Florin Dobre scrie:vio-trutza scrie:Eu sunt convins ca agresivitatea este data si de matca . Am 10 familii, 8 blande si 2 agresive.Dar agresive de fiecare data cand umblu la ele. Anul trcut am avut o singura familie , insa anul asta am inmultit familiile si am doua. Este derept ca intensitatea agresivitatii lor este diferita de la o interventie la alta asupra familiei dar tot agresivitate se numeste chiar daca ma ataca 2-3 albine sau 20-30.
Va saluta cu respect un incepator!
Eu nu contest ca nu e cate unu mai razboinic. Cred ca fiecare are ocazia sa aiba cate unu-doi asa. Trebuie cautate cauzele intai. Schimbarea matcii ar fi o ultima varianta.
Ca exemplu, o parte din stupi ii am sub un nuc. Si acum mai cade cate o nuca. Nu m-ar mira ca, pentru o vreme, sa devina mai intepatori.
Am avut stupii anul asta in trei locatii diferite. Aceiasi stupi sunt agresivi. Deci sa ma credeti ca am incercat toate variantele si au mai incercat si alti stupari mai experimentati ca mine in manuirea ramelor, si rezultatul a fost acelasi; familiile sunt agresive. De cum deschid podisorul ma iau 2-3 in primire, si nu il deschid brusc sa nu se "supere" supere prea tare. La celelalte familii de ce nu mi se intampla la fel. Am stupii undeva unde nu sunt pomi, asezati cu urdinisurile catre sud, pusi pe 2 randuri.