Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupăritul

Mesajde crisandp2 » 27 Iun 2024, 13:49

Buna ziua,
va multumesc tuturor pentru informatiile furnizate, eu ma consider detinator de albine nu apicultor in adevaratul sens al cuvantului pentru ca nu stiu sa citesc albina ca si dvs.

As fi curios daca exista motive pentru care cuibul pe 4-6 rame Dadant 1/1 nu poate fi tinut pe 2 corpuri MER de 6 rame 1/2 fiecare ? Eu cred ca rama de 1/2 iti permite sa o muti in alt corp al stupului daca cumva incepe sa aiba coronita pe cand daca se intampla asa ceva cu rama de 1/1 e mai greu sa o pui sus in primele 2 corpuri, e greu la manevrat corpurile respective, din practica mea.
Din ce am mai citit pe aici si in alte parti, daca cuibul contine doar puiet si polen, fara coronite de miere iar deasupra gratiei H avem tot timpul un corp gol/semigol, familia nu va roi deoarece cuibul e defragmentat, exista zona libera intre puiet si miere.

Apoi pentru dl Yuon : citeam pe pagina dvs cu metoda cuibului restrans ca in aprilie introduceti rama a 6a cu timiditate, pentru a obtine o dezvoltare liniara.Inainte de salcam retrageti o rama in corpurile de stransura pentru a fi folosite la roi, da ?
Apoi inainte de tei mai retrageti o rama si ajungeti astfel la 4 ? Este configuratia de 4 cea mai sigura pentru a evita probleme cu roitul dupa salcam ?
Mai oferiti familiei sansa sa se extinda cu cuibul pe 5-6 rame sau ramaneti asa pe 4 pana pe final cand in septembrie vor rezulta in practica 6 rame de albine de iernare ?

Apoi legat de polen dle Yuon : cand devine polenul in cuib o problema in primavara fiind un factor accelerator al roirii ? Cu rame de 1/2 te mai poti juca, le mai urci peste gratie etc.

Am si MER, am si Dadant, si incerc sa ma descurc cu "struto-camilele" obtinute din stupi cu cuib Dadant si cuib 2 MER, cu diafragme ...

Multumesc anticipat !
crisandp2

Mesajde Balian » 28 Iun 2024, 10:04

Toți apicultorii care folosesc azi MER, au început apicultura pe MER sau cândva au fost pe mărime mare de ramă. Absolut toate teoriile ce sunt valabile pentru Dadant sunt valabile și pentru MER. Absolut toate! Numai cine nu a folosit MER susține altceva. Bineînțeles fiecare sistem are avantaje și dezavantaje. Dar lucrul general este aproape acelaș. De ex. ca avantaj la MER este modul de rezolvare a stării cu coroniță (dacă nu s-a rezolvat în timp). Și această rezolvare sugerează principalul avantaj sistemului MER, adică posibilitatea gestionării unei suprafețe de jumătate suprafaței ramei Dadant. Asta câteodată este dezavantaj, dar lista avantajelor este mult mai mare. (am enumerat de mai multe ori și pe acest topic)

Nu defragmentarea micșorează tendința de roire ci criteriile referitore la stuctura populației familiei descrise larg de Yuonyuon.

Din propria mea practică nu vă sfătuiesc să folosiți două sisteme simultan. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 28 Iun 2024, 11:25

crisandp2 scrie:Buna ziua,
va multumesc tuturor pentru informatiile furnizate, eu ma consider detinator de albine nu apicultor in adevaratul sens al cuvantului pentru ca nu stiu sa citesc albina ca si dvs.

As fi curios daca exista motive pentru care cuibul pe 4-6 rame Dadant 1/1 nu poate fi tinut pe 2 corpuri MER de 6 rame 1/2 fiecare ? Eu cred ca rama de 1/2 iti permite sa o muti in alt corp al stupului daca cumva incepe sa aiba coronita pe cand daca se intampla asa ceva cu rama de 1/1 e mai greu sa o pui sus in primele 2 corpuri, e greu la manevrat corpurile respective, din practica mea.
Din ce am mai citit pe aici si in alte parti, daca cuibul contine doar puiet si polen, fara coronite de miere iar deasupra gratiei H avem tot timpul un corp gol/semigol, familia nu va roi deoarece cuibul e defragmentat, exista zona libera intre puiet si miere.

Apoi pentru dl Yuon : citeam pe pagina dvs cu metoda cuibului restrans ca in aprilie introduceti rama a 6a cu timiditate, pentru a obtine o dezvoltare liniara.Inainte de salcam retrageti o rama in corpurile de stransura pentru a fi folosite la roi, da ?
Apoi inainte de tei mai retrageti o rama si ajungeti astfel la 4 ? Este configuratia de 4 cea mai sigura pentru a evita probleme cu roitul dupa salcam ?
Mai oferiti familiei sansa sa se extinda cu cuibul pe 5-6 rame sau ramaneti asa pe 4 pana pe final cand in septembrie vor rezulta in practica 6 rame de albine de iernare ?

Apoi legat de polen dle Yuon : cand devine polenul in cuib o problema in primavara fiind un factor accelerator al roirii ? Cu rame de 1/2 te mai poti juca, le mai urci peste gratie etc.

Am si MER, am si Dadant, si incerc sa ma descurc cu "struto-camilele" obtinute din stupi cu cuib Dadant si cuib 2 MER, cu diafragme ...

Multumesc anticipat !
daca in aprilie introduc rama a 6 sea...atunci sigur fac roi din el pana la 15 mai...nici nu se discuta...pentru ca altfel imi exploadeaza albina inaintea salcamului si mananc botci in loc de salcam :lol:

anul acesta am luat de 3 ori rame cu puiet....la momentul de fata 90% au 5 table de puiet in cuib pontate peste 90%...mai mult ca sigur pentru ca au avut tei..

daca iau o rama de puiet pun alta in loc...deci mereu merge in 5 sau 6 ...

in toamna daca nu as mai da la roi sau face egalizari ...stupii d e productiie ar ierna pe 8 sau 9 ...rame....dar eu ii fac pe 6 ...(nu mai vreau stupi mari)

in poza este cuibul si deaspupta 2 caturi (minim) sau 3 ...in mare parte sa u umplut in 10 zile de tei...acum vin FS si albina este mai multa decat la inceputul teiului :lol:
Fişiere ataşate
cuib.jpg
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 28 Iun 2024, 11:26

in primavara daca am vreo rama plina cu polen o pun direct in cat....cum zicea si balian ...trebuie sa ai rama unica asa ca HOTARASTETE!!! :lol:
poti pune rame cu puiet si la 7 zile sa recoltezi...poti pune botci...inversezi....etc etc ...avantaje la rama unica....
depinde de fiecare ....defapt camnd este vorba de miere se face cu orice fel de stup....

ME ar un stup foarte bun dar mergem asa...cu ce avem
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 28 Iun 2024, 11:36

crisandp2 scrie:Buna ziua,

puteti sa fiti hobbyst si sa cititi albina mai bine ca profesionistii....nu e nici o problema... :lol:
yuonyuon

Mesajde Balian » 28 Iun 2024, 14:21

Continuând discuția despre polen, calitatea polenului diferă f mult în cursul anului. Cea mai bună calitate are polenul de primăvară, și cea mai proastă a porumbului și a ambroziei care există aproape peste tot pe câmpie și în cantitate f mare. Reprezentând grosul polenului care este prezent la pregătirea pentru iarnă.
Practica apicolă este dominată de teorii și mituri nefondate. De ex. în trecut mierea de fs era socotită nepotrivită pentru iernare. Probabil de diferența de preț între sirop și miere. Azi susținut de prețul f mic a mierii este larg răspândit și acceptat folosirea mierii de fs pentru iernare.
Întrebarea este: mierea de rapiță cât de bună este pentru iernare? Dacă merge, metoda de ridicare î magazie a ramelor cu polen la rapiță (de cea mai bună calitate) cu scopul ca celulele cu polen să fie umplute cu mire și căpăcite. Punând la depozit aceste rame, ar putea rezolva problematica mierii de iulișca (reprezentând ultimul cules din an) care este absolut nepotrivită pentru iernare.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 02 Iul 2024, 14:51

Balian scrie:Continuând discuția despre polen, calitatea polenului diferă f mult în cursul anului. Cea mai bună calitate are polenul de primăvară, și cea mai proastă a porumbului și a ambroziei care există aproape peste tot pe câmpie și în cantitate f mare. Reprezentând grosul polenului care este prezent la pregătirea pentru iarnă.
Practica apicolă este dominată de teorii și mituri nefondate. De ex. în trecut mierea de fs era socotită nepotrivită pentru iernare. Probabil de diferența de preț între sirop și miere. Azi susținut de prețul f mic a mierii este larg răspândit și acceptat folosirea mierii de fs pentru iernare.
Întrebarea este: mierea de rapiță cât de bună este pentru iernare? Dacă merge, metoda de ridicare î magazie a ramelor cu polen la rapiță (de cea mai bună calitate) cu scopul ca celulele cu polen să fie umplute cu mire și căpăcite. Punând la depozit aceste rame, ar putea rezolva problematica mierii de iulișca (reprezentând ultimul cules din an) care este absolut nepotrivită pentru iernare.
trebuie sa fie pastura ca sa puna miere peste.
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 02 Iul 2024, 14:57

am poliflora intre 1 si 2 metrii :lol: ...dar e seceta....crunta!
s a deschis un lan de FS ...dimeata culege cam o ora ...se face lac cand scuturi si apoi pauza toata ziua....

dupa cum vad eu sunt doua variante ...daca nu ploua in urmatoarele zile ..."i mi iau jucariile si plec" :lol: ...
...dar daca ploua. 8-) ... se activeaza al 13 lea salariu... :lol:
yuonyuon

Mesajde Balian » 02 Iul 2024, 15:16

Acum dacă nu fs unde se poate pleca? Unde este mai bine?
Balian

Mesajde yuonyuon » 02 Iul 2024, 15:47

Balian scrie:Acum dacă nu fs unde se poate pleca? Unde este mai bine?
in Tenerife.... :lol:
eu sunt pe stationar...deci iau ce mi se ofera...

daca nu ploua in iulie ...declar sezonul incheiat...lafel a fost si in 2020 ...cand sezonul s a finalizat la salcam...

eu sunt in zona dedeal ...la 1 august nu mai avem nimic....deci cam atunci trebuie sa fiu si eu gata ..cu tot...(hrana ..tratament..albina)
in cazul in care va fi seceta va fi vai si amar de cei ce nu au albina acum(si sunt multi)...sa te chinui sa faci albina de iarna pe hraniri artificiale..... :?
yuonyuon

Mesajde Balian » 02 Iul 2024, 18:33

Ani de zile despre gestionarea situației de secetă am vorbit. După zile toride și nopți cu
temperaturi de peste 22 de grade și lipsă totală de rouă, momentan e 17 grade și ploaie.
Merge și cu hrană artificială. E cheltuială și de lucru. Cel mai mare dușman este mentalitatea
” la-s că găsesc ele ceva p-acolo”. :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 02 Iul 2024, 21:18

Balian scrie:Ani de zile despre gestionarea situației de secetă am vorbit. După zile toride și nopți cu
temperaturi de peste 22 de grade și lipsă totală de rouă, momentan e 17 grade și ploaie.
Merge și cu hrană artificială. E cheltuială și de lucru. Cel mai mare dușman este mentalitatea
” la-s că găsesc ele ceva p-acolo”. :)
seceta este ca iarna....nu toti apicultorii stiu sa le gestioneze....
ce facem ne plangem ? :lol: :lol:
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 03 Iul 2024, 10:00

a plouat toata noaptea !...cum e posibil asa cva? :lol:
yuonyuon

Mesajde Balian » 03 Iul 2024, 10:08

Schimbați strategia! :lol:
Balian

Mesajde yuonyuon » 03 Iul 2024, 11:13

Balian scrie:Schimbați strategia! :lol:
se pare ca ploua si toata ziua...
punem colectoarele..facem roi... :lol:

deci asta era cand ziceau ..ca "apicultura e loterie"? :D
faza e ca dac te astipti la foarte putin ...dupa tot ce vine in plus e binevenit...si nu mai suntm ata de dezamagiti(in nici un caz eu)//// 8-)
yuonyuon

Mesajde Balian » 03 Iul 2024, 12:40

yuonyuon scrie:...deci asta era cand ziceau ..ca "apicultura e loterie"? :D
faza e ca dac te astipti la foarte putin ...dupa tot ce vine in plus e binevenit...si nu mai suntm ata de dezamagiti(in nici un caz eu)//// 8-)

Absolut adevărat. Dar nici nu se poate socoti cu f mult în moment ce pot interveni n factori care poate afecta. În plus nu același factori în fiecare an.
Din fericire sunt ani extrem de buni din punct de vedere de producție și mai puțini buni. Trebuie să luăm o medie, dar și să ne ținem de aceea medie.
Eu nu cred ca în ziua de azi o familie de albine să reziste sălbatic întro scorbură. Datoria noastră a apicultorilor este să le îngrijim și ca răsplată să
obținem producție de la ele. Peste asta se suprapune și nevoia să și putem vinde produsele obținute că achiziționările sunt dezastruos de nerentabile.
Balian

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE