Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: PASTURA - inlocuitor

Mesajde peterneamt » 10 Ian 2019, 23:24

jonny_it scrie:
peterneamt scrie: Salcâm 1 și 2 e suficient pentru mine ! De anul asta nu vreau să mai ratez dafinița ( amorfa ) ( începe și pescuitul la Dunăre )! :D


Noi plecam in Delta, pe la jumatatea lui septembrie. :)
Prindem mai multi tantari decat peste dar este bine si asa :lol:


Toamna stupina stă la Dunăre până la sfârșitul lui octombrie începutul lui noiembrie (depinde de ploi ), fiindcă atunci trage și crapul !
Dar Delta e departe pentru mine . Sunt Craiovean ! :D
Avatar utilizator
peterneamt
 
Mesaje: 4868
Membru din: 28 Noi 2011, 18:19

Re: PASTURA - inlocuitor

Mesajde peterneamt » 10 Ian 2019, 23:37

Stimularea e un fel de dezlegare de la post la oameni....... ! Stupii puternici care au albine și miere îndestulătoare dar mătci mai bătrâne trebuie porniti, startati să consume (nu se grăbesc că poate se întoarce vremea rea....) și să transforme fiecare ramă de miere într-o ramă de puiet ......iar asta se face fie prin stimulare , fie prin descăpăcire, ( prin stimulare e mai pentru leneși deci mi se potrivește ) ! Dacă aduc hrană proaspătă atunci măresc consumul, hrănesc matca,....... :D
La roi stimularea nu are efectul scontat . Efectul benefic e doar la stupii cu miere și populație.....și hrana se administrază nu pentru că au nevoie de ea....... !
ps. banca îți dă bani dacă îi dovedești că nu ai nevoie de bani !
Avatar utilizator
peterneamt
 
Mesaje: 4868
Membru din: 28 Noi 2011, 18:19

Re: PASTURA - inlocuitor

Mesajde daffid mihailov » 11 Ian 2019, 07:32

Uneori turta inseamna bani. Mai ales daca e ce trebuie. Si cum bine s-a precizat aici trebuie sa judeci bine daca e nevoie de ea sau nu. Si mai bine sa judeci din ce material e. Ca polenul de calitate are 25-30% proteina. Cu drojdii si prafuri romanesti nu ajungi la procentul asta fara sa incarci albina cu toate prafurile greu digestibile (cum e lactoza) si cu peste 8% cenusa.

Peterneamt, pai eu ce mai postez daca zici tu tot? :twisted:

Cristi, Dar cand ai 30-40 pr vatra le ajunge polenul. Da...albina multa hraneste din corpul gras si de-aia nu iti pasa. Dar depinde cu ce cost faci albina multa. Daca unesti in toamna aia costa mai mult ca ultra.

Jonny, noi nu mai vorbim aici de turte in ianuarie. Dupa cum vezi au disparut pinguinii. Hai sa nu repetam mereu ceea ce stim de mult. :D e vorba de cele doua maxim trei saptamani critice. Din martie.
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
Avatar utilizator
daffid mihailov
 
Mesaje: 1230
Membru din: 30 Ian 2015, 02:49
Localitate: Arges

Re: PASTURA - inlocuitor

Mesajde cristi_vidican » 11 Ian 2019, 08:59

daffid mihailov scrie:Cristi, Dar cand ai 30-40 pr vatra le ajunge polenul. Da...albina multa hraneste din corpul gras si de-aia nu iti pasa. Dar depinde cu ce cost faci albina multa. Daca unesti in toamna aia costa mai mult ca ultra.


În ultimii 2-3 ani a trebuit să mai unific, dar nu familii între ele, ci am unit nuclee cu familii.
Anual mi-am propus să schimb jumătate din regine.
în iunie la început pornesc un nucleu cu 1 ramă de puiet (1/2), una cu mâncare și un goală.
Până toamna un nucleu ajunge la 10 r 1/2.
Cu acel nucleu introduc regina tânără în stupul unde vreau să schimb.
Îți dai seama ce frumos stup intră la iernat.

Dar, frumoși erau și când nu făceam asta.
Este un cost, dar nu-i prea mare pt mine.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
Avatar utilizator
cristi_vidican
 
Mesaje: 7022
Membru din: 23 Feb 2011, 13:58
Localitate: Hidiselu de Sus - Bihor

Re: PASTURA - inlocuitor

Mesajde yuonyuon » 11 Ian 2019, 12:06

2 luni de zile trebuie, ca sa faci dintr o rama de albine (ful albina.matca împerecheata) un stup pe 10 r.
(testat de mine)
yuonyuon
 
Mesaje: 2823
Membru din: 13 Mai 2015, 11:23
Localitate: lunca brailei/bacau

Re: PASTURA - inlocuitor

Mesajde jonny_it » 11 Ian 2019, 16:44

cristi_vidican scrie:Până acum nu am dat nicio turtă proteică, nici înlocuitor de polen primăvara. (nu spun că e greșit să dai)
Au fost ani în care în luna martie, cum a fost anul acesta, a fost foarte frig, stupii au bătut pasul pe loc.
Dar, indiferent cum a fost martie, aprilie, întotdeauna am atacat în forță salcâmul. Ca să nu mai zic rapița.

Soluția mi-a fost: stupii buni băgați în iarnă. Dacă am un ghem pe 6 intervale, puțin îmi pasă cum va fi martie sau aprilie.
S-au descurcat ele.


Anul trecut am avut roi pe 3 intervale, regine tinere si albine sanatoase. La 1 mai aveau deja 12 rame pline cu albine si unii destul de multe albine si in cat.
Albinele sanatoase si regina tanara sunt mult mai importante decat turtele. Turtele sunt frectie la picior de lemn :lol:
Avatar utilizator
jonny_it
 
Mesaje: 5470
Membru din: 23 Feb 2011, 16:21
Localitate: Piatra Neamt / Iasi / Vaslui / Oslo

Re: PASTURA - inlocuitor

Mesajde jonny_it » 11 Ian 2019, 16:45

peterneamt scrie: Toamna stupina stă la Dunăre până la sfârșitul lui octombrie începutul lui noiembrie (depinde de ploi ), fiindcă atunci trage și crapul !
Dar Delta e departe pentru mine . Sunt Craiovean ! :D


Si eu care ma gandeam ca PeterNEAMT vine de la Piatra Neamt :lol:
Deci in octombrie->noiembrie trage crapul? De aia nu am prins noi nici unul in septembrie :lol:
Avatar utilizator
jonny_it
 
Mesaje: 5470
Membru din: 23 Feb 2011, 16:21
Localitate: Piatra Neamt / Iasi / Vaslui / Oslo

Re: PASTURA - inlocuitor

Mesajde jonny_it » 11 Ian 2019, 16:49

daffid mihailov scrie:Jonny, noi nu mai vorbim aici de turte in ianuarie. Dupa cum vezi au disparut pinguinii. Hai sa nu repetam mereu ceea ce stim de mult. :D e vorba de cele doua maxim trei saptamani critice. Din martie.



Corect! Pinguinii stau si citesc si ar fi bine sa aiba mustrari de constiinta acum :lol:
Avatar utilizator
jonny_it
 
Mesaje: 5470
Membru din: 23 Feb 2011, 16:21
Localitate: Piatra Neamt / Iasi / Vaslui / Oslo

Re: PASTURA - inlocuitor

Mesajde daffid mihailov » 11 Ian 2019, 17:18

Mai pe subiect. A da sau a nu da tine de alegeri si de priceperea fiecaruia. Ce aege sa dea la fel. Insa niste principii generale cand alege inlocuitorii.

1. Proteina 25%
2. Sa respecte raportul minim de aminoacizi a lui De Groot.
3 sa evit orice produs care provine de la animale. Albina nu are enzimele noastre.
4. Sa fie usor digestibila, sa nu contina mai mult de 4% cenusa.
5 sa aibe minerale vitamine si grsimi dar nu in exces.
6. Sa fie atractiva pentru albine. Si..la nevoie sa o consume si apicultorul haha
7 sa fie viabil din punct de vedere economic.

Ca sa reepecti principiile de sus costa ceva. Si atunci procedezi precum Cristi sau le dai polen... Deci turtw sa egaleze polenul pe moment si sa fie mai ieftina. Calitativ sigur peste cele din comert cu 12-15% protina care sunt frectii.


Mai spuneti si voi.
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
Avatar utilizator
daffid mihailov
 
Mesaje: 1230
Membru din: 30 Ian 2015, 02:49
Localitate: Arges

Re: PASTURA - inlocuitor

Mesajde DoarEu » 21 Ian 2022, 03:14

Pentru ca deja anumiti stupari s-au apucat sa dea proteice si pentru ca nu s-a mai scris pe acest topic de ceva vreme(defapt in general, pe forum) am decis sa incerc sa mai "actualizez" putin subiectul hranirea albinelor-proteina. Din pacate in loc ca albina sa fie lasata in pace pana cand incepe natural ponta si abia apoi sa se dea proteina,fie ea proteina naturala fie inlocuitori,se incearca sa se fure startul cat mai timpuriu.Rezultatele sunt uneori bune,alteori...sa spunem doar ca nu sunt cele asteptate. Acestea fiind spuse, ce parere aveti de turtele proteice date inca din 10-15 ianuarie? Cu zbor sau fara?
Se pare ca unii stupari folosesc in fiecare an inlocuitori de polen care mai de care mai revolutionari,mai scumpi,cu mai multe adaosuri.Vorbesc aici de Liptosa.Anul trecut si acum 2 ani toata lumea dadea Apipolen,anul asta or sa dea Liptosa.De ce ne schimbam asa ,dupa cum bate vantul? Cum putem sa testam un produs daca nu folosindu-l mai multi ani si pe cat mai multe familii ? (si categorii de stupi-roi/familii de productie/nuclee)
Am mai vazut cum dau altii fara nicio jena produse de origine animala, respectiv vitamine/suplimente care nu au nicio treaba cu familia de albine.
Ca sa fiu in tema,o sa spun cum fac si eu. Am inceput acum multi ani cu drojdie de bere,faina de soia(degresata) si lapte praf(am folosit si din cel pt vitei si din cel pt copii mici,cu continut de grasime mic). Despre drojdie,soia si lapte pot sa spun ca-s ok,singura problema ar fi ca nu-s prea atractive pentru albine.Daca se foloseste 15-20% polen congelat nu mai e nicio problema,e consumata foarte bine turta.Apoi,am ajuns la UltraBee.Un produs bun,dar problema cu atractivitatea e mult mai mare decat la drojdie/soia/lapte.Efectiv daca faci turta simpla,ramane in stup pana in mai.In ultimii ani(de cand a aparut pe piata) am folosit cu succes Apipolen. Atractivitate buna,pret decent,pulbere destul de fina(nu am observat turta carata afara,totusi eu am facut turta doar cu miere semi-cristalizata,apipolen,apicomplex. Nu am folosit startovit/protofil in turta tocmai din cauza ca se inmuia foarte rau turta,chiar si de la cei cativa zeci de ml de lichid.Turta o tineam ceva timp pana se intarea cat de cat si o dedeam in pungi la sul deasupra ramelor,fara sa sparg punga in niciun fel.Nu am avut probleme sa-mi curga peste cuib.
Voi cum faceti? Incercati in fiecare an alt produs/alte suplimente? Ramaneti la ceea ce a functionat mai multi ani la rand? Daca n-ar exista factorul pret, ati incerca "produse noi si inovative"?
La un stup este un trântor
Şi albine şi-o regină;
Dar la voi sunt prea mulţi trântori
Pentru-o singură albină...
Avatar utilizator
DoarEu
 
Mesaje: 460
Membru din: 15 Mar 2015, 12:40
Localitate: Arges

Re: PASTURA - inlocuitor

Mesajde peterneamt » 21 Ian 2022, 09:46

Aștept rezultatul administrării de turte cu noii înlocuitori de la filmulețele postate pe You Tube de :
Dragoș Gavrilă ; Köteles Oszkár ; Costin 2003 ; Sami T ; Midrigan's Bees ; Sergiu Chetroi ; Dumitru Oprea.....etc.
Poate schimbările rețetelor și schimbările climatice,pot să facă să merite administrarea de turte iarna ! Personal sunt sceptic cu privire la rezultatele....!
Anul acesta, (ca de obicei ), după 1 Martie, vor primii stupii mei turte și sirop ! Anul viitor ...poate încerc și eu turte iarna pe câțiva stupi ...și asta ,dacă voi fi convins de necesitatea administrării lor ! :roll:
Avatar utilizator
peterneamt
 
Mesaje: 4868
Membru din: 28 Noi 2011, 18:19

Re: PASTURA - inlocuitor

Mesajde Balian » 21 Ian 2022, 10:55

Eu consider că până în martie (primul zbor intens de curățire) puiet să apară cu cât mai târziu cu atât mai bine. După zbor la prima decadă a lui martie pun o turtă de 500g Ultra Bee cu F40. Nu folosesc miere de frică de nosema să nu bag eu în stup. Consistența fac groasă să pot lua punga complet să nu tragă albinele între rame sau să blocheze urdinişul. La sfârşiful lui martie sirop cu medicamente 4 administrări şi gata. La treabă cu ele. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian
 
Mesaje: 2865
Membru din: 27 Feb 2017, 18:14
Localitate: Salonta Bihor

Re: PASTURA - inlocuitor

Mesajde cristi_vidican » 21 Ian 2022, 13:54

Nu dau deloc turte.
Asigur să fie albină în toamnă, să fie bine tratate de păduchi, bine hrănite cu sirop (polen am destul afară) și iernare uscată.
Primăvara se dezvoltă odată cu vremea, având miere suficientă încă în cuib pentru toate perioadele nefavorabil.
La rapiță mă chinui cu stupii și trebuie să îi slăbesc.
Ce turtă să le mai dau?

Nu zic că nu sunt bune, dar mie nu.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
Avatar utilizator
cristi_vidican
 
Mesaje: 7022
Membru din: 23 Feb 2011, 13:58
Localitate: Hidiselu de Sus - Bihor

Re: PASTURA - inlocuitor

Mesajde kiloz » 21 Ian 2022, 17:51

peterneamt scrie:Aștept rezultatulde la filmulețele postate pe You Tube de :
Dragoș Gavrilă ; Köteles Oszkár ; Costin 2003 ; Sami T ; Midrigan's Bees ; Sergiu Chetroi ; Dumitru Oprea.....etc.
! :roll:


Hai să vorbim serios de postările astea.
-: scopul:
-un venit un plus prin vizualizări
- reclama anumitor produse, tot pentru bani
-sau mai rău, invidia, de ce ăla si nu eu!
-: rezultatul
-: in cele mai multe ori dubioase si manipulate
-: control zero
In fond, nu am cu nici unul tangență, dar când văd anumite aberatii mi se face "scârbă" de persoana respectivă.
Cu o asemenea comportament dispar si acele informatii corecte care ar trebui să domine asemenea filmulete.

Ce si cum fac eu revin intro postare separată.
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz
 
Mesaje: 1945
Membru din: 23 Feb 2011, 15:08

Re: PASTURA - inlocuitor

Mesajde yuonyuon » 22 Ian 2022, 17:52

kiloz scrie:
peterneamt scrie:Aștept rezultatulde la filmulețele postate pe You Tube de :
Dragoș Gavrilă ; Köteles Oszkár ; Costin 2003 ; Sami T ; Midrigan's Bees ; Sergiu Chetroi ; Dumitru Oprea.....etc.
! :roll:


Hai să vorbim serios de postările astea.
-: scopul:
-un venit un plus prin vizualizări
- reclama anumitor produse, tot pentru bani
-sau mai rău, invidia, de ce ăla si nu eu!
-: rezultatul
-: in cele mai multe ori dubioase si manipulate
-: control zero
In fond, nu am cu nici unul tangență, dar când văd anumite aberatii mi se face "scârbă" de persoana respectivă.
Cu o asemenea comportament dispar si acele informatii corecte care ar trebui să domine asemenea filmulete.

Ce si cum fac eu revin intro postare separată.
samsareala pe youtub.... :lol:

nu am mai putut sa urmaresc un video pe youtub de vreo doi ani ...doar asa secvente....parca imi pierd demnitatea cand vad asa cva.... :lol:
yuonyuon
 
Mesaje: 2823
Membru din: 13 Mai 2015, 11:23
Localitate: lunca brailei/bacau

Anterior

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 21 vizitatori