Se poate...daca se face dezvoltarea corecta si nu se forteaza...
Va dati seama ca la ME ..trebuie iesit cu stupii foarte puternici...fiind volumul mare de cuib...( 2 ME)
ati spus ca aveti colectoare de polen de soclu?....nu ati prezentat modelul...m ar interesa daca e model facut din lemn ...nu plastic...Balian scrie:Mai în urmă am vorbit despre locul de depozitare polen. Nu-i place albinei să urce în magazie și nici nu e
locul acolo. De obicei lateral, dacă cuibul este restrâns peste tot. Ne-am înțeles că un corp jos ajută f mult
în perioadele cu polen abundent. Un cuib 2xME nu e neapărat plin cu puiet. E loc pentru polen la rapiță și
pentru miere la sfârșit de fs rezultând fără nici o intervenție configurația de iernat. Nu se blochează.
yuonyuon scrie:...bineinteles ca eu o sa fac cu fund plin
primavara e cam enervant la colectoare exterioare ...ba ploua ba tre sa aduni zilnic....si eu cum vreau sai fac pe "pilot automat"...mai tre sa fac cateva "ajustari" in aceasta iarna,...mersi inca odata ...
yuonyuon scrie:Nu se merita efortul....daca avem imunitatea/ microclimatul intact.....atunci un varachet( sau doua) e mai mult decat suficient...
Mai bine de atat nu exista...ca timp /investitie/ orice vreti voi
In situatiile in care se ajunge la stadiul de " invazie" " atac masiv de varooa"...deja tratamentul este prea costisitor....si rezultatul nu este o familie puternica...doar o familie care se chiunuie.....sau da bine la numar...
Noi vrem sa lucram cu familii puternice si tratamente minime= castig / productie maxima
Balian scrie:
Nu tratăm când este cules și vara nu ne atingem de cuib sunt simple mofturi cu care ne înșelăm singuri. Înțelepciunea
contează, să facem controale permanent și să aplicăm tratamente când și cu ce trebuie.
mausica scrie:...La DM in momentul cand au pus magaziile nu mai trataeaza cu nimic.NU au voie(nu ca nu ar vrea).Tocmai de aceea baga primavara Apivaru
eu cred in imunitate ...deasupra tuturor....chiar si a domnului margaritBalian scrie:yuonyuon scrie:Nu se merita efortul....daca avem imunitatea/ microclimatul intact.....atunci un varachet( sau doua) e mai mult decat suficient...
In situatiile in care se ajunge la stadiul de " invazie" " atac masiv de varooa"...deja tratamentul este prea costisitor....si rezultatul nu este o familie puternica...doar o familie care se chiunuie.....sau da bine la numar...
Noi vrem sa lucram cu familii puternice si tratamente minime= castig / productie maxima
Majoritatea problemelor provine din neglijență de a nu face controale de varroa. Recunosc și eu mai neglijez câteodată.
Imunitatea și microclimatul este numai factor de majorare. Stuparii tratează din obișnuință câteodată și când nu ar trebui
și mai grav nu fac când e stigător necesar. Pentru că nu controlează. Am văzut un video cu Dan Mărgărit. Ia o ramă de puiet
din mijlocul cuibului și se uită ce este pe peretele celulei de unde a ieșit recent albina. Dacă vede pată albă pe perete
atunci aia este excrementul de la varroa. Obligatoriu trebuie făcut tratament. Indiferent de perioadă. Dacă e de cules se
face cu acizi organici ca AO sublimat picurat etc., dacă nu, cu toxine ca Varachet sau altele. Dacă nu pică să nu ne liniștim
că pata nu este întâmplător pe perete. E de la varroa. Deci tratamentul anterior nu a fost eficient. Se repetă cu altceva.
Nu tratăm când este cules și vara nu ne atingem de cuib sunt simple mofturi cu care ne înșelăm singuri. Înțelepciunea
contează, să facem controale permanent și să aplicăm tratamente când și cu ce trebuie.
la placile actuale ...jumate din cantitatea de polen trece prin ele ...nu m am uitat la dimensiuni...mausica scrie:Atentie la placile folosite.pt a avea randament bun. Pe piata sunt vreo 3 dimensiuni ale gaurilor la placa,asa ca aveti de unde alege![]()
Eu personal folosesc 4,8-4,9mm(daca imi aduc bine aminte).
Placile sunt intre 4,2-5,2mm
yuonyuon scrie:eu cred in imunitate ...deasupra tuturor....chiar si a domnului margaritBalian scrie:yuonyuon scrie:Nu se merita efortul....daca avem imunitatea/ microclimatul intact.....atunci un varachet( sau doua) e mai mult decat suficient...
Majoritatea problemelor provine din neglijență de a nu face controale de varroa. Recunosc și eu mai neglijez câteodată.
Imunitatea și microclimatul este numai factor de majorare. Stuparii tratează din obișnuință câteodată și când nu ar trebui
și mai grav nu fac când e stigător necesar. Pentru că nu controlează. Am văzut un video cu Dan Mărgărit. Ia o ramă de puiet
din mijlocul cuibului și se uită ce este pe peretele celulei de unde a ieșit recent albina. Dacă vede pată albă pe perete
atunci aia este excrementul de la varroa. Obligatoriu trebuie făcut tratament. Indiferent de perioadă. Dacă e de cules se
face cu acizi organici ca AO sublimat picurat etc., dacă nu, cu toxine ca Varachet sau altele. Dacă nu pică să nu ne liniștim
că pata nu este întâmplător pe perete. E de la varroa. Deci tratamentul anterior nu a fost eficient. Se repetă cu altceva.
contează, să facem controale permanent și să aplicăm tratamente când și cu ce trebuie.![]()
imunitatea si microclimatul este universal ....
spre deosebire de atacurile de insecte asupra plantelor care poate fi influientat de factori externi....(greu de controlat)
atacul de varoua este in mare parte influientat de microclimat...asta trebuie sa fie punctul de atentie maxim....restu sunt doar pareri ...si distractii de la cauza principala...
eu ma asigur sa am imunitatyea/microclimatul corect...si de aici rezulta cu nu prea sunt paduchi...si nici boli/daunatori
daca as urmarii numarul de varoua ar insemna ca urmaresc un efect ...ce duce la tratamen...dar eu vreau sa previn ...deci tre sa urmaresc imunitatea...
de paduchi/ si boli nu vreau sa aud si nici nu ma intereseaza....nu numar paduchi sau tampenii de genu pentru ca nu fac altceva decat sa o dau in polemici medodice ...
asa e ...lucrurile sunt de doua feluri : simple si complicateBalian scrie:Eu vă spun din experiență personală că nu există rezolvare simplă de varroa. Numai
d-nul Yuonyuon are recetă pentru așa ceva. Eu spun că varroa vine ciclic și se tăvălește
peste stupine. Cine nu reușește din varii motive să prevină sau să gestioneze va avea o
experiență din care va învăța sau nu. Eu nu cred în rezolvări simple. Varroa este un
lucru complicat. Părerea mea.
Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 46 vizitatori