Buna ziua,
va multumesc tuturor pentru informatiile furnizate, eu ma consider detinator de albine nu apicultor in adevaratul sens al cuvantului pentru ca nu stiu sa citesc albina ca si dvs.
As fi curios daca exista motive pentru care cuibul pe 4-6 rame Dadant 1/1 nu poate fi tinut pe 2 corpuri MER de 6 rame 1/2 fiecare ? Eu cred ca rama de 1/2 iti permite sa o muti in alt corp al stupului daca cumva incepe sa aiba coronita pe cand daca se intampla asa ceva cu rama de 1/1 e mai greu sa o pui sus in primele 2 corpuri, e greu la manevrat corpurile respective, din practica mea.
Din ce am mai citit pe aici si in alte parti, daca cuibul contine doar puiet si polen, fara coronite de miere iar deasupra gratiei H avem tot timpul un corp gol/semigol, familia nu va roi deoarece cuibul e defragmentat, exista zona libera intre puiet si miere.
Apoi pentru dl Yuon : citeam pe pagina dvs cu metoda cuibului restrans ca in aprilie introduceti rama a 6a cu timiditate, pentru a obtine o dezvoltare liniara.Inainte de salcam retrageti o rama in corpurile de stransura pentru a fi folosite la roi, da ?
Apoi inainte de tei mai retrageti o rama si ajungeti astfel la 4 ? Este configuratia de 4 cea mai sigura pentru a evita probleme cu roitul dupa salcam ?
Mai oferiti familiei sansa sa se extinda cu cuibul pe 5-6 rame sau ramaneti asa pe 4 pana pe final cand in septembrie vor rezulta in practica 6 rame de albine de iernare ?
Apoi legat de polen dle Yuon : cand devine polenul in cuib o problema in primavara fiind un factor accelerator al roirii ? Cu rame de 1/2 te mai poti juca, le mai urci peste gratie etc.
Am si MER, am si Dadant, si incerc sa ma descurc cu "struto-camilele" obtinute din stupi cu cuib Dadant si cuib 2 MER, cu diafragme ...
Multumesc anticipat !