Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Mare lovitura a primit apicultura in aceasta iarna

Mesajde eucondruz » 14 Feb 2012, 00:44

Giurgila-Catalin scrie:Dragi colegi!!
Fac apicultura de la 14 ani dar ca sa manance o familie 16-17 kg mire e ceva greu de explicat.
Spun acest lucru din notari sigure.
Au murit cele mai bune familii de la care eu am luat hrana si am dat-o si la altii in toamna. Familiile respective au cladit doua caturi de jumatate si mi-au oferit si miere.
Eu cred ca albina rezista la - 60 grade celsius. Dar din pacate perioada de frig a fost mare de tot la noi,aici in Moldova, 2-3 saptamani.
Apoi fratilor sa stiti ca s-a vazut diferenta intre lazile cu fund anti varoua si cele clasice.
Din pacate daca pot sa spun asa la mine jumatate din matci sunt tinere. Luucru acesta a dus la inceperea pontei de vreme.
Ce ma framanta si trebuie sa ne framante pe toti este urmatorul fapt : cine a mancat atata miere?
Lada face diferenta?

Care a fost diferenta intre antivaroa si clasica? Ar fi interesant raspunsul.
eucondruz

Mesajde lucky5strike » 14 Feb 2012, 12:57

akmm scrie:
un OM scrie:Trebuiau facute provizii de paie.Mai mult ca sigur vor fi folositoare.

Uite ca aici ne-am potrivit.Neavand suficiente paie primavara trecuta, peste vara am fost mai precaut.Sper sa-mi ajute.

Presarati cenusa, are cam acelasi efect.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde un OM » 14 Feb 2012, 14:43

Cenusa fiind neagra atrage caldura si ajuta la topirea zapezii. Fanul nu are culoare neagra, dar nu este departe. In schimb o exista vreo diferenta intre o albinuta tavalita prin cenusa si una care sta pe fan sa se usuce?
un OM

Mesajde iulyan_milo » 14 Feb 2012, 14:56

A venit primavara domnilor!
iulyan_milo

Mesajde popik50 » 14 Feb 2012, 15:40

Ce bine ca nu mai ninge si a inceput sa se incalzeasca. Au inceput sa si iasa afara unele si am pus paie ca sa nu moara albinele la contactul cu zapada. Vad ca sunt foarte dornice de zbor. :)
popik50

Mesajde jonny_it » 14 Feb 2012, 16:27

Giurgila-Catalin scrie:Salutare!!!
Dragi colegi
Va anunt ca in Moldova sunt ceve pierderi la familiile de albine.
Principalele cauze sunt:
-toamna secetoasa (albina a intrat in iarna avand corpul slab
-caldura din luna decembrie a stimulat matcile tinere sa-si inceapa ponta
-gerul acesta napraznic de lunga durata a dus la un consum de hrana ridicat si multe familii au pierit prin infometare.
-ghemul de iernare nu s-a deplasat datorita puietului
Au cazut in general familiile slabe si cele fara hrana insuficienta

Statistica din diferite stupine

1-Din 82-83 familii au cazut-7
2-Din 14 familii au cazut-4
3-Din 46 familii au cazut-7

A fost o iarna aproape normala. Familiile care au avut miere suficienta trec fara probleme.
Cei care in toamna au fost zgarciti si au scos mierea si au completat masiv cu zahar sau cei care acum pun turta dupa turta pentru ca nu mai exista miere deloc este normal ca raman fara albine.
2-5 familii din 100 nu este grav, se mai intampla(lipsa matca, puiet timpuriu, etc) dar stiu cativa care au ramas cu mai putin de jumatate din efectiv si inca nu a trecut iarna ...
jonny_it

Mesajde jonny_it » 14 Feb 2012, 16:32

un OM scrie:Cenusa fiind neagra atrage caldura si ajuta la topirea zapezii. Fanul nu are culoare neagra, dar nu este departe. In schimb o exista vreo diferenta intre o albinuta tavalita prin cenusa si una care sta pe fan sa se usuce?

Cenusa presarata intr-un strat subtire se amesteca cu pamantul in momentul cand se topeste zapada si nici nu se mai cunoaste.

Sa nu folositi rumegus din lemn pentru ca are un efect invers, adica protejeaza zapada de razele soarelui. Am facut eu trebsoara asta desteapta acum 2 ani si unde a fost rumegus s-a topit cu 2-3 zile mai tarziu fata de unde nu a fost nimic. :D
jonny_it

Mesajde jonny_it » 14 Feb 2012, 16:34

popik50 scrie:Ce bine ca nu mai ninge si a inceput sa se incalzeasca. Au inceput sa si iasa afara unele si am pus paie ca sa nu moara albinele la contactul cu zapada. Vad ca sunt foarte dornice de zbor. :)

In momentul cand ies albinele afara la temperaturi scazute ori stupii au fost incalziti de soare si au fost "fortate" putin sa iasa ori sunt probleme(destul de grave zic eu).
jonny_it

Mesajde jonny_it » 14 Feb 2012, 16:36

lucky5strike scrie:
akmm scrie:
un OM scrie:Trebuiau facute provizii de paie.Mai mult ca sigur vor fi folositoare.

Uite ca aici ne-am potrivit.Neavand suficiente paie primavara trecuta, peste vara am fost mai precaut.Sper sa-mi ajute.

Presarati cenusa, are cam acelasi efect.

Sau rezerve de frunze toamna :)
jonny_it

Mesajde roi_ag » 14 Feb 2012, 18:26

jonny_it scrie:
popik50 scrie:Ce bine ca nu mai ninge si a inceput sa se incalzeasca. Au inceput sa si iasa afara unele si am pus paie ca sa nu moara albinele la contactul cu zapada. Vad ca sunt foarte dornice de zbor. :)

In momentul cand ies albinele afara la temperaturi scazute ori stupii au fost incalziti de soare si au fost "fortate" putin sa iasa ori sunt probleme(destul de grave zic eu).

Albinele care ies acum afara sunt cele care au participat la mentinerea temperaturii in cuib,au intestinele pline,
sunt uzate ,oricum mureau si datorita temperaturii mai ridicate au reusit sa iasa afara sa-si dea obstescul sfarsit,
altfel ar fi facut parte din cele moarte de pe fundul stupului.
roi_ag

Mesajde FLORINELU » 14 Feb 2012, 18:35

alt stupar scrie:preambul:
* fiecare face ce vrea cu stupii sai, stuparii nu sunt identici, deci nici stupii nu sunt la fel* - Pantoș ( a auzit cineva de el ? Probabil ca da... multa lume... din Arad)

mai copii măi, daca se gaseste careva sa interpreteze ce voi scrie mai jos in sensul ca m-as crede tata desteptilor sau ca ma bucur de raul altora eu o dau dracu de tastatura si recunosc ca sunt cel mai neinspirat in a gasi cuvintele potrivite de pe acest forum !

deci, de ani si ani de zile se scrie si se spune mereu... lasati albinelor miere multa peste iarna... asigurati albinelor linistea iarna... introduceti la iernat doar familii cel putin de putere medie... aude cineva ?
de ani si ani de zile Pupemea a scris ca in toamna completeaza pana la rama plina... il asculta careva ? Daca recitesti acum discutiile de sezon (august-septembrie) :oops: pai adevarata telenovela pro si contra hranirilor cu zahar, invert sau io mai stiu ce... zeci de naturisti care fac un titlu de glorie ca vor ierna doar pe miere... băăăă ! astia acum se plang ca-s ghemurile la spetezele superioare si intorc la turte de numa-numa... Pai nu era infinit mai bine sa bage in toamna, egal ca miere sau zahar sau erzatz cum ii zicea nea Gica dar sa bage la greu ????
Cum Doamne iarta-ma sa-ti moara stupii de foame si tu sa mai declami ca iubesti albina????
Pai du-te taica, du-te si lucra la impins vagoane daca nu ai bani si daca esti atat de inconstient sa nu sti ca vine iarna si e nevoie de mancare ! La ce mai iti trebuie sa te numesti apicultor cand pute saracia dupa tine ? Ce astepti in septembrie ? Sa infloreasca salcamul de toamna si sa-ti rezolve lenea sau neputinta financiara ?
Cum vrei sa tii albine daca nu ai bani de zahar ??? Da” mierea a fost dulce cand ai tras-o ?
Acum ai bani de turte ? Cum care turte? Alea de le pui...asa, preventiv :mrgreen: facute dupa nu stiu ce superreteta, atat de buna ca o pui in ianuarie la un stup mort de foame in decembrie si invie !!!!
La ce mai tii albile daca nu ti le permiti si nu esti harnic de ele ? Sa le omori cu zile din prostia ta ? Aferim !

Liniste in stupi...
Copii, il stiti pe Hristea ? Dar de Antonescu ati auzit ?
probabil ca da.... din auzite, e... niste mosorogi expirati acolo... ca de citit nu-i cazul, noi ardem etape in secolul vitezei :twisted:
Pai voi stiti ce ziceau astia acum 40 de ani ?
”albinele au nevoie iarna de o parte mancare si doua parti de liniste”
Oare se cheama ca oamenii aia mancau rahat cu polonicul cand scriau ce scriau ??? Stiti cati ani de meserie si observari minutioase aveau in spate ?
Vax, noi suntem mai destepti, ridicam capacele in fiecare saptamana, facem poze la lazi in care-s trei albine pe cinci randuri, deh.... cu ocazia aceasta vede lumea si ce lazi smechere avem in batatura, inovatiile lu” peste prajit...
Măăăăă ! la prostie intodeauna-i vine nota de plata ! INTODEAUNA !

Acum...
ne vaitam ca ne mor albinele si ce e mai greu abia de-acum urmeaza (da, asa e!)
O spun cu toata responsabilitatea, indifirent ca recunoastem in public cand avem pierderi catastrofale sau tacem mălăc ar fi bine ca macar in sinea noastra sa constientizam cat santem de catastrofe si sa fim convinsi deplin ca nu iarna a omorat albinele. LE-AM OMORAT CU MANA SI PROSTIA/NESTIINTA NOASTRA !
Daca crede cineva ca eu personal simt vru-n dram de compatimire pentru pierderile suferite de catre cei care se regasesc in situatiile de mai sus amarnic se inseala! Ma doare sufletul pentru bietele albine pierite inutil insa nici intr-un caz pentru al lor ”stapan” !

Cu exceptia alora de sta la ei zapada doi metri peste casa, ce mare si ce iarna neobisnuit de grea d.p.d.v. apicol avem acum?
Plangem dupa ”stare de calamitate” sa ne justificam ignoranta crasa? Bă, aceasta este doar o iarna normala, asa cu au mai fost destule ierni si asa cum ar trebui sa fie toate iernile ! Cu frig si cu zapada, ca d-aia-i iarna !

domnule stupar de la Lipova,a fost cel mai bun comentariu proapicultura pe care l-am citit pe forumuri.sper ca macar putini dintre"detinatorii de stupi"sa ia aminte.

multumiri.
FLORINELU

Mesajde FLORINELU » 14 Feb 2012, 19:01

sa fim intelesi.albinele nu mor de frig nici de zapada(daca au aer).le deranjeaza foarte mult faptul ca unii apicultori,cand ii pune nevasta sa curete covoarele pe zapada,sau sa faca alte alea prin casa,au treaba la albine si ridica capacele si dau pe acolo cu turte intr-o veselie.
pai domnule"detinator de stupi"daca le-ai asigurat mancare din toamna,ce mai dai cu turta dupa ele in ian.febr.mart.? iar daca nu au mancare,ce ai pazit in august,sept.?
si lasati domnilor apicultori zapada aia in pace ca e foarte buna ptr.albine.curatati doar la urdinis(dar si acolo cu mare grija) sa aiba aer.
apicultorii adevarati,dau turte,dar nu in decembrie,ianuarie.
PS cititi din scoarta in scoarta cartea lui C.Antonescu: cresterea albinelor. daca nu o gasiti,cautati-o. :oops: :cry: mult succes tuturor.
FLORINELU

Mesajde fcvaslui » 14 Feb 2012, 19:32

304 iernati,6 morti. A cui este vina? Cu siguranta ca a mea. Ma gandesc la inventarul celor care s-au facut apicultori la apelul bocancilor. UE sa traiasca!
fcvaslui

Mesajde jonny_it » 14 Feb 2012, 19:37

roi_ag scrie:Albinele care ies acum afara sunt cele care au participat la mentinerea temperaturii in cuib,au intestinele pline,
sunt uzate ,oricum mureau si datorita temperaturii mai ridicate au reusit sa iasa afara sa-si dea obstescul sfarsit,
altfel ar fi facut parte din cele moarte de pe fundul stupului.

Deci dupa cum spuneti dvs toate ar trebui sa isi ia zborul :lol:
Toate albinele albnele participa la mentinerea caldurii in cuib ... cititi putin manualul apicultorului sau orice alta carte decenta de apicultura care prezinta modul de organizare al cuibului in perioada de iarna. ;)
jonny_it

Mesajde genutzu » 14 Feb 2012, 20:33

ia sa-mi dau si eu cu parerea ca vada ca se combate bine!
Orice s-ar zice pentru noi toti aproape este o iarna mai grea decat ultimile 4,5 sa zicem . Acum 3 saptamani am dat cu geana la cativa sa vad daca datorita temperaturilor f ridicate sau apucat de crescut copchii.Din 10 controlati 2 aveau puiet capacit ceilalti nu cred ca aveau nici oua pt ca erau ff linistite(deci cele 2 agitate m-au facut sa controlez ramele) insa ramele mai aveau mirea chiar in partea ghemului pe latime de o palma buna(cam 10 cm a mea). Duminica am [pus turte la toti si am gasit unul mort din cauza mea ca i-am lasat folia si nu am antivarroua. Sub folie , intre ea si rame 1cm de gheata , doar in dreptul ghemului o gaura cat o ceasca de cafea. Am recuperat o rama de albine. Pe parcurs inca 2 roi pe care i-am iernat doar ca sa am matci de rezerva decedati. Mai am inca 2 tot pe 2 rame care inca sufla. Baiul e altul. Stiu ce inseamna sa lasi hrana suficienta. nu fac apicultura de ieri. Nu am 10 stupi ci sute. Au mancat in aceste ultime 2 sapatamani in care in zona mea au fost noapte de noapte temperaturi cuprinse intre -19 si -29 grade C foarte mult. Pana cand va inflori ciresul la multi dintre noi, sper ca la mine nu se vor numara mortalitati mult mai mari decat in alti ani anteriori. Vom trai si vom mai vedea1 Cand ai multi stupi rutina te face sa mai gresesti, mai lasi foluia la unul, mai putina hrana la altul, l A UNUL POATE IL SARI LA TARAMENT, SE MAI INTAMPLA SI.....JOCUL GRESEALA ASTEAPTA. iNCA ODATA ZIC IN CELE 2 SAPTAMANI DE BAL ALB SAU CONSUMAT AProape 6, kg de haleala. Foarte foarte mult. trebuie dupa parerea mea ca fiecare sa fac ce-l taie capul. Eu pun turte!
Sa aveti stupi pe 4 aprilie cand infloreste ciresul va doresc la toti!!
genutzu
scuzede scris ca o fac doar cu stanga
genutzu

Mesajde paul » 14 Feb 2012, 20:37

Nene Genutzu ce faci ??? Imi dai frisoane ...
Turta de care ? Energo-proteica ???
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE