alt stupar scrie:preambul:
* fiecare face ce vrea cu stupii sai, stuparii nu sunt identici, deci nici stupii nu sunt la fel* - Pantoș ( a auzit cineva de el ? Probabil ca da... multa lume... din Arad)
mai copii măi, daca se gaseste careva sa interpreteze ce voi scrie mai jos in sensul ca m-as crede tata desteptilor sau ca ma bucur de raul altora eu o dau dracu de tastatura si recunosc ca sunt cel mai neinspirat in a gasi cuvintele potrivite de pe acest forum !
deci, de ani si ani de zile se scrie si se spune mereu... lasati albinelor miere multa peste iarna... asigurati albinelor linistea iarna... introduceti la iernat doar familii cel putin de putere medie... aude cineva ?
de ani si ani de zile Pupemea a scris ca in toamna completeaza pana la rama plina... il asculta careva ? Daca recitesti acum discutiile de sezon (august-septembrie)

pai adevarata telenovela pro si contra hranirilor cu zahar, invert sau io mai stiu ce... zeci de naturisti care fac un titlu de glorie ca vor ierna doar pe miere... băăăă ! astia acum se plang ca-s ghemurile la spetezele superioare si intorc la turte de numa-numa... Pai nu era infinit mai bine sa bage in toamna, egal ca miere sau zahar sau erzatz cum ii zicea nea Gica dar sa bage la greu ????
Cum Doamne iarta-ma sa-ti moara stupii de foame si tu sa mai declami ca iubesti albina????
Pai du-te taica, du-te si lucra la impins vagoane daca nu ai bani si daca esti atat de inconstient sa nu sti ca vine iarna si e nevoie de mancare ! La ce mai iti trebuie sa te numesti apicultor cand pute saracia dupa tine ? Ce astepti in septembrie ? Sa infloreasca salcamul de toamna si sa-ti rezolve lenea sau neputinta financiara ?
Cum vrei sa tii albine daca nu ai bani de zahar ??? Da” mierea a fost dulce cand ai tras-o ?
Acum ai bani de turte ? Cum care turte? Alea de le pui...asa, preventiv

facute dupa nu stiu ce superreteta, atat de buna ca o pui in ianuarie la un stup mort de foame in decembrie si invie !!!!
La ce mai tii albile daca nu ti le permiti si nu esti harnic de ele ? Sa le omori cu zile din prostia ta ? Aferim !
Liniste in stupi...
Copii, il stiti pe Hristea ? Dar de Antonescu ati auzit ?
probabil ca da.... din auzite, e... niste mosorogi expirati acolo... ca de citit nu-i cazul, noi ardem etape in secolul vitezei
Pai voi stiti ce ziceau astia acum 40 de ani ?
”albinele au nevoie iarna de o parte mancare si doua parti de liniste”
Oare se cheama ca oamenii aia mancau rahat cu polonicul cand scriau ce scriau ??? Stiti cati ani de meserie si observari minutioase aveau in spate ?
Vax, noi suntem mai destepti, ridicam capacele in fiecare saptamana, facem poze la lazi in care-s trei albine pe cinci randuri, deh.... cu ocazia aceasta vede lumea si ce lazi smechere avem in batatura, inovatiile lu” peste prajit...
Măăăăă ! la prostie intodeauna-i vine nota de plata ! INTODEAUNA !
Acum...
ne vaitam ca ne mor albinele si ce e mai greu abia de-acum urmeaza (da, asa e!)
O spun cu toata responsabilitatea, indifirent ca recunoastem in public cand avem pierderi catastrofale sau tacem mălăc ar fi bine ca macar in sinea noastra sa constientizam cat santem de catastrofe si sa fim convinsi deplin ca nu iarna a omorat albinele. LE-AM OMORAT CU MANA SI PROSTIA/NESTIINTA NOASTRA !
Daca crede cineva ca eu personal simt vru-n dram de compatimire pentru pierderile suferite de catre cei care se regasesc in situatiile de mai sus amarnic se inseala! Ma doare sufletul pentru bietele albine pierite inutil insa nici intr-un caz pentru al lor ”stapan” !
Cu exceptia alora de sta la ei zapada doi metri peste casa, ce mare si ce iarna neobisnuit de grea d.p.d.v. apicol avem acum?
Plangem dupa ”stare de calamitate” sa ne justificam ignoranta crasa? Bă, aceasta este doar o iarna normala, asa cu au mai fost destule ierni si asa cum ar trebui sa fie toate iernile ! Cu frig si cu zapada, ca d-aia-i iarna !