Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupăritul

Mesajde yuonyuon » 20 Sep 2024, 13:03

Se poate...daca se face dezvoltarea corecta si nu se forteaza...
Va dati seama ca la ME ..trebuie iesit cu stupii foarte puternici...fiind volumul mare de cuib...( 2 ME)
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 20 Sep 2024, 13:07

Poti lucra lejer si cu un singur corp ME...asta ca sa nu mai fi nevoit sa cauti mereu matci de top :lol:
yuonyuon

Mesajde Balian » 21 Sep 2024, 07:42

Mai în urmă am vorbit despre locul de depozitare polen. Nu-i place albinei să urce în magazie și nici nu e
locul acolo. De obicei lateral, dacă cuibul este restrâns peste tot. Ne-am înțeles că un corp jos ajută f mult
în perioadele cu polen abundent. Un cuib 2xME nu e neapărat plin cu puiet. E loc pentru polen la rapiță și
pentru miere la sfârșit de fs rezultând fără nici o intervenție configurația de iernat. Nu se blochează. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 21 Sep 2024, 10:40

Balian scrie:Mai în urmă am vorbit despre locul de depozitare polen. Nu-i place albinei să urce în magazie și nici nu e
locul acolo. De obicei lateral, dacă cuibul este restrâns peste tot. Ne-am înțeles că un corp jos ajută f mult
în perioadele cu polen abundent. Un cuib 2xME nu e neapărat plin cu puiet. E loc pentru polen la rapiță și
pentru miere la sfârșit de fs rezultând fără nici o intervenție configurația de iernat. Nu se blochează. :)
ati spus ca aveti colectoare de polen de soclu?....nu ati prezentat modelul...m ar interesa daca e model facut din lemn ...nu plastic...
nu de alta dar vreau sa trec si eu pe asa cva...si cu ocazia asta posibil sa reduc munca la stupi cu inca 20 % ... :lol:
yuonyuon

Mesajde Balian » 21 Sep 2024, 11:58

20170120_151815.jpg
Așa arată montat
20170120_151926.jpg
Asta întors să se vadă unde circulă albina
20170120_152000.jpg
Vederea cu sertarul scos și gratia de fund

Fața stupului este în partea cu placă galbenă, spatele unde este scos sertarul. Întrebați. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 21 Sep 2024, 12:31

multumesc!

...modelul e foarte simplu din cate vad... 3 piese

bineinteles ca eu o sa fac cu fund plin :lol:

primavara e cam enervant la colectoare exterioare ...ba ploua ba tre sa aduni zilnic....si eu cum vreau sai fac pe "pilot automat"...mai tre sa fac cateva "ajustari" in aceasta iarna

mersi inca odata ...
yuonyuon

Mesajde Balian » 21 Sep 2024, 18:08

yuonyuon scrie:...bineinteles ca eu o sa fac cu fund plin :lol:
primavara e cam enervant la colectoare exterioare ...ba ploua ba tre sa aduni zilnic....si eu cum vreau sai fac pe "pilot automat"...mai tre sa fac cateva "ajustari" in aceasta iarna,...mersi inca odata ...

Cu drag, mai ales că și eu am reținut și folosesc idei de la d-voastră.
Am înțeles, aveți fund fix și doriți colector de fund. E logică dorința să nu fie stuparul obligat la deplasări zilnice.
Eu spun că e realizabil tot așa de simplu ca la mine. Trebuie tăiat un orificiu la fund cât doriți să fie sertarul.
Vă atenționez că așa veți înderepta spre fund antivarroa. :lol: Sertarul este sub stup, colectorul faceți la
dimensiuni să se poată imtroduce prin urdiniș. Cele două zone separați cu un grilaj sau sită prin care trece
grăunți de polen. Cum să arate piesa activă pe care introduceți prin urdiniș, vă, uitați la a doua poză. Este o
placă activă cu o suprafață destul de mare. (aia galbenă) În fața ei este o placă tot galbenă care este placa
de ghidare. Dacă este ridicată sus cu două pene, placa va fi activată. Dacă se lasă jos scotând penele, albinele
intră direct în stup. Șipcile oblice lipite sunt ca albina să nu alerge ca proasta pe suprafața plăcii și să fie
nevoită să intre prin placa activă zdobind grăuntele de polen de pe picioare. Și atât. Când nu folosiți un timp
îndelungat colectorul scoateți prin urdiniș fără a deranja familia. Sertaru poate fi (relativ) oricât de mare, de
recomandat să intre polen de două zile, altfel se fermentează în sertar. Eu spun că este f simplu.
Numai polen să fie suficient! :)
Balian

Mesajde mausica » 22 Sep 2024, 19:17

Atentie la placile folosite.pt a avea randament bun. Pe piata sunt vreo 3 dimensiuni ale gaurilor la placa,asa ca aveti de unde alege :lol:
Eu personal folosesc 4,8-4,9mm(daca imi aduc bine aminte).
Placile sunt intre 4,2-5,2mm
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde Balian » 23 Sep 2024, 18:38

yuonyuon scrie:Nu se merita efortul....daca avem imunitatea/ microclimatul intact.....atunci un varachet( sau doua) e mai mult decat suficient...
Mai bine de atat nu exista...ca timp /investitie/ orice vreti voi
In situatiile in care se ajunge la stadiul de " invazie" " atac masiv de varooa"...deja tratamentul este prea costisitor....si rezultatul nu este o familie puternica...doar o familie care se chiunuie.....sau da bine la numar...
Noi vrem sa lucram cu familii puternice si tratamente minime= castig / productie maxima

Majoritatea problemelor provine din neglijență de a nu face controale de varroa. Recunosc și eu mai neglijez câteodată.
Imunitatea și microclimatul este numai factor de majorare. Stuparii tratează din obișnuință câteodată și când nu ar trebui
și mai grav nu fac când e stigător necesar. Pentru că nu controlează. Am văzut un video cu Dan Mărgărit. Ia o ramă de puiet
din mijlocul cuibului și se uită ce este pe peretele celulei de unde a ieșit recent albina. Dacă vede pată albă pe perete
atunci aia este excrementul de la varroa. Obligatoriu trebuie făcut tratament. Indiferent de perioadă. Dacă e de cules se
face cu acizi organici ca AO sublimat picurat etc., dacă nu, cu toxine ca Varachet sau altele. Dacă nu pică să nu ne liniștim
că pata nu este întâmplător pe perete. E de la varroa. Deci tratamentul anterior nu a fost eficient. Se repetă cu altceva.
Nu tratăm când este cules și vara nu ne atingem de cuib sunt simple mofturi cu care ne înșelăm singuri. Înțelepciunea
contează, să facem controale permanent și să aplicăm tratamente când și cu ce trebuie. :)
Balian

Mesajde mausica » 23 Sep 2024, 21:32

Balian scrie:
Nu tratăm când este cules și vara nu ne atingem de cuib sunt simple mofturi cu care ne înșelăm singuri. Înțelepciunea
contează, să facem controale permanent și să aplicăm tratamente când și cu ce trebuie. :)

La DM in momentul cand au pus magaziile nu mai trataeaza cu nimic.NU au voie(nu ca nu ar vrea).Tocmai de aceea baga primavara Apivaru
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde Balian » 23 Sep 2024, 21:58

mausica scrie:...La DM in momentul cand au pus magaziile nu mai trataeaza cu nimic.NU au voie(nu ca nu ar vrea).Tocmai de aceea baga primavara Apivaru

Eu nu tratez că vreau, tratez că trebuie și AO nu este interzis la noi.
AO este un component a mierii nu toxină ca Varachetul/amitrazul.
Eu nu mai folosesc Varachet de 10 ani.
Balian

Mesajde yuonyuon » 23 Sep 2024, 22:39

Balian scrie:
yuonyuon scrie:Nu se merita efortul....daca avem imunitatea/ microclimatul intact.....atunci un varachet( sau doua) e mai mult decat suficient...
In situatiile in care se ajunge la stadiul de " invazie" " atac masiv de varooa"...deja tratamentul este prea costisitor....si rezultatul nu este o familie puternica...doar o familie care se chiunuie.....sau da bine la numar...
Noi vrem sa lucram cu familii puternice si tratamente minime= castig / productie maxima

Majoritatea problemelor provine din neglijență de a nu face controale de varroa. Recunosc și eu mai neglijez câteodată.
Imunitatea și microclimatul este numai factor de majorare. Stuparii tratează din obișnuință câteodată și când nu ar trebui
și mai grav nu fac când e stigător necesar. Pentru că nu controlează. Am văzut un video cu Dan Mărgărit. Ia o ramă de puiet
din mijlocul cuibului și se uită ce este pe peretele celulei de unde a ieșit recent albina. Dacă vede pată albă pe perete
atunci aia este excrementul de la varroa. Obligatoriu trebuie făcut tratament. Indiferent de perioadă. Dacă e de cules se
face cu acizi organici ca AO sublimat picurat etc., dacă nu, cu toxine ca Varachet sau altele. Dacă nu pică să nu ne liniștim
că pata nu este întâmplător pe perete. E de la varroa. Deci tratamentul anterior nu a fost eficient. Se repetă cu altceva.
eu cred in imunitate ...deasupra tuturor....chiar si a domnului margarit :lol:

imunitatea si microclimatul este universal ....
spre deosebire de atacurile de insecte asupra plantelor care poate fi influientat de factori externi....(greu de controlat)
atacul de varoua este in mare parte influientat de microclimat...asta trebuie sa fie punctul de atentie maxim....restu sunt doar pareri ...si distractii de la cauza principala...

eu ma asigur sa am imunitatyea/microclimatul corect...si de aici rezulta cu nu prea sunt paduchi...si nici boli/daunatori

daca as urmarii numarul de varoua ar insemna ca urmaresc un efect ...ce duce la tratamen...dar eu vreau sa previn ...deci tre sa urmaresc imunitatea...
de paduchi/ si boli nu vreau sa aud si nici nu ma intereseaza....nu numar paduchi sau tampenii de genu pentru ca nu fac altceva decat sa o dau in polemici medodice ... :lol:
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 23 Sep 2024, 22:41

mausica scrie:Atentie la placile folosite.pt a avea randament bun. Pe piata sunt vreo 3 dimensiuni ale gaurilor la placa,asa ca aveti de unde alege :lol:
Eu personal folosesc 4,8-4,9mm(daca imi aduc bine aminte).
Placile sunt intre 4,2-5,2mm
la placile actuale ...jumate din cantitatea de polen trece prin ele ...nu m am uitat la dimensiuni...
yuonyuon

Mesajde crisandp2 » 24 Sep 2024, 13:39

yuonyuon scrie:
Balian scrie:

eu cred in imunitate ...deasupra tuturor....chiar si a domnului margarit :lol:

imunitatea si microclimatul este universal ....
spre deosebire de atacurile de insecte asupra plantelor care poate fi influientat de factori externi....(greu de controlat)
atacul de varoua este in mare parte influientat de microclimat...asta trebuie sa fie punctul de atentie maxim....restu sunt doar pareri ...si distractii de la cauza principala...

eu ma asigur sa am imunitatyea/microclimatul corect...si de aici rezulta cu nu prea sunt paduchi...si nici boli/daunatori

daca as urmarii numarul de varoua ar insemna ca urmaresc un efect ...ce duce la tratamen...dar eu vreau sa previn ...deci tre sa urmaresc imunitatea...
de paduchi/ si boli nu vreau sa aud si nici nu ma intereseaza....nu numar paduchi sau tampenii de genu pentru ca nu fac altceva decat sa o dau in polemici medodice ... :lol:

Buna ziua,
in afara de a trata cu respect cuibul, nu va atingeti de el fara motiv(rame pt nuclee), ce le mai faceti albinelor incat paduchii nu sunt o problema ?
Eu tratez in iulie-septembrie, am incercat fara tratamente in toamna lui 2015 si mi-am pierdut toate familiile in iarna '15-'16.
Nu stiu cum reusesc unii fara tratamente in State ...
Va multumesc !
crisandp2

Mesajde Balian » 24 Sep 2024, 18:11

Eu vă spun din experiență personală că nu există rezolvare simplă de varroa. Numai
d-nul Yuonyuon are recetă pentru așa ceva. Eu spun că varroa vine ciclic și se tăvălește
peste stupine. Cine nu reușește din varii motive să prevină sau să gestioneze va avea o
experiență din care va învăța sau nu. Eu nu cred în rezolvări simple. Varroa este un
lucru complicat. Părerea mea. :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 24 Sep 2024, 20:11

Balian scrie:Eu vă spun din experiență personală că nu există rezolvare simplă de varroa. Numai
d-nul Yuonyuon are recetă pentru așa ceva. Eu spun că varroa vine ciclic și se tăvălește
peste stupine. Cine nu reușește din varii motive să prevină sau să gestioneze va avea o
experiență din care va învăța sau nu. Eu nu cred în rezolvări simple. Varroa este un
lucru complicat. Părerea mea. :)
asa e ...lucrurile sunt de doua feluri : simple si complicate

lucrurile pe care le intelegem (nu doar le stim) sunt simple...iar cele complicate sunt cele pe care nu le intelegem :lol:
yuonyuon

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE