Shrek scrie:Dacă exista convingerea ca între ramele ridicate pentru stors, nu sunt și de la stupi " puturosi" adică cu ceva bai pan ei, cred ca se poate folosi mierea bruta sau sirop din miere pentru stimulare, mai ales primavara!
Dar dacă domnu' Balian se plânge ca nu merge vânzarea de miere ( cel puțin la prețul cerut de dumnealui) oare nu ar fi mai corect, moral, etic, bla, bla, ca în sezonul apicol 22-23 sa le dam mierea înapoi albinelor? Adică în loc s-o ținem prin tot felu' de plastice pan se face ca săpunu' , nu mai bine o redam albinelor, în speranța unor vremuri mai bune? Zic și io?!
Economic este f logic ce spuneți. Adică parțial. Din punct de vedere sanitar nu prea este indicat să
redăm albinelor amestecat ce este scos. Primăvara și în turtă și pentru stimulare dau Ultra Bee și F40.
E mai ieftin ca polenul și zahărul și nu mă tem de reinfectare. Toamna ultima tură de miere las albinelor.
Odată să nu consum albina ce se pregătește pentru iernat, în al doilea rând (parțial economic) nu scot
și să dau înapoi. Hrănesc pentru stimulare nu fac completare de hrană. Așa evit și lungirea perioadei
cu puiet și pot face tratamentele finale în timp (octombrie-max. noiembrie) potrivit fără puiet.
Vânzarea este alt capitol sensibil. Mă străduiesc să produc calculat, potrivit puterii mele de vânzare în borcan.
Primăvara (2023) sunt nevoit să vând albinele să nu produc anul viitor. Iau o pauză și vând stocul, decât să dau
la procesatori sub prețul meu de producție.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.