Dar vin si eu cu o curiozitate:
De ce sunt puse ramele in acea pozitie ???
Mircea77 scrie:Dar vin si eu cu o curiozitate:
De ce sunt puse ramele in acea pozitie ???
Badea Alin scrie:Cipri S scrie:Mi-au murit 3 stupi,albina nu s-a deplasat din cauza gerului.stpii erau impachetati insa am vazut gheata inauntru,ramele prinse intre ele de gheata.
de unde provine gheața? Oare de la vaporii de apă formați în urma respirației?
Nebunu_R scrie:Badea Alin scrie:Cipri S scrie:Mi-au murit 3 stupi,albina nu s-a deplasat din cauza gerului.stpii erau impachetati insa am vazut gheata inauntru,ramele prinse intre ele de gheata.
de unde provine gheața? Oare de la vaporii de apă formați în urma respirației?
cautati pe forumul vechi un topic deschis de nea Gica, ceva cu "De ce luptam cu disperare impotriva naturii"
nu stiu daca imi este permis sa-l citez, dar totusi o fac pt a va ajuta.
"Mai oameni buni.Exista o carte "Urdinisul in viata familiei de albine".
Mai sunt cateva aspecte importante:
Un kg. de masa vie are nevoie de 1,2 l de aer/minut=70 l/ora in conditii normale.Intr-un stup D.B. aerul se schimba de doua ori pe ora.
De ce micsorati urdinisul? De ce impachetati? Credeti ca va mor albinele de frig? N-au murit niciodata.Au murit de foame si de boli datorita umezelii acumulate.Problema cu urdinisul si impachetatul a venit de la rusi dupa razboi. Stupii primitivi se ingrijau altfel si au mers mii de ani la noi.Reducerea cuibului este alta problema discutabila.
Am stupi M.E. de 30 de ani.Nu am redus urdinisul si nu am impachetat niciodata. Stupul sta din octombrie pina la 1 mai pe 20 de rame,vara pe
30-40 de rame .Nu am avut rame mucegaite sau alte belele.La urdinis am pus si pun sita cu ochiuri de 5,5mm iarna pe toata lungimea.
Metoda Blinov pentru primavara este putin depasita (cu cca 60 de ani). In 1912 nu se stia de mierea de salcam" - Gica Romanescu
Ioan Guist scrie:Colegii din sud -est au de lucru cu zapada .
Am ramas mut la filmulete.
Ma gandesc ce as fi facut daca intampinam aceiasi problema.
O solutie ar fi fost pentru cei ce au site desschise, sa faca prin zapada in cazul ca se cunoaste locatia randurilor, orificii cu o teava sau altele.
Unul doua gropi din loc in loc astfel incat sa ajunga aerul in zona randului.Si s apatrunda pe sub rand la toti stupii.
Ca de stat satu bine sub zapada.
Orez tuturor inzapezitilor ...Putere de munca si pierderi minime.
horia_ch scrie:FEREASCĂ DUMNEZEU DE ÎNCĂLZIREA BRUSCĂ A VREMII !
balasbebe scrie:La noi in Salaj inca nu a venit iarna. A fost mai frig in decembrie decat acum.
Azi dimineata au fost doar -12,1 grade
Dragos2006 scrie:Uitati ce nu ati vazut in viata voastra :
Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 53 vizitatori