Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupăritul

Mesajde Shrek » 29 Sep 2024, 20:00

Ba da! Dacă bagi albine cu păduchi pe ea în rachie.....de 35 de grade, normal ca nu se mai inmultesc! Ba chiar mor!
Glumesc!
Am citit cu ceva vreme în urma , nu mai știu pe unde ca barzaunii, lupu albinelor, moare la o anumita temperatura. De aceea, când ataca stupul și întra înăuntru, albinele îl copleșesc, creând o temperatura doar cu un grad sau doua mai mare decât limita lui de suportabilitate, reușind sa îl ucidă. Cred ca a fost un reportaj Discovery, dacă nu ma înșel, pe yt.
Discuții au mai fost și pe forum cu privire temperatura la care varoua nu se poate înmulți, dar, din câte amintesc, nimic documentat, simple opinii ale unor apicultori. Poate or fi și studii dar eu nu am găsit pe net iar în ultima perioada am cautat în disperare pentru a-mi oferi răspunsurile .
Soluția este simpla, asa, cum spuneai și dumneata: testări, testări, de trei ori testări, parafrazând un dictator din trecut! Tratament și iar testare. Ce piere, este taxa pe lene. Sau prostie!
Shrek

Mesajde yuonyuon » 29 Sep 2024, 21:20

Balian scrie:
yuonyuon scrie:....nu e destul sa stiti ca paduchii nu se inmultesc la 35 de grade ......este cheia spre a intege adevarul...
avem raspunsul prevenirii si inca mai umblam dupa tratamente....asta ma intreb si eu care este motivatia sa alegeti complicatul??...de parca lumea alege ceva...

Dați o referință unde scrie așa ceva. Eu nu am citit nicăieri și permiteți-mi să nici nu cred că e așa. La 40 grade da, dar nu la 35!!
....am scris eu mai sus ...

femela de varooa nu intra in celule unde temperatura este de 35 fix....asta din observatiile mele....

dar scrie si in carti nu mai stieu exact ....varooa se dezvolta optim intre 32-34 de grade...(aceasta temperatura se regaseste pe marginea ramelor cu puiet orcarui stup...dar in proportie mai mica la cei puternici din punc de vedere imunitar... si la toata lada la cei slabi imunitar...off off)
in afara acestei plaje de temperaturi varooa nu se inmulteste deloc ...PUNCT!
cautati informatia asta ca eu nu mai stiu unde am citit si am si testat in stupina ..eu personal sunt convis 100% ca asa este....si in urma testelor facute...
Ultima oară modificat de yuonyuon pe 29 Sep 2024, 21:36, modificat 1 dată în total.
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 29 Sep 2024, 21:23

Shrek scrie:Ba da! Dacă bagi albine cu păduchi pe ea în rachie.....de 35 de grade, normal ca nu se mai inmultesc! Ba chiar mor!
Glumesc!
Am citit cu ceva vreme în urma , nu mai știu pe unde ca barzaunii, lupu albinelor, moare la o anumita temperatura. De aceea, când ataca stupul și întra înăuntru, albinele îl copleșesc, creând o temperatura doar cu un grad sau doua mai mare decât limita lui de suportabilitate, reușind sa îl ucidă. Cred ca a fost un reportaj Discovery, dacă nu ma înșel, pe yt.
Discuții au mai fost și pe forum cu privire temperatura la care varoua nu se poate înmulți, dar, din câte amintesc, nimic documentat, simple opinii ale unor apicultori. Poate or fi și studii dar eu nu am găsit pe net iar în ultima perioada am cautat în disperare pentru a-mi oferi răspunsurile .
Soluția este simpla, asa, cum spuneai și dumneata: testări, testări, de trei ori testări, parafrazând un dictator din trecut! Tratament și iar testare. Ce piere, este taxa pe lene. Sau prostie!
ajung pana la 45 grade...temperatura la care garagaunele se prajeste....
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 29 Sep 2024, 21:34

mai trebuie sa mentionez ca si toate bacteriile si fungi ce se devolta intr un stup lafel au temperaturi optime cuprinse intre 30-34?...iar cele care au 35 mai trebuie sa adaugam tulburari de umiditate...exeplu loca sau PV....care se traduce prin tulburari de microclimat (temperatura si umiditate)...iar cand temperatura si umiditatea sunt corecte nu este una care se devolta in afara de metamorfoza corecta a albinei...adica ce trebuie...

eu zic sa schimbam subiectul si sa vorbim de tratmente ..amitraz..acid sufuric ..decateori se da cum se da...cu ligurita cu sacu? :lol: :lol:
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 29 Sep 2024, 22:23

acum realizez ca unii nu intelegeti ce este sistemul imunitar pentru ca nu va zis nimeni...pe sistemul daca nu zice
nimeni ....nu exista..
o sa scriu pentru si ceilalti care citesc ..nu strict la o anume persoana..

sa explic un pic pe larg in ce consta imunitatea puternica la un stup sanatos si imunitatea slaba la unul slab (desigur)....

la o fam puternica albinele sanatoase atunci cand "fac curat " ele secreta anume inhibatori care tin bacteriile la o parte ...cum este acel spary "pronto " lemn curat :lol:
un stup slab nu poate creea acesti inhibatori si va pune oua in celule"murdare"/contaminate....

fam puternica propolizeza ...si micsoreaza zonele de acces pentru a crea microclimatul...propolis e antibiotic apropo......
in cazul unui stup slab fac buleala la capitolul acesta...deci o sa avem probleme..

larvele afectate sunt scoase afar rapid la un stup puternic ....pe cand la cel slab stau cu lunile in celule si devin focare de infectie.....deci iar o bila alba pentru cel puternic

pare o lupta invizibil pentru apicultor dar sunt semne ...trebuie urmarit indaproape ca sa stim cum arata... ca apoi sa aplicam industrial...si scapam de toate problemele...
daca vreti sa vedeti cum arata stupi slabi uitativa pe youtub la top 5 apicultori...e full...cred ca la nea ilie am vazut puiet ok si cuib compact in rest e plin de viroze...sa vede de la 5 metrii numa cand se ridica rama...

sanatatea stupului trebuie sa fie intacta de la inceput din iarna si mentinuta pana la finalul sezonului ...defapt continuata mereu an de an ....

daca nici lucrurile aceste nu vi se par de luat in seama ...sa incercam cu codraton sau var stins ...zic :lol: :lol: :lol:
defapt ne plangem ca fermiierii stropesc cu toata tampeniile dar si noi cam ...pare ca suntem constransi ca trebuie sa urmam acelasi drum ...dar nu e chiar asa...
yuonyuon

Mesajde Shrek » 29 Sep 2024, 22:33

yuonyuon scrie:....
dar scrie si in carti nu mai stieu exact ....varooa se dezvolta optim intre 32-34 de grade...(aceasta temperatura se regaseste pe marginea ramelor cu puiet orcarui stup...dar in proportie mai mica la cei puternici din punc de vedere imunitar... ......
cautati informatia asta ca eu nu mai stiu unde am citit si am si testat in stupina ..eu personal sunt convis 100% ca asa este....si in urma testelor facute...

La începutul carierei mele, am întâlnit " colegi" mai in varsta, care efectiv aveau o problema cu cititul sau efectuarea " încadrării juridice" a contraventiilor. Cu toate astea, când aveau un " client", după expresia " da' ce-am greșit șefu?", urma replica batranului: nu știi ce-ai greșit? Nu știi? Apoi, aruncandu-i cartea cu legislație ii zicea : ia și citește cu voce tare pana spun io stop!"
Deci, înainte de a trata de păduchi albinele, le testam! Fiecare , după cum se pricepe ori cum s-a obișnuit. Ideal ar fi sa poată sesiza vizual , uitându-se la urdinis cun zicea Gica.mosu ( oare ce mai face?). Adică aripi roase, albine mocaite, impleticidu-se, etc. Eu nu ma pricep la asa ceva. Cei ce știu ar putea sa ne împărtășească.
Apoi tratament, fiecare după cum se price ori cum a învățat. După tratament, iar testare. Poate ca ai noroc de păduchi " imuni" la tratamente folosite uzuali și atunci trebuie schimbata substanta!
Acum este o discuție lunga despre eficacitatea dozelor folosite dar totul depinde de gradul de infestare, de perioada în care urmează sa se aplice, și nu în ultimul rand de toxicitatea tratamentului fata de inculturii. Eu de exemplu am o percepție ( poate gresesc) proasta, mai mult teama de folosirea am când am citit despre efectele devastatoare asupra plămânilor dacă nu se folosesc măști de protecție. Dar asta este părerea mea.
Concluzia: testări primăvara, după " explozia" din martie- aprilie, după salcâm, după tei, și la sfârșitul verii începutul toamnei. Tratament, dacă este necesar după aceste testări. Chiar și asa mai apar rateuri!
Shrek

Mesajde yuonyuon » 29 Sep 2024, 22:48

Shrek scrie:
yuonyuon scrie:....
dar scrie si in carti nu mai stieu exact ....varooa se dezvolta optim intre 32-34 de grade...(aceasta temperatura se regaseste pe marginea ramelor cu puiet orcarui stup...dar in proportie mai mica la cei puternici din punc de vedere imunitar... ......

La începutul carierei mele, am întâlnit " colegi" mai in varsta, care efectiv aveau o problema cu cititul sau efectuarea " încadrării juridice" a contraventiilor. Cu toate astea, când aveau un " client", după expresia " da' ce-am greșit șefu?", urma replica batranului: nu știi ce-ai greșit? Nu știi? Apoi, aruncandu-i cartea cu legislație ii zicea : ia și citește cu voce tare pana spun io stop!"
Deci, înainte de a trata de păduchi albinele, le testam! Fiecare , după cum se pricepe ori cum s-a obișnuit. Ideal ar fi sa poată sesiza vizual , uitându-se la urdinis cun zicea Gica.mosu ( oare ce mai face?). Adică aripi roase, albine mocaite, impleticidu-se, etc. Eu nu ma pricep la asa ceva. Cei ce știu ar putea sa ne împărtășească.
Apoi tratament, fiecare după cum se price ori cum a învățat. După tratament, iar testare. Poate ca ai noroc de păduchi " imuni" la tratamente folosite uzuali și atunci trebuie schimbata substanta!
Acum este o discuție lunga despre eficacitatea dozelor folosite dar totul depinde de gradul de infestare, de perioada în care urmează sa se aplice, și nu în ultimul rand de toxicitatea tratamentului fata de inculturii. Eu de exemplu am o percepție ( poate gresesc) proasta, mai mult teama de folosirea am când am citit despre efectele devastatoare asupra plămânilor dacă nu se folosesc măști de protecție. Dar asta este părerea mea.
Concluzia: testări primăvara, după " explozia" din martie- aprilie, după salcâm, după tei, și la sfârșitul verii începutul toamnei. Tratament, dacă este necesar după aceste testări. Chiar și asa mai apar rateuri!
nu vreau sa mai continuii discutia ...dar aripile nu sunt roase ...paduchii nu rod unghii....
aripile sunt nedezvoltate ...din conditii altele decat varooa...
da deci ca o concluzie ...fiecare e stapan la el in curte...discutia nu era despre a combate unul pe celalat...doar ca experiente acumulate acum la final de sezon sau hobby ...ca trebuie sa recunoastem ca deacum cam cu ce avem in traista cu aia ramanem...mari schimbari nu mai facem niciunu...mai ales cei care au vechime in aceasta indeletnicire....hai succese!
yuonyuon

Mesajde Balian » 30 Sep 2024, 18:16

yuonyuon scrie:....aripile sunt nedezvoltate ...din conditii altele decat varooa...
da deci ca o concluzie ...fiecare e stapan la el in curte...discutia nu era despre a combate unul pe celalat...doar ca experiente acumulate acum la final de sezon sau hobby ...ca trebuie sa recunoastem ca deacum cam cu ce avem in traista cu aia ramanem...mari schimbari nu mai facem niciunu...mai ales cei care au vechime in aceasta indeletnicire....hai succese!

Tema asta cu ”aripile nedezvoltate din alte condiții” mă interesează. Dacă vreți să spuneți ceva despre el. :) În rest sunt deacord. F adevărat. Mare atenție că după septembrie nu mai se poate face nici o remediere. Rămâi cu ce ai!!
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 30 Sep 2024, 22:48

in ce carte scrie ca varooa roade aripile albinelor?? :lol:

in carte scrie cva de genu ca e vorba de un virus ce impiedica dezvoltarea aripilor ...iar acest virus este raspandit de VAROOA prin intepare....

eu cred ca e mai degraba subdezvoltarea a albinei ...lipsa de temperatura a dus la metamorfoza gresita....am patit si la matci acesta "boala"...si nu avea varoo in celula...
un fel se subnutritie...lipsa conditiilor ideale pentru geneza albinei...duce la indivizi incompleti...

aripile si pufulll apar in ultimele zile ...deci in cazul acestei probleme nu mai apar......nu cred ca are legatura cu varooa...desii este posibil sa apara doar prin faptul ca este intepata este destul sai scada capacitatea de dezvoltare...fara sa mai ne gandim la virus ...posibil faza cu virusul e mai mult sa sperie lumea.. :lol:
mai multe detalii nu mai am pentru ca nu mai am astfel de probleme demult....
yuonyuon

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 01 Oct 2024, 00:53

Destul de interesante discutiile.
Vreau sa-mi spun si eu umila parere despre unele din cele discutate. Referitor la familiile care parasesc stupul si lasa ramele cu miere intacte acest lucru se intampla din cauza infestarii cu varroa. Albinele isi dau seama ca nu pot suravietui acolo si pleaca sa-si caute alta locatie, rezulta "roiuri" de septembrie. Se intampla acest lucru mai ales la familiile puternice deoarece ele au crescut mult puiet tot sezonul activ, si astfel si paduchii s-au dezvoltat in voie, iar in toamna s-au depopulat.
Sunt de acord ca familiile puternice au imunitate la tot felul de boli dar nu au si imunitate la varroa. In aceasta toamna m-a chemat cineva sa vad ce se intamla cu trei familii care au fost recordiste la productia de miere si acum sunt dintre cele mai slabe. Respectivul tratase de 3 ori cu varachet toata stupina si la acestea 3 au cazut cei mai multi paduchi. Inca aveau puiet si intre celulele cu puiet capacit erau si unele celule care dadeau de gandit. Erau celule la care fusese inlaturat capacelul si in care se vedeau jumatati de albina albe neajunse la maturitate. Omul se temea sa nu fie vorba de puiet varos. Intai am zis ca nu am mai vazut asa ceva. Cand am scos cu o scobitoare ce era in celulele respective se vedea ca erau jumatati de albine neajunse la maturitate si in fiecare astfel de celula erau si intre 7 si 10 paduchi ajunsi sau nu la maturitate. Probabil albinele din acele celule murisera si albinele din stup incercau sa le elimine. Familiile care cresc puiet pana in octombrie, daca nu sunt bk sau alte rase aduse din zone calde sunt foarte infestate cu paduchi si nefiind adaptate sa convietuiasca cu parazitii, prin cresterea de puiet incearca sa se salveze nestiind ca astfel cresc si mai mult sansele sa ajunga la colaps deoarece infestarea se va accentua . Tot timpul sezonului trebuie urmarit cu atentie daca in stupina nu exista albine care umbla prin iarba si nu pot zbura. Daca se vad astfel de albine trebuie luate masuri deoarece infestarea este masiva.
Intradevar zdrentuirea aripilor poate avea si alte cauze dar apare mai ales in familiile cu infestare mare.
Referitor la infestarea diferita in functie de varsta familiilor, o intrebare: prin ce metoda au fost facute roiurile respective in fiecare an?
Vasile_Bucovineanu

Mesajde yuonyuon » 01 Oct 2024, 11:09

Vasile_Bucovineanu scrie:Destul de interesante discutiile.
Vreau sa-mi spun si eu umila parere despre unele din cele discutate. Referitor la familiile care parasesc stupul si lasa ramele cu miere intacte acest lucru se intampla din cauza infestarii cu varroa. Albinele isi dau seama ca nu pot suravietui acolo si pleaca sa-si caute alta locatie, rezulta "roiuri" de septembrie. Se intampla acest lucru mai ales la familiile puternice deoarece ele au crescut mult puiet tot sezonul activ, si astfel si paduchii s-au dezvoltat in voie, iar in toamna s-au depopulat.
Sunt de acord ca familiile puternice au imunitate la tot felul de boli dar nu au si imunitate la varroa. In aceasta toamna m-a chemat cineva sa vad ce se intamla cu trei familii care au fost recordiste la productia de miere si acum sunt dintre cele mai slabe. Respectivul tratase de 3 ori cu varachet toata stupina si la acestea 3 au cazut cei mai multi paduchi. Inca aveau puiet si intre celulele cu puiet capacit erau si unele celule care dadeau de gandit. Erau celule la care fusese inlaturat capacelul si in care se vedeau jumatati de albina albe neajunse la maturitate. Omul se temea sa nu fie vorba de puiet varos. Intai am zis ca nu am mai vazut asa ceva. Cand am scos cu o scobitoare ce era in celulele respective se vedea ca erau jumatati de albine neajunse la maturitate si in fiecare astfel de celula erau si intre 7 si 10 paduchi ajunsi sau nu la maturitate. Probabil albinele din acele celule murisera si albinele din stup incercau sa le elimine. Familiile care cresc puiet pana in octombrie, daca nu sunt bk sau alte rase aduse din zone calde sunt foarte infestate cu paduchi si nefiind adaptate sa convietuiasca cu parazitii, prin cresterea de puiet incearca sa se salveze nestiind ca astfel cresc si mai mult sansele sa ajunga la colaps deoarece infestarea se va accentua . Tot timpul sezonului trebuie urmarit cu atentie daca in stupina nu exista albine care umbla prin iarba si nu pot zbura. Daca se vad astfel de albine trebuie luate masuri deoarece infestarea este masiva.
Intradevar zdrentuirea aripilor poate avea si alte cauze dar apare mai ales in familiile cu infestare mare.
Referitor la infestarea diferita in functie de varsta familiilor, o intrebare: prin ce metoda au fost facute roiurile respective in fiecare an?

ele fac asta pentru ca nu au format un numar destul de albina de iarna(de rezerva)....albinele de vara incearca ...adica asta fac ele de obicei....puietul fiind afectat nu le iese la socoteala si tot se chinuie consumand resursele si acentuand dezvoltarea varooa...
problema este din iulie cand apicultorul nu a lasat familia in pace dupa ultimul cules sa isi faca albina de rezerva....
in cazul in care familia e ok si are albina de rezerva destula la data de 15 aug...ia inceteaza ponta pana la 1 sept ...iar la 15 sept nu vei mai gasii puiet deloc....
e un mecanism corelat direct cu albina de rezerva si resursele ....nu clima sau alte superstitii....adica nu e vorba de rase in mod direct...
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 01 Oct 2024, 11:14

stupii puternici sunt stricati de apicultor....el cand a luat caturile le a luat pe toate lafel ...dar la consum au de suferit cei cu albina multa pentru ca ia lasat in foame....
foamea duce la imunitate slaba=>boli=>varooa....e vina 100% a apicultorului
apicultoru face mai mult rau decat toti gargaunii si viespiile (hai sa punem si soarecii/prigoriile :lol: )la un loc :lol:

unui stup slab daca i ai luat catu si ai lasat 2 rame pline jos ii mai ajunge dar unuia puternicu cu 2 rame debia hraneste puietul pe 5 zile....
greseala asta e universala ..si se repeta la infinit...

la voi toate necunoscutele sunt despre VAROOA ....VAROOA!!!... :?
yuonyuon

Mesajde Balian » 01 Oct 2024, 15:24

Apicultura României este dominată de sistemul mixt 1/1+ 1/2. Am încercat acest sistem.
De când sunt pe MER văd marele dezavantaj acestui sistem. Handicapul se vede cel mai
bine toamna la pregătirea pentru iarnă. Adică:
- (și) la ultimul cules se stoarce la măduvă, și se ia caturile
- nu se începe de completat rezerve din n motive: poate va mai aduna, nu va fi loc pentru
puiet, nu este zahărul cumpărat, nu sunt bani, se așteaptă ajutoare, mai este timp...
- se așteaptă până la sfârșitul lui septembrie, (fatal error)
Soluție ce văd eu:
- se stoarce puțin înainte de finalul culesului
- se pune o magazie de 1/2 care se umple parțial
- imediat după cules se face completări cu sirop
- se lasă familia în pace să se pregătească liniștit pentru iernare
- se intră în iarnă cu cuib 1/1 gol și magazia de 1/2 plin cu miere
Pentru cei obsedați cu restrângerea, se restrânge și cuibul (1/1) și magazia (1/2) cu aceeași
număr de rame, să zicem 6! și PACE!
PS: pentru stoarcerea înainte de finalul culesului trebuie obligatoriu asigurat spațiu albinei
să poată ventila și un refractometru:
https://refractometru.ro/Refractometru- ... a-cuprului
și voință mai ales să ne gândim logic! :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 01 Oct 2024, 15:48

Toate bune si frumoase, dar eu nu inteleg in ce fel se manifesta imunitatea la varroa fie ca familia este puternica sau slaba.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde yuonyuon » 01 Oct 2024, 16:26

si acum "reconstituirea faptelor"...cam asa vine:

1. incepe culesul ...albina intra in forta ...trimite culegatoarea inainte....
2. pe la jumate cand caturile incep sa se incarce...scoate artileria grea adica albina de rezerva ...pentru ca de aici ce se poate intampla deja au miere si nu mai e risc de foame...in caz ca se uzeaza fac alata albina....deci au cu ce...
3.la finalul culesului caturile sunt full totui e capacit ...culegatoarea initiala e gata ...varza fara aripi ...iar albina de rezerva este nevoita sa inceapa munca de reconstiturie a urmatoarelor generatii...adica va face si mai multa albina de rezerva(adica de iarna deacum) acum ca au resurse....DAR!!! :lol: ...apicultorul le ia mierea....

mai trebuie sa mai scriu ce se intampla in continuare?? :lol: :lol:...dar hai sa scriu

4 .albina de rezerva ce devine acum albina de munca de jos in loc sa faca albina de iarna va trebuii sa proceseze sirop si creste puiet in acelasi timp ....si nu o sa faca o treaba buna...tocmai le ati stricat ritmul...le ati luat tot elanul si energia ....
5 imunitatea scade ...calitatea puietului lasa de dorit ...matca incearca sa faca stocul de albina de iarna initial care nu il mai resuseste si vine frigul....
6 rezultatul un dezastru ...familia nu reuseste sa se reorganizeze pana in iarna si intra prost ...
7 putezi sa dati vina pe ce vrei si tratati cu ce vreti ....ATI STRICAT STUPII SINGURI!!!!

eu nu extrag imediat dupa ultimul cules niciodata ...doar dupa ce am aplbina destula si 6 rame table de miere le ramane lor....restu de caturi sunt ale mele....
inca mai am catva cu 2 caturi 1/1....am verificat foarte sumar daca in cuib 5-6 rame sunt negere full ...cand o sa scutur caturile probabil fac implozie...reactie!!! :lol: :lol:
stupi neverificati din 10 august ...au tot ce le trebuie iar interventia mea nu este necesara ...daca vor fi 5 % cu varoua si vor pierii asta e ...dar au avut detoate...deci e treaba lor...

la noi in romania (defapt peste tot) ...albina culege ...apoi se regeneraeaza....culege ...se regenereaza ...si tot asa.....
NICIODATA ...culege ...li se ia mierea ..se da sirop ...si apoi daca mai are putere se regenereaza......doar in cazul in care stupii sunt foarte puternici dar daca si se ia mierea ...instant o parte din puiet va fi sacrificat care la acel moment dupa cules este AUR ...(nu la partid ma refer)
yuonyuon

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 01 Oct 2024, 16:28

In cazul despre care am vorbit in postarea anterioara caturile erau inca pe stupi si familiile despre care vorbesc aveau rezerve suficiente atat de miere sat si de pastura. Desi era la sfarsitul lui august albinele aduceau nectar si polen proaspat, deoarece la vreo 800 de metri se vedeau cam 10 ha de floarea soarelui in curs de inflorire sau inflorita.La inceputul lui septembrie am vorbit cu omul respectiv si era disperat. Facuse tratament cu acid formic in ulucase cu concentratia si doza recomandata si se temea ca vor fi afectate reginele. Dupa cateva zile m-a sunat sa-mi spuna ca nu au murit regine insa pe albine se vad paduchi. Se poate spune orice dar varroa este tot mai greu de tinut sub control. S-a ajuns la concluzia ca varroa face mai multe pagube in apicultura decat toate celelalte boli la un loc.
Vasile_Bucovineanu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE