Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA PLANURI....PLANURI....PLANURI.....

In aceasta sectiune se pot introduce planuri de constructie a echipamentelor si utilajelor folosite in apicultura.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Cum se face cubajul la buşteni?

Mesajde TDI » 14 Iun 2014, 22:58

La scândură ştiu: LungimeaxLăţimeaxGrosimea. Dar când buşteanul e rotund şi se subţie, nu mai ştiu. Există nişte tabele la cei care se ocupă cu exploatarea lemnului. Dacă este vreun coleg care mă poate ajuta, îi mulţumesc. O seară bună!
TDI

Re: Cum se face cubajul la buşteni?

Mesajde modigliani » 14 Iun 2014, 23:08

In loc de L x l calculezi volumul cilindrului .
http://intrebari-si-raspunsuri.ro/volumul-cilindrului/
Volumul cilindrului de rază r şi înălţime h : V=2pi r^2 x h

Dar astea se gaseau in geometria de-a VI-a ..........

In cazul in care acesta este troncon gasesti aici formula de calcul : http://www.mateonline.net/geometrie.htm
modigliani

Mesajde TDI » 14 Iun 2014, 23:10

Maestre Modigliani, o fi!
TDI

Mesajde modigliani » 14 Iun 2014, 23:11

TDI scrie:Maestre Modigliani, o fi!

Nu "o fi" ... ESTE ! ;)

Uite print screen din ce-ti recomand mai sus :
Fişiere ataşate
troncon.png
modigliani

Mesajde TDI » 14 Iun 2014, 23:14

O altă întrebare ar fi: care este preţul metrului cub de salcâm, fiscalizat sau negociat direct cu proprietarul? Încă aştept răspuns la prima întrebare, având în vedere că diametrul este variabil. Dacă are cineva tabelele la care făceam referire, l-aş ruga să le ataşeze. Mulţumesc!
TDI

Mesajde modigliani » 14 Iun 2014, 23:20

TDI scrie:Încă aştept răspuns la prima întrebare, având în vedere că diametrul este variabil.

Omule , eu raspunsul ti l-am dat ! Este valabil ce ti-am spus eu .... atat asupra cilindrului cat si asupra trunchiului de con . Tu pui intrebarea de parca ai avea un lemn cu o forma diforma de genul unui butuc de radacina . Ori pentru calculul volumului unei asemenea forme ..... sarmana geometrie inca nu a reusit sa scoata o formula de calcul .
In acest caz te salveaza fizica ! Scufunzi "diformitatea" intr-un bazin plin ochi cu apa si vezi cata apa iti dizloca !

Ce vrei tu ..... ori nu se poate , ori pui intrebarea total razna .
modigliani

Mesajde cantemir » 15 Iun 2014, 09:13

TDI scrie:... Încă aştept răspuns la prima întrebare, având în vedere că diametrul este variabil.

Metodele de cubare "cu ruleta"au o precizie redusa.
Cea mai precisa e urmatoarea: se cantareste lemnul (cu camion cu tot si se scade tara). Greutatea se imparte la densitatea specifica.
Densitatea asta depinde de specie si umiditatea lemnului. Se gaseste tot in tabelele alea...

Sau negociezi pretul la tona!
cantemir

Mesajde cantemir » 15 Iun 2014, 10:42

In cazul salcamului, densitatea e 710- 8ookg/m3. Lemn "greu", nu gluma!
cantemir

Mesajde Mircea_63 » 15 Iun 2014, 12:46

Cub sau ster? :D

Totaiaie? :mrgreen:
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde cantemir » 15 Iun 2014, 13:24

Mircea_63 scrie:Cub sau ster?

La metru cub platesti lemn, la metru ster platesti lemn plus aer.
Unu-i convine cumparatorului, celalat vanzatorului.
O tona de lemn, e o tona de lemn ... si nu-i convine nicicui.
Aiaie!
cantemir

Mesajde TDI » 15 Iun 2014, 14:07

cantemir scrie:
Mircea_63 scrie:Cub sau ster?

La metru cub platesti lemn, la metru ster platesti lemn plus aer.
Unu-i convine cumparatorului, celalat vanzatorului.
O tona de lemn, e o tona de lemn ... si nu-i convine nicicui.
Aiaie!
Domnule Cantemir mulţumesc pentru informaţie. Nu am nevoie să fac cubajul la lemnele de foc. Şi nici nu o să stau să aplic formula volumului pentru fiecare stâlp în parte. O să caut tabelele. Mulţumesc!
TDI

Mesajde Adi Hodis » 15 Iun 2014, 15:18

TDI-ule, un padurar te poate ajuta mai repede ... daca acestea nu sint ceea ce cauti, http://mesterucasei.com/tag/abaca-cubaj-busteni/

Acestea ?, http://www.editurasilvica.ro/analeleicas/6/1/toma.pdf
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde im0rtel » 15 Iun 2014, 17:21

atunci cand ai busteni cel mai simplu e sa discuti de metri steri.

1 metru ster = aproximativ 66% dintr-un metru cub.

cel mai simplu cumperi la metru ster.

daca vrei sa cumperi la tona e cel mai nerentabil considerand ca salcamul are lemnul cu densitate mare.

o tona de lemn de salcam nu e tot una cu o tona de lemn de brad ca volum .
im0rtel

Mesajde modigliani » 15 Iun 2014, 20:13

Mai baieti , dincolo de formulele de calcul de le-am postat mai devreme ...... se poate calcula in litri , nene !
"Doua sute" de ster si treaba-i oabla ! 8-) 8-) 8-)
modigliani

Mesajde petru71 » 15 Iun 2014, 23:16

TDI, poate te ajuta...

Atunci cand cumpar lemn pentru prelucrare (nu conteaza ca-i brad, molid, sau stejar, verde sau din uscator...), il cumpar prisme si calculul cubajului e usor de facut (L x l X h).
Atunci cand cumpar lemn pentru foc e mai cu cantec, ca-l cumpar la metru ster (adica imagineaza-ti volumul unui metru cub, ocupat de trunchiuri, aruncate unele peste altele aproximativ decent (adica cu axele cat de cat paralele), cu atentie maxima sau cu durerea-n pu.a, debitate la lungimea de aprox. 1 metru, cate incap acolo pana se umple cubul tau imaginar...).
Daca te gandesti sa cumperi tinand cont de masa (greutatea lemnului), riscurile sunt maxime. Ca padurarii stiu ce-au de facut, o sa fie umed bine, si, cu siguranta, greu rau de tot... :mrgreen:
Eu zic sa mergi pe metru cub daca vorbim de prisme, sau pe metru ster daca primesti trunchiuri, dar mai ramane sa clarifici pretul lemnului...
Pentru prelucrare, eu as cumpara doar prisme, chiar daca pretul este un pic mai sus. Cel putin stii o treaba...la metru ster o sa ramai mereu cu un gust amar...de luat tinand cont de greutate nu mai spun...

Pitar
petru71

Mesajde Adrian Galofteanu » 23 Iul 2014, 20:04

Salut,

Eu ma ocup si de lemne si pot sa te lamuresc cu privire la cubarea unui bustean.

Colegul dinainte are dreptate cand spune ca se aplica formulele geometriei. Numai ca se aplica unele elemente de aproximare bazate pe practica din domeniul forestier.

Se considera ca un bustean are forma unui con imperfect. Pentru simplificarea masuratorii se ia in calcul diametrul la mijlocul lungimii. Avand in vedere ca de regula busteanul nu este perfect rotund se masoara doua diametre perpendiculare si se face media lor aritmetica.

Cu lungimea si diametrul astfel masurat, din care se scade grosimea cojii, se calculeaza volumul unui cilindru cu formula clasica: raza la patrat inmultita cu 3,14 si cu lungimea(totul masurat in metri).

Pentru perfectionisti metoda este una nesatisfacatoare dar asta este! Asa se face masuratoarea la padure, la depozitele de lemne, oriunde in zona forestiera.
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Următorul

Înapoi la PLANURI....PLANURI....PLANURI.....