Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde Arhivistu » 18 Oct 2022, 14:18

la data asta merge fara nimic..dar daca ai, poti pune menta
Nu încerca sa faci un lucru cu exceptia cazului în care esti sigur de tine, dar nu renunta pur si simplu deoarece altcineva nu este sigur de tine.
Arhivistu

Mesajde mausica » 18 Oct 2022, 22:04

cristi_vidican scrie:
mausica scrie:ceapa e pt mancare :D nu pt albine. Ai ramas consecvent pe ceapa ?
la ora asta poti unifica fara adaus de mancare

am unificat și fără ceapă. S-au bătut mai tare.
O am la îndemână tot timpul, așa că mi-e foarte ușor cu ea. Și să știi că face un miros ...
când trec prin fața stupului, miroase a ceapă!

clisa o aduce Balian ? 8-)
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde cristi_vidican » 19 Oct 2022, 06:10

mausica scrie:clisa o aduce Balian ? 8-)

Nu, el e cu pita. (a se citi fără ț)
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 04 Noi 2022, 21:05

Cineva care are 5 familii de albine in stupi cu fund cu plasa si podisor cu plasa pe toata suprafata m-a intrebat cum sa-i pregateasca pentru iernat.E in primul an in care are albine. Plasa de la fund a acoperit-o cu polistiren. Intrebarea a fost daca e bine sau nu sa pastreze folia peste podisor. Eu nu am folosit niciodata folie la stupi. I-am dat un raspuns, dar nu stiu daca e corect. Cei care aveti astfel de stupi, cum ii pregatiti pentru iernat?
Vasile_Bucovineanu

Mesajde Balian » 05 Noi 2022, 07:59

Vasile_Bucovineanu scrie:Cineva care are 5 familii de albine in stupi cu fund cu plasa si podisor cu plasa pe toata suprafata m-a intrebat cum sa-i pregateasca pentru iernat.E in primul an in care are albine. Plasa de la fund a acoperit-o cu polistiren. Intrebarea a fost daca e bine sau nu sa pastreze folia peste podisor. Eu nu am folosit niciodata folie la stupi. I-am dat un raspuns, dar nu stiu daca e corect. Cei care aveti astfel de stupi, cum ii pregatiti pentru iernat?

Iarna este o perioadă dificilă pentru albine. Majoritate dintre noi folosim două sisteme de iernat. De clopot și de horn. Sugerează denumirile diferența dintre sisteme. Cel de clopot are fundul deschis complet sau parțial, sus folie întreagă și izolație puternică. Cel de horn sus o izolație ușoară care lasă să treacă umezeală prin ea și jos închis. Deschiderea urdinișului dozează aerul care trece prin familie. Mai este o metodă: (părerea mea destul de deficitară) jos închis și urdiniș superior cu izolație puternică. Aici mai mult ca sigur primăvara apare condens și familia iernează agitat.
PS: eu de horn folosesc deși am gratie antivaroa pe care înhid iana cu un polistiren, sus hrănitor îngropat în podișor, sub e folie găurită în dreptul trecerii în hrănitor și un strat de burete de 2-4cm deasupra. Aerisire deschisă sus tot anul. Umezeala trece prin burete ușor. Sub burete este cald și uscat primăvara.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde cristi_vidican » 05 Noi 2022, 09:02

Eu iernez așa de mulți ani:
- fund 1/3 plasă deschisă obligatoriu iarna.
- Peste rame folie, care e presată de polistiren de 6cm în capac.
- La nuclee/roii mai mici pun mai nou diafragmă de polistiren stânga dreapta. Asta ajută foarte mult.

În locul foliei ar fi indicat un material mai cald. Pe colțuri, unde nu stă albina se mai face puțin condens iarna când e foarte frig.
Dar, în felul acesta, albina iernează sus, mereu în contact cu mierea.

Unii colegi mi-au spus că în zonele mai reci, nu e bine fundul deschis. Acei stupi sunt întârziați în dezvoltare.
E adevărat că plasa pe fund întârzie puțin în dezvoltare primăvara.
Acolo unde am pus șubărul în martie, la rapiță acei stupi aveau mai mult puiet și automat și pericolul de roire.
Unde nu am pus șubărul, stupii au mers ok, fără pericol de roire. Mierea a fost la fel în cele două loturi.
Am făcut experimentul acesta fără să vreau, dar am învățat foarte multe din el.

Deci, eu prefer iernarea tip clopot, cu izolație sus sau și în lateral dacă se poate și aerisire pe jos.
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 05 Noi 2022, 09:05

Vasile_Bucovineanu scrie:. Intrebarea a fost daca e bine sau nu sa pastreze folia peste podisor.

Fund închis și folie sus nu e recomandat. Sigur va face un condens mare.
Dacă fundul e închis, sus trebuie să treacă undeva aerul încărcat cu apă.
Dacă închide fundul, să lase urdinișul deschis la maximum.

În locul lui, eu aș lăsa 1/3 fundul deschis, sus folie și polistiren sau ceva material izolant peste acea folie.
cristi_vidican

Mesajde Balian » 05 Noi 2022, 10:56

Diafragmă nu folosesc de cca. 8 ani. Am avut experiență neplăcută cu diafragmă.
Mă gândeam că la unități mai slabe sau roi care ocupă rame mai puține să pun
diafragmă de polistiren stânga dreapta. În zona neaccesată de albine după diafragmă
precum lipsa de aerisire, făcut ca vaporii eliberat de ghem să depună ca condens pe
peretele lateral producând mucegai. Deci am experimentat 8 ani... orice unitate cu
orice cantitate de albină :!: iernez cu maxim de rame fără absolut nici o problemă.
Condiția ca iarna să fie miere suficientă în rame, albină sănătoasă, liniște și stupii să
fie feriți de curenți puternici de vânt. Nu las nici o ramă cu miere pentru iarnă în depozit.
Aceste rame sunt în stupi și le gestionez primăvara când și unde este nevoie.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde cristi_vidican » 05 Noi 2022, 16:42

Balian,
Se face condens după diafragmă în special dacă nu ai fundul deschis. Dacă e deschis, e altă treabă. Lateral și sus polistiren, jos deschis, nu se face condens.
cristi_vidican

Mesajde Balian » 05 Noi 2022, 17:53

cristi_vidican scrie:Balian,
Se face condens după diafragmă în special dacă nu ai fundul deschis. Dacă e deschis, e altă treabă. Lateral și sus polistiren, jos deschis, nu se face condens.

Dacā ai fund complet deschis.Cum ai tu numai la mijloc chiar porțiunea dupā diafragmă rāmāne neaerisitā.
Balian

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 05 Noi 2022, 18:12

Eu, asa cum am mai spus nu am decat 5 stupi cu fund cu plasa. La acestia pun subarul din tabla sub plasa si ii impachetez la fel ca cei cu fund plin. Folosesc doua diafragme. O diafragma este formata dintr-o rama de lemn pe care am batut sipci de 6mm grosime in spatele carora am pus bucati de polistiren. La stupii cu 10 rame diafragmele le pun langa pereti si inlocuiesc 2 rame. La stupii cu 12 rame si la orizontali o diafragma este langa un perete si cealalta e langa ultima rama din partea opusa. In spatiul care ramane gol pun otava si astfel nu se formeaza deloc condens. In podisor care este din scandurele, ramane si hranitorul pe mijlocul cuibului. Alaturi de hranitor pun 2 bucati de polistiren, iar deasupra o salteluta. Asa am inceput atunci cand erau ierni grele si asa fac si acum.
Celui care m-a intrebat i-am spus sa renunte la folie si sa puna salteluta peste podisor, plasa de la fund fiind acoperita, asa cum am spus, cu polistiren.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde Shrek » 05 Noi 2022, 18:48

Cei care ați mai umblat la stupi în ultima perioada, albinele sunt în ghem sau mai umbla? Întreb ca am lipsit în ultima vreme și nu am reușit sa-i "impachetez"! Sper sa ajung la ei saptamana viitoare. O fi tarziu?
Shrek

Mesajde Balian » 05 Noi 2022, 18:50

cristi_vidican scrie:....În locul foliei ar fi indicat un material mai cald....

Sunt care folosesc și spun că este f bun acest material...
https://www.hornbach.ro/p/folie-bariera ... p/5804294/
Blochează vaporii dar și folia la fel, însă izolează f bine termic și reflectă căldura înapoi spre ghem.
Balian

Mesajde cristi_vidican » 05 Noi 2022, 19:05

Shrek scrie:Cei care ați mai umblat la stupi în ultima perioada, albinele sunt în ghem sau mai umbla? Întreb ca am lipsit în ultima vreme și nu am reușit sa-i "impachetez"! Sper sa ajung la ei saptamana viitoare. O fi tarziu?

Azi aduceau polen unii dintre ei. :lol:
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 05 Noi 2022, 19:09

Balian scrie:
cristi_vidican scrie:....În locul foliei ar fi indicat un material mai cald....

Sunt care folosesc și spun că este f bun acest material...
https://www.hornbach.ro/p/folie-bariera ... p/5804294/
Blochează vaporii dar și folia la fel, însă izolează f bine termic și reflectă căldura înapoi spre ghem.

Dacă nu-l roade albina, e perfect.
Eu am folosit într-un an folie de acoperiș. Pus cu partea deschisă la culoare în jos, nu făceau condens, dar primăvara era tocat de albine.
N-a fost bine.
Am pus altă dată mochetă. O găseam udă.
Cel mai bine până acum mi-a fost cu folia, dar izolată cu polistiren.
Dacă materialul de mai sus e bun, ar fi o idee
cristi_vidican

Mesajde Balian » 05 Noi 2022, 19:30

Nu am folosit deci nu am experiență. Numai mă gândesc că ar putea fi bun că are un strat de
folie de aluminiu care reflectă căldura mai are un strat de folie cu bule de aer care izolează
bine termic chiar să nu apară condens. Este f important cum se pune. Cu strat de aluminiu în
jos să nu poată fi roasă de albine altfel stratul izolant după timp dispare.

Altfel apariția condensului pe folie sub polistiren reprezintă deficiența aerisirii. Eu chiar de
asta nu folosesc sistemul clopot. Cu tot cu fundul gol stratul superior din stup rămâne
nearisit cu vapori excesiv adunat. Părerea mea. :)

Mai mult... folia etanșă în sezonul de vară face ca mierea să fie gata maturată mai târziu.
Mai ales la rapiță. Ar ajuta un urdiniș superior. Anul ăsta am încercat acest urdiniș dar nu
sunt încă mulțumit de el. De asta am tot întrebat pe cei care au folosit, cum este mai bine?
Balian

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR