.
Fişiere ataşate
DSCN4624.JPG
hntrnth@mailinator.com
 
Mesaje: 145
Membru din: 18 Sep 2014, 09:17
Localitate: Sibiu

Anterior

Înapoi la INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 12 vizitatori