de Shrek » 22 Mar 2023, 22:41
Dezlegare la peste, polen și....otravuri!
Aflat de câteva zile în sud, am prins momentul superb când infloresc corcodusii! Sau zarzarii! Sau cum le-o mai spune.
Momentul acela când natura ia viteza și cenușiul acela deprimant este înlocuit cu verdele plin de viata. Apoi explozia de culori și miresme îmbietoare la visare și optimism. Bineînțeles, nu m-am putut abține sa nu petrec câteva minute lângă stup privind urdinisul. Parca era întrarea în București de pe A1 la prima ora! Dar cateva minute de privit albinele face mai mult decat o ora la psiholog. Cum sa pierd momentul sa ridic capacul și sa îmi umplu plămânii cu acest buchet floral, din interiorul stupupului?! Bine, nu mirosea decât a propolis de plop, dar mintea încerca să reproducă mirosul de nectar.....
Undeva, în gradina alturata, un nene trece cu un " vermorel" în spate și " tămâie" pomii cu o râvnă demna de o cauza mai buna. Nu avea corcodușe, iar prunii, nici macar nu au inmugurit! Vântul aducea o boare de otrăvuri ( un vag miros de stricat, cam de oua clocite) drept spre cei câțiva stupi pe care i-am adus experimental în sud.
Îl întreb pe vecin cu ce " da"? Cu insecticid îmi răspunde el țanțoș. Și ulei! Sa moara viespe de la prun ca ii pica prunele. N-a mai reușit sa adune prune de țuică de ani buni.....
Încerc sa ii explic ca nu acesta este momentul de stropit pomii, iar prune nu se fac pentru ca nu se mai fac de ceva vreme în zona, dar reușește sa otrăvească albinele....
N-ai cu cine bah, n-ai cu cine!
A continuat sa stropească maturile de pomi pe care ii avea. Mai târziu, l-am văzut ca erbicida prin gradina. Ciudata categorie de oameni! Nu spun ca albinele mele sunt mai importante decât prunele vecinului! Doar ca nu-i suficient ca trăim și muncim intr-un mediu toxic și stresant, cum este societatea de azi, mai ne otrăvim și singuri, folosind tratamente fitosanitare după ureche!
Vai de noi!
Sa fiți iubiti! Și optimisti! Maine poate fi mai rau!