Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Albine agresive!

Mesajde vio-trutza » 17 Sep 2013, 19:43

Florin Dobre scrie:
vio-trutza scrie:Eu sunt convins ca agresivitatea este data si de matca . Am 10 familii, 8 blande si 2 agresive.Dar agresive de fiecare data cand umblu la ele. Anul trcut am avut o singura familie , insa anul asta am inmultit familiile si am doua ;) . Este derept ca intensitatea agresivitatii lor este diferita de la o interventie la alta asupra familiei dar tot agresivitate se numeste chiar daca ma ataca 2-3 albine sau 20-30.

Va saluta cu respect un incepator!

Eu nu contest ca nu e cate unu mai razboinic. Cred ca fiecare are ocazia sa aiba cate unu-doi asa. Trebuie cautate cauzele intai. Schimbarea matcii ar fi o ultima varianta.
Ca exemplu, o parte din stupi ii am sub un nuc. Si acum mai cade cate o nuca. Nu m-ar mira ca, pentru o vreme, sa devina mai intepatori.

Am avut stupii anul asta in trei locatii diferite. Aceiasi stupi sunt agresivi. Deci sa ma credeti ca am incercat toate variantele si au mai incercat si alti stupari mai experimentati ca mine in manuirea ramelor, si rezultatul a fost acelasi; familiile sunt agresive. De cum deschid podisorul ma iau 2-3 in primire, si nu il deschid brusc sa nu se "supere" supere prea tare. La celelalte familii de ce nu mi se intampla la fel. Am stupii undeva unde nu sunt pomi, asezati cu urdinisurile catre sud, pusi pe 2 randuri.
vio-trutza

Mesajde Florin Dobre » 17 Sep 2013, 19:50

La anu' le schimbi matcile.
Am si eu unu din asta. Se zice ca astia ar fi si harnici. Sunt cu ochii pe el. :)
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde vio-trutza » 17 Sep 2013, 20:12

Florin Dobre scrie:La anu' le schimbi matcile.
Am si eu unu din asta. Se zice ca astia ar fi si harnici. Sunt cu ochii pe el. :)

Asta este foarte adevarat. La mine a fost pe locul doi la productia de miere si la populatie este numarul unu. La ora actuala am trei rame cu puiet bine batut (mai mult de 1/2 din rama pe ambele parti, tinde spre 2/3).
vio-trutza

Mesajde ignatov andrei » 17 Sep 2013, 20:15

Stiti ce se spune despre stupii agresivi si harnici, comparativ cu ceilalti stupi din stupina!?
ignatov andrei

Mesajde Florin Dobre » 17 Sep 2013, 20:22

ignatov andrei scrie:Stiti ce se spune despre stupii agresivi si harnici, comparativ cu ceilalti stupi din stupina!?

Haide, domn Andrei, spuneti mai mult.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde B.K » 17 Sep 2013, 20:22

Am avut o familie extrem de agresiva , te ataca pur si simplu , sa nu mai zic cand deschideam stupul . Prin luna iunie am rupt familia in doua , am omorat matca si la cele doua roiuri le-am dat matci selectionate si imperecheat, acum nu mai am treaba , lucrez fara masca la ele. Referitor la faptul ca albinele agresive ar fi mai harnice nu a fost cazul la mine , dimporiva , la familiile care sunt mai agresive am egalizat (ajutat) cu puiet de la familiile foarte calme.> Am auzit la mai multi apicultori ca albina agresiva ar fi predispusa la furtisag.
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde ignatov andrei » 17 Sep 2013, 20:28

Florin Dobre scrie:
ignatov andrei scrie:Stiti ce se spune despre stupii agresivi si harnici, comparativ cu ceilalti stupi din stupina!?

Haide, domn Andrei, spuneti mai mult.

Multi apicultori (fara suparare) umbla la stupi doar pentru a trece in revista familia! La cei agresivi nu se prea umbla, asa ca nu prea are posibilitea - apicultorul - sa faca ce face la ceilalti, adica ii deranjeaza! Lucrand cum stie mai bine, familia agresiva nederanjata iese in evidenta!
ignatov andrei

Mesajde Florin Dobre » 17 Sep 2013, 20:30

BeeeK scrie: Am auzit la mai multi apicultori ca albina agresiva ar fi predispusa la furtisag.

Am auzit si aud mereu fel de fel de povesti apicole. Nu le dau credit pana nu inteleg de ce asa si nu asa.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Florin Dobre » 17 Sep 2013, 20:32

ignatov andrei scrie:Multi apicultori (fara suparare) umbla la stupi doar pentru a trece in revista familia! La cei agresivi nu se prea umbla, asa ca nu prea are posibilitea - apicultorul - sa faca ce face la ceilalti, adica ii deranjeaza! Lucrand cum stie mai bine, familia agresiva nederanjata iese in evidenta!

Un argument care sta in picioare. Parerea mea.
Multumesc!
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde gica.mosu » 18 Sep 2013, 08:02

S-a vorbit fff mult despre agresivitate(am scris si eu ) la albine,vrute si nevrute dar eu am tras niste concluzii...iata doar citeva:
-mostenirea genetica(din ou)...
--Consangvinizare (imperechere intre rude)...
-Numarul de interventii in familii..
Personal am famili agresive( 5-10 fam ) nu exagerat,le voi inmulti deoarece sunt
ff productive...uneori cu 50% fata de o fam blinda :!:
O parere nu are nici o legatura agresivitatea cu furtisagul...
P.S-Cei care nu vreti albine agresiveee-schimbati matcile si rez problema....Bafta-Mosu!!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde Trantorul@ » 18 Sep 2013, 14:13

[quote="gica.mosu"] ...ff productive...uneori cu 50% fata de o fam blinda :!: ....

Nu se prea poate face o asemenea afirmatie deoarece niciodata 2 familii nu sunt identice ...... (aproximativul ala care zicem noi poate fi total eronat).
Eu stau in gradina unde am stupuii toata vara in bermude , (asta primavara am lucrat fara masca am scris ca erau agresive , adica luam in jur de 10 intepeturi pe zi asta este, fata de alti ani ) deci tot anul 2013 am luat de 2 ori masca pe cap vreo juma de ora , altcineva la cateva sute de metri nu intra in gradina fara masca ( nu se poate indiferent de anotimp vreme si alte cele ) productie aprox. ca si mine , mai am si eu cate una da schimb instant matca , daca ar fi asa nu ar mai tine nimeni albine calme am fi toti echipati in cosmanauti si nu am mai face faat cu umplutul butoaielor :lol: :lol: .
Sunt unele intradevar mai igienice , putin mai harnice, .. da nu cu 50% (asta din observatiile mele aproximative) .
Pentru o productie cu 5-10 % mai mare la o stupina mica si sa umbli numa in cosmonaut mai bine in bermude si la una mare eu la fel as prefara bermudele.
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde proapis13 » 18 Sep 2013, 21:22

Astazi am tranzvazat 1 fam de albine din stupina din curte si 3 de la stupina din cimp
Vreme rea cu vint,racoroasa si cu cativa nori
Masca pe figura si fara manusi pe maini sau combinezon fum de control - nu pe rame sau intre rame
Albinele sunt preponderent carnica si ligustica amestecate cu carpatina noastra
La nici 50 de metri in linie drepta are un cumnat de-al meu 11 iar un vecin de sat peste 170
La 300m departare sunt 4 pavilioane si peste 100 varsati;in mod normal nu ai putea sa te misti acolo
Am vorbit si cu colegii si la ei e calm si bine,ei au terminat completarile noi mai avem ceva de bagat
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde gica.mosu » 18 Sep 2013, 23:33

Mariane,cind ai ceva cules de intretinere inclusiv polen treburile merg bine cum spui ....dar cind de 7 saptamini mergi pe minus la cintar si te mai trezesti cu un pavilionla 7-800m linga tine (se schimba calimera :roll: )...un furtisag linistitsi nu te mai miri de ce te inteapa cind intri printre stupi :!:Pt..trintorul,una e sa stai cu stupii pe vatra si alta e sa -i duci in pastoral...Acolo se vede cel mai bine diferenta intre famili(pin la 50%) ,agresive-blinde....Personal prefer albinele mai agresive si productive decit sa fac pastoral turistic...SLVE-Mosu!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde alt stupar » 19 Sep 2013, 08:25

Din cate stiu eu, nu exista niciun studiu care sa demonstreze o corelatie evidenta intre agresivitatea si productivitatea unei colonii de albine.
Speculatii sau intamplari intamplatoare ;)
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde filip » 19 Sep 2013, 09:03

Din experienta spun ca albinele agresive sunt mai productive.Si tot din experienta spun ca un stup cu albine blande devine turbat datorita unei intamplari nefericita,in iarna a fost spart de ciocanitoare.E deja al doilea an si nu a revenit la comportamentul dinainte de incident desi lada a fost schimbata cu una noua ,ramele afectate inlaturate ,etc.Il deschid ultimul la controlul de rutina altfel ma urmaresc si ma agreseaza tot timpul cat stau in stupina.Eu lucrez fara masca si protectie,dar la el trebuie sa fac exceptie,ataca in valuri.Daca restul stupilor aduna o magazie de miere el aduna doua.Nu cred ca din furtisag,ceva genetic a fost schimbat dupa acel incident.
filip

Albinute nervoase

Mesajde patrick » 24 Mar 2014, 17:10

Am inceput cu 2 stupi anul trecut, cu care am trecut bine iarna, amandoi pe 6 rame. Unul dintre stupi tot timpul a fost mai puternic.
Totul bine si frumos, a inceput curatirea, a inceput culesul (bine dupa parerea mea - dar nu prea am cu ce sa compar - intra cam la 1 secunda o albina cu polen - halal unitate de masura :lol: ).
Problema e ca au devenit agresive. Eu eram obisnuit cu ele sa fie cumintele. Bine...daca am vazut ca nu au chef de vizite nici nu le-am mai deranjat. Ma gandesc sa le mai las sa mai culeaga, dar totusi ma gandesc sa nu intre in criza de spatiu , stupii fiind inca restransi.
Am pregatit niste rame noi pe care sa le introduc, dar astept si sfatul vostru si mai ales daca este obisnuita atitudinea asta nervoasa pentru primavara :D .
patrick

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE