Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupăritul

Mesajde Balian » 19 Sep 2023, 07:58

Suntem la sfârșitul lui septembrie și tot vin apicultori să cumpere sirop de F40 de la mine.
Eu tot spun că nu e bine să amâni completările așa târziu. Degeaba.
Totuși de ales dintre două rele e mai bun F40 decât siropul de zahăr. F40 este combinație de
20% apă, 40%(din F40) de fructoză și 40% glucoză, pe când zahărul este o compoziție complexă
de sucroză pe care albina numai prin sacrificii o poate inverti în fructoză și glucoză.
Dacă vorbim de stimulare, stimulează și unu și altul când simte albina un transfer de hrană, fie
ea miere, sirop de zahăr, F40 sau mai știu ce. Cum am observat, f important ca hrănirea energetică
să producă deodată cu transfer de proietine. Fie el intrare de polen de afară sau hrănire proteică.
Dacă nu sunt în pereche stimularea nu se produce, numai acumulare de hrană. Părerera mea. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 20 Sep 2023, 12:11

Nu este deloc tarziu pentru completarea hranei la albine in aceasta perioada. Eu decand am albine, de vreo 45 de ani, am facut completari dupa 10 septembrie, chiar si atunci cand iarna era cu adevarat iarna. In acest an am inceput completarile pe 15 septembrie si inca nu am terminat. Dau numai sirop din zahar 2/1 fara nici un fel de invertire. Daca ierneaza in bune conditii se poate vedea aici- https://www.youtube.com/watch?v=HWokUk6kO5I
Vasile_Bucovineanu

Mesajde Balian » 20 Sep 2023, 12:51

Familii frumoase, chiar minunate. Exemplară, spun eu. Am înțeles că stupină staționară aveți.
Ce structură medie anuală are baza meliferă zona d-voastră? Mă refer la potențialul de polen și
ce culesuri anuale aveți? :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 20 Sep 2023, 13:11

In general baza melifera este destul de saraca, dar sunt si ani cand este cules de mana si in acei ani compenseaza pentru anii slabi. Sunt obligat sa am tot timpul familii puternice deoarece nu stiu cand poate sa apara un cules. Culesul de salcie, pomi fructiferi si papadie ar fi in fiecare an dar vremea nu e tatdeauna prielnica . Mai am cules la tei, dar se stie ca teiul secreta numai in unii ani. Nu am in zona culturi care sunt tratate cu pesticide si mierea obtinuta se poate spune ca e bio si o dau cu pret bun. Marele noroc pentru faptul ca familiile arata asa e faptul ca polenul nu lipseste aproape tot sezonul activ si nu in ultimul rand o contibutie insemnata o reprezinta selectia pe care o fac in permanenta. Nu adu niciodata nici un fel de turte la albine. Neavand cheltuieli mari fiecare an iese pe plus.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde yuonyuon » 22 Sep 2023, 17:29

eu nu mai am puiet deloc in stupi...din ce vad la domnu bucovineanu (si daca nu ar fi dat fum vedeam mai bine) ca are albina activa si puiet destul de mult ....
la mine sa incheiat sezonu ...azi am dat caturile jos ..
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 22 Sep 2023, 18:21

yuonyuon scrie:eu nu mai am puiet deloc in stupi...din ce vad la domnu bucovineanu (si daca nu ar fi dat fum vedeam mai bine) ca are albina activa si puiet destul de mult ....
la mine sa incheiat sezonu ...azi am dat caturile jos ..
acum am vazut ca filmarea nu e de actualitate
... :lol:
yuonyuon

Mesajde Balian » 22 Sep 2023, 19:15

Vasile_Bucovineanu scrie:In general baza melifera este destul de saraca, dar sunt si ani cand este cules de mana si in acei ani compenseaza pentru anii slabi. Sunt obligat sa am tot timpul familii puternice deoarece nu stiu cand poate sa apara un cules. Culesul de salcie, pomi fructiferi si papadie ar fi in fiecare an dar vremea nu e tatdeauna prielnica . Mai am cules la tei, dar se stie ca teiul secreta numai in unii ani. Nu am in zona culturi care sunt tratate cu pesticide si mierea obtinuta se poate spune ca e bio si o dau cu pret bun. Marele noroc pentru faptul ca familiile arata asa e faptul ca polenul nu lipseste aproape tot sezonul activ si nu in ultimul rand o contibutie insemnata o reprezinta selectia pe care o fac in permanenta. Nu adu niciodata nici un fel de turte la albine. Neavand cheltuieli mari fiecare an iese pe plus.

Tot spun acest lucru...polenul este un factor ff, dacă nu cel mai important. Tehnologie la urma urmei toți prindem, dar dacă avem o locație unde natura nu este darnică cu proteine, sunt două situații sau recunoaștem că am ales un loc nepotrivit și căutăm altul sau rămânem dar le dăm proteine că altfel e o iluzie numai să scoaterm familii potrivite și producții satisfăcătoare.
Părerea mea.

PS: acel loc potrivit nici nu ne gângim cât de variat este distribuit în jurul nostru. Poate fi diferență cer la pământ la o distanță de 10km. Din experiență vă spun! :)
Balian

Mesajde Balian » 24 Sep 2023, 10:36

Albinele sunt ca oamenii. Când apare polenul sau nectarul nou nu le mai place să consume cel vechi.
Am plasă antivarroa. Nu las deschis numai la deplasări și am o placă albă introdusă să pot verifica
rezultatul tratamentelor. Astfel mai văd și ce pică între timp din stup. Primăvara după ce apar intrări
se văd cristale de miere aruncată și păstura multă care nu mai sunt pe placul albinei. Nu numai noi, și
albinele mai sunt risipitori, dacă mai și accelerăm această tendință numai scădem cu el rentabilitatea. :)
Balian

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 24 Sep 2023, 12:06

Nu sunt deloc risipitoare, sunt mai degraba lacuste. Atunci cand polenul lipseste se poate intampla sa culeaga chiar si rumegus fin, daca au cumva prin apropiere.Cand apare cules de polen si nectar in natura elimina ce au adunat si nu le foloseste si aici intra mare parte din turte, daca au primit asa ceva.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde yuonyuon » 24 Sep 2023, 16:10

Balian scrie:Albinele sunt ca oamenii. Când apare polenul sau nectarul nou nu le mai place să consume cel vechi.
Am plasă antivarroa. Nu las deschis numai la deplasări și am o placă albă introdusă să pot verifica
rezultatul tratamentelor. Astfel mai văd și ce pică între timp din stup. Primăvara după ce apar intrări
se văd cristale de miere aruncată și păstura multă care nu mai sunt pe placul albinei. Nu numai noi, și
albinele mai sunt risipitori, dacă mai și accelerăm această tendință numai scădem cu el rentabilitatea. :)
nu il mai consuma pe cel vechi pentru ca il pune pe cel nou deasupra.... :lol: :lol:

sigur resturile nu sunt de la turta "api X trem forte " :lol: :lol:
yuonyuon

Mesajde Balian » 30 Sep 2023, 13:34

Suntem în perioada de finalizare a configurației de iarnă. Din toate punctele de vedere. Și cu albinele și cu
rezerve. Teoria ca ”nu există hrană multă pentru iernare” este cât se poate de greșită. Merge eventual la
începători care nu știu să aprecieze o cantitate potrivită. Și eu sunt începător, dar de mai mult timp :) și
spun că e bine totul să fie operat proaspăt. Mierea la sfârșit de toamnă să fie stoarsă proaspăt și să fie vândută.
Pentru roiuri de anul viitor să fie pusă laoparte mierea de primăvară proaspătă care este cera mai de calitate
miere din an, și va ajuta cel mai eficient roiurile la dezvoltare.
Mierea de rapiță care este aproape nevandabilă (pe nedrept!!) șă fie reintrodusă în circuit la roiuri și amestecat
cu restul de sortimente. În mierea de salcâm intră fără voia noastră prin succesiunea culesurilor cu un procent
moderat. Rezistă fără pericolul de cristalizare. Nu vindem miere de salcâm la preț mare. Vindem cu preț moderat,
dar amestecată cu rapăță. În mierea de tei la care, (fiind amară și exagerat parfumată) chiar este indicat, și va
ieși o miere excelentă, la fel ca în mierea de fs. Astfel putem valorifica mierea de rapiță bineînțeles informând și
explicând și clientul de procesul de amestec. Eu așa procedez și funcționează ff bine. Numai o părere. :)
Balian

Mesajde Shrek » 04 Oct 2023, 19:36

Ușor de zis, mai greu de facut! De exemplu, cupajarea sau amestecarea sortimentelor de miere! În stup, amestecarea mierii de salcâm cu cea de tei, ori poliflora/mana cu tei, nu creează nici un fel de probleme, " mestecaul" albinelor funcționează ireproșabil și duce la niște arome și gusturi extrem de interesante. În afara stupului, amestecarea manuala a sortimentelor, de cele mai multe ori creează probleme pentru simplul motiv ca nu prea se amesteca! După un timp, mierea necristalizata, nealterata de retopiri repetate, se separa pur și simplu, creând un sentiment de neîncredere în client. Rămâne varianta vânzării sortimentelor curate, cu recomandarea unor combinații, dublate de degustari! Uneori merge, alteori, nu!
Anul acesta, a fost anul în care albinele au rezerve de miere în cuib, cum nu am văzut de mult timp, fără sa fac completari! După " saracia" de la salcâm, nu m-am gândit nici o clipa ca nu va fi nevoie sa fac " pungi cu cadouri" pentru albine, în toamna. Totuși, supraproductia din ultimii doi ani și scăderea drastica a cerererii " la borcan" după pandemie, impune " subtierea" efectivului! Nu are rost sa producem pe stoc! Zic și eu!
Shrek

Mesajde mausica » 05 Oct 2023, 23:12

Shrek scrie: Totuși, supraproductia din ultimii doi ani și scăderea drastica a cerererii " la borcan" după pandemie, impune " subtierea" efectivului! Nu are rost sa producem pe stoc! Zic și eu!

Vai ....da cati or mai lua decizia asta in aceasta iarna...ai sa vezi
PS : aceasi treaba tre sa fac si eu
zic si eu :lol:
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde Balian » 06 Oct 2023, 10:14

Shrek scrie:Ușor de zis, mai greu de facut! De exemplu, cupajarea sau amestecarea sortimentelor de miere! În stup, amestecarea mierii de salcâm cu cea de tei, ori poliflora/mana cu tei, nu creează nici un fel de probleme, " mestecaul" albinelor funcționează ireproșabil și duce la niște arome și gusturi extrem de interesante. În afara stupului, amestecarea manuala a sortimentelor, de cele mai multe ori creează probleme pentru simplul motiv ca nu prea se amesteca! După un timp, mierea necristalizata, nealterata de retopiri repetate, se separa pur și simplu, creând un sentiment de neîncredere în client. Rămâne varianta vânzării sortimentelor curate, cu recomandarea unor combinații, dublate de degustari! Uneori merge, alteori, nu!
Anul acesta, a fost anul în care albinele au rezerve de miere în cuib, cum nu am văzut de mult timp, fără sa fac completari! După " saracia" de la salcâm, nu m-am gândit nici o clipa ca nu va fi nevoie sa fac " pungi cu cadouri" pentru albine, în toamna. Totuși, supraproductia din ultimii doi ani și scăderea drastica a cerererii " la borcan" după pandemie, impune " subtierea" efectivului! Nu are rost sa producem pe stoc! Zic și eu!

Aici vorbim de două lucruri complet diferite. Unul este amestacarea de sortimente de miere, dar cu o inzestrare minimă de procesare.
Mă gândesc la un omogenizator cu încălzire. Cu el merge f bine. Un asemenea aparat este f scump, dar merge și f simplu cu un amesetecător
spiral de vopsea cu mașină de înșurubat. Important să se facă lung, mult, nu superficial.
Al doilea lucru este capacitatea de vânzare în borcan. Toate sortimerntele. Mă refer și la mierea de rapiță! Pe câmpie oriunde am avea stupina
culesul principal este rapița. Nu pot ocoli. Vânzarea mierii de rapiță en gros momentan este zero. Nici la preț de 8 lei! La borcan le fel.
Oricât de ieftin dau (15lei/kg preț de producție) nu se cumpără. Poliflora trece. Poliflora de primăvară și de vară. Ori în aceste sortimernte să
fie chiar polifloră intră și mierea de rapiță. Altfel de ex. ploliflora de vară (pe câmpie!) este 95 fs și 5% pe acolo ceva. Însă asta e miere monofloră!

Producție haotică, fără cap, pe stoc ar fi o altă discuție. O lungă discuție! :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 06 Oct 2023, 20:33

"poliflora de vara este 95 % FS" :lol: :lol:
ce a mai buna gluma auzita in ultima perioada

eu vand FS la greu dar fiind amestecata cu fel de fel de flori ...iese o poliflora foarte ...comestibila....cu arome ascunse....
in nici un caz nu seamna cu FS din baragan ....si are o nuanta maro -rosiatica....deci poliflora standard....
...deci nu le amestec eu mecanic...in aceiasi perioada am tei-poliflora si FS....

ca sfat pentru cei care nu reusec sa vanda mierea la borcan...ar fi sa lucreze cu oameni de legatura....oameni care le place sa vorbeasca mult ...
in felul asta se duc rapid borcanele... ;)

faptu ca e surplus nu ma incurca cu nimic...orcum dau si de pomana in stanga si dreapta ...important e ca se vinde 95%
yuonyuon

Mesajde Balian » 13 Oct 2023, 15:58

Mi-am organizat un atelier de procesare. Ce m-a determinat să fac această mișcare:
1. posibilitate de a încadra (prin amestec) mierea de rapiță în paleta de vânzare
2. eliminarea de sediment care se depune la fundul borcanelor (din cauza mierii de rapiță care conține multă glucoză)
3. micșorarea numărului de încălziri de la stoarcere până la ambalare în borcane (prin ambararea în borcane imediat
după stoarcere și procesare)
1 - fără amestecare nu am găsit nici o soluție pentru valorificare acestei sortiment
2 - mi-am proiectat un filtru centrifugal cu o sită așa de fină care nu lasă să treacă pin ea cristalele de glucoză, corpuri
solide ca polenul, cristale de ceară, propolis etc.
https://stupulvesel.ro/de-ce-se-zaharis ... -naturala/
la punctul de ”Viteza de cristalizare” scrie:
”Mierea care a fost procesată(încălzită și filtrată) va rămâne în formă lichidă mai mult timp decât mierea crudă datorită
eliminării nucleelor care încurajează creșterea cristalalor de glucoză.”
3 - dacă păstrez cantitatea de miere depozitată în bidoane sau butoaie, am nevoie cu o decristalizare în plus față de
situația dacă depozitez în borcane
Dacă mai și autorizez atelierul de ambalare, îmi fac un PFA și fac analizele, îmi ceez condiția să pot vinde legal și în magazine,
astfel (eventual!) pot mări capacitatea de vânzare, să-mi măresc gradul de rentabilitate și posibilitate să am număr de
familii și volum de producție mai mare fără să apelez la en gros momentan dealtfel inexistent. :)
Balian

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE